Napelem teszt. Csúzlival…

Lehet ingyen energiánk, ehhez nem kell más, csak napelemek. De mi van ha jön a jégeső és elveri az állami támogatással megszerzett jó kis napelemeinket? Mi van ha jön egy golflabda? Vagy valaki rálép?

Még januárban beszéltem róla, hogy 2019-ben a Tiszta Energiák csapatával közösen tervezünk egy sorozatot, látva a napelemes epizód sikerét és persze a rengeteg kérdést a videó alatt. Az egyik leggyakrabban felmerülő kérdés arra vonatkozott, hogy mi történik ha egy komolyabb jégeső támadja meg a napelem táblákat. Arra gondoltunk, hogy teszteljük le ezt. Így hát fogtam egy csúzlit, egy zsák jeget, és elmentem a Tiszta Energiák telephelyére, ahol a srácok rendelkezésemre bocsájtottak pár napelem táblát.

https://tisztaenergiak.hu  http://smartnapelem.hu

Ezek a videók, a Patreon támogatóim nélkül nem jöhetnének létre:

Kapu.hu, Tiszta energiák, SmartnapelemEbikeshop.huRackhost.hu, Holló Gábor, Andrássy Miklós, Plavecz Péter, Ambrus Dani, Kasler Attila, Dobi Csaba, Lepsényi Gábor, Kabay Dávid, Meetupvideo, Attila, Ráth István, Kele Gábor, NEXTFOTO Studió, Rácz Gábor, Vajda Márk, Nagy Balázs, Kisvarga Richárd, Láda-Hartyányi András, Polgár Andor, Meskó Bálint, Alfa Amore, Bak László, Franko Viktor, TöltőPont.eu, Nagy Roland, Faragó Attila, Stefan Hornak, Szép Gábor, Kovács Patrik, Tóth AndrásStreamTrek, Kolbert István, Hadi László, Vitatom.hu, Bencze István, Kele Máté, Kósa János, Veres Lajos, Kanczler Csaba, SomazedMarkert László,  Polonkai Norbert, Misota Richárd, Péter Tamás, Hafra Dániel, Lagolit, Ady Krisztián, Springer Botond mesterfodrász, Szirbik Albert, dr. Koscsó Krisztián, Fehérvári Attila, Sándor Bence, Kránitz Lajos András, Dobi Csaba, István Fidric, Hájas Tamás, Légrádi Zoltán, Orosz Bálint, Csík Nándor, Balázs Géza, Zsolt Kocsmarszky, Péter Örkényi, Attila Mészáros, Kiss Tibor, webeditor.huKreatura Média, Kövér István, Szakonyi Gábor, Tóth Gergő, Gergő Imreh Baksai, Tőzsér Martin, Kőhalmi Péter, Bencze István, Kövér István, Makó Krisztián, Kenesei Tamás, Glacz Bernát, Csobádi Béla, Pergel Dániel, Valuch Máté, Horváth Géza, Németh Roland, Robotka Attila, BurzaChrissHun, Kancsal Tamás, Nagy Norbert, Peter Botyanszki, Zoltán Vörös, Tamás Miklós, Vajda Márk, Miszlik Ádám, Vágujhelyi Gergely

21 hozzászólás

Andras Horvath

1000 MW-os napelemfarm van pl Kinaban, az 25 negyzetkilometeren terul el. Paks 2 2000 megawatt lesz. De hulyeseg ilyen nagyot epiteni itthon, sokkal hatekonyabb lenne, sok kicsit epiteni falvak varosok mellett.

István Tamasi

A kérdés az, hogy mekkora teljesítményű napelemet (plusz csatolt részei) lehetne telepíteni Paks 2 áráért?

Andras Horvath

Indiaban 2000 MW napelemparkot atszamitva 1000 milliard forintbol epitettek. Nalunk mennyi lenne? Termesztesen ennek az otszorose…

István Tamasi

Személyes tapasztalatból tu8dom, hogy Indiában is van korrupció. Viszont nekik nincs sem strómalölőjük sem nemzetthy vejük.

W

Korrupcioval egyutt 1000 mrd 🙂

A lenyeg, hogy Paks2 arabol tele lehetne zuzni napelemekkel az egesz orszagot.
DE: nem szabad elfelejteni, hogy van amikor nem sut a nap es nem fuj a szel. Szoval csak a kombinalt aramtermelesnek van letjogosultsaga, egy kis Paks, egy kis megujulo es tarcsiba gaz… sajnos nalunk az uzleti erdekek mast diktalnak. Emiatt varom mar, hatha ezeknek a majmoknak kedvuk lenne egy napelemes vagy szeleromuves ceghez. Sokat lenditene az orszagon. Egyelore az orosz import gazt szeretjuk es a futoelemeket szinten onnan. Mintha elfelejtettek volna a mostani vezetoink, mennyire joleso erzes volt megszabadulni a ruszkiktol… erre kaptunk most a nyakunkba egy diktatort.

Sojeac

“Szoval csak a kombinalt aramtermelesnek van letjogosultsaga, egy kis Paks, egy kis megujulo es tarcsiba gaz…”
ITT VAN AZ IGAZSÁG!

Mert a nappal termelt áramot estére/éjszakára elraktározni még nem is nagy gond (egy családi ház esetében ez nem olyan sok), de télen mennyit termel egy napelem? Nem tudom a pontos számokat, de szerintem töredékét vagy semmit. A nyári termelést elraktározni fél évig, na az már probléma!

Nem lehet, hogy az orosz fűtőelem olcsóbb? Nem tudom, csak kérdezem.

István Tamasi

Stróman lölő már megkapta a Mátrai erőművet a kimerülőben lévő lignitbányával. A lignit amúgy sem egy túl hatékony és tiszta energiaforrás. De olvastam már, hogy strómanlölőnek az a biznisz az egészben, hogy a felszíni lignitbányákat nem fogja rekultiválni – ami törvényi kötelezettség- hanem naperőművet telepít beléjük.

Xor

Meg ugye az is szamit hogy az emberek nagy resze este hasznal aramot nem nappal, tehat a tarolast is meg kene oldani helyileg mindenhol, ami nem hatekony es rendkivul draga. Vissza is lehet tolteni a halozatba, de amennyire tudom nagyon instabilla es nehezen tervezhetove teszi az aramellatast, szoval nem olyan egyszeru ez.

István Tamasi

Bős-Nagymaros – ha el nem b.sszuk – éjszaka simán tudott volna áramot adni.

W

Miert Paks megtermelt aramat hol tarolod el? Sehol.
Amikor csokken a fogyasztas, Paks az utolso amit leszabalyoznak. Bar mostanaban a gaz szabalyozasanak … kezebe kerulese kapcsan eleg fontos lett, hogy jo sok gazeromu menjen jo sokat 🙂

Xor

Paks tud este aramot termelni amikor a solar nem. Nem kell eltarolni.

W

Hat pont ez az 🙂
Paks MINDIG termel aramot, ha kell ha nem. Ott megsem ellenerv az aram eltarolasanak kerdese, erre akartam ravilagitani.

Xor

Ezeket nem lehet lejjebb huzni? Mondjuk elteker Janos egy potmetert ceruzaval a fule mogott, majd hatradol a feher kopenyben, eloveszi a hatso zsebebol a fesut, es elegedetten simit egyet a hajan, majd felkavarja a kockacukrot az aluminium kiskanallal, es szurcsol egyet a hatlap oldalu kavespoharbol, es lazan lepoccinti a hamut a symphoniarol a balatonos porcelan hamutartoba, es rafujja a fustot a muanyag palmara a sarokban.

W

Azert a leirasod felidezett egy-ket regi klasszikust 🙂
Sajna ezeket csak szuk relaciokban lehet tekergetni… az atomeromuvek mar csak ilyenek.
Mindegyiknek van elonye es hatranya.
Sajna most az elonyok kozott az szerepel : “ minel dragabb legyen” “hosszutavon dragan uzemeltetheto” stb. ebbol lehet lopni.
Az meg egyik allamnak sem erdeke ezt fel kellene ismerni mindenkinek, ha otthon szepen megtermelgeti maganak a cuccait… legyen elelmiszer, aram, ho stb. Akkor mibol lenne bevetel. Nem veletlenul kaszalgattak el es huztak el vilagszinten sok fejlesztest a nullenwrgias, pluszenergias hazak kapcsan.

Sojeac

Nagyon tetszett amit írtál, de ez nem így működik. Tudtommal az atomerőműveket nem nagyon tekergetik, sőt az irányítók éjjel nappal azon dolgoznak, hogy állandó szinten tartsák a teljesítményt.

Csernobilban elkezdték tekergetni. Nem lett jó vége.

gusson

Nem véletlenül termel mindig, hiszen alaperőmű. Ez a dolga. Mindig ámulok azon, hogy az internet korában mennyire fogalmatlanul okoskodnak a népek, pedig pont az internet adja meg a lehetőséget a tájékozódásra.

Bármikor elérhető adatforrások:
https://www.mavir.hu/hu/web/mavir/eromuvi-termeles-forrasok-megoszlasa-szerint-netto-uzemiranyitasi

https://www.mavir.hu/hu/web/mavir/aktualis-ver-adatok

https://www.mavir.hu/hu/web/mavir/gepegysegek-eves-es-napi-rendelkezesre-allasa

W

Nekem kulonosebb gondom nincs Pakssal 🙂 egynek lennie kell. A gondom Paks II-vel van es a rengeteg gazmotorral. Na azokon lehetne valtoztatni.

Zsolt

A házak teteje tökéletes helyszín a napelemek számára. Nem vesz el az élettérből, és szerintem még jól is néz ki (és ahogy a videóból is látszik, még védi is a cserepeket).

Mivel általában a tető nem lapos, méretében nagyobb is lehet a telepítés mint maga a ház alapterülete. Mikor számolunk, akkor szerintem ezzel is kellene számolnunk!

Szerintem első körben azt lenne érdemes kiszámolni, hogy egy átlagos ház, ha tele van napelemmel, az mit termel. Majd megnézni, hogy egyáltalán hány ház van Magyarországon. Megnézni, hogy mennyi az éves, teljes energiaigény. Osztani.

Van, aki azt mondja, hogy 500.000 családi ház tetejére telepített napelem elegendő az energiaigény fedezésére.

Valaki 800.000-at mond.
Valaki 1,2 milliót.
Van aki szerint kétmillió ház teteje sem elég.

Treil

Kell az a Paks 2, de jó második lábnak a napelem, ezt pedig lakossági szinten kellene 90%-ban megoldani. Minden tetőre napelemet, még csökken is a belső tér nyári hőterhelése, nem vesz el mezőgazdaság vagy erdők elől területet, nagy része helyben hasznosul.

Sojeac

Ott a pont!
Azért is kell Paks 2, mert Paks 1 életciklusa már rég letelt. Úgy tudom, hogy már jó párszor meghosszabbították, de végtelenségig nem lehet.