Angelday és a 8GB-os iPhone 5c története

“Rendeltem magamnak egy iPhone 5c-t Mégpedig a legolcsóbbat: 8 gigás változatban. Ez lesz az én új telefonom. Átgondoltam és nem csinálok segget a számból. Szarok az 5s-re, eleve a bőrtok vérgáz, engem ezek a dolgok, hogy gyorsabb GPU, 64 bit, meg lassítás a felvétel közben nem érdekelnek egyáltalán. Ahogy a fenti posztomban már leírtam: az iPhone 5c tökéletes eszköz.”

Screen Shot 2014-05-09 at 11.59.35

Ezzel a poszttal kezdődött minden, szerintem Schaffer “8GB” Angelday Plastik József maga sem gondolta, hogy ekkora vihart fog kavarni azon döntése, hogy a 32 gigás iPhone 5-jét egy 8GB-os (sárga telefont akart zöld tokkal) iPhone 5c-re cseréli. Kapta az osztást a Twitteren, a Facebook csatornáján, sőt az Appleblogon Magyarósi Csaba is írt egy jó hosszú megmondós posztot emiatt. Most megnéztem, MCS konkrétan 969 szóban osztja ki Józsit és persze mindenki mást aki 8GB-os telefont mer vásárolni . Ide kattintva elolvashatjátok.

Appleblog: “- Angelday iPhone 5-ről váltott 5c-re. Ebből is látszik, hogy Józsi óriási humorista, egy Fábryba oltott Stephen Colbert, a két mobil ugyanis a burkolatot leszámítva megegyezik. Megvette még egyszer a saját mobilját kicsit nehezebb házzal, és harmad akkora háttértárral 168 ezerért, a régi készüléket meg 138 ezerért árulja. Harmincezret fizet azért, hogy sokkal kisebb helyen kelljen elférnie és hogy valamivel nehezebb legyen a mobilja. Harmincezerbe kerül, hogy minden kicsit rosszabb legyen.”

Józsi igazából szőrén cserélte le az iPhone 5-jét (138 000 forintért adta el az iPhone 5-ösét), ugyanis Józsi nettóban gondolkozik, nettóban pedig 133 000 forintért vásárolta meg az iPhone 5c-t. Azért tudom mindezt, mert besétált az Andrássy úton lévő iSTYLE-ba és megvette az 5c-t. Én pedig nem beszéltem le a váltásról, annak ellenére, hogy szerintem sem az év üzlete volt egy 32 gigás iPhone 5-öt lecserélni egy 8 gigás iPhone 5c-re. Egész egyszerűen azért nem beszéltem le Józsit az 5c-ről, mert számára ez a telefon volt a jó döntés. Meg egyébként egy csomó ember vásárol nap mint nap 8 gigás telefont, mert nekik ELÉG 8 giga.

Józsi ezt írja a következő posztjában“Akkora számítógépes nörd, mint amekkora én vagyok, eleve kizártnak tartja azt, hogy 8 giga bármire elég. Ezért nem értik sokan, hogy miért csinálom. Nekem viszont ez a fejlődés, ez az új iPhone modell, ahol a keretek leszűkítése sarkall arra, hogy előrébb jussak, fejlődjek. Próbálja ki bárki ezt a gondolatkísérletet: egy 32 gigás telefonról (ahol nekem is néhány giga szabad tárterületem volt bármelyik időpillanatban) lépjen vissza egy 8 gigásra és képzelje el, hogyan kell átalakítania az okostelefon használati szokásait.

A 8 giga rákényszerít, hogy tényleg semmit ne telepítsek fel rá. Olyan készülékem lesz egy év múlva is, mint amilyen most van. Néhány apróságot leszámítva ugyanazt fogom használni, amivel megvásároltam, vagy amit kiadnak rá ősszel. Nem tudom elrontani ezt az élményt, mert a szűk helyen nem lehet elrontani.”

Józsinak igaza van. Nemrég megtelt a 32 gigás iPhone 5s készülékem, egyből arra gondoltam, hogy le kéne cserélni egy 64 GB-osra. LÓSZART! Nem kell lecserélni. Egyszerűen vagy le kell törölni, vagy át kell menteni valahova a sok éves videókat, meg fotókat. Persze, lehet venni 64 GB-os telefont is, csak minek. Az is meg fog telni, ha rendetlenek vagyunk, és nem töröljük a felesleges kontentot.

Appleblog: “- 8 gigabájt sírni valóan kevés. 16 gigabájt is az. Persze meg tudod erőszakolni magad, dönthetsz úgy, hogy nem használod ki a mobil képességeit, hogy nem tartasz meg fotókat a mobilon, hogy nem telepítesz olyan appokat, amik megmutatják, mire képes a hardver, kikapcsolod az online fotószinkronizációs szolgáltatásokat, törölheted a zenéket az iPhone-ról (esetleg kizárólag a felhőben tárolod őket, és havonta leforgalmazol néhány gigabájtot csak a zenehallgatással).”

16 GB sírni valóan kevés??? Itt ül mellettem Laci, aki például egy 16 GB-os iPhone 5s-t használ. Most megnéztük, és kiderült, hogy ha picit letakarítaná a telefonját, egyből elférne akár ő is 8 GB-on. Az én telefonomon 23, 6 GB foglalt, ebből 17,6 GB fotó meg videó. Van 864 MB zeném, meg egy csomó felesleges appom amiket sosem használok. Hétvégén neki is állok, és letakarítok minden felesleges szemetet, a régi videókat meg fotókat learchiválom a Time Capsule-ámra. Így néz ki Laci és az én telefonomon a tárhely felhasználása:

storage8gb

Azt nem mondom, hogy én magam elférnék 8 GB-on, és Plastik Józsi sem mondja azt, hogy mindenki férjen el 8GB-on. De velem ellentétben, Józsi például nem készít rendszeresen hosszú full HD tesztvideókat, ergo neki elég a 8GB tárhely. Ráadásul Józsinak jobban tetszik az iPhone 5c műanyag háza mint az iPhone 5 full alumínium hátlapja. Akkor miért ne használhatna Józsi egy 5c-t? Miért ne használhatna sárga telefont ha neki az tetszik? Miért akarják az emberek meggyőzni, hogy rosszul döntött?

Szerintem fordítsuk meg a dolgot. NE VEGYÉL 64 GB-os iPhone-t! Sőt talán 32 GB-osat se vegyél! Meg 16-ost se!

Látjátok mennyire hülyeség ez? Megmondom mekkora kapacitású telefont vegyél: Nézd meg a jelenlegi telefonodat, hogy mennyi helyet használsz, aztán nézd meg, hogy mi az ami nélkül nem tudsz élni. Sok helyet foglal a Navi appod, és szükséged is van rá, mert használod? Oké, akkor neked kell a nagyobb tárhely. Józsihoz hasonlóan csak alap dolgokra használod a telefonodat, mert ott van mellette a laptop, meg az iPad? Akkor neked elég lesz 8 vagy 16 GB is. Minden adatodat a telefonodon szeretnél hurcolni? Oké, akkor neked a 64 GB-os modell kell. Plusz egy 128 GB-os iPad Air. 🙂

Ne felejtsétek el: különbözőek vagyunk, különböző igényekkel. Plastik Józsi igényeit egy 8GB-os iPhone 5c elégíti ki, hát hagyjátok, hogy örülhessen neki.

Update: Pár percet rászántam a dologra, az eredményt itt láthatjátok:

IMG_5925