Mire képes az iPhone 5s egy profi videós kezében?

Philip Bloom fogott egy iPhone 5s-t és videózott vele egy kicsit Tallinban, illetve Helsinki fele visszafele a repülőúton. Az egész videó 720p 120 fps, nem használt semmi állványt vagy glidecamet, mindent kézből vett fel. (Halkan jegyzem meg ismét, hogy például a Canon 5D Mark III nem tud ilyet. Nemcsak képstabilizátor nincs benne, de 720p 120 FPS sem…) Nade nem is szaporítom a szót, jöjjön a videó:

Tallinn with the 120fps iPhone 5s from Philip Bloom on Vimeo.

203 hozzászólás

Kecskeméti Dávid

Drága Jancsika!
Keress rám a nagy google.comon, ma este 11-ig nyugodtan felhívhatsz.
Nagyon szeretném a szakmám becsületét megvédeni, örülnék, ha partner lennél ebben, még akkor is ha te pont a szkeptikus oldalon állsz.
Tisztában vagyok azzal, hogy sok a kuruzsló körülöttünk, de ez nem a szakma általános hitványságát jelenti.
Ami a technikai kérdéseidet illeti – itt a fórumban nem mennék bele, legyen elég annyi, hogy szerintem a fotózás 98 %-a a fejedben, 2 pedig a technikádban van, de ez nem ment fel az alól, hogy arra alkalmas eszközökkel dolgozzunk.
Várom jelentkezésed:
KeD

Kecskeméti Dávid

– ja, röviden D. Zita jelenségről:

Ha adsz egy majomnak egy fényképezőgépet, meg mögé egy hozzáértő stábot, akkor nagy valószínűséggel fotónak nevezhető termék lesz a vége.
Ha pedig a majom történetesen egy celeb, akkor a termék feláras.

Gabor Szantai

Pár kommentet olvasva nem tudtam, hogy sírjak vagy nevessek.
12 év tervezés után után letettem a csőtollat és hanyategeret, 3 éve fotósként hűtöm a levet.
Bizonyára nem akartam tanulni vagy dolgozni.

Pár érdekesség: fotózni tanulni kell. Nem mindenkinek, van aki tanulással sem lesz jó fotós és van aki anélkül is az lesz. A többségnek ellenben nem árt egy kis művészettörténet, fotóantropológia vagy fénytan.
Nem kell tanulni sok szakmát, de érdemes, mert csak jobb leszel, ha ismered az alapokat és tudod a szabályokat – amelyeket akár fel is rúghatsz a siker érdekében, de tudd, hogy mit és miért teszel.
(Web)designerek között is sok a wannabe, a tehetségesek felszínen maradnak, de a tanultak elhaladnak az önjelöltek mellett. Sokan tudnánk falat is rakni vagy pizzát sütni, esetleg egy sebet összevarrni. Nem jobb mégis szakemberre bízni?
Fotós bárki lehet. Profi fotós – Magyarországon egy olyan jelzővel ellátott szakma, ami egyfajta felsőbbrendűséget sugároz. Professional photographer pedig azt jelenti, hogy ez a szakmája, ebből él, éppúgy, mint egy építész.
Ami máshol egy megbecsült szakma, az Magyaroszágon egy kontoll nélküli tömegek ámokfutása miatt lenézett alkotói tevékenység.

Ja, és voltak kísérletek, hogy divatot fotóztak telefonnal. Érdekességnek jó volt, de a hajban, bőrpórusokban nem sok értékelhető részlet marad, ami egy egészalakos porténál még csak-csak elfogadható, de egy közeli képnél tökönszúrás, leginkább a retoucher felé.
Arról meg ne is beszéljünk, hogy a mélységélességre építő kiemelése az alanynak a környezetéből lehetetlen. Még micro4/3-os géppel sem mindig a kívánt eredményt kapjuk, főleg egy D800 vagy H5D használata után.

Kecskeméti Dávid

srácok!
Marhára el vagytok veszve a technikában?

Ki tudja, mi a harmados kompozíció, az aranymetszés, 1/5 horizont, etc.
és ki használta már tudatosan???

És ki az, aki 3 óra alatt illusztrálni tudja József Attila Altató című versét, amit 3 éves korotok óta ismertek?
Itt kezdődik a fotó, nem a megapixeleknél.

MacPro31

Azért van sajnos ennyi hülye, mert még az órán sem figyelnek oda a tanárra. Azt hiszik k..rva okosak és mindent jobban tudnak. Tanítottam egyetemen és középiskolában is jó pár évet.

Azért abba gondoljunk bele, hogy mekkora ccd vagy cmos érzékelő van egy mobilban és mekkora egy profi gépben.
Nagyobb felületre több foton tud becsapódni. több fény, több részlet, szebb, részletgazdagabb kép. Gondolom ez minden embernek érthető. Ugyan akkor ott van még az optika is. Mobilokban az is pici.
Mit nem lehet ezen érteni?

Gabor Szantai

Dávid,

Zita talán nem a legéleselméjűbb, legkreatívabb, legtanultabb fotós, de talán túl lehetne lépni az évekkel ezelőtti bakijain. Nem biztos, hogy én képes lennék gyerekeket és babákat úgy fotózni, mint ahogy ő teszi.
Megtalálta a maga piacát, alkosson, kevesebb baj van vele, mint más celebekkel, akik csak a létezésük miatt híresek.

MacPro31

Azért remélem az aranymetszést mindenki ismeri. Közepsuliban tanítják.

Kecskeméti Dávid

MacPro31!

Sajnos nem.
Fotózásból élő kollégák között is akad, aki nem.

MacPro31

Hát akkor ez sajnálatos. Középiskolai matematikai tananyag.

ColT

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=655743054458696&set=a.252840271415645.69152.138994429466897&type=1&theater

Lécci ezt a képet lője meg valaki egy ájfón öttel. De persze nokaj lúmijával is meg lehet.
Utána beszélgethetünk a fényképezőgép és a telefon közti különbségekről.

A többit (kompozíció, világítástechnika, kreativitás, mondanivaló) meg kecskeméti Dávid leírta. Na attól fotós a fotós, hogy tud olyat készíteni, amiben ez megvan, én meg nem vagyok az, mert nem tudok (de igyekszem 😉 )

PeterM

Egyszerűen fizikai lehetetlenség már ezt követni, iszonyat sok a marhaság amit itt leírnak páran.

Tény, hogy sajnos a “fotósok” 95%-a egyszerűen léhűtő, hozzá nem értő seggjancsi, aki másodállásban elmegy valahová és rontja ennek a szép szakmának a hírnevét. XY Photographyből Dunát lehetne rekeszteni facebookon, annyi van belőlük mint az oroszokból… Nem véletlenül mondják, hogy Magyarország a 10 millió fotós országa – mert a nép fele azt hiszi, hogy ért hozzá, a másik fele meg azt hiszi, hogy ehhez nem kell érteni, tehát ő is meg tudja csinálni… Na EZ A SZÁNALOM.

Ki tudja az ide kommentelők közül, hogy mit jelent a harmadolás, aranymetszés, képvágás/cropolás? Ki van tisztában azzal, hogyan kell jól fényt mérni, helyesen vakut használni, mi az a derítés vagy mit jelent a blende, záridő, ISO vagy expó kifejezések? Pedig ezek csak az alapok!

Kedvenc kommentem még az elején volt: valaki benyögte, hogy “mert már a telefonban is van 40 megapixel”. Na én az illető és a hozzá hasonlók helyében meg sem szólalnék, nem égetném be magam ennyire. Igen, van benne szoftveresen 40 megapixel – ami aztán teljesen mindegy, amikor sötétben meghal a gép, mert nem elég nagy a szenzor mérete, amikor még verőfényes napsütésben is WC papír minőségű a kép rajzolata, mert egyszerűen nem elég nagy az objektívüveg, hiába Zeiss! Ez a tipikus hozzá nem értő ember, aki azt hiszi ha ismer egy szakszót, akkor már mindent tud. Én is tudom mi az a kalapács, mégsem megyek el asztalosnak vagy fikázom az Ikeát, hogy hát azt én is meg tudom csinálni otthon két szöggel meg egy fúróval…

Nagy szájjal egyszerű beköpni azt, hogy “én is lőttem már jó képet” – igen, ez kétségtelen. Még a Google Street View-ban is vannak tökéletesen komponált képek. Egy a millióból. Ennyi erővel kezdjen el lottózni az ilyen, mert egyszer arra is ráhibázik majd. Csak tudjátok a profi fotós (maradjunk a példánál) olyan, mint az a lottós, aki mindig nyer. Mert a profi fotós képes bármikor jó képet csinálni, nem csak hébe-hóba, véletlenül, amikor pont jól esnek a fények…

De hiába is ez a szájtépés: azok, akik itt fikázzák a PROFI (nem az amatőr, mondvacsinált béna “photography” gagyik) fotózást, azok egyszerűen nem látják a szépet. Ezzel semmi gond, olyan ez, mint az én hozzáállásom a kémiához – sosem tudtam értékelni, sosem értettem igazán és soha nem is érdekelt. Sőt, még a kémikus szakmát sem tartom sokra – de ez nem azt jelenti, hogy a kémikusok kutyaütők és bárki elvégzi a munkájukat.

A fotózás egy humán, vizuális beállítottságot és giccsmentes ízlésvilágot követelő dolog. És nem csak azoktól követeli ezt, akik végzik, hanem azoktól is, akik nézik és csodálják. Ha szerinted a 40 megapixel a lényeg és te is meg tudod csinálni azokat a képeket, amiket az igazán hozzáértő fotós is meg tud, akkor “csak” egy baj van veled: nem értesz hozzá, semmilyen szinten. Ezt el kell tudni fogadni és akkor nem égünk úgy, mint a válogatott Hollandiában…

anyádlóháton

omfg.

Van egy ajánlatom, számodra! Gyere ki hozzám Angliába fotózni és ha csak 1 képedet is el tudjuk adni a megrendelőknek azonnal beveszlek a cégbe minden kérdés nélkül, ha már úgyse szakma akkor addig olvasgass el pár “hobbi mesekönyvet” mi úgyis abból okosodunk….
azt hiszem Te írtad h 2 hét alatt megtanulható… lásd mekkora rendes vagyok adok neked 4 hetet hátha nehéz felfogású vagy…
ha érdekel az ajánlat írom az elérhetőséget….
jah és adok felszerelést is, nehogy az legyen a kifogásod hogy az nincs!!

Iajos

tessék lenyugodni, vannak jó és rossz fotósok, ha még a jók sem tudnak fotózni, az tök jó, de akkor is lesznek akik dslr-rel keresik a kenyerüket. és ők leszarják, hogy tudnak-e – mások szerint – fotózni amíg fizetnek nekik.

Kecskeméti Dávid

Kedves ismeretlen kommentelő felebarátaim!

Ezen a ponton a szakmai vitát – részemről – ezen a fórumon lezártnak tekintem.
Várom az említett 3 kommentelő jelentkezését, valamint, mert jófej vagyok ,Jancsika, Juliska, és OMFG mellet az első két próbálkozót.
Lesz 3 fotós feladat, lehet próbálkozni. – és ezeket mindenki látni fogja.
Lássuk, mire képes bárki…
Megtaláltok, ha akartok.
– harag nem lesz, csak képelemzés. 🙂

csakérdeklődnék

OFF

Meg szeretném kérdezni, hogy a pénteki 5s rajt melyik t-mobile üzleteket érinti? Vagy hol lehet legkönnyebben telefonhoz jutni?

marchello

nem értem minek kell etetni a trollokat. ez élteti őket. nem kell semmiféle felajánlás, meg okítás. még csak a nevüket sem szabad leírni. totális ignorálás és kész. aztán energia híján szépen kikopnak.

jano

jancsika jajj de titokzatos valaki. Ha már annyira nagyra vagy a képeiddel, akkor miért nem linekeled be ide??
Vagy csak hangember vagy?

Fr..ed..dy

tygriss:

A Cyanogenmod-nak már nem gyenge pontja a kamera, saját fejlesztésű kameraaplikációt írtak Focal néven, ami jobban működik a gyárinál.

Fr..ed..dy

Elolvastam az összes hozzászólást. Mivek csak karcoljátok a lényeg tetejét, megfogalmazom Fr..ed..dy-féle egyszerűséggel, amit tudni kell. Az elmúlt években rengeteget fejlődtek a fotózásra alkalmas alap és középszintű eszközök. A hétköznapi ember is képes már velük jóval több JÓ képet csinálni velük. Célkereszt a témára irányít, és ott a betonéles kép akár Pistike kontrollképén is. AKÁRMENNYI kép készíthető a helyszínen, és RÖGTÖN megnézhető a produktum. Ezek nem voltak még jelen mondjuk 10 éve. Kecskeméti Dávid témáit is egy 10 éves gyerek is ellövi betonélesen a stúdióban jó fényviszonyok mellett, elsőre, autoamata módban.
Sokan keverik a kép minőségét a fotó jóságával. Ma már jó cuccal mindenki lő éles képet. Bár a Dávid féle 98% fej – 2% technika arány semml állja meg helyét, azért is keveredik a következő hozzászólása az előző cáfolatáva. Szóval ez az arány ha nem is ilyen mértékű, szerintem kb fele-fele arányú. Szóval egy amatőrnél hiányzik a témaválasztás, megvilágítás, és fotóelrendezés DIREKT elrendezése, de a kontrollkép alapján Ő is tud hasonlítani az általa addig látott profi képekhez. Jómagam is akár 20 képet is ellövök, akár 1 esküvőn is, amíg 1 jó nem lesz, és bizony nap végén közel annyi JÓ képet fogok kicsapni az asztalra, mint egy profibb.

Dervenkal Egon

Elolvasva a kommenteket:

– Fotósnak
– grafikusnak
– szakácsnak
– futball szakértőnek
– stb.

bárki mehet ebben az országban, mert ezekhez mindenki kurvára ért. Én pl. bármit összedobok Illustratorban, és jól kezelem a Photoshopot is, tehát profi grafikus vagyok…. kurvára nem… az igaz, hogy ha szembe jön egy grafikus, és arra sem képes, amire én, akkor nem kap munkát, mert kontár. Szóval jó, ha kicsit értek mindenhez, mert tudom értékelni a profi teljesítményt (amire én nem vagyok képes egy csomó területen).

Amúgy azért vannak éppen szarban a profik egy csomó szakmában, mert az embereknek szeme sincs ahhoz, hogy felfogják, mi a különbség két fotó között, vagy két logó között, vagy két webdizájn között. A magyarok átlagos esztétikai érzéke és vizuális kultúrája a béka segge alatt van. Így aztán ha jön Pistike, és 20 ezerér megcsinál egy melót, Átlag József vállalkozó nem a 150 ezer forintot kérő profit bízza meg, hiába dolgozik a profi a nemzetközi árak negyedéért. Átlag József ugyanis kap valamit 20 ezerért is, és leszarja, hogy az milyen, mert fingja sincs. Nem az 5D és az iPhone közti különbségről, hanem arról, hogy amit kap – mondjuk egy fotóban – az jó vagy sem.

Fr..ed..dy

Kicsit sok lett a félreírás, de a lényeg: lehet egy amatőr nem tud tudatosan jó képet csinálni, de egy kontrollkép alapján el tudja dönteni, hogy amit lőtt jó kép-e.

egybutafotós

Maradjunk annyiban, hogy klasszul elvitatkozgattatok arról, amiről halovány lila fogalmatok sincs.De leugatni a másikat, az megy. Nem gáz, hogy nettó hülyeség amit írsz. Az okosoknak:

Üljetek be egy fényképész szakmai vizsgára, (felkészülni úgysem kell, hiszen nem kell hozzá érteni), aztán aki átment elsőre az ide beírhatja, hogy első.Aztán majd szépen rájön, hogy a két éves képzésen tanultak töredékét képezik annak a tudáshalmaznak amiből már adott esetben meg is lehet élni, persze beismerni nem fogja mert egy kretén aki – mert neki nincs – másokat hibáztat.

Ideje felnőni és elgondolkozni azon, hogy mi az ami annyira frusztrálja ezt a sok szánalmas senkit, hogy mások hivatásának hobbivá degradálásban kell ezt kiélniük. Tegyetek inkább azért, hogy nektek jobb legyen és arról próbáljatok véleményt alkotni amihez bármi közötök van.

WTF

Érdekes dolog a fotózás. Én abszolút, 100%-ig csak hobbiból csinálom, sőt, abból is arra amire hobbiszinten való, emlékek megörökítésére. Együtt jobb nosztalgiázni a képeken. Vannak körülöttem profik, akik tanulták a szakmát, ők mondják, hogy jó szemem van a fotózáshoz, ennyi, nem rohantam tanfolyamra, nem akarok 5D-t, nem verem a mellem neten, hogy defasza vagyok és nincs flickr-öm. Mert magamnak csinálom.

Nem akarnám Dávidot sem megbántani, de linkelték egy képét, egy térkőről. Ami sárga. Frankó. Komolyan, és én vagyok a sötét paraszt, ha nem látom benne a művészetet. Ezzel az erővel a szabadkézzel húzott két párhuzamos vonal is valóban művészet, gondolva itt arra a borzalomra amit kortársnak szokás nevezni. Hát igen, a Mona Lisa elbújhat. Számomra az a jó fotós, aki el tud kapni hétköznapi pillanatokat úgy, hogy az egyáltalán ne tűnjön hétköznapinak. Legyen ott egy pillanatban, amelyet észre sem vennénk, mert pislogás alatt vége is, és erről tudjon tökéletes képet csinálni. Nekem ez az igazi fotós, nem az aki műteremben létrehozza az ideális körülményeket, órákig álligatja a modellt, majd lő 600 képet amiből egyet digitálisan szénnéjavít, és az sem, aki teljesen átlagos, hétköznapi dologról csinál képet és én legyek szives meglátni benne a művészetet, és ha sztem az plö csak egy térkő akkor bennem van a hiba. Plö egy kuka lefotózva ami csurig televan, majd aláírva, hogy “a világ romlása”, aztán omladozzunk, hogy ez milyen művészi. De persze mindenki abból él amiből akar/tud.

Érdekes a minőség szempontjából jó kép kérdése is. Én modellezek (28 mm figuk), és kompaktot ráirányitod, tökéletes a kép, mehet is netre. Próbáld meg ezt eljátszani egy tükörreflexessel. Garantálom, hogy nem fog menni. Kb egy hétig olvastam utána, szarakodtam vele, hogy megfelelő legyen a minőség. Ez alapján értem, hogy mire értik, hogy milyen könnyű “jó” (minőségű) képet csinálni manapság.

Sada

🙂 ha a képstabit hiányoljátok akkor vegyetek SONY-t abba vna objektívbe is meg a szenzort is stabilizálhatjátok és akkor már dupla a képstabitok :))))

The Norwegian

Frédi, ha folyton azt szajkózod, hogy a jó (profi) kép egyenlő a “betonéles” képpel, addig senki nem fogja komolyan venni amit írsz. Láthatóan fogalmad sincs arról, mitől jó egy kép…
Arról nem beszélve, hogy ami a legendásan színhelyes S3-on jól néz ki, az nem valószínű, hogy nyomtatva/publikálva is jól fog…

Feri243

baromi cink az az istyle tv menüpont, direkt nem akarjátok betenni a többi mellé?:)

Jozsi

A fotozas attol szakma, hogy valakinek ez a fotevekenysege, hogy fotokat keszit es ezert masok megfizetik. Fuggetlenul attol, hogy tanult vagy sem, iskolaban vagy azon kivul es mennyit. A fotos erteket az mutatja, hogy havonta kb. mennyit kepes ezzel megkeresni. De adjunk fenykepezogepet minden munkanelkulinek biztos nem lesz 1 millio fotos. Aki kepes eveken keresztul is ebbol megelni, ujabb es ujabb megrendelest kapni, az elmondhatja, hogy a fotozas a szakmaja, fuggtelenul attol, hogy milyen gepe van, mennyit tanult es a tobbi.

Fozni is tudhat mindenki, de nem mindenkibol lesz szakacs.

Egyebkent, meg tokmindegy, aki lenezi a fotosokat, az szepen kezdjen el penzert fotozni es lassuk mennyit keres meg vele. A tobbiek beadhatjak CV-juket Handrasnak minimalberert.

ColT

@WTF :
Nem tudom te miért nem tudtál tükörreflexessel jó képet csinálni a modelljeidről, merthogy én még egy kitobival is teljesen jó közelieket lövök. Vagy az volt a bajod, hogy mélységélesség? Annak az ám a lényege 🙂
Mi a tökéletes kép? Ha minden éles, az nem feltétlen jó. Bizonyos esetekben igen.
De mi van, ha ki akarsz emeleni valami a képből? Azt kompakttal nehéz (mondjuk pont modell esetében lehet, mert azok közeli fókuszálós dolgok). Vagy mi van, ha nincs tökéletesen világos? A kompakt milyen képet ad akkor?

Kerestem egy vasútmodelles képet : https://www.facebook.com/photo.php?fbid=600133810019621&set=a.252840271415645.69152.138994429466897&type=1&theater
(Ez nem tökéletes nyilván, mivel én csináltam, kapáslövés a Pécsi Expón riportfotózás közben 🙂 )

Linkelhetnél párat te is 🙂 Kíváncsi lennék, milyen szerinted egy tökéletes kép 🙂

ColT

@WTF : Ha amúgy 1 hét utánaolvasás után nem sikerült, az gáz 😉 Hiszen a fotózás állítólag 2 hét alatt megtanulható ^.^

Titi

Ezt a sok ,,hozzáértő” fotózáshoz nem értő, ,,semmi fotózáshoz” egyáltalán nem értő, esztelen agyat!

Beke Miklós

Imádom, amikor hozzá nem értők hülye mobiltelefonokra hivatkoznak 🙂 Még az APS-C tükrös gépek is gagyik, hát még egy vacak mobil? Ugye senki nem gondolja, hogy a több milliós felszereléseket egy napon lehet emlegetni ezekkel a kacatokkal?

Egy félreértést is illene tisztázni a hőbörgők miatt, hogy legalább tudják, miről beszélnek:
A profi az, aki ebből él. Lehet egy profi is csapnivaló fotós és lehet egy amatőr is jó fotós. A profi/amatőr páros nem a képek minőségéről szól.

Okostojások! Ennyire frusztrál titeket, hogy nem értetek hozzá? Ennyire frusztráló, hogy nektek csak kvarcjátékra telt fényképezőgép helyett? Tegyetek érte, hogy ez változzon, ne itt kuruttyoljatok ész nélkül. Písz 😉

ui: az életkorokra azért kíváncsi lennék 😉

libretto

“Helsinki fele visszafele” – ez mit jelent? Pl. Budapest fele Pest, a vissza fele meg az út 50%-a? Lehet, grammarnazi vagyok, de ez a rossz szóhasználat különösen az elitista fővárosiaktól különösen visszatetsző.
FELÉ, az isten szerelmére, ha beszédben nem is megy, legalább leírva.

ColT

“Mire képes az iPhone 5s egy profi videós kezében?”

Khm! A cím. Egy profi videós kezében.
Nem Vér Istvánéban.
Tehát aki szerint ez nem szakma, az meg tudja ezt csinálni?

@Beke Miklós : Azért amitől fotós a fotós az nem feltétlen a milliós felszerelés. Persze, egy bizonyos szinthez már kell. De komponálni anélkül is tudni kell…

Hogy miért telefonokra kattognak? Mert azt értik. Ezért kéne tudni először is, mitől fényképezőgép a fényképezőgép, amellett, hogy nem csak az kell egy jó képhez.

jano

Helyesen “Helsinkiből visszafelé vagy hazafelé” lenne. Vagy ha a Helsinkibe tartó járatról van szó, akkor meg “Helsinki felé”
Mert ez így logikailag is bukfencezni látszik. 🙂 Szándékosan fogalmaztam így.

Oliver

A nem optikai kepstabilizalasnak nem sok ertelme van, ugyanis azt utolag is ra lehet tenni FCPX is tudja pl.

Dervenkal Egon

Beke Miklós:

Csapnivaló fotós normális országban fotózásból nem él.

egyaszázból

Na most kaptok fél órát aztán minden pöcsarcú kis köcsögöt várok a laborban, de ha nem tudtok kereszthivással kidolgozni egy pozitiv nyersanyagot majd negativként lenagyitani és vissza szinezni fél órán belül akkor nyuljatok az iphonert azt okosodjatok én meg ütöm a bamba pofátokat hogy hol a fene nagy tudásotok….nem szakma pöcsfejek?
Capa bácsi is csak azért van most a Hősök tere mellett a kis lukban kiállitva mert ugye iphonja volt mi???
Attól ilyen ez az ország, hogy elhiszi magáról mindenki, hogy mindent tud mert van neki egy két cucca. Igaz, nekem is van tefal edényem jövő héttől én is főzős műsort inditok mert fél másodperc alatt égetem oda a rántottát.
NET mögött hisztizni, meg fikázódni az megy. Tessék az OMAHA BEACHen gépfegyver nélkül szaladni kifelé egy LEICAval a kezedben és világra szólót alkotni iphonnal……hogy rohadna meg az összes ilyen főokos komolyan mondon.

WTF

Colt: tessék: http://www.coolminiornot.com/332717 ez számomra tökéletes. Nagy valószínűséggel nem kompakttal készül, mutatok olyat is akiről tudom, hogy egy sima kompakt géppel fotozza a figukat: http://wappellious.blogspot.hu/2013/09/feelin-blue.html. Arra, hogy lásd a festést, ez is tökéletes, élessége is elég. A modelleknél erre gondoltam. Igen, a móka tükörreflexes géppel az volt, hogy a figu minden részlete éles legyen, legyen elég fény, stb. De, egy hétig olvasgattam utána (nem folyamatosan egy hétig nyilván), és sikerült, egy szóval sem mondtam, hogy nem sikerült. Inkább az volt a gáz, hogy ilyen témához nem volt megfelelő anyag (vagy csak nem találtam persze).

Ja, és nem értek azzal, hogy 2 hét alatt megtanulható lenne, vagy, hogy ne lenne szakma. Én csak a saját érzéseimet/véleményem írtam le a témában, nem gondolom alapvetésnek, vagy hogy bárkinek is egyet kellene érteni vele.

Sütemény75

Úgy hallom az új ájfonon már lehet más csengőhangot is állítani? Nem semmi technikai fejlődés :))))))))

jancsika

Az az igazság, hogy sokan mondtatok itt sok okos dolgot, ezért most kissé hátrább húzom az agaraimat.

ColT

Nem sajátot linkeltél.
Hát, nyilván mind a két kép rendesen be van viágítva. (A kompaktossal sincs sok zavaró árnyék, vagy vakuzott, vagy ultrazoom kompakt, és ráhúzott valamit a vakura+külső fény.) Viszont a második minősége trágya. Az első elég valószínű, hogy rendesen utómunkázva lett.
Illetve kompozíció egyiken sincs. Középen a cucc, ennyi. Ez dokumentumképnek oké, de kb. ennyi.
Különben tükrössel egy nagy titka van annak, hogy közelre is éles legyen : rekesz. Ilyen mozdulatlan dolgokhoz meg lehet hosszabb záridő, mert nem baj, ha kevés a fény, nem mozdul el. Ez egy kompakttal könnyebb, mert a kis szenzor miatt alapból nagyobb a mélységélesség. Erre mondjuk emiatt az egy szempont miatt talán jó a kompakt. Neked talán elég is. (Aztán amikorm kompakttal kiemelnél valamit akörnyezetből, az nem fog menni.)
Mondjuk legalább nem hiszed azt, hogy jobb egy telefonnal fényképezni 🙂 Meg nem azért király a “fotós” mert azzal a szarral is tud jó képet lőni, hanem mert azt a szart annyiféleképpen lehet tekergetni, ahogy akarod, de tudni is kell, mit csinálsz vele.

WTF

Colt:sajátom nincs feltöltve, és ezért most nem is fogok. Mivel ezeknek a képeknek a célja, hogy a lehető legpontosabban adja vissza a festést, sok változtatást nem eszközölhetne utómunkával, max az élességen. A témában linkeltem képeket, mivel itt van konkrét funkciója a fotózásnak és annyira nem egyszerű (nagy a rekesz, sok a fény, életlen lesz a téma, kis rekesz, kevesebb a fény, élesebb de sötétebb kép-a cél szempontjából egyik sem jó, haladj el obipraktikerbe, vegyél 2-3 lámpát, közben csak pár embernek akarod megmutatni, hogy mit pacsmagoltál össze,eléggé hálátlan), persze, itt nincsenek extra dolgok. Sima képek közül nem linkelek, rendeltetésszerűen belekötnél, hogy fos, mert az internet már csak ilyen 🙂 egyébként számomra akkor is lehet tökéletes egy kép, ha az élesség, szín, kompozíció nem tökéletes, de a pillanat különleges.

A véleményem már leírtam a témában, azt még hozzátenném, hogy ezt a hangyakörömnyi optikával bohóckodást tényleg el lehetne felejteni, hogy hűdejó. Abban tényleg verhetetlen, hogy mindig veled van, így valamilyen képet tudsz csinálni, az is több mint a semmi.

zsoltu

A kérdés nem az, hogy hogyan viszonyul egy mobil egy fényképezőgéphez, mert mindkettő eszköz, amit ha valaki képességei tudatában használ, akkor teljesen helyén lehet – lásd Gárdi Balázs iPhone képsorozatai, elég jól szerepeltek a WP-n. 🙂

Persze ehhez kell ész, szem, tehetség, azaz fogalom arról, mit akar csinálni. Ezért frankó, amikor valaki vesz egy okos fényképezőgépet, lő vele találomra és már oda is képzeli magát a Magnumba. Látom itt is él ilyen trollkommentelő.

A filmre: a fickó gondolom tesztelte a telefont, már csak a sok ellenfényes snitt miatt is, de mint profi film, értékelhetetlen. Nem a telefon miatt, hanem mert nincs koncepció mögötte, ami a képsorokat összerendezné. Ettől még azt mondom, hogy itt az ideje, hogy valódi rendezők is elkezdjenek mobilban gondolkodni és arra kigondolni akár játékfilmeket, főleg a hazai filmfinanszírozás ismeretében.

ColT

@WTF : “Colt:sajátom nincs feltöltve, és ezért most nem is fogok. Mivel ezeknek a képeknek a célja, hogy a lehető legpontosabban adja vissza a festést, sok változtatást nem eszközölhetne utómunkával, max az élességen.”
Dehogynam. Pl. ha tudod, hogy alapvetően fakó képeket dob ki a gép, akkor azon lehet élénkíteni. Élesítés sem árt sok objektívnek stb.

” közben csak pár embernek akarod megmutatni, hogy mit pacsmagoltál össze,eléggé hálátlan), ”
Meg akarod mutatni, vagy nem? Ahogy elnéztem a linkelt képeket, ott is meg volt világítva, több oldalról. Megoldották.

“számomra akkor is lehet tökéletes egy kép, ha az élesség, szín, kompozíció nem tökéletes, de a pillanat különleges.”
Számomra is, de akkor olyan pillanat is kell 😉