Egy hét a retinás MacBook Próval 3. rész

Inkább már három hete használom, de a sorozat miatt maradjon ez a cím. Idáig leginkább a kijelzőről és az ezzel kapcsolatos előnyökről írtam, nyilván mert a legnagyobb újítás maga Retina Display ebben a gépben.

Azért van itt még pár dolog.
Sebesség: Számomra nagy előrelépés ebben nem történt, az előző MacBook Próm is gyors volt, szinte minden speckója azt tudta mint az új Retinás gépem. 2.2 helyett lett 2.3 GHz-em, 8GB ram az előző gépben és ebben is, 250-es Vertex 3 SSD helyett 250-es Apple SSD ami pont azt a sebességet tudja mint a Vertex 3 (460 MB-sec), max a videókártya ami jelentősen gyorsabb a mostaniban. A lényeg, hogy az előző gépem is baromi gyors volt, meg ez is baromi gyors, Full HD videók exportja lefut szinte annyi idő alatt ahány perces az exportálandó videó.
Ami nagy királyság, hogy ezt a sebességet, egy jóval könnyebb gépben kapom meg, mindössze 2 Kg az eddigi 2.5 helyett, illetve egy kevésbé melegedő gépet is sikerült terveznie az Apple-nek. Az Anandtech szerint 45 helyett 40 fokra melegszik a rMBP, ami a mostani kánikulában sokat számított. Egyébként a melegedésre a legegyszerűbb megoldás, ha nem installálunk fel Flasht a gépre, én most ezt tettem. Elegem lett. Sokan nem tudják, de mind a melegedést, mind az akksi-idő drámai csökkenését- egy-két a háttérben megnyitott index.hu tab okozza, a rohadt flash bannerek pörgetik a CPU-t. Hát most nem pörgetik. Ha mindenáron meg kell nézni egy Flash-es oldalt, akkor ott van tartalékban a Chrome, amiben megnyitom az oldalt, ha pedig végeztem, be is zárom a böngészőt, minden másra meg a flashmentes Safarit használom, ami egyébként annyira gyors lett Mountain Lion alatt, hogy valósággal letépi a fejem. Imádom!

Itt jegyezném meg, hogy igen, már az új oprendszert használom, mert igazából a Mountain Lion az a rendszer ami tökéletesen optimalizálva van a rMBP-ra, sima Lion alatt, sok oldalon akadozott a scroll, viszont a Mountain Lion alatt szépen folyik minden. Vannak még persze röccenések, de nem vészes, egyelőre ennyit tud a technika, ha meg kell hajtani 5.1 millió pixelt. Főleg egyébként a Facebook tud belassulni, de hát a Facebook egy rakás szar. Handras.hu folyik.

Üzmidő: A könnyebb és vékonyabb unibody ház és a nagyobb teljesítmény ellenére, az üzemidő is megmaradt, simán hozza a 7 órát, de volt már 10 óra is nem egyszer. Reggel leveszem a töltőről a gépet, egész nap hurcibálom a gépet, tárgyalásról tárgyalásra, és bírja. Videót nyilván nem akksiról rendelerek, de net, iwork, ichat, stb mellett tényleg nincs szükség rá, hogy magunkkal cipeljük a töltőt egész nap. Jelzem mégegyszer, nincs flash a gépen, ha lenne, akkor 4 órára csökkenne az üzemidő, és tényleg nem a flasht akarom szapulni, egyszerüen ez a helyzet, a megnyitott tabokon a híroldalak pörgetik a procit, teljesen feleslegesen. Ne használjatok flasht ha rám hallgattok.

Hangok: sokan kérdezték, hogy tényleg halkabb-e az újratervezett ventillátor. Megmondom őszintén, nem igazán hallani a különbséget. Átlag használat mellett semmi hangja a gépeknek, ha meg a Final Cut rendelel, akkor ahogy eddig is, ez is felpörgeti a ventiket. Ha akarom ráfoghatom, hogy csöndesebb lett. 🙂 Ami viszont jelentősen jobb lett, az a beépített hangszórók hangereje. Nyilván nem basz mellbe a basszus, de jóval nagyobb hangerőt kapunk mint az előző generációs gépeken.

Összegzés: Nem akarom mégegyszer leírni, az előző két post arról szólt, hogy mennyire durván jó a kijelző, egyértelműen már csak emiatt megéri ez a gép. De csak a kijelző miatt nem lenne a világ laptopja. A brutál Retina Display, az ehhez szükséges teljesítmény benne egy vékony és könnyű Unibody aluminium házban, nos, ettől lett a világ legjobb laptopja, maga a kicseszett álomgép.

Mivel szénné fényeztem a gépet, legyen itt egy kis negatívum is a végére. Az egyik temészetesen az ár, mert a gép nem olcsó, főleg nem nálunk, de ezt már kitárgyaltuk. A másik és talán egyetlen olyan probléma ami többször is feltünt használat közben, hogy a vékony ház miatt a kijelző fedelének az éle, a laptop aljának a vonala alá nyilik, ezért ha hanyatt fekve használjuk úgy, hogy a laptop első része a hasunkon támaszkodik, a hátsó része a combunkon, akkor a kijelző éle vágja a combunkat, persze csak ha nincs rajtunk hosszúnadrág.

Mindettől függetlenül, csak azt tudom mondani, hogy a Retina MacBook Pró a világ legjobb laptopja, nagyon boldognak és szerencsésnek fogja magát érezni mindenki, aki egy iyen gépet birtokolhat. Én pontosan így érzem magam, imádom a gépet, minden nap kellemesebbé teszi a munkát.
Azt hiszem ez jó is lesz a három részes post lezárásának, remélem sokaknak segítettem a döntésben, azért aki teheti nézze meg előben a gépet, egy pillantás ezer szónál is többet fog mondani.

Egy hét a retinás MacBook Próval 1. rész – az első rész itt.
Egy hét a retinás MacBook Próval 2. rész – a második rész itt