Glidecam teszt

Már az első videóknál kiderült, hogy az 5D-nek vannak hiányosságai, az egyik ilyen a sok remegő kép a kép stabilizátor nélküli objektívek használata eseten, illetve a kényelmetlen fogás miatt. Nincs bosszantóbb mint amikor egy szép felvételt azért kell kidobni mert zavaróan ugrál a kép.

Szerencsére van megoldás amivel két legyet lehet ütni egy csapásra. A megoldás neve: Glidecam. Ezzel egyrészt teljesen megszűnik a remegés, másrészt durván szédítő “úszó” felvételeket lehet készíteni akárcsak a hollywoodi filmekben. Emlékszem amikor elkezdték a filmekben ezt a technikát használni, hatalmas előrelépésnek számított.

Az öreg Newton ha meglátná ezt a szerkezetet valószínűleg dobna egy hátast, hogy a gravitáció és a tehetetlenségi erő együttesével mire képes pár darab cső meg négy darab csapágy. Nem hittem el, hogy ugrálok az ágyon a kamera meg szinte teljesen stabil, le a kalappal aki ezt a szerkezetet anno kitalálta.

Persze ennek is ára van mint mindennek.
Először is maga az állvány több mint 100 000 forint, de ha megvesszük a hozzá tartozó mellényt amire rögzíteni lehet máris fél millánál tartunk. (nem vettem meg)
Másodszor a súly… Akinek laptopja van próbálja ki, hogy félig behajlított könyökkel kitartja a levegőbe 1 percig. Hát ilyen érzés, leszakad az ember karja háta, viszont a látvány megéri, edzésnek se rossz, csak kellemetlen lesz amikor az embernek az egyik karja kétszer vastagabb mint a másik… 🙂
Harmadszor pedig a kisúlyozás problémája. Kb fél óra míg sikerül tökéletesen kisúlyozni a kamerát ha objektívet kell cserélni akkor pedig kezdődik elölről az egész játék, mivel megváltozik a kamera súlypontja és ha nincs tökéletesen beállítva, akkor valamelyik irányba el fog billenni ami pedig nem jó.

Van még egy hátránya, nem lehet vele suttyomban videózni az utcán, konkrétan egy T-Rexet látnak közeledni az emberek, a teszt alatt kaptam is furcsa pillantásokat amikor a járókelők észrevették a cuccot. Mondjuk a japán turisták ügyet se vetettek rá, azok annyira technofil állatok, hogy az ilyesmi nem hatja meg őket..

Tegnap kicsit kimentem a szabadba tesztelni a cuccot, gyorsan vágtam belőle egy kis ízelítőt (szerepel benne Dezső úr is természetesen). Íme: