Derült égből Hegyi Oroszlán – jön az új OS X

Éppen közjegyzőnél ültem, amikor becsapott a telefonomra egy RSS, amiben azt láttam, hogy szokatlan módon, minden különösebb keynote nélkül az Apple bemutatta az új OS X-et, Mountain Lion névvel.

Alig vártam, hogy hazaérjek, és rápillantsak a bemutató videóra. Az új oprendszer megkapja az iPaden és iPhone-on megszokott applikációkat, Notes, Reminders, Game Center, Messages (iMessage), Airplay mirroring (Efi és én, pont tegnap beszélgettünk arról, hogy ideje lenne az Airplayt betólni OS X alá is), integrált Twittert, és persze a Notification Centert is. A Notification centert nem hasznalom iOS-en, de asztali rendszeren jóval több értelmét látom, szerintem használni is fogom jól, elég ügyesen megoldották a megjelenését desktop rendszeren.

Természetesen az összes alkalmazás képes lesz iCloud-on keresztül push-al szinkronizálni az eszközeinket, tehát például ha a laptopunkon megírunk egy emlékeztetőt, akkor a telefonunkon, illetve az iPadünkön is jelezni fog a reminder app az aktuális teendőröl.

Nézzétek meg a videót, szerintem nagyon jó irányba haladnak ezzel az Apple-nél, hogy eszköztől függetlenül ugyan azon megszokott alkalmazásokat használhatunk. Ráadásul nem sokáig húzzák a megjelenést, már idén nyáron hegyi kecskét, akarom mondani hegyi oroszlánt simogathatunk. Siri vajon mikor kerül bele? 🙂

Még egy jó hír a végére, a mai naptól elérhető az iMessage alkalmazás OS X-re, most már a facetime mellett sms-eket is küldhetünk Apple eszközök között. Klikk ide a Beta letöltéséhez.

Update: Efi hívta fel a figyelmemet, hogy a videóban az Airplay résznél látszik, két igen furcsa felbontás a MacBook Air-en, 1920×1200 és 1600×1000. Very érdekes 🙂

Update 2:
“Nagymacskák rendszerezése
via angelday
K. Róbert, email:

a mountain lion (OS X 10.8) az valójában a puma (OS X 10.1) másik neve (ugyanaz a faj). És hogy a pumát Észak-Amerikában párducnak (OS X 10.3) is hívják, ami pedig Dél-Amerikában jaguár (OS X 10.2) néven fut. A párducnak pedig szinonimája a leopárd (OS X 10.5). Elnézést, de kiskorom óta zoológusnak készültem, emellett nem tudtam szó nélkül elmenni.
Ezt is megtudtuk.”