Napelemeket telepítettünk egy gyönyörű ökoházra

A Tiszta Energiák csapatával, most nem romboltunk, hanem építettünk, méghozzá napelemeket egy gyönyörű ökoházra a Somlyó-völgyben.

Az előző részben kipróbáltuk mit bírnak a napelemek. Jéggel illetve autóval mentünk nekik, majd megismerkedtünk a különböző napelem panelekkel, most pedig fel is szereltük őket egy ökoházra. Ahogy látni fogjátok a videóban, egyáltalán nem bonyolult egy-egy napelemes rendszer telepítése, főleg egy új ház esetében, aminél már eleve a tervezéskor figyelembe vették, hogy majd napelemek is kerülnek a tetőre. Ilyen volt egyébként a lélegzetelállító Noah ház is, amelyről még tavaly forgattunk.

Egyre komolyabban gondolkozom rajta egyébként, hogy ki kéne költöznöm a városból. A társasházra nem rakhatok napelemeket, pedig ha tehetném, már rég belevágtam volna. Nem a havi 10-15000 forintos villanyszámla miatt, hanem azért, hogy támogassam a megújuló energiára való átállást. Világ életemben a városban éltem, de őszintén szólva kezd elegem lenni a feltúrt utakból, a dugókból, a folyamatos építkezésektől, ezek miatti zajtól és portól és persze a szar városi levegőből is elég volt már.

A videó felvétele csak rásegített a fentiekre, csodálatos helyszínen, egy nagyon szép házon dolgoztak a srácok. Íme:

Még valami! Ha komolyan érdekelnek a napelemek, még vasárnap elcsíphetitek a Tisztaenergiák csapatát a Construma kiállításon. A lakóparkról bővebben itt: http://www.somlyolakovolgy.hu Napelemek pedig itt: https://www.tisztaenergiak.hu, http://smartnapelem.hu

Ezek a videók, a Patreon támogatóim nélkül nem jöhetnének létre:

Kapu.hu, Tiszta energiák, SmartnapelemEbikeshop.huRackhost.hu, Holló Gábor, Andrássy Miklós, Plavecz Péter, Ambrus Dani, Kasler Attila, Dobi Csaba, Lepsényi Gábor, Kabay Dávid, Meetupvideo, Attila, Ráth István, Kele Gábor, NEXTFOTO Studió, Rácz Gábor, Vajda Márk, Nagy Balázs, Kisvarga Richárd, Láda-Hartyányi András, Polgár Andor, Meskó Bálint, Alfa Amore, Bak László, Franko Viktor, TöltőPont.eu, Nagy Roland, Faragó Attila, Stefan Hornak, Szép Gábor, Kovács Patrik, Tóth AndrásStreamTrek, Kolbert István, Hadi László, Vitatom.hu, Bencze István, Kele Máté, Kósa János, Veres Lajos, Kanczler Csaba, SomazedMarkert László,  Polonkai Norbert, Misota Richárd, Péter Tamás, Hafra Dániel, Lagolit, Ady Krisztián, Springer Botond mesterfodrász, Szirbik Albert, dr. Koscsó Krisztián, Fehérvári Attila, Sándor Bence, Kránitz Lajos András, Dobi Csaba, István Fidric, Hájas Tamás, Légrádi Zoltán, Orosz Bálint, Csík Nándor, Balázs Géza, Zsolt Kocsmarszky, Péter Örkényi, Attila Mészáros, Kiss Tibor, webeditor.huKreatura Média, Kövér István, Szakonyi Gábor, Tóth Gergő, Gergő Imreh Baksai, Tőzsér Martin, Kőhalmi Péter, Bencze István, Kövér István, Makó Krisztián, Kenesei Tamás, Glacz Bernát, Csobádi Béla, Pergel Dániel, Valuch Máté, Horváth Géza, Németh Roland, Robotka Attila, BurzaChrissHun, Kancsal Tamás, Nagy Norbert, Peter Botyanszki, Zoltán Vörös, Tamás Miklós, Vajda Márk, Miszlik Ádám, Vágujhelyi Gergely

15 hozzászólás

realitivitásgyakorlat

Ez fasza lett, tényleg, őszintén. Megjönne a kedvem a kiköltözéshez, ha már nem költöztem volna ki vagy 20 éve 🙂 Igaz, nem ebbe a 40+s öko agglomerációba, de azért kékég, zöldfű, jólevegőbe.

Napelemem meg nem lesz egy darabig. Q nagy házon, 4 split klímával, 5 fős család mellett havi 12e Ft a villanyszámla. Több mint 12 év, mire megtérül egy cca 1.7m-s rendszer. Ez így sztem nem ok, ennek kevesebbnek kellene lenni ahhoz, hogy az átlag foglalkozzon vele. Legyen 80-100 Ft egy KWh és egyből elkezdek excelezni 🙂 A lassan tíz éve 38Ft-s KWh ár, na az a jövőnk felélése.

Köszönöm, nem kérem a “na de gondolj a jövőre” megjegyzéseket. Három gyerek taníttatása anyagilag is gondolatilag is lefedi ezt.

u.i.: q jó ez a szürke kardigán 🙂

Cefi

12e Ft villanyszámlához egy 2-2,5kW-os rendszer is elég lenne. Az meg nem 1,7M Ft. Azt sem értem, hogy miért akarsz 80-100 Ft-ot fizetni az áramért, ha töredékébe kerül. Hozzád hasonló feltételek mellett nálam 5 éve üzemel a cucc, és nem bántam meg. 3250 kWh volt az elmúlt év “termése”, vissza fogok kapni vagy 25e Ft-ot.

realitivitásgyakorlat

Félreértetted, nem akarok. Azt mondom, hogy a közműveknek (gáz, villany mindenképpen, víz talán nem) is versenyhátterű, piaci árazása kellene, hogy legyen. Ha lenne verseny inkább vennék olyan szolgáltatótól áramot, akár drágábban is, akinek magasabb a zöldenergiás inputja, pl. napelemfarmjai vannak.

A 2.5kW körüli rendszerek nyers ára 1.5m körül van, de akkor még abban nincs tető buhera és óracsere. Ez mindenhogyan 10 éves megtérülés a jelenlegi feltételek mellett. Sok.

Márton Szigeti

Mint a villanyautó, a napelem se feltétlenül arról szól (még), hogy anyagilag a legjobban járj vele. Ez szimpla környezettudatosság azoknak, akik megengedhetik maguknak.

realitivitásgyakorlat

Egyetértek. Ez még a korai elfogadók terepe, én tudatosan nem vagyok az.

Én ott tartok, hogy ledlámpa, azt is lekapcsolom ha nem kell, szelektív szemét és tömegközelkedés ha tehetem. Ahogy írtam is, én másba fektetek.

Márton Szigeti

“de őszintén szólva kezd elegem lenni a feltúrt utakból, a dugókból, a
folyamatos építkezésektől, ezek miatti zajtól és portól és persze a szar
városi levegőből is elég volt már.”

Ez az agglomerációban is mind megvan, kivéve talán a szar levegő. A dugó sokkal rosszabb, cirka 1 óra beérni bárhonnan a belvárosba, de inkább több.

Rorschach

Fűtésszezonban a levegő is rosszabb, mint a városban. Bedurrantják a szilárd tüzelésű kályhákat és ősztől füstszag terjeng az egész városban.

Adorján Kolonics

10-13 év alatt vagyok nullán ha semmi nem megy tönkre és ha nem vizsgáltatom felül a rendszert. Ja meg ha addig meg nem adóztatják. Én biztos nem fogom 10 évre előre kifizetni a villany számlámat.

Madoff

jo erzes a 0 emission, en 5 eve szereltettem fel a napelemet es azota van elektromos autom is. Kb azota lett olcso is a napelem es nem a penzes sznobok kivaltsaga

W

Én most várok egy 4 kW-os rendszerre felhajigálják végre a tetőre. Nagyon kíváncsi leszek. Úgy érzem ezzel megteszem az első lépést… lehet később jön egy elektronyos verda is.

Madoff

marha jo erzes lelkiismeret furdalas nelkul gyorsulni, kiloni a lampanal,a nap ugyis birja, nem szennyezek vele es koolajat is benn hagyom az odvaban

Fülig Jimmy

üdv, egyre jobbak lesznek az “anyagok”…grat

más: én kizárólag elektromos fűtést használok és amikor terveztem a rendszert, szóba jött az infra fűtés is. Letettem róla, találtam egy szakembert, aki mérésekkel bizonyítja, hogy olyan elektroszmog van az ember a lakásában, mintha egy transzformátor ház mellett aludna…:-( ezért nem választottam. Ez esetleg jó téma lehet a következőkben, kicsit felnyitni az emberek szemét…