Apple HomePod – kipróbáltam

Alig pár napja kapható az Apple HomePod, de egy nézőmnek hála kaptam egyet kölcsön, hogy kipróbálhassam. Természetesen videóra vettem az első bekapcsolást.

Két óra múlva indulok Pozsonyba onnan pedig Rómába egy autótesztre, de azért sikerült indulás előtt gyorsan felvenni mit tud az Apple legújabb terméke a HomePod. Íme:

Biztosan megkérdezitek: igen jó cucc, simán Instant Get, de nem fogok venni. Nem nagyon hallgatok otthon zenét, Sirire nincs szükségem, van a TV alatt egy Soundbar ha nagyon kell, szóval ez nem nekem készült. De akinek nincs semmilyen hangszórója otthon, annak kíváló választás lehet.

PS: Levente nagyon köszi, hogy elhoztad a HomePodot!

 • bbsmk

  Tökre örültem amikor az apple bejelentette, hogy lesz homepod. Tökre kiröhögtem őket amikor bejelentették az árat. Míg egy Google Home, Amazon Echo stb egyharmad ennyibe se kerülnek. Ráadásul a Google Home tényleg okos központ egy otthonhoz, mondjuk nme az enyémhez, mert nálam minden apple, de egy sirit meg nem fogok venni dobozban, ha jol szol ha nem. Főleg ennyiért. Nekem vizuálisan sem különösen tetszik, bőven elmarad egy Beoplay design-tol, amit csak azért tartok mert szép. Mondjuk én elég komolyan HiFizek, tehát zenét amugy sem hallgatnék rajta. Nekem kicsit olyan, hogy sem nem túl okos, se nem túl jó zenéthallgatni, se nem túl szép, de legalább drága. Kis irodába biztos jó, de ettől még nem értem milyen piaci rést akartak ezzel betömni.

  • ROZSE

   Miért nem jó rajta zenét hallgatni? “bőven elmarad egy Beoplay design-tol, amit csak azért tartok mert szép” Nem tudom, szerintem ha a legtöbb ember zenét akar hallgatni akkor olyat vesz ami jól szól, nem olyat ami csak szép (kevésbé szól jól). Ez meg annyira nem is ronda egyébként.

   • bbsmk

    Rondának abszolút nem ronda. Szép szerintem, de annyira nem, hogy dísztárgynak kirakjam ahogy a Beo-t. Beo-n sem hallgattam egyébként soha zenét.

    • Traveller

     Melyik beo-t állítottad ki dísztárgynak? A Beolit 15-öt? Az neked szép? Mintha egy hűtőtáskát tennél a polcra. Ahhoz képest a HomePod egy design-álom

     • bbsmk

      Hát nem tudom, azért “a szakma” élen a red dottal nem így gondolja.

      • Traveller

       Vannak beoplay cuccaim, szeretem a design-elveiket, de pl a beolit 12 meg 15 az valami ultraronda lett, nem is értettem hogy”akkor ezt így most hogy”?

      • bbsmk

       Haha, nekem az a kedvencem meg az A9, ami mondjuk már túl drága egy design tárgynak. Nekem ezek az új Beo cuccok nme tetszenek. Beosound meg társai, persze azok se csúnyák, de inkább azért akad meg rajta a szemem, hogy az mi a fene.

   • qubit

    Handrás jól mondta, és valószínűleg igaz is, hogy okos hangszórok közül a legjobb jelenleg. Zenét hallgatni irodába tökéletes például. És egyébként a többség igényének meg is fog felelni.
    De vannak olyanok akinek pl. számít a stereó hangzás és tér stb., pl egy Dynaudio XEO 20, vagy egy Focus XD 20-al biztosan megelégedne, csak bírja pénztárcával 🙂

  • sparrow79hu

   Remek kritika, egyetértek.

  • Tegnap óta van egy Google Home nálam, 110 USD volt, jól szól, tényleg okos. Ennyit simán megér, de hogy egy Síri hangszóró amelyik annyira nem is tud sokat 3x ennyi pénzt megér e, mindenki döntse el maga.

 • Secret Santa

  A hangja leginkább a BeoLit 15-höz hasonlít leginkább és csakúgy, mint a Beo kb. 3 méterről szól jól igazán. A mikrofonnal nagyon jó munkát végeztek, másik helységből, kiabálás nélkül veszi az utasítást. Amint lehet őket párban is használni, nagyon korrekt cucc lesz. Árban jól el van találva, HomeKit-tel meglepően gyors (nagyságrenddel gyorsabb, mint más eszközön).

  • bbsmk

   Nekem is van egy BeoLit 15-öm, de szerintem borzasztóan szarul szol. Persze beszélhetnék itt méretekről, de ettől még nem lesz alkalmas zenehallgatásra.

   • Secret Santa

    Én sem véletlenül adtam el 😀 Az A6 már jó volt, de szoftveresen gyalázat…. HomePod nem megy annyira mélyre, mint az A6, viszont az (A6) árából pont kettőt lehet venni, az már rendesen betölti a teret is.

  • A BeoLit 15-nél ez jobban szól szerintem.

 • BMWfan

  Videóvágás közbe elég neked az iMac hangszórója?:)

 • bwtms

  Szia Handrás, tudsz nekem adatot adni arról, hogy mekkora a cucc zenei teljesítménye (RMS)? erre _sehol_ nem találtam egzakt adatot még… köszönöm!

  • Bence
   • bwtms

    köszönöm, sajnos itt sincs infó!!

    ezt tényleg nem értem…

    ez pont olyan, mintha egy autónál annyit írnának, hogy a sebessége: megfelelő és a fogyasztása: nem vészes…

    • Traveller

     Nem értek hozzá, de a környezetvédelmi riportban ezt írja az apple a homepod energiafelhasználásáról:

     Power Consumption for HomePod
     Mode 100V 115V 230V
     Low power mode 1.71W 1.71W 1.76W
     Music playback 8.69W 8.74W 9.25W
     Power supply efficiency 89.9% 90.0% 89.7%

     A music playback-et 50%-os hangerőn értik, akkor fogyaszt 9.25 W-ot. Nem tudom, hogy ebből le lehet-e szűrni valamit a teljesítményre vonatkozóan.

     • bwtms

      A zenei teljesítmény (RMS) leegyszerűsítve egy olyan középérték, amit a zenék sinus görbéinek kioltásaival folyamatos terhelés mellett, stabilan elviselhető teljesítmény, mindez mindenfajta károsodás nélkül. Ez a szám persze lényegesen elmarad a hangszórók tényleges teljesítménye mellett, viszont zenei köröken pont ez mutatja meg, hogy mit tud ténylegesen a cucc. Amit írsz, mint áramfogyasztást, az is egy létező adat, de itt most nem releváns.

 • Bence
 • Ion Vers
  • hozsika

   modoros mikropöcs

 • Gipsz Jakab

  Hát én ezt tényleg nem értem. 100 rugó egy MONO hangszóróért? Tényleg ennyire nincs igénye az embereknek a hangminőségre? Oké, nem kell minden lakásba 5.1-es meg 7.1-es hangrendszer, de egy MONO…

  Már nem 1960-at írunk, hogy a Mambó táskarádió bömböltetése legyen a menőség csúcsa.

  • bbsmk

   Mono?

   • Gipsz Jakab

    Igen, mono. A sztereóhoz két, egymástól némi távolságra lévő hangsugárzóra van szükség, de itt csak egyet kapsz. Attól, hogy a dobozban belül van több hangszóró, attól az még nem sztereó.

    • Secret Santa

     Miért, mert nincs közöttük távolság? LOL

     • Gipsz Jakab

      Miért, a két füled a fejed ugyanazon oldalán van, és nincs közöttük távolság? LOL.

      • Secret Santa

       A HomePod-nak sem ugyanazon az oldalán van, amúgy meg igen, teljesen korrekt a térhatás, “nem a dobozból jön a hang”.

       A mono/sztereo témát lehet hanyagolni, főleg, ha nem sokat értesz belőle.

      • gusson

       Azért egy pontból, legyen benne akármennyi hangszóró, nem kapsz valódi, az eredetihez közelítő teret. Persze lehet játszani a hangszórókkal, különböző fáziseltolásokkal, kihasználni a falakon, bútorokon, egyéb tárgyakon létrejövő reflexiókat, de az nem ad valódi térélményt.
       Majd amikor kettő, esetleg több HomePod kapcsolódik össze és megosztják egymás között a csatornákat, akkor már beszélhetünk tényleges térhatásról.

      • Secret Santa

       Nem a térhatás volt a kérdés, hanem emberünk azt állította, hogy a Pod mono. Ez nem igaz, mivel két diszkrét hangsávot kezel illetve szólaltat meg.
       De beszélhetünk a térhatásról is, pl. hegedű sztereó? Alapból minden hangforrás mono, a térhatás a két csatorna közötti különbségből adódik. Mivel a Pod sztereó, ezért térhatás keltésére is alkalmas. Nem állította senki, hogy jobb, mind egy dedikált audiofil cucc, de azért elég meggyőző, mivel komoly kalibrációs rendszer dolgozik benne a szoba visszeverődésétől függően kalibrálja magát, ezért a helyiség falairól visszaverődő hang növeli a sztereó hatást (hasonlóan, mint az említett hegedűnél, ahol ugyanígy keletkezik a térhatás).
       Hallgass meg rajta egy Hanz Zimmer Inception vagy hasonló darabot, de említhetnék egy 30 éves Pink Floyd albumot.

      • Traveller

       Éppen Hans Zimmertől hallgatom rajta a The Ring soundtrackjét, elég jóóó 🙂

      • gusson

       Az ősünk felé rohanó ragadozó is pontszerű hangforrás volt, de kialakult az egymástól kellő távolságra elhelyezkedő hallószervünk, a fülünk, amibe időben eltolva érkezett a felénk futó ragadozó zaja. Ebből a pici eltérésből képezte (és képezi le) az agy, hogy a tér melyik irányából jön.
       A sztereó, mint kétcsatornás rendszer, szükséges és elégséges a visszajátszott hangtér leképezéséhez. Az eredeti hangtér visszadásához viszont szükséges bizonyos távolság a teret szimuláló két csatornát lesugárzó hangszórók között, hogy a fülünkbe hasonló időbeni eltolással jusson el a hangforrás hangja, mint ahogyan a mikrofonba jutott el a felvétel készítésekor.
       Ha ez a távolság nincs meg (az egyenlő oldalú háromszög csúcsai nagyjából), akkor nem kapunk valós térélményt. Ennél az eszköznél és a hangprojektoroknál is kihasználják a környezetében lévő “tereptárgyakat”, falakat, szimulálva a megfelelő távolságra lévő hangszórókat. Nagyjából működik, de ez csak szimuláció, “olyan mintha”.
       Ez majd akkor lesz igazán fülbetűnő, amikor két vagy több Pod fog osztozni a csatornákon.
       Egy szó, mint száz, technikailag valóban sztereó, hiszen kezeli a két hangcsatornát, de nem valódi. 🙂

      • selamatgajun

       Secret Santa:
       Emberunk pont ugy ertette,hogy a Pod Mono.
       Nincs semmilyen terhatasa. Jo, 1 %, de az kit erdekel, senki nem hallja, max a deneverek.
       A gitaron is van 5 db KULONBOZO hur, megis kozeprol hallod.
       Ha valaki gitarozik toled balra 1 meterre, es toled jobbra 1 meterre, akkor rogton erzekeled a szeles teret,megkapod a valodi iranyhallast,mint olyat.

       Imadom egyebkent, amikor az ilyen dogma kapitanyok a fotelbol meg akarjak donteni a fizikat, meg a biologiat.

      • hozsika

       5?

      • selamatgajun

       Tessek mit kapsz 100K alatt, udv a realitasban. Radugod ipadre vagy iphonera, vagy macbook prora, egy Y kabellel, es ugyanugy tudod SIRIvel iranyitani a lejatszast. Es lszolja a fejed, es jobban is nez ki. Nem kelti benned azt az erzest,hogy lehuzhato birka vagyok, aki 100 rugot kolt egy erzetre 99.97%-99.000%ban ban !!!! MONO !!! felmegoldasra.
       https://uploads.disquscdn.com/images/a9d9be33361f2c23772fd7a4b6b2d0af5fcc60fdbb152dc7900773c2c61ce5f6.jpg

      • Ben

       Elmondom neked hogy ez pont szarul szól és maximum tíz éve nézhetett ki menőn a falusi cigánygyereknél, lol.

       100 rugóból normális hi-fi cucc kijön jobb sztereo erősítővel és két minőségi hangfallal. Ha már ennyire neki akarsz menni a HomePod-nak… de még egy rendes példát se tudsz idehozni az állításod mellé, ami viszont elég szégyen. 🙁

      • Traveller

       Ez a diszkófényes fosch szerinted jobban néz ki, mint a HomePod? LOL LOL LOL LOL LOL LOL LOL
       Akkor emlékeztetőül:
       https://uploads.disquscdn.com/images/3669ade90a31160577a7baf8a050910edc2b4e1b35a39ded7bcdacf608659c2c.jpg

    • Ion Vers

     csak egy hangszoro van benne, de van 7 mikrofon

  • Daniel Nagy

   Gondolom fölösleges belinkelni, hogy hány gyartónak van ekkora méretben ennél jóval drágábban is mono hangszórója. Van rá piaci igény.

   • Emmert József

    Főleg, hogy sokan azt sem tudják mi a mono és a stereo és a köztük lévő különbség.

  • dik

   Egyrészt. A sztereó és a hangminőség fogalmak nem következnek egymásból.
   Másrészt. A zenehallgatási szokások változnak. Régen kvázi két lehetőséged volt a zenehallgatásra: ha minőséget szerettél volna, ahol ugyanúgy, ugyanolyan jól, ugyanolyan minőségben hallod a nagybőgőt, mint a pikolót, akkor nem a Sokolt kapcsoltad be, hanem leültél a nappaliban a hi-fi tornyod elé. Ebben az esetben viszont lőttek minden egyéb más tevékenységnek. Ha viszont bármi mást csináltál, akkor maradt a Sokol rádió, amin maximum a Déli krónika meg a vízállás-jelentés szólt elfogadhatóan (már amennyire az 540 kHz-en történő hangtovábbítást elfogadhatónak definiáljuk. 🙂

   Manapság az emberek (teszem hozzá, teljes joggal!) elvárják, hogy ha épp nem az egyenlő oldalú háromszög egyik csúcsán ülnek, akkor is ugyanolyan jól hallják a basszgitárt, mint a zenekar bármelyik más hangszerét. Ráadásul végre megoldották azt, hogy bárhová teszed a hangszórót, háttérzenéléshez képest meglepően jó hangminőséget kapsz!

   És a kérdés felmerül: lehet savanyújóskát játszani (és kvázi minden egyes, HomePodról szóló cikk alá bekopizni a monós problémát), de miért is baj, ha a zenehallgatási lehetőségek bővülnek? Aki akar, marad a sztereó rendszernél ízlés szerint összeválogatott komponensek előtt üldögélve; de végre az is kap valamit a füleinek, aki helyhez kevéssé kötött módon akarja normális minőségben élvezni a zenét.

   • Gipsz Jakab

    Azért lennék savanyújóska, mert nem értem, hogy a gyártók miért lépnek vissza a mono hangrendszerekre? Értem, én hogy háttérzene, de erre lehetne egy minimum kéthangszórós rendszert adni, ami ugyanúgy megérti, ha beszólsz neki, hogy Siri.

    • Emmert József

     Rengeteg popzene is monó alapvetően. Egy Rihanna szám, ami nulla akusztikus hangszert tartalmaz, számítógépen rakják össze, ott nincs is értelme a sztereónak.
     Persze nem csak ilyen létezik, emiatt jogos az alapfelvetésed.
     Érdekes sztori, hogy a sztereó korszak előtt a klasszikus zenekarok felállása is más volt.
     A mély és magas hangszerek vegyesen ültek, ezért akkoriban működött a monó. Aztán kitalálták, hogy a vonósoknál baloldalon legyen a két hegedű szólam, jobboldalon meg brácsa, cselló, bőgő. Volt benne nem kevés anyagi vonzat is, mert jószerivel a teljes repertoárt újra fel lehetett venni a zenekarokkal és eladni, immáron sztereóként.
     De ha hozzájutsz egy profi hanglemez lejátszóhoz és egy megóvott régi bakelithez, akkor szuper hangzást fogsz kapni monó mellett is.
     Itt van igazság, meg ott is.
     Szerencsére van választási lehetőség.
     🙂

     • John Paul

      Mivel nem színpadon készül a mai zenék nagyja, ezértsokkal könyebben lesz sztereo. Minden hangsávot, minden hangot kismillió féle módon tudnak manipulálni, mono sample-ből is lehet sztereo, de a sztereo hangminták sem ritkák már. (Viccesen mondva: virtuálisan készítenek teret)

    • sarimarton

     Ennek a hozzászólásnak elég kevés értelme van, tekintetbe véve azt a tényt, hogy a több homepod-os felállás támogatva lesz. Innentől a kérdés átfordul arra, hogy baj-e, ha a rendszer redukálható 1 elemre, ami kifejezetten jó trade-offnak tűnik, mivel sokkal mobilabb, sokkal olcsóbb, és még mindig bőven jól szól, térhatással.

  • apapp

   ezen annyira nem kell kiakadni, ha 2t veszel belole akkor egy kesobbi frissitessel osszeparositja magat es stereoban hallgathatod 200 rugoert, ennyiert meg szinte ajandek egy stereo rendszer 🙂

 • Daniel Nagy

  Nem nagyon értem, hogy miért ne hozhatnák be a Siri miatt. Teszteket olvasva puszta hangszóróként is az árkategória bajnoka. Ha tényleg ilyen, akkor marhára nem érdekel Siri, akit valószínűleg nem is használnék, ahogy telefonon sem használom.

 • gusson

  “Aztaqrvabazdmeg!” 😀

 • bwtms

  sajnos nem 😉

 • hozsika

  1. a macska nem nézte “kaparónak”?
  2. hagyott fehér kört az asztalon?
  😀

 • Bence

  ajajajj nem hagyott nyomot azon a fa asztalon?

 • Madoff

  Cambridge Soundworks. seriously

 • ascend honor 6

  Héjsziri! Fél perc hány másodperc?

  jelenleg 30

  köszi.

  • “nem volt több mint fél perc, de lehet hogy rosszul érzem, mivel nem mértem és volt mondjuk maximum 40 másodperc” Gyengébbek kedvéért, akik nem tudnak szöveget értelmezni. 🙂

   • ascend honor 6

    “a setup fél perc sem volt, talán 40 másodperc lehetett…”

    ebben azért van némi ellentmondás, de nyugi, csak froclizlak 🙂 Go on!