Gondolatok és egy kis elemzés az Apple keynote után

Most, hogy mindenki lehiggadt és elfogadta, hogy idén sem mutattak be fluxuskondenzátort, megosztanék pár gondolatot, hogy miért volt szerintem nagy durranás a keynote, illetve mit gondolok az iPhone 6-ról és az Apple Watchról. Gigahosszú olvasnivaló következik.

Az iPhone 6 pontosan olyan lett amilyennek a pletykák lefestették hónapokkal ezelőtt. Igen ott van a fehér csík aminek én sem vagyok a csodálója, ettől eltekintve (számomra) tökéletes a készülék. Amikor az iPhone 4 megjelent, nem örültem, hogy eldobták a kézbe simuló lekerekített formát, és ez így is maradt az iPhone 5s-ig. Tény, hogy az iPhone 5-5s szögletes formája nagyon jól mutat, de kézbe fogni nem olyan kellemes az éleket. Az iPhone 6 lekerekített formáját sokkal kellemesebb tartani, nem beszélve a lekerekített kijelzőről, ami brutálisan jól néz ki, és szinte összeolvad a fémházzal.

A kilógó kamera a vékonyság ára, engem totál hidegen hagy. Az iPhone 6 a piacon kapható egyik legvékonyabb telefon, ha ez volt az ára, ám legyen. (nem fog billegni, meg lehet nyugodni, a dummy iPhone 6 sem billeg az asztalon) Mellékesen jegyzem meg, hogy az iPodból két éve kilóg a kamera, és a konkurens gyártók vékony készülékeiből is kiemelkedik a kamera.

Az iPhone 6 plus egy tepsi, de a piacnak ez kell, biztos vagyok benne, hogy sokan meg fogják vásárolni, én viszont maradok a kisebb modellnél. Tavaly egyébként már többször is írtam, hogy az Apple kénytelen lesz belépni a tepsi telefonok piacára, ha nem akar piacot veszíteni, ennek ellenére nem örülök, hogy mostantól egy 4,7-es telefonom lesz. Biztos lesz előnye is a nagy kijelzőnek, de az egykezes használat tuti, hogy macerás lesz, ezt már most látom.

Miért váltok azonnal és gondolkozás nélkül? Mert nekem mindig a legjobb vas kell. A kijelző kontrasztarányát a duplájára növelték, és a videós részek is olyan új funkciókat kaptak ami nekem must have. Folyamatos fókusz a videók készítése közben, és 240 fps, nekem már emiatt megéri váltani, hiszen rengeteg videót készítek iPhone-nal.

Ennyit az iPhone 6-ról, majd ha kapható lesz nálunk is, természetesen készítek videós beszámolót.

Az biztos, hogy a jelenlegi termékpaletta rekordot dönt majd az utolsó negyedévben. Az iPhone 5s baromi jó készülék és most 20 százalékkal olcsóbb, az iPhone 6-ból pedig két modell is érkezett, ezért tuti, hogy letarolják a piacot. 70-80 milliós iPhone eladásokat várok a karácsonyi szezonra (tavaly 52 millió volt). Ja igen, mielőtt megkérdezitek: asztroszürkét fogok venni. Eddig mindig is fehér iPhone-om volt, de a lekerekített fekete kijelzőn annyira gyönyörűen törnek a fények, hogy nem kérdés melyik színt választom most.

Screen Shot 2014-09-11 at 10.50.37

Nade tényleg nem is az iPhone 6-ról akartam hosszasan értekezni, hanem arról, hogy miért volt igazán nagy durranás ez a legutóbbi keynote. (Sajnos a történelmi eseményből sokat elvett a szakadozó közvetítés.)

Természetesen az Apple Watch miatt. Mondom ezt annak ellenére, és ezt szögezzük le gyorsan: személy szerint nekem nem annyira jön be a design, és nem is érzem, hogy szükségem lenne egy okosórára, de a földön él még rajtam kívül pár millárd ember, akik közül elég sokan úgy érzik, hogy megkönnyítené az életét egy okosóra, tehát jelentős piacról beszélünk. Természetesen a keynote és az Apple Watch videók megtekintése után biztos vagyok benne, hogy vásárolni fogok egyet, de leginkább azért, mert kíváncsi vagyok rá, hogy milyen, és persze nem árt ha egy Apple APR vezetője képben van az általa forgalmazott termékekkel. (aztán még az is lehet, hogy beleszeretek, ki tudja)

A keynote helyszíne ugyebár az a Flint Center volt, ahol az első Macet bemutatta Steve, és az első iMacet is itt mutatták be. Az Apple úgy érezte, hogy most ismét egy hatalmas dobásuk érkezik, nyilván ezért választották ezt a helyszínt. Jól érezték? Igen.

Unknown-22

Azt nem mondom, hogy most is annyira forradalmi terméket mutattak be mint az első Mac, vagy az első iPhone, de mondjuk simán hasonlíthatjuk ennek a keynote-nak a jelentőségét az iPad bemutatásához. Az iPad egy hasonlóan luxus termék, és a bemutatása után sokan nem igazán értették, hogy mire lesz jó. Ugyanez a helyzet az Apple Watch esetében. Ez egyértelműen egy olyan termék, ami nélkül simán lehet élni. A számítógép, és a telefon nélkül manapság “halottak” lennénk, iPad és Apple Watch nélkül viszont simán elvagyunk.

Pár évvel az iPad bemutatása után kiderült, hogy Steve Jobs jól látta a tabletek jövőjét. Azt mondta: a netbook nem jó, a tablet a jó, és pár év múlva sok-sok tablet közül válogatnak majd az emberek az üzletek polcain. Azok az emberek, akik csak egyszerűen tartalmat akarnak fogyasztani. Igaza lett Steve-nek, mostanra jól látszik, hogy mennyire sikeres lett az iPad. Hasonló történhet majd az okosórákkal is.

jobs-bt

Az iPad is egy olyan termékkategória volt ami már létezett korábban. Az iPad előtt is léteztek tabletek, csak épp szarok voltak. Az Apple volt az a cég aki megmutatta a világnak, hogy hogyan lehet jól használható tabletet csinálni, azóta is minden tabletet az iPadhez hasonlítanak, és az iPaddel mérik össze.

Ugyanez a helyzet az okosórákkal. Két éve érkeznek az okosórák, de eddig mindegyik bukás volt. Talán a Pebble az egyetlen igazán sikeres, de a pár százezres, vagy milliós eladott darabszám is lótúrónak számít.

Az Apple most megmutatta, hogy hogyan kell ezt csinálni.

Először is a kezelőfelület. Az Apple volt olyan bátor, és annak ellenére, hogy pont az Apple az a cég aki a lehető legkevesebb fizikai gombot pakolja a készülékeire – gondoljunk csak az egerükre, vagy például az iPhone-ra – az okosórát több gombbal képzelik el irányítani. Egész egyszerűen azért, mert ahogy a keynote-on is mutatták, ilyen kis kijelzőn nem működik oly módon a navigálás mint egy telefon kijelzőjén. Ennek megfelelően visszanyúltak az iPodok click wheel megoldásához, és hasonlóan oldották meg az Apple Watch navigációját. Ugyanezt tették a kezelőfelülettel. Fogták az iOS kezelőfelületét, kidobták az egészet a kukába, és terveztek nulláról egy órára való kezelőfelületet. Ahogyan a kis kerek ikonok zoomolnak a térben, úgy kerekedett ki nekem is a szemem. Zseniális. Nem számoltam meg, hány alkalmazásikon volt a demó Apple Watch-okon, de 30-40 biztosan volt rajtuk, és ezek közt navigáltak szemvillanásnyi idő alatt. Most képzeljétek el az Androidos okosórákon, hogy jobbra-balra lapozgatással hogyan lehet navigálni 30 alkalmazás közt. Elmondom: sehogy.

Screen Shot 2014-09-11 at 11.02.27

Most azokba a finomságokba ne is menjünk bele, hogy mennyi lélek van az Apple Watch kezelőfelületében, ahogyan elküldhetjük a barátnőnknek a szívdobogásunkat, mert akkor sosem lesz vége ennek a posztnak. Az is megérne egy misét, hogy az iOS 7 minimál ikonjai most nyertek értelmet, hiszen a kis kijelzős okosórán is simán felismerhetőek. Ha maradtak volna a skeuomorphic ikonoknál, akkor most tanulhatnánk újra az Apple Watch kezelőfelületét.

Van itt még fontosabb dolog is. Ez pedig a design. A részletek elképesztőek, ez tény, ezzel most senki nem tud versenyezni. (Ja de. A Rolex, csak ők még nem gyártanak okosórát.) Hogy egészében tetszik-e valakinek az óra, az egyéni ízlés kérdése, de nem is ez a lényeg, nyilván egy csomó embernek nagyon bejön, egy csomóan meg inkább kerek órát szeretnének. (Fogadok lesz majd az is az Apple-nek.)

Screen Shot 2014-09-11 at 10.59.18

Az Apple nagyon jól ráérzett arra amire a többi gyártó nem. Mégpedig a méretekre, és az egyéniséget kifejező variációkra. Az órát sokan ékszerként hordják, vagy kiegészítőként, a ruházat mellé, legyen az sportos, vagy elegáns ruházat. Plusz. Vannak nők és férfiak. Példának okáért a Moto 360-at egyféle ember fogja megvásárolni a mérete és a külseje miatt. Azért mert egyféle modell van. Az Apple nem félt nagyot lépni, és ha jól számolom 33! féle modellel lép a piacra, és akkor még nem beszéltünk az óraszíjak variálásáról.

Ugyebár az Apple Watch két féle méretben érkezik. Lesz egy kisebb a nőknek, egy nagyobb a férfiaknak. Mindegyikből három féle kiadás: a normál, a sport, és a luxus. Aztán jönnek az óraszíjak amikkel tovább perszonalizálhatjuk az óránkat. Olyan óraszíjakat tervezett az Apple amiket simán megvennék óra nélkül, csak azért, hogy legyen. Tényleg leborulok Jony Ive előtt, mert nem gondoltam volna, hogy egy sima óraszíjon van mit innoválni.

Itt jegyezném meg, hogy sokan azt mondják drága az Apple Watch, és ezek az emberek még csak a 365 dolláros indulóárat nézik, miközben egyes modellek, lesznek majd 7-8-900 dolláros áron is. Ezek az emberek nem tudják, hogy bizonyos emberek képes kiadni 150 000 forintot csak egy bőr óraszíjért. Az óra biznisz teljesen mást mint az okostelefon piac, mert ahogy írtam egy óra esetében ékszerről és kiegészítőről beszélünk. Gondoljatok csak bele, hogy a divatban milyen elvetemült árak léteznek. Louis Vuitton pénztárca: 100 000 forint… Ez a téma is megérne egy hosszabb posztot.

Az Apple Watch belseje is megérne egy misét, a teljesen szabálytalan alakú alaplappal, meg a taptic feedback cuccal, de ebbe bele se menjünk, az átlagembert nem érdekli mi van belül. (Én mondjuk lefostam a bokám, mikor bemutatták a belső szerkezetet.)

Visszatérve arra, hogy miért csinált megint forradalmat az Apple. Ismét megmutatták, hogy egy létező termékkategóriát hogyan kell megcsinálni rendesen. Így tették a PC-vel, az mp3 lejátszóval, az okostelefonnal, a tablettel, és most az okosórával. (gyk: Mac, iPod, iPhone, iPad, Apple Watch)

Mostantól minden okosórát az Apple Watch-hoz mérnek majd. Ha kijön egy okosóra, egyből az Apple órájával hasonlítják majd össze. Nincsenek kidolgozva a részletek, lassú a navigáció, az Apple Watch-hoz jobb szíjjak kaphatók, stb, stb, stb. ezeket olvashatjuk majd az XY gyártók óráinak tesztjeiben.

Nem lennék meglepve, ha jövőre annyi Apple Watch fogyna majd, mint az összes többi okosórából együttvéve. Abban is biztos vagyok, hogy az okosórák és főleg az iWatch hasonló fejlődésen megy majd keresztül az évek során, ahogyan az történt az iPhone vagy az iPad esetében is. Az Apple lefektette most az alapokat, de a technológia fejlődésével – gondolok itt az akksikra, és a szenzorokra – elképesztő órákat gyárthatnak majd pár év múlva.

Egy különbség lesz az Apple és a többi gyártó órája közt: A többi gyártó évente új kezelőfelületet tervez majd, hogy utolérjék az Apple-ét, az Apple pedig csak ezt a mostanit fogja csiszolgatni majd, miközben kitalálják, hogy az autópiacot tervezzék újra, vagy iRobotot építsenek.