iFactory – Foxconn – videó

Lassan két éve, hogy a csapból is a Foxonn folyik, én pedig mindig kicsit vegyes érzelmekkel olvasom a híreket az embertelen munkakörülményekről, az öngyilkosságokról, aztán a cáfolatokat, hogy igazából nem is embertelen, mert jobban keresnek az átlagnál a Foxconnban dolgozó kínaiak, és az öngyilkosságok száma is kevesebb mint az átlag.

Az ABC News-t most beengedték a gyárba, ezért az alábbi videón elég sok mindent láthatunk arról amiről eddig csak olvastuk.

Pár érdekes adat is van:

141 lépcső amíg egy iPhone elkészül, és minden eszközt kézzel raknak össze.
5 napig tart, és 325 kéz rakja össze az iPadeket.
A dolgozók 70 centet fizetnek az ételükért.
A munkások 6-an 8-an alszanak egy szobában és 17.50 dollárt fizetnek havonta a szállásért
A munkások 1.78 dollárt keresnek 1 óra alatt, és 60 órát dolgoznak egy héten. (átszámítva 58 000 ft/hó)
18 öngyilkos jut 1 millió emberre, míg a kínai átlag 220 fő, Magyarországon átlag 250 öngyilkosság jut 1 millió emberre.

Pár gondolat ami eszembe jut ezzel kapcsolatban. Akarnék ott dolgozni? Természetesen nem. Viszont dolgoztam már gyárban műszerészként, naponta monoton munkával kis rozsdamentes alkatrészeket furkáltam. Mindegyikbe 4 lyuk, több tízezer darabon. Sorlyáztam nagy darab alu alkatrészeket, meg volt sok egyéb szar meló. Reggel 6-ra jártam melózni Rákoscsabáról vonattal a Fehérvári úti Gamma művekbe, tényleg elég szopó volt minden nap 4-kor kelni.
Kerestem 9000 forintot. Mire volt ez elég? 8000 forintot haza kellett adnom apámnak, hogy ki tudjuk fizetni a lakás rezsiját, maradt 1000 forintom egész hónapban minden másra. Legyen annyi elég, hogy nagyon meg kellett gondolnom, hogy vehetek-e az ebédhez a menzán 15 forintért extra sültkrümplit…
És tudjátok mit? Nem voltam boldogtalanabb mint most. Akkor az a munka volt A MEGÉLHETÉSEM, csinálni kellett. Vállaltam, tehát csináltam, megéltem belőle. Aztán a gyár csődbe ment, én is váltottam, de több mint egy évig dolgoztam a Gammában, jó tapasztalat volt, és legalább van fogalmam róla, milyen egy ilyen gyárban dolgozni.

Csak azért mesélem ezeket, hogy lássátok, az éremnek mindig két oldala van. A Foxconnban a munkások nagy része örül, hogy van munkája (több ezren probálnak munkát szerezni ott nap mint nap), küldi haza a rizsföldre az éhező családjának a pénzt. Mi lenne ha mondjuk robotok végeznék ezeket a munkákat? 1 milló ember mehetne az utcára éhezni. Az mennyivel lenne jobb? Egy BMW gyárban biztosan jobb körülmények közt dolgoznak a munkások, gondolhatjuk. Igen így is van, az a pár munkás jobb körülmények közt dolgozik, a rengeteg robot mellett…
A videóban elmondják, hogy szegény Ling Hao Juin a béréből nem tudna megvenni egy iPadet, amiknek a hátlapját sorjázza. Miért, egy Ferrari gyárban a kasztnikat szerelő munkás tud venni egy Ferrarit? Voltam tavaly a Ferrari gyárban, nem úgy néztek ki a futószalag mellett a munkások mint akik Ferrarival járnak dolgozni. Lehet még egy iPadet sem tudnak venni maguknak… Marcsi néninek a Tescóban a kasszában mennyivel jobb az élete? En meg eladok évente több ezer Mac-et amin az Apple gejre keresi magát, én meg nem. És akkor mi van? Érdekel bármelyikőtöket amikor Macet vesztek nálam, hogy milyen problémáim vannak? Nem. Akarsz kétszer annyit fizetni az iPhone-odért, hogy jobban keressenek a kínai munkások? Nem. Ilyen az élet.

A Samsung telefonokat máshogy gyártják? Az XBOX-okat? A Nintedókat? A Playstationt? A TV-ket? Vagy a cipőket amit hordunk? Nem. A legtöbb használati eszközt Kína pakolja össze, konkrétan a világ elektronikai cikkeinek 40 százaléka a Foxconn különböző üzemeiben készül, egy városnyi emberi erőforrás segítségével. Jó ez így? Persze, nem jó, de ez van, így működik a világ.

Nem az Apple-t akarom védeni, mindössze arra próbáltam rávilágítani, hogy nem feltétlenül kell bedőlni a média által felfújt dolgoknak, néha érdemes kicsit utánajárni, hogy mi merre hány méter. Hosszasan lehetne vitatkozni ezeken a dolgokon, biztosan kapok is majd a fejemre, hogy egy érzéketlen tuskó vagyok, de nagyon változtatni a dolgokon úgysem fogunk. Csak azt tudom mondani: A világ így működik.