Napom – Google Glass videó

Kaptam kölcsön egy Google Glass szemüveget, és természetesen nem hagytam ki a lehetőséget, felvettem vele egy napomat videóra.

Még mielőtt a videót megnéznéd, pár szó a Google Glassról. Nem sok jót fogok írni róla, de azt szögezzük le, hogy elképesztő Star Trek cucc az egész, és már az is csoda, hogy egyáltalán valahogyan működik a cucc, ezért pedig le a kalappal a Google előtt.
Két éve és egy hónapja írtam egy posztot a Google Glassról, ebben a posztban elég sok kérdés fogalmazódott meg bennem.

photoglass1

“Hány év múlva lehet ezt megvalósítani, tekintve, hogy egy hatalmas batár keret nélkül, egyelőre nehezen lehetne bepaszírozni az akksit, meg a hardvert egy szemüveg keretébe”

Két év telt el, és sikerült belepasszírozni a keretbe az akksit meg minden mást, de csak félig. Ugyanis a mostani verzió nagyon hamar melegszik, ettől belassul, és akár 2 óra alatt is lemeríthető, ha intenzíven használjuk. Persze még két év, és ahogy fejlődik a technológia sokat léphetnek majd előre.

“Hogyan lehet majd navigálni a menüben?”
A hangunkkal bénán, meg hát nem akarunk a levegőbe beszélni, az ujjunkkal simogatva pedig nehézkesen lehet lépkedni a menüben. Legalábbis sokkal lassabban mint például egy iPhone-on. Kacsintással lehet fotózni, de ez is inkább arra jó, hogy szétparáztassuk a velünk szemben állókat, hiszen sosem tudják, hogy éppen titokban fotózzuk-e őket.

“Ki a fene akar egész nap egy ilyen szemüveget viselni? Én attól is kivagyok ha valaki Bluetooth fülessel a fülében mászkál egész nap, mint valami droid. Ha meg levesszük, hova teszi az ember, ha jön egy sms, akkor felveszem, kiderül, hogy lényegtelen sms, leveszem, jön egy facebook értesítés, felveszem, lényegtelen üzi, leveszem. “

Ezt a kérdést is két éve tettem fel, és hát igen, ezzel a szemüveggel kapcsolatban ezek a kérdések továbbra is válaszra várnak. Milyen viselni? Vasárnap elég sokat rajtam volt, és azt kell mondjam, hogy borzasztó. A kis üvegkocka belelóg a jobb szemünk látóterébe, ami nagyon zavaró. Tegyél egy kávéskanalat a jobb felső szempilládhoz közel, és mászkálj így. Na kb ilyen. Nem csak bekapcsolt állapotban zavaró, kikapcsolva is. Bekapcsolt állapotban még zavaróbb, vezetés vagy bringázás közben szerintem konkrétan életveszélyes ha átfókuszálunk a kijelzőre. Arról nem is beszélve, hogy ha látni akarjuk a Glass kijelzőjén az információt, akkor kicsit felfele kell néznünk. Azokról a pillantásokról meg főleg ne beszéljünk amiket az utcán kapunk az emberektől. Ha leveszed nem igazán lehet hova rakni, ugyanis nem lehet összecsukni, de mondjuk ez még megoldható a későbbiekben.

Ezzel el is érkeztünk a legnagyobb problémához: privacy
Kb olyan mintha belépnél egy tárgyalásra kezedben egy feltartott kamerával. Függetlenül attól, hogy be van-e kapcsolva a Google Glass, nem fognak szeretni minket az emberek, ha egy ilyennel a fejünkön látnak meg. Az már inkább csak vicces, hogy ha velünk szemben valaki Glasst használ, igen viccesen bambul miközben beszélünk hozzá, sokkal rosszabb mintha a telefonját nyomkodná valaki társalgás közben.

Így pár nap használat után, azt tudom mondani, hogy nem kéne. 1500 dollárért sem, meg a feléért sem. Mondjuk talán vennék 300 dolláros áron videózásra, de sajnos még nem túl jó a kamera benne, jobban járunk egy GoPróval. Talán két év múlva megint vissza lehet térni a témára, addig csak egy nagyon drága szükségtelen bár kétségtelenül csodálatos technikai kütyüről beszélhetünk. A legnagyobb bajom a szemüveggel, hogy videózáson kívül nem akarnám használni semmire. (Tényleg nem. Ha Apple logó lenne rajta, akkor sem) Talán majd használják az orvosok, sportolók, de az átlagember szerintem nem mostanában fog ilyesmivel rohangálni. (Ezzel most biztosan sokan nem értetek egyet, de viseljetek egy Goggle Glasst csak pár órán keresztül, és meg fog változni a véleményetek. Tényleg. Ja, meg a fejetek is fájni fog estére.)

Nade, nem húzom hosszabbra, Lacival hamarosan úgyis csinálunk imagazinra egy tesztet fotókkal meg, hogy hogyan működik együtt egy iPhone-nal, képernyőfotókkal meg mindennel.
Addig is nézzétek meg az alábbi videót. Sajnos vasárnap volt időm videózni, pont a szutyok esős időben, de mindegy, így egy kicsit unalmasabb napomat nézhetitek meg az én szemszögemből. Handras POV:

Google Glass – Sunday from Andras Horvath on Vimeo.

PS: Hatalmas köszönet a Hírkereső.hu-nak, ahonnan a szemüveget kaptuk tesztelésre.

 • marci
 • Victorpictor

  Azt a Marshallt 2-esre feltekered és kilakoltatnak 🙂
  Követelek egy videót a hathúrosokról!

 • qno
 • ujlakan

  01:53-nál jól odavertél a BMW-nek 😀

  02:00-nál ez iStyleos egységes köszönés ? 😀

  Egyébként pacek cucc,de inkább GoPro!

 • SamsungFan

  A GoPro teljesen más kategória, nem lehet összehasonlítani ezzel. A GoPro nem illeszthető bele a mindennapokba, mert kényelmetlen, és hülyén mutat: ez nem. Szerintem itt Magyarországon kb 100-ból 3 ember tudja miről van szó. A videó minősége meglepően jó.

 • bandi

  Hát hallod elég szánalom hogy mindig ilyeneket írsz megjegyzésbe, hogy “mint egy Iphone” így meg úgy elhiszem hogy jól keresel a túlárazott sznob árucikkekkel arról nem is beszélve hogy az “alma” már vagy 4 éve bejelentette az Iwatch-ot aztán sehol nincs még. Ennyit a nevenincs cégről.. Just a phone..annyit tud mint egy nokia 3410..am a BMW elég fasza. 😀

 • bandi

  Erre jók amiket árulsz. 😀
  https://www.youtube.com/watch?v=LG6Qx127xgs

 • JayGibson

  Hogy Te mekkora villantos vagy 😀

 • Comment

  Jó kis napi videó lett.. 🙂

 • Gábor

  bandi: Azért megnézném, hogy az az 50-es mit csinálna a fejecskéddel – nagyon szívesen! Utána meg majd mondanám, hogy “ezt használtad minden nap gondolkodásra”? Nem csoda, hogy ilyen könnyen szétment, biztos üres volt belül.

 • pudva

  ez a gyerek 25 meterrel masodszorra sem birja rendesen eltalalni a telefont. 🙂
  tehettek volna valakit a puska moge, aki tenyleg tudja azt kezelni.

 • gusson

  Rendesen eltalálni? WTF?
  Képzelj egy emberi fejet a telefon helyébe.
  Az első lövés nagyjából a jobb halánték felett kicsivel éri el a homlok szélét, végighasítva az agykoponyát, felsértve az agyburkot, ami a dinamikus hatás következtében millió darabra fröccsen szét azonnal. Kampec.
  A második lövés kb. a jobb szemgödörnél éri el a fejet, ami gyakorlatilag szétrobban, miközben a lövedék áthalad a szöveteken.
  Kampec.

 • pudva

  az elso loves eppen megcsipte a sarkat a cuccnak. ez nem rendesen eltalalas. end of story. 🙂 aki ebbe belekot az buzi! 😀

 • doors

  Ezt mondjuk tökre nem értem. Tele van a lakásod mindenféle kütyümütyüvel, és mégis egy mókuslyukban laksz.

 • doors

  A kocsi tényleg jó. Sajnáltam volna, ha nem tudod megfogni gizdulás közben, és nekivered a patkának.

 • BMWfan

  qno : Amit belinkeltél az a parrot drone az mennyibe kerül ? Az nagyon komoly….

 • szaros lepedő

  Ez a Glass egy teljesen fölösleges cucc egyelőre. Orvosok stb számára biztos fasza, és használhatják is. A probléma akkor lesz, ha lemegy az ára és a sok paraszt mind megveszi, és ezt a szart fogják pörgetni állandóan. Biztos jó lesz, ha a sok buzi mondjuk vezetés közben is a kibaszott fészbúkot nézegeti, mert ugye nem szabad lemaradni a szomszéd cicás bejegyzéséről.
  Olyan ez mint az okosóra. Jó,hogy van, de minek?

 • qno

  BMWfan: ár még nincs de gondolom 100-120k körül lesz…

 • zsg

  Nespressoba tej?

 • Sparrow

  zsg: mi baj van azzal? A Nespresso is espresszót csinál, mint egy igazi kávégép. Persze, hogy lehet bele tejet tenni. Mondjuk én meleg tejet tennék bele, hogy ne hűtse le a kávét.

 • witt

  uhh az a Marshall torony nagyon brutál, milyen típusúak pontosan?

 • petmagic

  Gratulálok. Sok munkád van benne. korrekt.
  (shadow-harley dobogókőn “szerencsésen”)

 • smschamp

  Apple fanatikusok facebook csoportja: https://www.facebook.com/groups/1448679122039802/
  Csatlakozzatok!

 • Atti

  Szia András!

  Nagyon fontos kerdesem lenne. Milyen torlo kendovel torlod szarazra az autod mosas utan? Mar egy ideje keresem a megfelelot, de a legtobb karcol…

  Koszi a valaszt

  Attila

 • david

  Szia Handras!

  Mennyire jó hely a XIII. kerület lakásvásárlás szempontjából? Gondolok itt az eladhatóságra, nyugalomra.
  Elég jól a központban van, ha azt nézem. Neked milyen benyomásod van róla?
  Esetleg email-ben tudunk beszélni még?

  Dávid