Egy hét a retinás MacBook Próval 2. rész

Ott hagytam abba az előző postban (ha esetleg nem olvastad, akkor klikk ide), hogy szerelmes vagyok a Retinás MacBook Próba, de még mindig sok van hátra, például, hogy milyen vele a munka.

Fenomenális. CRT monitor óta nem volt ilyen, több féle felbontás közül választhatunk. Persze eddig is át lehetett váltani kisebbre vagy nagyobbra a felbontást, de ha nem a natív felbontásra állítottuk a laptopunk kijelzőjét, akkor homályos lett minden. Emlékszem mekkora szívás volt amikor bejöttek az országba az első TFT-k, szánalmas kontraszttal, 1024-es felbontással… Broáf.
Nos, itt a natív felbontás 2880 x 1800, tehát bőven van pixel, de persze nem ebben a felbontásban fogjuk használni a gépet. Ekkora felbontásban nem fogjuk tudni sokág olvasgatni a bolha méretű betűket, mert bár tűelesek, egyszerűen túl kicsik a betűk.

Nade. Nyilván az Apple megoldotta a problémát, és a System Preference-ben beállíthatunk 1440 x 900-nak (normál 15 inches MacBook Prónak megfelelő), 1680 x 1050-nek (Hi-Res MacBook Prónak megfelelő), és 1920 x 1200-nak (17-es MacBook Prónak megfelelő) felbontást. Tehát pontosan akkora betűket illetve ablakokat fogunk látni mint a fent felsorolt gépeken, csak persze minden sokkal élesebb lesz mint eddig. Van még 1280 x 800 és 1024 x 640, ezeket tuti nem fogom használni, max azoknak jöhet jól akiknek nagyon rossz a szemük.

Én személy szerint két féle felbontást használok az új gépemen. Netes olvasgatáshoz az 1440-nek megfelelőt, de például ha Aperture-t vagy Final Cutot használok, akkor átállítom az 1920-as felbontásba, hogy bőségesen legyen hely például az editálandó videónak, meg a timeline-nak. Így néz ki a Final Cut X, ha egy 17-es MacBook Prónak megfelelő felbontásban használom, a Ferrari-s videót is így vágtam, és nagyon megkönnyítette a vágást, hogy bőséges hely állt rendelkezésre a desktopon. A régi nagyfelbontású gépemen, 1680 x 1050-es felbontás volt, ami egy jó kompromisszum, ellenben estére az egész napos hajtás után fáradtan nem egyszer volt, hogy meg kellett növelnem a betűk méretét Safariban, mert fárasztó volt a kis betűket olvasni. A rMBP-n ez megszűnt, többnyire az 1440-nek megfeleő felbontásban használom a gépet, így nem fárad a szemem, melóra meg feltolom 1920-nak megfelelő felbontásba, és jónapot. Tehát íme a Final Cut X 1920-ban:

A screenshot mérete 3840 × 2400 pixel, ennyi pixelből rakja ki jelen esetben a Final Cut X-est, aztán ezt a hatalmas felbontást nyomja össze a 2880 x 1800 pixelre, és jeleníti meg 1920 x 1200-nak megfelelő felbontásban. Jó bonyolult így első hallásra, de így oldották meg az Apple programozói, hogy tűéles legyen minden. Tudnak valamit… Érdemes megkukkantani a screenshoton nagyban, hogy a középső ablakban ahol magát a videót látjuk, 100 százalékos méretben mutatja az 1920 x 1080-as videót, vagyis úgy editálhatjuk a full HD videókat, hogy a videó minden egyes pixelét látjuk, persze nyilván csak Retina Displayre optimalizált alkalmazásban működik ez a dolog. Ugyanígy Aperture-ben ha fotókat editálunk, 5 megapixelnyi képet láthatunk egyben a kijelzőn. Valahogy így. Jobb oldalt látszik a zoom ablakocskában, hogy a 22 megapixeles fotónak az egynegyedét látjuk az ablakban:

Nehéz ezt leírni, hogy mennyire sokat számít, leginkább élőben érdemes megnézni mindenkinek a saját szemével, még most is minden nap elképesztő élmény használni a gépet. Azért ezt kattintsátok meg teljes méretben, balra az 1680-as Hi-Res MacBook Pro, jobbra a rMBP. Ha 1440-es normál MacBook Prót raknék mellé, még durvább a különbség:

Egyébként sokszor nehéz letenni a gépet, annyira nagy élmény olvasni a weben, vagy bármit csinálni rajta, sokszor csak azért nem csukom le a gépet, mert még-még-még akarom nézni a retina kijelzőt. Beszippant na.

Sokan kérdezik, hogy tényleg kevésbé tükröződik-e mint a régi glossy gépek, mert az Apple azt mondja, hogy 75 százalékkal kevesebb a tükröződés. Amíg nem láttam a saját szememmel, addig én is azt hittem, hogy ez csak marketing rizsa, de most, hogy használom, azt kell mondjam, tényleg nem kamuztak. Egyszer még jópár évvel ezelőtt volt glossy MacBook Próm, ha azt kihoztam fényes nappal a teraszomra ahol most is vagyok (rohadt kánikula), semmit nem lehetett látni rajta, ezért az összes további gépem tükröződésmentes kijelzővel vásároltam, egyszerűen utláltam a Glossy panelekkel szerelt gépeket. A rMBP-tól viszont nem kell félni, még akkor is tökéletesen látható minden, ha konkrétan a hátunk mögül süt a nap. Nyilván van valamennyi tükröződés, de egyáltalán nem zavaró, teljesen jól használható, ráadásul ahogy azt az előző postban is írtam, az IPS panel minősége odaver rendesen.

A Retinás MacBook Pro tapasztalatoknak továbbra sincs vége, folytatom majd, még legalább egy post lesz, hogy teljesen kivesézzem a témát.

Egy hét a retinás MacBook Próval 1. rész – az első rész itt.
Egy hét a retinás MacBook Próval 3. rész – a befejező rész itt

 • huh, volt szerencsém rmbpro-hoz. hát, le a kalappal!

 • mobile os csatározáshoz: aktívan használtam, használom a 3 fő csapásirányt (ios, droid, wp).
  véleményem szerint egyik sem az igazi, egyik ebben, a másik abban gyenge.
  a cégnél én határozom meg, hogy milyen készülékeket használjunk. volt szinte minden os. droid a preferált, no nem azért, mert hibátlan. nemes egyszerűséggel azzal tudjuk ellátni leginkább a feladatainkat, wp használhatatlan munkakörnyezetben, ios hiányos, droid ok-nak mondható (bár közel sem tökéletes!)

  lényeg, hogy mindenki tudja, hogy adott készüléket, rendszert mire és milyen körülmények között használná.
  mert bizony van akinek bőven jó a wp, az ios, vagy épp a droid. van akinek meg kevés, bármelyik.

 • Ast

  Ekre: Erdekelne miben hianyos az ios, ha nem arulsz el vele ceges belso iinfot. Kosz

 • ast: nálunk mindenki okostelót használ, legyen villanyszerelő, vagy tmk-s.
  fontos, hogy távolról elérjék a hálózatot (vpn, ios-en szintén pipa, eddig ok), majd a világvégéről is tudják nyomtatni a doksikat. no itt nem sikerült ios-el megoldanom a dolgot, vpn-en keresztül rohadtul nem tudok nyomtatni – ez azóta talán megoldott, őszinte leszek, nem tudom (valamint igen limitált a használható nyomtatók listája, ezért nem akartuk volna lecserélni a pár milliós értékben meglévő nyomtatókat, droidon meg még nem találtam olyan nyomtatót, ami ne ment volna). továbbá egyik megrendelőnk által üzemeltetett helpdesk rendszer tartalmaz flash-t is (hogy miért, azt ne kérdezd), ami ios-en nem az igazi (jb és frash, rápróbáltam, frash csak crasheltette jelen esetben a safari-t).
  van még pár apróbb dolog, de ezek azok, amik mindenképp kellenek (többek között ezért is jött a direktíva, hogy okostelót mindenkinek).
  droidon relatíve semmit nem kell tenni, root sem kell, egyszerűen vpn beállít, használ és örül (ill van 1 alkalmazás amit használunk, bár google cloud print óta arra sincs nagy szükség, de ha már megvettük, használjuk :))

  felméréseknél a kollégák (legáltalánosabb melófolyamatot írom le) helyszínre mennek a telóban lévő gps-el, fényképek készülnek, mellé doksi kitölt telón és egy share gombot megnyomva küldik mailen, valamint az iso miatt szükséges nyomtatványokat már köpik is ki a nyomtatóra. nincs olyan, hogy valamit elfelejtettek stb, vagy várni kéne munkalapra, felmérési jegyzetekre stb.

 • az sem mellékes persze, hogy az egyszerű melósnak vett zte blade telók bőőőőven megfelelnek (br 30e pízért kapjuk), közép szinten lévő 60e forintos desire és a felsőbb szintekre szánt aktuális galaxy-k jóóóval gazdaságosabbak, mármint az kizárt, hogy ha ios lenne az egyedüli opció, akkor mindenkinek lenne okostelója. így meg bukott is lett volna az okostelót mindenkinek, kevesebb nyomtatványt a kocsikba, szüntessük meg a gps+fényképező+laptop stb pakkokat, legyen minden egyben projekt.

 • Ast

  Ekre: koszonom, hasznos volt!!

 • P.Tamas

  ekre: gondolom nem állami cégről van szó 🙂

 • áh, dehogy 🙂

 • selyemessrác

  helló fa*szarcu’!

  rég jártam itt s aazóta is viszonylag elfoglalt vagyok de felszabadult is hiszen túl vagyok egy rettségin. most olyan nagyon melegvan hogy képeten vagyok a feladataimra koncentrálni mi több erről a “meleg” dologról rögvest eszembe jutottál
  de hogy ne offoljak itt mindent szét lenne egy releváns sok R betüs kéRdésem: RáRántottál máR a Retina Recska’ra? azért az egyért még én is fogok egy ilyen szart venni mondjuk én nem melegporeeeeszt néznék rajta de biztos vannak full HD-s homár videók.. najó nem sértegetlek ilyen homoszexdumával amúgy sem vagyok homofob vagy ilyesmi, sokkal nagyobb szívás hogy furcsán be van nőve a szemed a fejedbe. és hát ugye kompenzálnád sznobsággal de sajnos semmi stíluséruzéked még ehhez sem, nembeszélve hogy megintz beoltott egy haverom az iPhone-m miatt pedig én aztán tényleg funkcionalista vagyok “nézd öreg, kár rákölteni egy olyan készülékre aminek a felhasználói köre főleg agyatlan sznobizmussal benőtt lárrvaarcúak, ott van pl az a Handrás” … utána ott röhögtek rajtam a drágalátos osztálytársaim és körbeünnepelték a seggarcot pedig annak ergy randa motorola defy -e van. hát ezt magyarázd meg! na mindegy azért azt már most látom hogy csajozáshoz nem kell apple.

 • te jó isten, ez most úgy mégis mi?

 • selyemessrác

  egyébként jól beszélsz ekre. én is érzem hogy az apple nem elég rugalmas rendszer vagy hogyismondják ezt. sok körülményes dolog van vele az androidhoz képest. én konkrétan azért vagyok mérges rá mert láttam androidon egy locus nevű appot ami ilyen túratérképeket képes használni offline és nem találtam meg az iphone megfelelőjét hiába retinásl a kijelzőm.. na de aztakarom mondani hogy ide hiába jössz hittérítőnek. mondjuk az igaz hogy nyomorékvagy szóval inkább nem szólok semmi csöcsarc. itt parodizáld az androidot mikó egy nyomi laptopról beszélnek a cikkben. mé nem anyadqat untadot a céges fazzzzssságokkal?

 • selyemessrác

  kocsog

 • Freddy

  Ezt a kérdéskört én is pedzegettem annó, bár nem ilyen konkrétan. Az én társaságom nem csak kicsúfolja, hanem meg is üti azt, akinek a zsebéből előkerül egy gyümölcshátlapú jégkaparó. 3gs-ért már csak hangos figyelmeztetés jár:-)

 • selyemessrác

  Freddy: valójában így lehetne kategoriákba szedni: iphone 4/4s -> középosztály munkás nép! és újgazdagok! költségtéritéses egyetemisták, nem vallásosak. sok ember használja aki nem túl kreatív de ezt gondolja magáról, általában magyarázkodni kell miatt de mindenképp feltűnést kelt. engem a drága apám lepett meg vele 3-4 hónapja , ez így rögtön betesz egy kategoriába 😀 valószínű picit látszódik is rajtam. na de nem fogom lecserélni egy HTC one X -re mer tom hogy apámnak fontos hogy megbecsüljem a dolgokat amiket kapok tőle, 😀 s remélem egy éven belül autót is kapok 🙂 szóval nem szólok bele. ki vagyok békülve a rendszerrel. (ő maga egyébként egy ős nokiát használ)
  iphone 3gs -> ez már egy szórt kategória sok jóarcal, ütik vágják, tönkre is mennek, jól néz ki
  Android felső kategória -> értelmiségiek, informatikusok, mérnökök, tehetős állami egyetemisták, a kommunizmus idején kuláksággal vádolnák az androidosokat.
  Android alsó kategória: mindenki
  nem okos, windows: mindenki 2

 • Cynical Me

  @handras: nem találtam meg az e-mail elérhetőséged, viszont lenne egy non-public kérdésem az App Store-os alkalmazásoddal kapcsolatban! Hogy tudlak elérni? Köszi!

 • K

  @Freddy:
  “Az én társaságom nem csak kicsúfolja, hanem meg is üti azt, akinek a zsebéből előkerül egy gyümölcshátlapú jégkaparó.”

  Igazi IQ betyár banda lehettek… 🙂

 • mcs

  Freddy : valahogy nem fer bele a meno eletembe a negyedeves jelentesekre valo maszturbacio. 🙁

 • brumi1024: Jó. Mind1. Lehet, hogy tényleg nem szaggat. De engem ez nem érint, hiszen nem használok androidot.

  K: +1 neked is.

  Freddy:
  Én is ugyan azt idézem tőled:
  “Az én társaságom nem csak kicsúfolja, hanem meg is üti azt, akinek a zsebéből előkerül egy gyümölcshátlapú jégkaparó.”

  Kíváncsi lennék miért? Irigyek? Vagy…? 🙂

 • Freddy

  mcs:

  “valahogy nem fer bele a meno eletembe a negyedeves jelentesekre valo maszturbacio”

  Az nem, de a vaginadiszpléjre már másodszor veszitek elő a pöcköst:)

 • selyemessrác

  totyo100: volt már olyan hogy belenéztél a tükörbe és rájöttél hogy semmi nincs benned ami egyedivé tesz? nemhiszem mert akkor lenne önértékelésed és nem idejárnál a kognitív disszonanciáid kompenzálása végett. na de nem is azt akarom mondani, az iPhone egy elég prrrrrrrroli cucc magyarországon ez van, ilyen a megítélése olyan mint a merci, drága de prrrrrrolik de többségben prrrrrrrrrrrolik használják. . én is érzem a bőrömön. sokféle oka van ennek, valószínűleg azért kérdezel ilyen baromságokat mert prrrrrrrrrrrrrroli vagy és alapvetően gondot jelent a dolgok mélyebb megismerése, a valóság tisztább látása. kocsog. ezért használsz iphone-t is
  nézd meg hamdrás: panelban lakik nincs stípusa -> prrrrrrrrrrrroli

  (handrás szűri a prrrrrrrrrrroli szót 😀 azért a sok r, biztos sokat éri a vád :D)

 • selyemessrác

  én is a vagyok sajnos. egy újgazdag prooooli. van iPhone-om meg szar a helyesírásom. ezért nem is vállalom fel az arcom fórumon. minden más esetben megpróbálom elrejteni a valódi lárva mivoltomat. pont azt teszem mint minden proli

 • holy shit 😀

  amúgy, ha túratérkép kell iphone-ra, navitel. androidon is inkább ez, mint locus.
  vagy ott van még a g:hu, legjobb, bár ez asszem androidra van csak (érdemes megnézni, hogy van-e appstore-ban).

 • Jozsi

  “volt már olyan hogy belenéztél a tükörbe és rájöttél hogy semmi nincs benned ami egyedivé tesz?”

  Minden ember egyedi. Az emberi DNS 3 milliárd(!) bázispárjának elrendezése egyedi. Ezenkivul egyediek a gondolataik, viselkedesuk, elettapasztalataik.

  Sajnos vannak koztuk aggressziv bekepzelt allatok is, ezeket a normalis tarsadalom kigyomlalja a forumokrol meg kimoderaljak oket.

 • Freddy

  Andris, kezd leülni ez a topic, egyre alacsonyabb IQ-s emberek is idetévednek, nyiss újat kérlek. Kérlek demózd a SIRI-t pl ezzel a 47 kérdéssel: http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=fHkhp6BwnGo

  mikorra esik anyák napja 2014-ben (3:34) vagy mennyi 12 a tizenhatos számrendszerben (4:00)

 • selymes srác:
  “totyo100: volt már olyan hogy belenéztél a tükörbe és rájöttél hogy semmi nincs benned ami egyedivé tesz? nemhiszem…”.

  Tudod (ja.. bocs, te nem tudsz olyat), bennem nagyon sok dolog van ami egyedivé tesz. És én ezekre nem akkor jövök rá, amikor tükörbe nézek, hanem már tudom, alapból. Ha ismernél, te is tudnád, de nem ismersz! Viszont így, hogy fogalmad sincs arról, hogy ki vagyok, (de akkor sem, ha lenne) ne köcsögözzél le! Nincs közöd hozzám, így ne is írj nekem! Azt sem tudom, ezt miért tetted az előbb. Úgyhogy köszönöm a szép sorokat, remélem elolvasod majd úgy is, mintha magadnak címezted volna és rájössz, hogy amit másoknek írsz/mondasz, az igazából magad vagy, te szánalom! pff

 • Dani

  Freddy: tényleg süllyed a színvonal, örülök, hogy rájöttél. Kérlek távozz.

 • Ferrer

  Kell, egyszerűen kell. Mást nem is tudnék most hirtelen mondani róla. Kell.

 • Ügyike

  version, freddy: benneteket még sosem vert meg senki a való életben? De most komolyan… Vagy a valóságban nem viselkedtek így? Ha meg nem, akkor itt miért?

 • P.Founder

  Freddy: Kar, hogy nem ismerlek, de ha ismernelek kibaaszottul szetvernem azt a retkes pofadat… Itt fitogtatod az erodet azt kozbe meg egy buzeerans kocka vagy aki ejjel-nappal egy iPhone-rol allmodik, es kozben azt probalja itt eloadni, hogy az iPhone egy szaar. Nem tudom, hogy honnan szedted, azokat a hulyesegeket amit irsz, de lattom, hogy te nem vagy epp elmeju ember, de azert szedd mar ossze magadat, ha lehet te szaar ember.

  PS: @Handras nem foglalkozz ilyen szaar arcuakkal.:)

 • D.Andras

  Nem olvastam végig az egész szócsata mezöt, de kezdett télleg egy idö utánvicces lenni 😀
  A közeljövöben amint én is levegöhöz jutok megkukkantom a csodagépet. Igaz én is “vak” vagyok és pl én se igazán látom a különbséget az ipad 2 és 3 között, de egy rendes notin nagyobb felbontás viszont csukott szemmel mondhatom hogy hasznos lehet ha dolgozni akar vele az ember és nem olvasni. Utóbbit valszeg én se tudnám csinálni max felbontáson :D. Hangtechnikában dolgozom és hiába “csak hallani” kell, bizony nagyon is jól jön ha az ember tudja csekkolni a müszereket és adott esetben azok el is férnek egymás mellett.

 • Hartmann

  Komolyan ezt nemertem, minek ugralnak itt az android fanok. Ez egy Apple blog nem panaszkodo androidosok siralomfala. Ha utaljatok az Apple-t akkor nemkell itt nyervogni. Vannak droidos blogok, oldalak mennyetek oda aztan nyalazzatok ott egymast, meg lehet meregetni az Apple-t a tobbi szarhoz kepest. Egyvalamit kellene megjegyeznetek. Azt hogy lehet gyorsabb az androidos kutyutok DE! Az Apple az akkoris Apple. Ha nem tudod megfizetni, vegyed a tobbi mocskot de nemkell fikazni szerintem.

 • gerbaud

  Fú, nem olvastam végig a kommenteket, csak a következő post android-smoothness-lassítottvideós ajánlására jöttem át, szóval az a kérdésem, hogy az már volt, hogy: Boruljunk le! Az idei szigszalag 4 maggal már képes arra, amire a tavalyi szifon 2 maggal(meg az azelőttiek 1-gyel)?

  Jesszusom! Szerintem mi itt kompenzálunk valamit mindannyian 🙂 Ki ezzel, ki azzal. Szerencsére az én baráti társaságomban vallásszabadság van, és jól megfér egymás mellett a robot meg a gyümölcs meg a S40 (a csajoknál).

  Megjósolom: a III. világháború nem holmi válságok, ájemefek, új világrend kialakításán fáradozók, vagy (világhatalmak) terroristák(ra fogott) rémtettei miatt fog kitörni, hanem a robotok mennek az alma ellen, vagy fordítva.

  Az emberiség megosztása már megtörtént, már csak össze kell ugrasztani minket!

 • Es ha beirom, hogy Londonban kiprobaltam az Galaxy S3-at, es ricegett amikor lapozgattam a menuben? 🙂 Nem nagyon, de eszrevehetoen. Persze lehet, hogy csak valami belassitotta, de tenyleg vicces, hogy evekig az volt a duma Androiosoknal, hogy biiiii ugyanolyan gyors mint az iPhone, az iPhone userek hazudnak, most meg lassitott videokkal bizonyitjak, hogy idaig ok kamuztak 🙂 Na mindegy.

 • handras, az ui reszponzivitása itt most a lényeg, aki eddig azt állította, hogy az ui ua röccenésmentes, az hazudott. a magyarázat erre egyszerű (ios prioritás az ui-nak, majd alkalmazásoknak, droidon alkalmazásoknak, majd az ui-nak).
  ettől függetlenül alkalmazások tekintetében viszont még mindig gyorsabb a droid, legalábbis nálam böngészésnél igen szembetűnő, még flash tartalommal is gyorsabban tölt (itt mondanám leginkább szembetűnőnek, persze számtalan ellenpéldát is lehetne sorolni, de ez már egy gyermeteg vita szerintem, mivel alapvetően – nálam legalábbis – a funkcionalitás a mérvadó).
  tény, hogy a 4s már szintén bahott gyors, megszűnt a szürke-fehér kockás “várj még renderelek” effekt (böngészésnél).

 • zozz

  handras, az uj rMBP-t ki tudod kotni a 30-as ACD-re valahogy? tudom hogy nem akarod mert minek okes de megis van erre lehetoseg?

 • brumi1024

  zozz: Miért ne lehetne kikötni? Elég ciki lenne. HDMI-DVI kábel kell.

 • nem vágom, mi a faszt képzeltek ti magatokról, hogy itt pofáztok Handrásnak, hogy van egy MBP-ja, de nincs klímája. egyik dolog az, hogy vannak emberek, akiknek a számítógép fontosabb, mint pl. a klíma, meg vannak olyan emberek is, akik nem bírják a klímát, ahogy Handrás is írta.
  a másik dolog meg az, hogyha annyira irigyek vagytok Handrásra akkor mi a faszért olvassátok a blogot?:D Én is irigy vagyok rá, de basszus, én legalább nem csinálok olyanokat, mint ti, hogy ilyen képeket csináltok, hogy “nincs pénz klímára de van retina mbp” :DDDDDD
  tök gáz már ez az emberiség, komolyan mondom, és az olyan emberek is gázok, akik itt verik a nyálukat azért, mert nem engedhetik meg maguknak az Apple termékeit (megjegyzem, én sem engedhetem meg magamnak [habár inkább a szüleim:D])
  ha meg annyira utáljátok az Apple-t, akkor meg takarodjatok egy androidos blogra, és ne itt rontsátok a levegőt (nekem is droid van, de attól még imádom az Apple-t: a pénztárca nem engedi, hogy legyen bármi almásom :D)

 • Tibi

  Tamás: szerintem ha annyira utálják az Apple-t akkor ne androidos blogokra takarodjanak, mert az ellentét ostoba és felesleges.
  A napokban a játszótéren nyakig a homokozóban építettem a gyereknek egy 1,5 méteres fekvő halott pókember “szobrot”, meg egy alagutat stb. Amíg egy másik apuka apai tevékenysége addig tartott hogy a gyerekek FIFO elven cserélve egymást játszottak a padon az Iphoneján valami játékkal….. érted bazze ezért kijöttek a játszótérre. Akkor most minden okostelós szar apa?

 • Én csak azt az egyet nem értem, miért kell ilyen trágárul beszélni egy nyilvános oldalon.