Apple Q3 eredmények

Az Apple közzétette a Q3 pénzügyi negyedév eredményeit, ez ugyebár náluk az április-május-június hónapokat jelenti. Íme a számok:

37.4 millárd bevétel (5 % növekedés előző évhez képest)
7.7 millárd nettó profit (12 % növekedés előző évhez képest)
4.4 milló eladott Mac (18 % növekedés az előző évhez képest)
35.2 milló eladott iPhone (13 % növekedés előző évhez képest)
13.2 millió eladott iPad (8 % csökkenés előző évhez képest)

bevetel-1

 

Egy évvel ezelőtt korántsem voltak ennyire szépek a számok, mostanra viszont összeszedték magukat az Apple-nél.

Az iPhone továbbra is nagyon szépen muzsikál annak ellenére, hogy egyre közelebb az éves frissítési ciklus. A Mac eladások tekintetében kifejezetten büszke lehet az eredményekre az Apple, főleg ha megnézzük, hogy idén egy csendes MacBook Air, és még csendesebb iMac frissítésen kívül semmi nagyot nem dobtak.

megoszlas-1

Még több grafikon az iMagazinon.

Az iPad eladások most is kilaposodtak, sőt egy kicsit csökkentek is, de ez csak az őszi termékfrissítésig lesz így, aztán begyújtják a rakétákat.  Míg vártam a Q3 eredményekre belefutottam egy érdekes adatba: Az iPad 78 százalékos piaci részesedést tudhat magáénak az USA-ban, míg tavaly ilyenkor 83 százalék volt ez a szám. (A karácsonyi adatokhoz képest egyébként erősödött az iPad, akkor 76 százalékon állt.) A pár százalékos piacvesztés ellenére nem úgy tűnik, hogy a többi gyártó táblagépe fogja vissza az iPad eladásokat, hiszen egyre több gyártó jelenik meg a piacon a saját táblagépével, és így is csak 5 százalékot sikerült felzabálniuk az iPad piaci részesedéséből (WEB használat alapján) egy év alatt. Érdemes megnézni, hogy a Samsung például mindössze 6,3 százalékot, a Microsoft pedig 1,4 százalékot szerzett meg az USA piacon. Igaz, hogy ezek csak webhasználat alapján mért adatok, de így is jól látszódik, hogy mennyire erős az iPad. Csináltam grafikont is, hogy szemléletesebb legyen:

web_usa_ipad

Sokan temették az utóbbi egy évben az Apple-t, de szokás szerint hiába dörzsölték a tenyerüket azok akik az Apple bukását várják. Bár tényleg volt egy kis hullámvölgy az utóbbi két évben, mostanra egyre inkább az erősödés látszódik, és szerintem ez így is fog maradni. A részvények újra szárnyalnak, Tim Cook pedig érezhetően egyre jobban vezeti a céget. Volt is erről egy jó kis írás “Tim Cook jobban vezeti az Apple-t mint Steve Jobs valaha?” címmel az iMagazinon, érdemes elolvasni, ha nem tudsz még aludni.

Jön a Q4 ami még érdekesebb lesz, aztán természetesen a Q1 a karácsonyi szezonnal. Én arra tennék nagyobb összeget, hogy továbbra is növekvő százalékokat fogunk látni éves összehasonlításban.