iPhone 3G a kezemben

Nah végre sikerült megfogdossak egy 3G-s iPhone-t (köszönet érte Pistoolinak aki meglátogatott ma csakis emiatt), gyorsan meg is osztanám veletek a tapasztalatokat meg a friss infókat. Fotót nem csináltam, mert minek. 🙂

Ugyebár nagy változások nem történtek, de a kis ráncfelvarrás mindenképp jót tett a külső designnak. Sokak szerint gagyi a műanyag hátlap, szerintem viszont nem az, kifejezetten jól néz ki és a lekerekített sarkok miatt jobb is lett a készülék fogása, ráadásul kevésbé csúszik mint a régi alu hátlap. A krómozott gombok illetve a króm füles csatlakozó is még elegánsabbá tette a készülék kinézetét és az sem hátrány, hogy végre bármilyen jack dugóval használhatjuk, nem kell átalakítóval vesződni.
Szoftveresen mintha picit gyorsabb lenne az új iPhone 2.0 szoftver, meg persze belepakoltak egy csomó új funkciót, amire most nem térnék ki, úgy is mindenki fejből tudja mik az újdonságok (mobile me, push szinkron, exchange, kereső, app store, stb), meg ezeket ugyebár a 3G és a GPS kivételével megkapják a régi iPhone tulajok is. A 3G tökéletesen működik, teljesen használható sebességgel jönnek le az oldalak, applikációk az App Store-ból, zenék az iTMS-ből, illetve a Google Map is kellemesen gyors, akár el is lehet felejteni a Wifi bekapcsolását, a 3G-s iPhone-okon.

Ami szerintem sokkal fontosabb mint a fentiek, az a következő:

Olaszországban megvásárolható az iPhone FÜGGETLENÜL. A kezemben tartott telefon bontatlan volt, majd kicsomagolás után szépen aktiválódott a magyar kártyával az iTunes-ban, tehát totál legálisan lehet használni innentől a készüléket, nem kell többé mutyizni ha szoftver frissítés jön az Apple-től, nem kell jailbrakelni, zifonozni, nem kell aggódni, hogy a feltörés miatt elveszik a garancia, működik az App store és a Google Maps helymeghatározása is.

Természetesen azért nem ennyire tökéletesen rózsás a helyzet, ugyanis, csakis olasz állampolgár (olasz TB szám szükségeltetik) veheti meg a készüléket, tehát mi hiába ülünk be az autóba és megyünk ki, nem fogjuk tudni megvenni a boltban.
Másik az ár. A 16 GB-os modellt nem lehet függetlenül megvásárolni csak a 8GB-os modellt, ez viszont 700 500 euróba kerül ebben a formában ez kb 120 000 Ft, amit valószínűleg sokan nem engedhetnek meg maguknak. Szerintem még így sem vészes az ár, hiszen bármelyik komolyabbnak marketingelt telcsi függetlenül hasonló ársávban mozog.

Van infóm a hazai megjelenésről is, de ezeket még nem szabad készpénznek venni. Amit több forrásból is hallottam az a következő:
Nagy valószínűséggel szeptemberben jön itthon az iPhone, lehet, hogy itt is lesz függetlenül 160-180 ezer forint körül. Előfizetésben vásárolt csomagokról nincs infó, de senkinek ne legyenek illúziói, ez az ár bele lesz építve az előfizetésekbe, ergó mindenki ki fogja fizetni ezt az összeget, vagy egyben, vagy részletekben.

Werdikt: az iPhone továbbra sem olcsó, de végre lassan itthon is elérhető legálisan és továbbra is a világ legjobb mobil eszközeként (figyelem! nem azt írtam, hogy telefon) lehet emlegetni. INSTANT GET státuszt kapja tőlem továbbra is!