Apple Q1 eredmények

Na mostantól lehet tudni a karácsonyi időszak számait, januárban sokan benézik, hogy az Apple Q1 az = a mi Q4-ünkkel. Tehát: Apple Q1=október-november-december. Nézzük mit alkottak.

54.5 millárd bevétel (19 % növekedés előző évhez képest)
13.1 millárd nettó profit (gyakorlatilag ugyanannyi mint tavaly ilyenkor)

4.1 milló eladott Mac (20 % csökkenés előző évhez képest)
47.8 milló eladott iPhone (30 % növekedés előző évhez képest)
12.7 millió eladott iPod (20 % csökkenés előző évhez képest)
22.9 millió eladott iPad (50 % növekedés előző évhez képest)

Készpénzállomány: 137.1 milliárd dollár. (az ISS magasságát már elérné ha egymásra raknánk a dollárokat)

Ezek a számok. Nyilván sokan azt fogják mondani, hogy tessék kipukkadt a lufi, nincs már akkora növekedés mint tavaly. Nyilván a részvények árfolyama holnap esik vagy 5 százalékot, mert nem kerestek tudomisén 20 millárd dollárt. Persze ha meg kerestek volna akkor jön, a tulárazott Apple szöveg…

Pedig ezek brutális számok. iPhone-ból alig tudtak eleget gyártani, és így is elfogyott majdnem 50 millió, és növekedtek is 30 százalékot tavaly Q1-hez képest. Az iPadből sem volt elegendő, iPad miniből kétszer annyi is elfogyott volna ha van elegendő készlet. 13 milliárd profit… Hogy legyen mihez viszonyítani ezt az összeget, a Google például 2.9 milliárdot kaszált ugyanebben az időszakban, pedig ők is meghatározó vállalat az IT szektorban. A Mac csökkent nagyot, de ez nem meglepő, lévén az iMac úgy ahogy van kiesett a karácsonyi szezonból (ez nálunk is érezhető volt, 200-al fogyott kevesebb iMac mint 2011-ben).

Az biztos, hogy tavaly ilyenkor érte el a csúcsot az Apple, írtam is akkor, hogy azokat az eredményeket nehéz lesz űberelni. Javaslatom a következő: továbbra sem érdemes temetni az Apple-t, nem úgy néz ki, hogy megelégednének a stagnálással.

Még egy számot elfelejtettem, pedig fontos mérföldkő: Elkelt az 500 milliomodik iOS eszköz is (iPhone, iPad, iPod touch). BTW: Android 600 milliónál tart viszonyításképp, ami több mint az 500 millió, de ne felejtsük el, hogy Androidos készüléket kismillió gyártó gyárt, de iOS-t csak egyetlen egy. Az Apple.