120 fps GoPro-val

Mióta lett Black GoPróm, nem nagyon akadt olyan téma amivel ki lehetett volna használni a 120 fps képességeit, nade mióta újra van macskám értelmet nyert ez a lehetőség. Persze sokszor időm sem volt, vagy a fény hiányzott, de mostanra van már két videó is jó kis lassításokkal. Itt az egyik:

Tolok egy kis vizet from Andras Horvath on Vimeo.

Itt a másik. Ezt csak Facebookra töltöttem fel, de ide klikkolva megnézhető.

Ami pozitív: Elképesztő, hogy egy ilyen kis macskapöcse kamera képes 1280×720 HD-ban rögzíteni 120 képkockát másodpercenként. (Az 1 millás 5D MKIII max 60-at tud…) Ráadásul ha Final Cut X-et használ az ember, mint ahogyan én is a fenti két videóhoz, lehetőségünk van akár 7 százalékra lassítani a sebességet, mert a Final Cut X frame blendingje nagyon szépen össze tudja rakni még így is folyamatos mozgássá. (7 százaléknal mindössze 8.4 képkockánk marad másodpercenként, ebből tud csinálni 30 fps-t a Final Cut) Többnyire elég a 25 százalékos lassítás, de azért 7 százaléknál már egészen jó kis finomságokat is látunk, amit a valóságban nem. A második videóban érdemes megnézni Adonis füleit, szupercuki ahogy lengenek minden lépésnél.

Ami negatív: Azért ez mégiscsak egy macskapöcs méretű cucc, nyilván vannak határai. Nincs manuál fókusz, de nincs automata sem, és nincs makró, tehát a közeli képek életlenek lesznek, a távolabbi felvételek meg annyira nagylátószögűek (még narrow módban is), hogy pici lesz jelen esetben például a macska. Ez még nem is lenne olyan nagy baj, mert lehetne zoomolni vágás közben is, ehhez viszont kevés a 720p felbontás, ahogy az látszik is az első videón a vége fele. Digitálisan zoomoltam és hiába a sharpen, egyszerűen életlen Adon feje. 1920×1080-at ha tudna ilyen fps mellett, elég tág mozgástér lenne digitális zoommal ha a kimenet végül 720p. Na majd a GoPro Black II, szerintem ezt is tudni fogja majd ha lesz.

A negatívumoktól függetlenül a Black GoPro jó kis játék, ha az ember tudja mik a határai. Nagyon várom, hogy a Canon végre eljusson odáig, hogy a legdurvább vázai tudjanak 120 vagy több képkocka/másodperc sebességgel rögzíteni.

Azért még kisautóra fel fogom rakni a GoPrót egy laser pointerrel, aztán lesz szuperlassított rohangálós macskás videóm is. (és igen, a lassítás az új drop shadow 🙂 )

PS: mondanom sem kell, hogy ha egy macska 100 alkalommal megcsiál valamit, akkor biztosan nem fogja csinálni, amikor meglátja a GoPro kamerát az ember kezében… Ja meg ha lerakja az ember a kamerát, akkor tuti, hogy nem a lencse előtt, hanem mögötte fog játszani. Ha megfordítod a kamerát, azonnal átmegy a másik oldalra, és ezt bármeddig képes csinálni. Rohadékok!