Legyen saját meteorológusod – netatmo okos-kiegészítő

Ismét egy “okos kiegészítő” bemutató következik, tisztán látszik, hogy ez a jövő. Legutóbb lett egy okos mérlegem, most lett két darab okos alumínium hengerem, ezzel egy személyi meteorológusom is.

1_h

Ahogyan az a fenti képből is talán látszódik, ezek az alu hengerek tulajdonképpen okos-telefonokkal, tabletekkel és számítógéppel összeköthető érzékelők. Nemcsak a hőmérsékletet mutatják, hanem a lakásunkon belüli CO2 szintet, zajszintet, páratartalmat, illetve a kinti hőmérsékletet, páratartalmat, levegő minőséget, és polleneket is számon tartja. Természetesen kapunk 7 napos időjárás előrejelzést, várható csapadékmennyiséget is, tiszta űrtechnológia.

Sokan most azt gondolják: minek ez, ott van az internet.

A kinti időjárásra ez igaz is, de a lakásunkba nem lát be a Yahoo weather. Ez a Netatmo cucc viszont mindent lát, ráadásul értesít is minket, ha valamilyen érték meghaladja a normális értékeket. Két ilyet emelnék ki:

Az egyik a lakás CO2 vagyis a szén-dioxid szintje. A normális érték 400 ppm körül van, ha ez a szám 1000 fölé kúszik, kapunk egy push értesítést a telefonunkra vagy mondjuk az iPadünkre, hogy ideje kiszellőztetni a lakást. Ahogyan én is, az emberek többsége szerintem hajlamos elfelejteni a szellőztetést, aztán csodálkozunk, hogy nem alszunk jól, meg fáj a fejünk. Nos, egy hetes használat után az a tapasztalatom, hogy ha kapok egy értesítést a telefonomra, hogy rossz minőségű a lakás levegője, akkor azonnal kinyitok egy ablakot. Jobban is alszom mostanában.

A másik hasznos mérés: a pollenek. A kinti mérőegység, folyamatosan méri a kinti levegő pollenszintjét, allergiásoknak különösen hasznos lehet, ha ezt is figyeljük, és tavasszal vagy nyáron leginkább akkor szellőztetünk amikor a pollentartalom alacsony.

Az olyan grafikon mániásoknak mint amilyen én is vagyok, valóságos chartorgazmust nyújt mind az iPhone-iPad app, de a webes felület is. Napi, heti, havi bontásban nézegethetjük a hőmérséklet, páratartalom, nyomás, CO2, és a zajszintek változásait. Csodálatos. Íme így néz ki a böngészőben a szerdai napom:

Screen Shot 2013-11-07 at 10.44.13

iPaden pedig így:

IMG_0603

Természetesen az adatokat nem csak akkor látjuk, ha otthon vagyunk, hanem bárhonnan, mivel a beltéri egység Wi-Fi-n csatlakozik a netre, és fellövi az a mérési adatokat egy szerverre, erről a szerverről kéri le például az iPhone App az aktuális méréseket. Ennek megfelelően hazaszólhatunk, hogy ideje szellőztetni. Sőt. Még arra is van lehetőségünk, hogy bárkivel megosszuk az adatainkat. Pulai G is beszerzett már egyet ebből Netatmo állomásból, akár az ő lakásába is be tudok kukkantani, ahogy ő is meg tudja nézni az én adataimat.

Nekem kis lakásom van, ezért elegendő a csomagban található két darab mérőegység, de ha valaki nagy házban lakik, akkor vásárolhat további egységeket, mondjuk külön a hálószobába, a nappaliba és a gyerekszobába is egyet-egyet. Sajnos nem olcsó mulatság, az alapszett 54 900 forintba kerül, de szerintem az egészségünk simán megér ennyit. Ez egy hosszú hosszú éveken keresztül használható termék, nem kell évente cserélgessük. Jó hír az Apple ökoszisztémán kívül élőknek, hogy Androiddal és Windowsos telefonokkal is együttműködik. Ide klikkelve meg lehet nézni bővebben a specifikációkat, és meg is lehet rendelni, van raktáron minden boltunkban.

Itt van még egy gyári videó a Netatmótól, ha valaki vizuálisabb típus, akkor klikk a play gombra.

Netatmo Weather Station from How security on Vimeo.

PS:A következő okos-kiegészítő ami nagyon izgatja a fantáziámat, az a Philips Hue iOS eszközökről vezérelhető okos-lámpái, szerintem nem fogom sokáig bírni, és abból is beszerzek egy szettet.

64 hozzászólás

mada

Jó cucc, bár nem tudom mennyire pontos adatokat tud mérni. Nekem van automatám az időképen és nagyon hasznos tud lenni az is.

adrianszpi

Pdudas:
Gyereknek nalunk ez valt be:
http://www.philips.hu/c/lampatest-kivalasztasa/mykidsroom-olvaso-ejszakai-reggeli-fenyt-nyujto-3-az-1-ben-lampa-445003516/prd/

Időjárás állomás:
http://eu.oregonscientific.com/cat-Weather-sub-Professional.html
Szintén van hozzá iPhone app
(Nálam pár éve egy wmr200-as szett van a kertben, idén lett végre hozzá LW301, ami már tudja netre és telora küldeni az adatokat)

Jó kis cuc ez a netatmo, főleg a pollen és co2 érzékelés tetszik benne.

Themarci:
Lampa es egyeb fogyszto kapcsolgatasara:
http://www.belkin.com/us/Products/home-automation/c/wemo-home-automation/

Vagy ha komolyabban erdekel az epuletautomatizalas, akkor pl. niko home control:
http://www.niko.eu/enus/niko/home/
( ez van nalunk a hazban, termeszetesen iPhonerol is lehet vezerelni/kapcsolgatni barmit )
De van mar kb. 1000 fele rendszer, akar egy paradox riasztot is lehet epuletautomatizalasra hasznalni. 🙂

Blabla

Handrás , már eggy ideje szemezgetek eggy kütyüvel , elméletileg kb arra képes mint az apple tv , chromecast a neve , http://www.google.com/intl/hu/chrome/devices/chromecast/#netflix , engem azért fogott meg mert platform fuggetlen ( vagy mi ) tehát ugyanúgy mükszik iphone nal ipad el , android teloval , mac , windows gépekkel , ezért nekem jol jönne a lakásba mert iphone om és eggy windows os gépem is van . Letesztelnéd nekem ? 🙂 😀 még eggy kérdés az istyle ban van ilyen ? Köszi előre is 🙂

ANRO

Handras, nem akarlak elkeseríteni de a Daikin sarara ezt alapból tudja és nem kell hozzá egy kütyü és + alakalmazás.
Az a szomorú, hogy amikor bementem reklamálni anno a szervizbe, hogy gyorsan merül az iPad aksija akkor azt mondták az iPad rendben, ne töltsek rá annyi alkalmazást. Ha minden iSzarhoz letöltesz egy appot behal a telefonod.
Az Apple-nél nekiálhatnának egy Smart Home rendszert kiépíteni amivel a kaputól, a fűtésen át egy programmal lehetne mindent irányítani. És a külső gyártók gyárthatnának hozzá ilyen érdekes dolgokat.
Tudom erre ott van a gira de az még arányában van a konkurencia meg gyerekcipőben jár.

Krisz

Handrás nekem azlenne a kérdésem hamár okoskütyü látom vérnyomásmérötök van de valamikor anno irtál valami tűszúrás nélküli vércukormérőről is na az engem pl érdekelne… Jolemlékszem létezik ilyen és ha igen tudnál valami infot dobni rola? 🙂 Köszi

Ügyike

Handras, a CO2 miatt izgulsz láncdohányosként, raadásul úgy, hogy a város közepén laksz gyakorlatilag?

JoeYi

köszi

sokaknak könnyítené meg az életét ha lenne hozzá egy “Mit vegyek ma fel” app 🙂

ui.: bugos a fórum. Ha egyszer már kitöltöttem hogy milyen nap van ma, akkor lent azt írja többet nem kell, de mégsem enged kommentelni. Sütit töröltem remélem most engedi. Windows 7 Firefox 25