Elkészült a százezredik i3, de nem is ez az érdekes

Lipcsében ünnepelt a BMW, ugyanis legurult a gyártósorról a százezredik i3. Bár ez egy szép nagy mérföldkő, nem is ez volt a nap legfontosabb híre, hanem egy energiafarm.

A BMW szóvivője elmondta, hogy nagyon büszkék, mert az i3 igazi úttörő, prémium, bla bla bla, 2025-től 25 elektromos BMW lesz, stb, nagyon büszkék erre a sok elektromos autóra. Nem is akarom beidézni az egészet, nyilván örülnek, de például a Teslát nehéz lesz utolérni, ott már 250 000 felett járnak az autóeladások. Ja és ott van még a Nissan Leaf, vagy a Renault Zoé is az i3 eladásai előtt, igaz az i3 elvileg prémium szegmens. Na mindegy, 100 000 i3 miatt azért gratula a BMW-nek!

Ami sokkal érdekesebb ennél, hogy a BMW épített egy hatalmas energiatárolót is, amibe a használt akkumulátorokat fogják munkára. Sokan kérdezik, hogy mi lesz az elektromos autó akkumulátorokkal, mondjuk 10 évesen, amikor már nem tudják közel sem az újkori kapacitásukat. Nos, itt a válasz, lehet építeni belőlük energiatároló létesítményeket. Itt van pár kép, hogyan is néz ki ez a gyakorlatban:

Az épületbe 700 akkumulátort lehet bepakolni. Jelenleg 500 aksit üzemeltek be, nem csak használtakat, mivel azokból még nincs elegendő, tekintve, hogy az i3-akat csak 2013 óta gyártják, a legtöbb aksi még vígan üzemel. A BMW szerint egy ilyen épületben annyi energiát tudnak összegyűjteni, amivel egy autó 100 000 kilométert is megtehetne. Vagyis jó sokat. Az épület egyelőre inkább csak koncepció, azért készítette a BMW, hogy megmutassák, komolyan gondolják a fenntartható energiagazdálkodást. Tuti, hogy rendesen zsizsegnek benn az elektronok.

Természetesen nem csak a BMW, a többi gyártó is hasonló megoldásokkal kísérletezik, amik nagyon fontosak lesznek a jövőben. Jelenleg a megújuló energiaforrások, például a napelemek ellen az a legfőbb érv, hogy nem tudjuk tárolni hatékonyan az energiát, erre nyújthatnak megoldást az elektromos autók, és az autók akkumulátorai.

PS: Ma délután 18:00-21:00 óráig villanyautós találkozó lesz az Ázsia centerben. Ha szeretnél találkozni elektromos autósokkal, akkor gyere el te is. Cím: Ázsia center külső parkoló. (XV. kerület Szentmihályi út 167-169)

3 hozzászólás

Frisco egyre keményebb

“Jelenleg a megújuló energiaforrások, például a napelemek ellen az a legfőbb érv, hogy nem tudjuk tárolni hatékonyan az energiát, erre nyújthatnak megoldást az elektromos autók, és az autók akkumulátorai.”

Meg a Tesla Powerwall