Történelmi döntések

Szombaton megnyílik a Duna Plazában az új XMS, pár dolog eszembe jutott miközben pakolgattuk össze a berendezést. Volt most Fashion Street boltnyitás, most a Plazában az új bolt, az ezzel kapcsolatos postok alatt, újra és újra felmerülnek ugyan azok a kommentek. Minek, nem fog menni, nagyon fog menni, tönkremegy a Plaza a Fashion bolt miatt, stb stb. Ezekre nem szoktam válaszolni, mert hosszú lenne, de most szentelek ennek egy postot.

Nagyon egyszerű a dolog. Az olvasók látnak egy új boltot, 5 perc alatt gondolnak valamit, és leírják a véleményüket. Nincs ezzel semmi gond, így megy ez a neten.

Azért azt ne felejtsétek el, hogy ez egy komoly lépés a cég életében, de akár mondhatjuk, hogy az én életemben is nagy változások ezek, szóval egy-egy komoly döntés, mint például egy új bolt nyitása, nem öt perc alatt születik meg. Nézzük csak a Hegedűs Gyula utcai bolttól, még az ősidőkben ott indult a házimozi mellett az Apple forgalmazás.

Ott kb. egy év volt eldönteni, hogy igenis az APR logo a jövő, ezen kb fél évig gondolkoztam, majd megnyitottuk az APR boltot a Duna Plazában. Nem második boltot, hanem átköltöztettem az egészet. Azért a plazába, mert az üzleti modell mellé nem kellett forgalmas és drága hely, viszont APR boltot legegyszerűbben bevásárlóközpontban engedélyez az Apple. Jó döntés volt? Igen.

Második lépés, a Plazán belüli költözés egy nagyobb boltba. Ez viszonylag gyorsan eldönthető volt, felszabadult egy helyiség a mozival szemben, én meg egyből rámozdultam. Jó döntés volt? Igen. Tavaly ez a bolt 1 millárdos forgalmat csinált, ez hazai viszonylatban rekord forgalom egyetlen APR bolttól.

Harmadik lépés, a Fashion Street. Azt mondtam még tavaly is, hogy majd akkor lesz második bolt, ha a Duna Plazában már nincs hova nőni. Tavaly év végére eljött ez a pillanat, ideje volt második boltot keresni. Januárban kezdtem a keresést, augusztus végén nyílt meg a második bolt. Miért ott? Nos, sokan írták, hogy a Fashion bolt megöli a Duna Plaza XMS-t. Hát nem. Nyilván ezt is átgondoltam, egész egyszerűen a parkolás a BtoB és a webshop miatt nem veszít vásárlókat a Duna Plaza bolt. Ez így is lett, az FS bolt megnyitása óta semmit nem változott a DP bolt forgalma. Jó döntés volt? Szerintem igen. Bár még veszteségesen működik a Fashion Street bolt, nem kérdés, hogy majd szépen be fog állni, amint az Apple termékpalettája nem fogja vissza az eladásokat, most azért erősen érződik, hogy a betérő vásárlók új gépeket várnak. Ha nullás lesz az a bolt, akkor már megérte. Szóval előlegezzük meg, hogy jó döntés volt.

Negyedik lépés, pedig most szombaton lesz, megnyitom a harmadik boltunkat a Duna Plazában (mármint ez lesz a harmadik a Plazán belül), nem is kicsit, kétszer akkorát, mint a mostani bolt a másodikon. Miért? Mert a földszinten kétszer annyi ember közlekedik, mint a második emeleten, az Apple is a földszintet preferálja. Mivel kötelező 2012 végéig minden APR-nek megcsinálni a V2-es designt, azt a pénzt amit most az új boltra kell költeni, azt egyébként is el kellett volna költeni a második emeleti boltra, így viszont nem kellett hetekre bezárni a fenti üzletet, mindössze egy nap kell a költözéshez. Olcsóbb lett volna persze valamivel a régi boltot átépíteni, de ha két hét forgalomkiesést is beleszámolok, akkor már nem feltétlenül, ezért mindenképp egy költözést szerettem volna.
Persze kellett egy adag szerencse is. Tavaly, illetve év elején hiába küzdöttem a Plazával, esélytelen volt kiadó helyiséget találni a földszinten, aztán valamikor tavasszal csődbe ment a Horváth Cipő, én meg azonnal lecsaptam a hirtelen üressé vált üzlethelyiségre. Már két éve is nézegettem, hogy milyen szép nagy bolt és milyen jó kis Apple boltot lehetne belőle gyártani. Amint megláttam, hogy felszámolás alatt áll a Horváth Cipő, szegény Pláza igazgatót úgy kezdtem el üldözni, hogy kössünk szerződést, mint tüzelő szukát a kanfalka tavasszal az éppen rügyező virágok közt.

Jó döntés volt? Gyertek el szombaton, és meglátjátok. Már össze van rakva a bolt, és nekem elhihetitek, nem szarral gurigáztunk. 🙂