Macbook Air. Kéne? Igen! Nem! Nem tudom..

Régóta adós vagyok egy Macbook Air posttal, de ennek megírását több dolog is hátráltatta.
1. mikor megérkezett elutaztam
2. mikor hazajöttem mindkét példányunk folyamatosan újságíróknál volt, gyakorlatilag egymás kezébe adták a gépeket a tesztelők
3. nem tudtam eldönteni mit is írjak róla..

A száraz adatoktól eltekintek, ezeket el lehet olvasni az index.hu cikkében, inkább a személyes benyomásaimat mondanám el marketing rizsa nélkül. Persze áradozhatnék, hogy mennyire briliáns és korszakalkotó a világ legvékonyabb laptopja, rohanjon mindenki megvenni (természetesen az XMS-be), de nem fogom ezt tenni, ugyanis a Macbook Air igencsak behatárolt piacra készült, egy nagyon szűk célközönségnek. Példának okáért én sem vagyok a célközönség, talán ezért sem vagyok lenyűgözve a géptől.
Oké, tényleg baromi vékony meg könnyű, meg igaz, hogy tükröződős, de jó minőségű ledes kijelzőt kapott a gép. Amikor megérkezett a filigrán kis dobozában kellemes volt kézbe venni a gépet, olyan érzés volt, mint anno az első iPod nano. Aztán ennyiben nekem ki is merül a kis csoda. Szép, aranyos, de ennyi.
Nekem személy szerint egy majdnem fél milliós laptoppal szemben egészen más elvárásaim vannak, mint amit a Macbook Air nyújt.
Dubaiba menet elgondolkoztam, hogy az egyik Macbook Airünket viszem magammal, egyrészt komolyabban tesztelni, másrészt, mert könnyű és simán befért volna a fotós cucc mellé. Aztán mégis inkább egy Macbook Pro mellett döntöttem, mert bár sokkal nehezebb volt végigcipelni a reptereken egy külön tokban, az tisztán látszott, hogy a Macbook Airt hiába viszem ki, azon nem fogom tudni Apertureben editálni a 2000 fotót, amit készítettem.

És ebből máris jól látszik, hogy mennyire behatárolódik a célközönsége ennek a gépnek. Ha csak webezni meg mailezni akartam volna, akkor az Airt viszem, de amint komolyabb feladatokról van szó, esélytelen a kicsike. Arról nem is beszélve, hogy 80 GB-os winyo sem túl bőséges, ha például sok képet, illetve zenét szállítunk magunkkal.

Vannak ezek a fórumos hülyeségek, hogy kevés az usb port, nincs firewire, nincs DVD a gépben (persze, hogy nincsen hát ez a lényege az egésznek!), miért fekete a keyboard, meg hasonlók. Ez mind hülyeség, nem lehet egy gép pár milliméter vastag, közben meg tartalmazzon cola automatát is.. Az egyetlen valós probléma, amit a fórumokon elfelejtenek, vagy a sor végén említenek az a 4200-as fordulatszámú winchester, pedig ez volt az első, ami szemet szúrt.
Kb. fele akkora sebességet produkál, mint egy átlagos winchester és ez érezhető a bootolás idején, illetve a programindulások idején is. Érzésre olyan a gép, mintha egy 4 évvel ezelőtti G4-es iBookot használnék, ez pedig nem segíti elő a “hű, de állat gépet vettem” érzést. Ja, majdnem elfelejtettem, nekem a 2 GB ram is kevéske manapság, bár ha csak netezésre kellene a gép, akkor elegendő lenne ez a memória mennyiség.
És már megint megérkeztünk az alapvető problémához, hogy tulajdonképp mire jó a 460 000 forintos Macbook Air.. Netezés, egy kis Excel meg Word, egy kis iPhotózás, aztán nagyon kellene gondolkoznom, hogy további alkalmazásokat soroljak fel.

Azt hiszem, nem kell tovább ragozzam érthető, hogy miért nem lelkendezem a Macbook Air miatt. Szó sincs arról, hogy lehúzzam, vagy fikázzam az Airt, mert egy core 2 duós gépet összehozni egy pár milliméter vastag házba mindenképpen elismerésre méltó, viszont a vásárló nem álmélkodni akar a mérnöki csodán, hanem minél jobban és sokrétűbben kihasználni a gépet, amit vásárolt.

Szóval.. Instant get? Számomra nem. De te kedves olvasó, ha az alábbi kérdésekre igennel válaszolsz, akkor a gép megvásárlása sem okoz majd csalódást.

– Tetszik-e az ultravékony design?
– Fel akarsz-e vágni a cégednél, illetve az ismerősök között a világ legvékonyabb laptopjával?
– Másodlagos gépnek kell-e az Air?
– Egyszerűbb feladatok elvégzésére szánod?
– Felsővezető vagy egy jól menő cégnél, esetleg gazdag szülők gyermeke?
– Fontos, hogy könnyű legyen a géped?

Tehát ha a fenti kérdésekre a válasz kivétel nélkül IGEN, akkor azt kell mondjam, hogy a Macbook Air INSTANT GET!

Update:
Ezen az indexes videón bemutatják a Macbook Air egyéb felhasználási területeit is
Itt olvashatjátok a PDAMania véleményét
Itt pedig a Mobilport Macbook Air véleményezése.
Az XMS.hu MacBook Pro termékoldala.