Multimedia center szivatások

Tételezzük fel, hogy megvásároltad a HD TV-det, manapság már 190 000 forinttól hozzá lehet jutni egy normális LCD-hez ami tud HD felbontást, bővebb anyagi források esetén simán bekerülhet a szobába egy 40-50 inches full HD TV is. A lényeg, hogy megvan a csoda tv, szeretnéd kihasználni, és indulhat is a vesszőfutás.


Rádugod a TV adást a UPC-ről, és elsírod magad. 4:3 fos minőség, a régi TV-hez képest jóval nagyobb új csoda tv még jobban kihozza az itthoni adás gyengeségeit.

OK nem baj, a műsorok úgyis szarok, nézzünk DVD-t az király lesz egy ilyen király TV-n. DVD rádug, film elindít, hát ez sem az igazi, hogy rohadna meg, a Media Marktban rohadt jó képe volt, ez meg egy fos. Hozzáértő ember felhívása után kiderül, hogy a DVD is csak 720*576 felbontás, tehát jóval kisebb mint amit a HDTV-k tudnak, ezért szét kell húzni a képet amitől romlik a minőség.

OK nem baj, hát meg kell oldani, hogy HD felbontású filmeket nézzünk, mert mint kiderült a Media Marktban is ilyen cuccokról demózzák ezeket a HDTV-ket.

Ahh, van már HDDVD, meg Blu-Ray is, ez állat 1920*1080 felbontás 30 Mbit-sec csodálatos adatfolyam, ez lesz a megoldás. Ekkor kiderül, hogy itthon nem lehet kapni magyar feliratos filmeket, egy HDDVD lejátszó 250 000, egy Blu-Ray lejátszó 350 000 Ft. Kurva élet, itt kezdesz ideges lenni.

Ekkor haverod felvilágosít, hogy hülye vagy, dugjál rá egy Media Centert, oszt meg van oldva minden amit csak akarsz. Homlokodra csapsz, és rohansz venni egy Media Centert, eszedbe jut, hogy ezzel kellett volna kezdeni, hiszen minden valamire való cég ezzel jön évek óta.

Kiderül, hogy lehet venni kifejezetten média centernek épített PC-t, ami lejátszik mindent, csakhogy a fene se akar még egy drága PC-t venni, ami már van egy a másik szobában.
De van winyós KISS csoda masina ami pont erre van kitalálva és csak 100 rongy. Megveszed, lewarezolod az Xmen 1080p Xvid filmet, rátöltöd a KISS csodára, PLAY gomb, és semmi nem történik. Nem megy, lefagy… Kurva élet mi az isten van??? Fórumok böngészése, kiderül, hogy elég problémásak ezek a cuccok, csomó formátumot nem esznek meg, vagy épp minden ok nélkül kifagynak. Hát akkor ez felejtős, KISS elad 50 rugóért, jobb esetben bolt visszaveszi.

Apple TV! Ez kell! Szerencsére nem tudod megvásárolni jelenleg, mert hamar kiderül, hogy erősen kötve van a kezed, nem úgy van az, hogy megveszed aztán ömlik a HD a TV-re. Először is csak 720p felbontást tud, a kicsi winyó miatt folyamatosan WIFI-n töltögeti át a Macedről a zenekét képeket meg filmeket, amiket leginkább az iTunes Music store-ból lehetne megvásárolni, de itthon nincs ilyen lehetőség. Warez filmek ezen se mennek, mert a Quicktime nem játszik le TS file-okat, meg mindenféle varázs kodekekkel tömörített fimeket. Ez is kiesett.

Hahhh nevetsz fel rángatózó szemekkel, hogy én milyen hülye vagyok! Hát kell venni egy NEXTGEN J?TÉKKONZOLT, hiszen ezekkel két legyet ütök egy csapásra: HD játék + Media center.
Meg is veszed az Xbox 360-at, meg a PS3-at is, és felcsillan a szemed, mert végre látsz igazi HD képet az új TV-n, ugyanis a Next Gen játékok tényleg HD-ban futnak. Királyság, rohadt jól néz ki! Sőt a letölthető filmelőzetesek is rohadt jól néznek ki! De most már tényleg szeretnél valami filmet nézni. Ekkor kiderül, hogy a Microsoft Live rendszerén keresztül nem tudsz itthonról filmeket venni, ha USA-ba regisztrálsz akkor esetleg, de magyar felirat nincs, barátnő meg nem tud perfektül angolul. Francba! PS3-nál eleve nem lehet letölteni filmeket, vegyél Blu-Ray filmet, ami itthon nincsen, magyar feliratos meg főleg nincs. Warez filmeket hiába próbálod rádugni egy külső winyóról, ezek a konzolok se birkóznak meg ezekkel.

A kör bezárult, maradnak a félmegoldások. Egy Mac mini Windowssal, hogy meg lehessen nézni a magyar feliratos warez HD filmeket, amiket egy csomo idő letöltögetni, és egyébként sem legális, vagy marad a PC rákötése a TV-re, ami legtöbbször macerás, mert sok kábel, és ha dolgozni kell a képen, akkor macera közben a TV-re kinyomni a filmet.

A lényeg, hogy továbbra is lehet várni, hogy eldőljön a formátumháború a HDVD illetve a Blu-Ray között, meg persze itthon is elkezdjék kiadni a filmeket, lehetőleg hasonló árban mint a DVD. Én már négy éve várok, kb ennyi ideje hallgatom a nagy cégektől, hogy majd ők bevarázsolják nekem az ilyen olyan média centerekkel a csodát a nappaliba…

Undorító kábel és device rengeteg…

Az XMS.hu Mac mini termékoldala.