Váltottam iPhone-ról, kevés volt már a kamerája

Az utóbbi egy évben közel száz videót vettem fel az iPhone segítségével. Az nem volt kérdés, hogy előbb utóbb majd váltani kell, az inkább, hogy mire váltsak.

Utálom magam néha. Mert mindig jobbat akarok. Ez pedig általában sokba kerül. Egyrészt azt akarom, hogy a nézőim jobb minőségű anyagot nézzenek, hiszen én sem szeretem a fos minőségű filmeket, videókat. Már 18 évesen is ilyen voltam, csak akkor még a vasakkal. Műszerésznek tanultam, és egy szimpla kalapácsot is tizedmilliméter pontossággal készítettem el, az élek pontosan abban a szögben voltak lecsapva ahogy kellettek, és azzal a rádiusszal ami a rajzokon volt. Később évekig brutál komoly házimozikat raktunk össze, és arra vertük ki Ladányi András kollégámmal, hogy a Robbie Williams Royal Albert Hall koncertfilmben, amikor a csávó lejön a pirosan világító lépcsőn, akkor a Sim 2 projektoron nincsen sávosodás. Ezt persze senki nem látta, de mi igen. Aztán amikor lett Canon 5D-m, annál is a pixeleket buzeráltuk, mintha muszáj lett volna.

Most meg egy iPhone-nal készítek videókat, amikre sokan azt mondják olyan minőség, amit le lehetne adni a TV-ben. Amikor ilyesmit olvasok a hozzászólások közt, mindig csak csóválom a fejem, mert arra gondolok, hogy óóóó ennél azért lehetne sokkal sokkal jobb. Az ismerőseim meg lehülyéztek, amiért folyamatosan elégedetlen vagyok magammal, de hát ez van, én ilyen vagyok. Meg szerintem engem pont ez visz előre, így fejlődök, tágítom a határokat, találok ki új dolgokat, a technika inspirál, kreatívabbá tesz.

Szóval egy szó, mint száz, váltottam. Hónapok óta ért a dolog, a Blinkee videó tette be a kaput, amikor vágáskor megláttam, hogy mennyire elcseszte a sok zöld miatt a dolgokat az iPhone front kamerája. órákat javítgattam Final Cutban, hogy elfogadható legyen… De tényleg, nézzétek meg gépen az elejét. Brrrr….

Sajnos nem egyszerű jó kamerát találni, bárkit kérdeztem mást javasolt. Aztán beszélgettem pár tapasztalt vloggerrel és akkor kiderült, hogy nincs ultimate megoldás, csak kompromisszumok vannak. Végül sikerült dönteni, és szerintem azonnal látni fogjátok az eredményt.

Akik követnek instán vagy a Facebook oldalamon, azok már tudják mire váltottam, a többieknek itt van a válasz és ezt már az új géppel vettem fel. Íme:

Ps: világítás csak két ablak, illetve az iMac képernyője volt.

Nélkülük ez a videó nem jöhetett volna létre

Hírkereső.huBarna Ervin, PT, Andrássy Miklós, Plavecz Péter, Ambrus, Kasler Attila, Dobi Csaba, Lepsényi Gábor, Kabay Dávid, Meetupvideo, Attila, Ráth István, Kele Gábor, Kis Zoltán, Burza Miklós és Burza Krisztián, NEXTFOTO Studió, Rácz Gábor, Vajda Márk, Nagy Balázs, Kisvarga Richárd, Tőzsér Martin, Láda-Hartyányi András, Szilágyi Péter, Bakonyi Gábor Soma, Polgár Andor, Meskó Bálint, Alfa Amore, Bak László, Franko Viktor, Bihacsy Bence, Mátó Attila, TöltőPont.eu, Farkas Ákos, Nagy Roland, Faragó Attila, Stefan Hornak, Szép Gábor, Kovács Patrik, Tóth András, Jojart Ernő, Mester Gábor, StreamTrek, Kolbert István, Hadi László, Falu György, Vitatom.hu, Bencze István, Kele Máté, Kósa János, Veres Lajos, Dévényi Gábor, Kanczler Csaba, SomazedMarkert László, Bogdán Gergő, Polonkai Norbert, Kőhalmi Péter, Misota Richárd, Péter Tamás, Hafra Dániel, Mezriczki Ferenc Bálint, Lagolit, Károly Izsák, Ady Krisztián, Springer Botond mesterfodrász, Szirbik Albert, dr. Koscsó Krisztián, Fehérvári Attila, Martincsek Zsolt, Sándor Bence

(Ha nem látod a listában a nevedet, pedig támogattál vagy ha valami változtatást szeretnél például linket a nevedre, írj nekem üzenetet Patreonon!)

24 hozzászólás

Vogon

Ja csak ne járj úgy mint én … Konica MInolta DSLR-em van, már kétszer elromlott és most már málik szét az egész … és ugye ezt vette meg a Sony és ebből lett az alpha család … 😀 😀 😀 úgyhogy soha többet ebből a családból nem veszek semmit

Gergő Zsolnai

Az igen régen lehetett. A sony azóta mérföldeket rá vert a fényképezőgép iparra. Megbízható gépek és közük nincs a régi minolta rendszerhez már.

metrum

A háttérben a két lámpa kikapcsolt állapotban ilyen? Mert azt írtad ps-be, hogy csak a két ablak és az iMac volt a világítás.

Secret Santa

Haha, én is pont most léptem ezt meg 😀 Van most egy pár Sony és Pana az asztalon, de nekem 4K-ban kellene ugyanez 😀 A Blackmagic-et szeptemberre ígérik, egyelőre az az egy ami papiron megfelelne.

Dr. Plés Tamás

Szintén Alpha 7 III – t használok , de nem szereti a memóriakártyámat, megkérdezhetem , hogy milyen kártyát használsz amivel nincs problémád ? Előre is köszönöm

Lenny

Érdekes, hogy a Fujit nem említed. Videóban nem tudom milyen, de fotóban ott van. Gondolom akkor videóban is pariban lehet.

Peter Varga

Ennyit változott a világ? A Canon és a full frame gépek már fasorban sincsenek? Vagy csak a videó miatt jó a Sony?

Valentin

Ez is fullframe gép, de igen, jól mondod, ennyit változott.
A Canon brutálisan lemaradt, miközben a Panasonic és a Sony évről-évre jöttek fel az elmúlt kb. 6-8 évben, aztán egyszer csak azt vettem észre, hogy már messze megelőzik a Canon, mint ha állva maradt volna.
Nekem egy Pana FZ-1000-em volt ezelőtt 4 éve, a videója, annak minősége és a tudása, a hipergyors autófokusza egy álom!

Karnage

Én egy éve vettem kamerát. Kompaktot kerestem, ami a lehető legjobb képminőséget cserélgethető lencserendszer nélkül. Ahogy körbenéztem engem is kicsit meglepett hogy 100 fotósból 98 erre a területre azt mondja, hogy vagy Panasonic Lumix LX100-ast veszel vagy Sony RX100-ast. Nikon, Canon szóba sem került sehol…

Vasaloboltos

MENNYIT VÁLTOZOTT A KAMERA MINŐSÉGE. ÉN A VIZALATT 12 PIXELES KAMERÁT HASZNÁLOK. RÉGEBBEN MEG ALIG VOLT 1,2 PIXEL.

Bence

Szia. Hány %-on van az iPhone Battery Health-je ilyen intenzív használatok után?

Valentin

Igen, ami a valóságban, s nem Apple mércével mérve inkább úgy 94-t jelent.
… s esküszöm, nem kötözködni akarok, de egyre többen mondják, s én is tapasztalom, hogy nem stimmel ez az Apple battery health mérce, picit eltolták!
… a skálát,
… ezt is,
… sok más mellett az utóbbi években.

VincentV

Én is nemrég váltottam A7 III-ra, így megvolt az előtte szokásos “hónapokig túrjuk a netet” műsor. A rengeteg videóban, fórumokon, blogokon és egyéb helyeken megdöbbentően sok profi fotóst lehet találni akik ugyanezt teszik, felső kategóriás Canon és Nikon vázakról váltanak az A7 szériára. Ez egyrészt érdekes, mert mindig jó látni amikor fél évszázados technológiák és dogmák dőlnek meg, másrészt egy kicsit ijesztő is, mert a Sony már nincs messze attól, hogy monopol helyzetben legyen ebben a szegmensben. Főleg úgy, hogy több jól prosperáló CaNikon vázban is az ő szenzoraik vannak.

Kíváncsi vagyok mi lesz ebből, de azért jobban örülnék neki, ha az a 3-5 nagy óriás egymás tökét szorongatná szépen folyamatosan. Viszont most igazán durva satuja ehhez csak a Sonynak van 🙂

Gyula

szia Handras!

En is pont gepvasarlas elott vagyok, es a sony rx100m6 -ot terveztem megvenni, ismered esetleg azt a gepet? mi a velemenyed rola? egy konnyen hordozhato, kompakt gepet keresek utazasokhoz, amivel azert nagyon szep kepeket lehet kesziteni.

Karnage

Lumix LX100. Nem fogod megbánni. 😉
Ugyancsak utazáshoz kerestem “kompaktos” méretben a lehető legjobb képminőséget azért még ésszerű árkategóriában. Én nagyon sokat túrtam a netet, utánaolvastam és szerintem még mindig a Lumix LX100 a világ legjobb utazó kamerája. Igaz, most már pár éves, nem a legfrissebb modell, de legalább olcsóbban hozzá lehet jutni sok helyen. 🙂
Én nagyon örülök hogy ezt választottam. De ha ez valamiért nem lenne opció, akkor jól mondod, RX100 a második legjobb utazós kamera. Azzal sem jársz rosszul. 😉

fPeter

Láttam instan a huawei P20 pro-t, mikor lesz róla videó? Kiváncsi vagyok mit szólsz hozzá iPhoneosként!