iPad Pro 12,9 – Nem biztos, hogy neked is meg kell venned

Egy tábla mind felett, mondtuk az első iPad megjelenésekor. Azóta lett egy csomó különböző iPad, de továbbra is van egy, amelyik mid felett áll. Ez a 12,9 hüvelykes iPad Pro, amit meg is vettem.

Nagyjából három hete rászántam magam és lecseréltem az iPad Prómat. Nem azért mert bármi bajom lett volna vele, hanem azért, hogy szinten tartsam és ismét garis eszközöm legyen. Pár óra alatt elkelt a régi iPad én pedig azonnal besétáltam az egyik iSTYLE boltba és meg is vettem az újat. (Nem, nem kaptam meg ingyen, kifizettem.)

Az új iPad visszahúzott mindent a felhőből én pedig szidtam magam, hogy megint az Apple nyert, mindenféle áremelés ellenére is eladtak egy újabb darab iPadet. Azért innen üzenném az Apple-nek, hogy vennék laptopot és új iMacet is meg mindent, ha nem kerülne minden csillió forintba. Azért némileg vigasztalt amikor a vadi új iPaden ránéztem az Apple piaci kapitalizációjára és azt láttam, hogy 600 milliárd dollárt vesztett a cég az értékéből három hónap alatt. Ezt mondtam egy éve, nem lehet végtelenségig excel alapon csinálni a termékeket, mert előbb utóbb a felhasználók büntetnek. Na mindegy, nem akarok ebbe belemenni, egy külön videót megérne ez is, reméljük hogy a mostani pofon kicsit visszatéríti az Apple-t a korábban járt útra, arra az útra, amikor még a termék volt a legfontosabb ezután jött csak a pénz.

Tavaly két igazán jó terméket mutatott be az Apple. Az egyik az Apple Watch volt, a másik pedig az iPad Pro, az összes többi termék kb annyira mozgatott meg mint a macskámat a havazás. PS: a macskámat semennyire nem érdekli a havazás.

Szóval három hete használom az iPad Prót, össze is gyűlt egy csomó tapasztalat, itt volt hát az ideje egy videónak róla. Íme:

A videó érdekessége, hogy 4K-ban készült három nap alatt. Egyrészt mert nincsenek igazán jó fények a lakásban, másrészt kicsi a hely nehéz szép háttereket csinálni. Azért sikerült megoldani, csak így pont négyszer annyi időt vett igénybe, mert sokáig tartott mindenféle himi-humi világítással megoldani, meg pakolgatni a cuccot. Volt egy elképzelés a fejemben a vágóképekről, kiváncsi voltam meg tudom-e csinálni olyanra amilyenre szeretném, 4K-ban. Mondhatni, hogy nagyjából sikerült.

4K-ra viszont még nem vagyok kész, közel sem. 100 GB lett a nyersanyag, a Final Cut Project 400 GB lett úgy, hogy nem optimalizálta a nyersanyagot, mert akkor lett volna 2 TB, annyi hely nincs. Elkezdte proresre konvertálni, de 10 százaléknál lelőttem, amikor láttam hogyan fogy el az 500 gigás ssd. A vágás már viszonylag tűrhetően ment, kb 30 százalékkal volt lassabb, mint 1080-at vágni, de ebben az anyagban nincsenek durva editek. A render kétszer lassabb, de ez várható is volt, hiszen sok a pixel. Összességében, az látszik, hogy ha muszáj lehet 4K-ban dolgozni, de sokkal sokkal lassabb, mint 1080-ban, vagy meg kell vegyük a létező legdurvább vasat, brutál méretű és sebességű tárhelyekkel.

Megnéztem 4K TV-n, a lehetőségekhez képest gyönyörű lett az anyag. Látszik minden stressz ragya a fejemen, meg minden porszem is, de az biztos, hogy nem most fogok átállni natív 4K videózásra. 😀 A Sony A7III is volt, hogy túlmelegedett, 2db 128 GB kártya is kevés lenne (1-ik csak backup), és kéne még hozzá két darab 2 TB SSD meg egy minimum i7 iMac. Szóval egyszerűen nem éri meg, mert a nézők kb 1 százaléka nézi 4K TV-n, telefonon meg tableten nem jön ki a különbség. Ezt csak azért raktam ide, mert Patreonon is sokakat érdekeltek ezek a technikai részletek.

Ezek a videók, a Patreon támogatóim nélkül nem jöhetnének létre:

Kapu.hu, Tiszta energiák, SmartnapelemEbikeshop.huRackhost.hu, Andrássy Miklós, Plavecz Péter, Ambrus Dani, Kasler Attila, Dobi Csaba, Lepsényi Gábor, Kabay Dávid, Meetupvideo, Attila, Ráth István, Kele Gábor, NEXTFOTO Studió, Rácz Gábor, Vajda Márk, Nagy Balázs, Kisvarga Richárd, Láda-Hartyányi András, Polgár Andor, Meskó Bálint, Alfa Amore, Bak László, Franko Viktor, TöltőPont.eu, Nagy Roland, Faragó Attila, Stefan Hornak, Szép Gábor, Kovács Patrik, Tóth AndrásStreamTrek, Kolbert István, Hadi László, Vitatom.hu, Bencze István, Kele Máté, Kósa János, Veres Lajos, Kanczler Csaba, SomazedMarkert László,  Polonkai Norbert, Misota Richárd, Péter Tamás, Hafra Dániel, Lagolit, Ady Krisztián, Springer Botond mesterfodrász, Szirbik Albert, dr. Koscsó Krisztián, Fehérvári Attila, Sándor Bence, Kránitz Lajos András, Dobi Csaba, István Fidric, Hájas Tamás, Légrádi Zoltán, Orosz Bálint, Csík Nándor, Balázs Géza, Zsolt Kocsmarszky, Péter Örkényi, Attila Mészáros, Kiss Tibor, webeditor.huKreatura Média, Kövér István, Szakonyi Gábor, Tóth Gergő, Gergő Imreh Baksai, Tőzsér Martin, Kőhalmi Péter, Bencze István, Kövér István, Makó Krisztián, Kenesei Tamás, Glacz Bernát, Csobádi Béla, Pergel Dániel, Valuch Máté, Horváth Géza, Németh Roland, Robotka Attila

 • 4K tévéje nagyon sok embernek van (és egyre többnek lesz), egész egyszerűen azért mivel 10 tv-ből 9 már 4K-s a boltokban. Alig lehet kapni nagyobb méretben (49-től felfelé) full hd-s tv-t.

  • 10 százalék nézi TV-ről a videóimat, ennek a 10 százaléknak kevesebb, mint a fele 4K TV. Ráadásul pl az én TV-men egy jó minőségű 1080-ra simán azt szoktam hinni, hogy 4K, szóval nem nagyon számít. Persze jobb, de nem annyival, hogy megérje szopni vele.

   • Én a tíz százalékba tartozom. Sokkal jobb élmény így felhasználói oldalról. Egyébként is jók a videóid, de így még jobbak. Csak így tovább!

    • Az utóbbi 10-15 videómnál is látszik a 4K?

     • Az van, hogy a tv-m felskálázza az 1080-at, Így nem igazán látom a különbséget. De az biztos, hogy egyre jobbak. Főleg mióta megvan a Sony kamerád. Az nagyon jó döntés volt.

      • Csak azért kérdeztem, mert a többi is 4K csak fel vannak skálázva 1080-ról amikor exportálom ki. Még soha senki nem vette észre. 🙂

      • Ha egymás után nézed az 1080at és a 4K-t akkor lehetne konkrétumokat mondani, hogy itt ez jobb, ott az jobb. De mivel nincs közvetlen összehasonlítási alap, csak az jön le, hogy jobbnak érzem a képet. Összességében mindenképpen jobb, csak ugye – mint írtad is – , nincs arányban a befektetett munka (és pénz a megfelelő hardverekre), a végeredménnyel. Az emberek többsége meg valljuk ba, nem is igényli a 4K-t. Meg azt se felejtsük el, hogy alapvetően a mondanivalón van a hangsúly, és nem a látványon (a szó szorosabb értelmében). Végül is nem akciófilmeket forgatsz. 🙂

 • vargatom

  Anno amikor a Top Gear utan elindult a Grand Tour, a produkcios vezeto emberukkel volt valahol egy hosszu beszelgetes. Na o mondta hogy a 4K amit az Amazon megkovetel, az egy nagyon kemeny dolog…

  Vegul is ehhez kepest az, hogy ha nyogvenyelosen is, de tudsz egymagadban is 4k-val dolgozni, ehhez kepest mar erdemi elorelepes 😉

 • realitivitásgyakorlat

  Jó a pólód.

  H1G 🙂

 • Norbert Varga

  Jó a videó, tetszik. 🙂 Köszi Handras!
  Én is örülnék ha kijönne a Final Cut az iOS-re is. Nézegettem a Lumafusion-t a telómon. Eszméletlen jó kis progi. És még X-re is átküldheted a vágott anyagot, tudtommal. Szép napot mindenkinek!

 • Mikó Attila

  A háttérben levő slider-rel -ről mikor látunk werk videót? Meg akkor a “stábodat” is jobban be tudnád mutatni. 😉

  • Csak egy slider, semmi extra. Nem is tudtam sokat használni, mert kézzel szinte lehetetlen folyamatosan mozgatni.

 • Ketchup

  A kijelzővédő üvegekkel elég nagy a szívás, a kinti fórumok szerint elég soknál elveszti az érzékelő-képességet a kijelző. Sajnos nálam is ez a helyzet, vajon mekkora kockázat ceruzával használni, kijelzővédő nélkül (tokban)?

 • András Rozmann

  Szia Handras! A videoban 380.000 Ft-os ár hangzik el az 12.9′ ipad proval kapcsolatban, ez elvileg a 64 GB wifis modell ára. Két kérdésem lenne: 1. Szerinted 2019-ben elég egy ipad pronak a 64 GB tárhely, ha elsősorban munkára lenne használva, lakberendezési tervek, video, fotó munka? 2. Te mit vennél 64 GB 12.9′ Ipad pro-t vagy ugyanezért a pénzért 256-os 11′-est? Köszi a válaszod előre is.

 • Andris Gál

  4K videó és Final Cut témában egy gondolat: Proxy-t próbáltál már használni? Nemrégiben 30 gigányi DJI Mavic 4K-s és Pana GH5 felvételeket vágtam meg Final Cutban (MacBook Air mid2013 alap modell :D) leproxyzva, és akadás nélkül ment a timeline, a playback, minden… mintha 720p anyag lett volna. Összvissz 1-1,5 órát kellett várni amíg leproxyzta a 30 gigányi anyagot az importnál, gondolom ez nálad a gyorsabb iMac-en még ennyi sem lenne, és bőven visszahozza azt az időt amit elbasznék a lassú vágással, szüttyögéssel.

  • A Proxy megoldás, de én szeretem az eredeti minőséget látni vágás közben. Tudom, hogy át lehet kapcsolni bármikor, de akkor megintcsak szaggatni fog vagy várni kell a renderre. És akkor még mindig ott van, hogy kéne vegyek egy halom 128-as vagy 256-os kártyát, az eszközökbe.