Mikor lesz iPhone 5?

Kérdezik ezt tőlem napi húszszor. Pontosan senki sem tudja. Én se tudom, meg persze ha tudnám se írhatnám meg, de gondolkozzunk logikusan.

Az iOS 5 beta 7-nél tart. Használom az első beta óta és azt kell mondjam, hogy a mostani 7-es már teljesen stabil, igen közel van a GM verzió amely már végleges lesz. Nyilvánvaló, hogy amint készen van az OS X 10.7.2 Cloud update és az iOS 5, jöhet a az iPhone 5 launch. Az iOS 5 biztos, hogy az iPhone 5-el együtt jelenik meg, már csak be kell fejeznie az Apple-nek az iOS 5-ös rendszert.

Külföldi szolgáltatóktól már kiszivárgott, hogy október elején kezdik árulni az új iPhone-t, nem adnak ki október elejére szabikat, sőt, a németek már kuponokat is osztogatnak az iPhone 5 iránt érdeklődőknek.

A termékrajt előtt lesz még egy bemutató az újságíróknak, ahol felebbentik a fátylat az iPhone 5-ről, ez vagy szeptember 14, vagy szeptember 21-én várható. Ezt pontosan tudni fogjuk, mert az eseményre a meghívókat már korábban kiküldik, általában egy héttel a bemutató előtt.

A rajt lehet szeptember vége is, de előbb biztosan nem, mivel a 2011 Q4-es pénzügyi negyedévben már nem fognak bemutatni új terméket. Ha jól emlékszem akkor szeptember 26-án ér véget a Q4, és kezdődik a 2012 Q1, innentől jőhet a durvulás és az új termékek. Az is biztos, hogy nincs idő vacakolni, legkésőbb október első hetében megtörténik a rajt, hiszen a Q1 már a karácsonyi negyedév, nem húzhatják a végtelenségig a legfontosabb termékük rajtját.

Gondolom feltünt, hogy idén elmaradt a szokásos szeptember eleji iPodok bemutatása. Két válasz lehet:
1. eltolják az új iPodok bemutatóját is, és az iPhone bemutatóval együtt mutatják be őket
2. még a végén igazam lesz és megölik az iPodokat és iPhone-ok jönnek az iPod touch és a nano helyett. Erről írtam is egy elméletet korábban, aki nem olvasta az most megteheti.

Innentől kezdve még lehetne hosszasan fejtegetni, hogy milyen lesz a hardver, nagyobb kijelző, dual CPU, új alu ház, 4G stb, de nem érdemes találgatni, az iPod-iPhone dolog miatt ezernyi variációt lehetne kigondolni, nem is akarok találgatásokba belemenni.

Ami biztos: új iPhone lesz. Az iPad duál procis hardverét tuti megkapja, innentől pedig nem kérdés, hogy jó lesz a cucc, és veszünk. A nagy kérdés, hogy lesz e iPhone nano, iPhone touch, és ha igen, akkor végre árulhatják-e itthon az APR boltok. Már nem kell sokat aludni, hogy ezekre a kérdésekre választ kapjunk.