Milyen az Apple Watch? Másfél óra nyomkodás után:

A válasz nem egyszerű, legalábbis nem annyira mint az első iPhone esetében. Talán inkább mint az első iPad, de erről kicsit később.

Természetesen voltunk annyira állatok, hogy kiutazzunk Németországba, csak azért, hogy végre fel- és kipróbáljuk az Apple Watch-ot. Egyrészt ez mégiscsak egy történelmi esemény, másrészt a tavaly szeptemberi bemutató óta rengeteg idő telt el, és iszonyúan kíváncsiak voltunk, hogy milyen élőben.

Egy müncheni plázában lévő Apple Store-ra esett a választásunk, bízva benne, hogy nem lesz tömeg, és ez be is jött. Nyitás után azonnal be tudtunk menni kipróbálni az órákat, de persze előtte még pontban 9-kor megnyomtuk a rendelés gombokat az Apple webshopjában, hogy április 24-én megérkezzenek az óráink. Mázlink volt, mert 9 óra után 6 perccel már májusra és júniusra ugrottak a szállítási határidők.

IMG_2080

Szóval az Apple Watch. Már az is egészen elképesztő ahogy a store experience ki lett találva. Hatalmas üvegasztal, benne az összes Apple Watch modell. Ezeken egy demó fut, de nem ám csak úgy össze-vissza, hanem szinkronban futnak a demók. Ha például épp a Mickey Mouse számlapot demózza, akkor teljesen egyszerre, egy ütemre dobol a lábuk. Minden másodpercben egyet dobbantanak. Vagy középről kifelé végiglebegtetik a szárnyukat a pillangók, úgy, hogy minden órán egy másfajta pillangó látszik. Apróság, de élőben látni higgyétek el, egészen hihetetlen látvány, ahogy meg van koreografálva a demó loop. (A lenti videónk elején ha megfigyelitek, látszik is, hogy miről van szó.) Arról ne is beszéljünk, hogy minden ilyen üvegasztalban, ott figyel 8 darab arany Apple Watch kb 100 000 euró értékben. Jelzem, én sosem vennék fel a csuklómra aranyból készült órát, de biztos van aki igen. Katy Perry például már rá is ment.

IMG_2125

Az Apple Watch és a különböző szíjak gyönyörűek. Persze ízlések és pofonok, de én két szóval tudnám jellemezni: Mérnöki mestermű. Tényleg nem tudok belekötni, a Link Bracelet szíj vagy az Apple Watch hátlapja a szenzorokkal, teljesen kiégette az agyam, annyira csodálatosan meg van csinálva az egész. A bemutatást végző srác folyamatosan beszélt hozzám, de megmondom őszintén, annyira megbabonázott az Apple Watch kidolgozása, hogy egy szavára sem emlékszem.

A kezelőfelület és az alkalmazások már kevésbé győztek meg. A kezelőfelület egyszerűen nem túl intuitív, az alkalmazások fele meg nem sok mindenre jó ekkora kijelzőn. Apropó kijelző! A kijelző megabrutál! Olyan feketéje van, hogy besírtam, és a fényerő is tökéletes. Írták már sokan, hogy nagyon jó lett a kijelző, de élőben látva megdöbbentő.

Szóval a kezelőfelület… Az első alkalommal össze vissza nyomkodtunk mindent, mint az idióták. Lentről fel lehet húzni egy panelt ahol lapozgathatunk az alkalmazásaink közt, fentről is le lehet húzni az értesítéseket, jobbra-balra is lehet lapozni, de nem mindenhol, Force Touch is van, de nem mindenhol van funkciója, kétujjas érintés, tekerhető nyomkodható korona, és plusz egy gomb ami két dologra jó: előhívjuk a kontaktokat, meg az Apple Pay-t is ha duplán nyomjuk meg. Ez a gomb egyébként teljesen úgy néz ki mintha a kikapcsoló gomb lenne, emiatt az ember elég sokszor megnyomja, hogy a kijelző kikapcsoljon, de persze nem kapcsol ki (automatikusan megteszi), hanem feljönnek a kedvencek listájából a kontaktjaink. Elég bonyolultan hangzik, és az is. Egészen biztos, hogy tanulást igényel, viszont cserébe nem is kell mindent az ujjunkkal nyomkodni a kijelzőn.

A jó hír, hogy nagyjából másfél óra után megtanultuk a kezelését, és onnantól elég jól tudtunk navigálni a kezelőfelületen. Viszont nem tudok elmenni amellett, hogy túl sok mindent akar tudni az Apple Watch. Ha meglesz a sajátom, le fogom pusztítani amit csak lehet, mert totál feleslegesnek tartom például, hogy az órámon szenvedjek egy körömnyi méretű térképen, vagy az órán küldözgessek üzeneteket, képek nézegetéséről nem is beszélve.

A Taptic Feedback nagyon kellemes lett, mondhatnám egészen intim érintéssel kapja az ember az értesítéseket. Nem úgy kell elképzelni mint egy rezgő motort, hanem mintha egész finoman rákoppintanál az órádra. Új fogalom: megbökött az órám.

A Watch Face típusok nagyon könnyen konfigurálhatók, és persze rengeteg variáció közül választhatunk. Nekem például ez a minimál a kedvencem, de nem kizárt, hogy a medúzásat is használni fogom, mert az is rohadt jól néz ki, főleg most, hogy megtudtuk hogyan csinálták.

IMG_2139

Ennél a pontnál pedig felmerül, hogy akkor most mire is jó az Apple Watch. Mint az iPad. Mire jó egy iPad, hiszen csak egy nagy iPod touch. Nos, az Apple Watch is egy iPad. Lehet nélküle élni, de ha valaki megtalálja, hogy neki miért jó, akkor baromi jó kis eszköz lesz a csuklónkon. Egyrészt egy gyönyörű kis ékszer, lehet hordani bármilyen öltözékhez, persze csak ha vettünk legalább háromféle szíjat. De tényleg szép. Másrészt egy nagyon jó kiegészítő lehet a mindennapi digitális életünknek. Mondok egy példát. Van, hogy tárgyaláson nem kell majd rugdosnunk egymást amikor a másik hülyeséget mond. Főleg ha nem egymás mellett ülünk, ez nem mindig kivitelezhető. Viszont két koppintással jelezhetjük a kollégánknak, hogy valami gáz van. Lesz akinek arra lesz jó, hogy egész nap monitorozza vele pulzusát. Lesz aki egyszerűen csak az összes beérkező iMessage üzenetét akarja majd látni. Arról ne is beszéljünk, hogy hány ezer app készül majd hozzá a következő években.

Én már látom, hogy alig fogom pár dologra használni az Apple Watch-omat. Nem is arra készült, hogy mindent az óránkon csináljunk. De tök jó lesz sportoláshoz, vagy a baromi jó Taptic Teedbacknek köszönhetően, arra, hogy tárgyalás alatt figyelmeztessen a timer, ha lejárt a parkolásom. (Ezt mindig bebukom, mert az iPhone rezgést nem szoktam észrevenni, ha az asztalon van a telefonom, aztán jön a sok bünti.)

Természetesen csináltunk videót is, amiben elmondtuk az első benyomásainkat. Nézd meg ha esetleg nem láttad pénteken az iMagazinon:

Majd elfelejtettem. Volt még egy apró, de jó Apple Watch sztorink. Még kinn a hotelben néztük vasárnap a Forma 1-es futamot. Persze az RTL kb 15 körönként berak egy 5 perces reklámblokkot. Teljes képernyőn persze, nehogy lehessen követni a futamot. A második ilyen reklámblokknál (épp valami cipőt reklámoztak), Laci megszólal:

Soha nem fogok olyan terméket vásárolni, amit F1 közben reklámoznak, és nem látom miatta a futamot!

Ebben a pillanatban elindult a következő reklám, ami a nemrég megjelent Apple Watch reklám volt… Mire Laci némi gondolkodás után (miközben én hangosan röhögtem):

Na jó, ez kivétel, ezt már megvettem…

Az biztos, hogy az Apple Watch nem való, vagy nem kell mindenkinek, nem is mondanám senkinek, hogy vegyen egyet. Az is biztos, hogy nagyjából egy hét vagy még inkább egy hónap használat után fogom látni, hogy igazából milyen valós használatban. Hogy bukás lesz-e? Biztosan nem. Már most többet rendeltek meg az Apple Watch-ból egy nap alatt, mint amennyi okosóra összesen fogyott 2014-ben. Már csak az a kérdés, hogy pár év múlva merre fejlődik majd. Esetleg majd egy idő után elkezd-e stagnálni, mint például az iPad. Meglátjuk.

93 hozzászólás

Balazs Feher

Van esélye, hogy a következő évi modellel el lehet majd menni úgy futni, hogy ne kelljen a GPS-vételhez az iPhone? Számomra (szinte) csak ez csalódás az órával kapcsolatban: fitnesz orrba-szájba, de azért vidd magaddal a telefont is.

jarodfree

Mármint úgy érted, hogy az a plusz 130g miatt fogsz rosszabb kört futni, amit a telefon jelent? Mert hát sokan futnak most is telefonnal és nem zavarja őket. Arról hallgatnak például zenét is. Az Apple Watch egy extra kijelző a telefonodhoz, nem akarja kiváltani azt. Ha ez az egyetlen funkció, ami miatt megvennéd, akkor hiba lenne. 20-30 ezertől kapsz olyan eszközt, ami ezt tudja.

Balazs Feher

Nem így értem. Egyrészt sajnálom a telefont magammal hurcolni edzés közben, szerintem – bár egyébként tetszik a mérete – az iPhone 6 ehhez már túl nagy. Másrészt pedig pl. a Nike armbandhez (amiben még félig meg is bíznék) ki kell venned a telefont az eredeti tokjából, ami az 5S utáni tapasztalatból mondom, hogy kb. 10-15 ilyen kivevés után már ki is lazul és dobhatod el. Az órát meg feltennéd a kézre, telefon (akár) maradhat is otthon, hagyjon mindenki a fenébe és csak nekimész az erdőnek. Nekem ez így egy nagyon vonzó termék lenne.

jarodfree

Erre szerintem nem érdemes Apple Watch-ot venni. Egész jó áron vannak direkt erre a funkcióra kihegyezett órák. De a GPS egyébként minden ilyen órát rendesen merít. Persze egy jó futást mindegyik kibír gondolom.

Zoltán Császár

A belépő Polar vagy Garmin modellek tudnak 8-12 óra működési időt GPS módban, a jobbak 2 napot:
Aki boldogan magával hurcol sportoláshoz egy telefont, az hobbisportoló.
Az nyugodtan merítheti a telefonját a BT-re csatolt órával a szigetkör félórája alatt 🙂
Aki meg komolyan veszi, az nem ilyennel fog bohóckodni, hanem viszi a Garmint vagy a Suunto-t.

jarodfree

Ja bocs, eddig komoly sportoló szóba se került. Komoly sportoló nem bohóckodik GPS-szel. Pontosan tudja, hogy hol fut/futott. Neki időeredmények, pulzusértékek számítanak.

A GPS arra kell, hogy a hobbista posztolni tudja a közösségi hálón. (Megjegyzem, hogy ha betörő lennék, imádnám az ilyen posztokat, hiszen nemcsak a pontos lakóhelyet tudja meg belőle, de azt is, hogy egy hét múlva pontosan mikor és mennyi ideje van felnyomni a lakást)

Egyébként a BT LE sokkal kevesebbet fogyaszt, mint egy gps.

Tamás Gaál

Azért az megvan ugye, hogy be tudod állítani, ki mit lásson a social megosztásaidból!?
A többihez meg annyit, hogy miért vegyen az ember pl. egy Apple Watchot meg mellé egy Polart, ha akár egy is tudhatná a 2 funkcióját. Sajnos nekem is ez a fő bajom vele, mint Balázsnak.

jarodfree

Az ügye megvan, hogy én is pont azt írtam fentebb, hogy ha ez a legfontosabb funkció, akkor nem érdemes Watch-ot venni?

jarodfree

Remélem el tudja majd valamire költeni a 10 pontját 😀 (itt ennyien vannak write only üzemmódban?)

Megalomann

popcorn:on
jarodfree :megengeded,hogy reagáljak ezekre az indokolatlanul magabiztos szövegkörnyezetbe ágyazott megtévesztésekre, amit prezentáltál?!
Próbálom tömören és diplomatikusan elintézni, habár az őszinteség megkívánna ellened némi radikalizmust, de próbálom mérsékelni,hogy te is komolyan tudd venni és ne vedd személyeskedésnek.

1) Hadd döntse már el a vásárló azt, hogy mennyi idő alatt merül le az órája!
a) Ha kétszer annyit fogyaszt,ha GPS on, akkoris teljesen vállalható,mert a napi 2 óra kocogás, megfelelő étrend mellett a legbrutálisabb sörhasat is leszívja 6 hónap alatt.
b) És igenis zavaró vinni az időrabló iPhone egységet. mindenkinek,
és nem az általad felhozott kamudolog miatt,hogy nehéz lenne, hanem annál sokkal összetettebb ok miatt, az pedig az idegrendszerben leledzik.
Tudod köznyelven: Idegesítő, ahogy inog, ha pedig a karodra erősíted vagy lecsuszik, vagy lefogja kicsit a véráramlást a kezedben.

2) A legfontosabb: És de! igenis legyen csak egyedülálló ok a sport a vásárlásra egy SPORT órára, oké?:) Megengeded? Tudod, ez a hivatalos neve is , hogy SPORT, és ez most nem csak marketing, méri a pulzust, stb, és ez már egy tudatos vásárlót simán meggyőz, még akkoris ha nem divatmágus!
by jarodfree:

“Komoly sportoló nem bohóckodik GPS-szel.”
De, igen. Hiába írtad határozottan,mintha nemlenne kamu, szerintem senkinek a torkán nem nyomtad le ezt. A komoly sportoló halad a korral, és mindenre figyel.Még a chi-re is.

“Az Apple Watch egy extra kijelző a telefonodhoz, nem akarja kiváltani azt.”
Ezt te találtad ki, vagy portoltad? (ctrl+cv) Nem extra kijelző is?
Az “is” itt kb. akkora különbséget generál technikailag, mintha a iMac lenne a Watch helyén.Tehát nem, a Watch nem egy 2. kijelző is. Tök POP-osan hangzik vállalom, meg mindneki megjegyzi.

regény,filozófia,blabla: ON

A Watch egy olyan új hardware, ami a “csodálatos” iPhoneos emberi kapcsolatokat rázza gatyába… A társadalom egyik fele kényszerből van rajta ezeken a másik fele exibichionizmusból. ‘Az megvan’ sejtem, hogy manapság átlagban kevesebben vannak pl kint a jóidőben a szigeten,ligetben,parkokban, nem? Ennek az egyik oka az érintőkijelzős forradalom.Na ennek az fordítottját fogja elhozni az iWatch, mert garantálom neked, hogy a lustaság erősebb,mint a like-fetish! Tudod, pár szóval el fog mindenki mindenkit intézni, rövidenm pillanatok alatt.
És lásd a Watch-Csodát, felszabadul majd egy csomó idő, unalmukban majd az emberek elkezdenek valódi kapcsolatokat ápolni. Többször személyesen, mint a p*cs facebookon.
Ezt az Apple is elismerte,hogy bad-way, és elismerte,hogy ezért alkották ezt az órát! Hogy a technikát csak arra használjuk amire való! És ne kényszerítsük magunkat és egymást ilyen helyzetekbe, és helyettesítsük vele az életet a virtuálissal.
Ez nem azért van,mert akármelyikünk idióta, egyszerűen az embert beszippantja akiváncsiság, nyilván a mértéke az akaraterőtől függő.
A következő WATCH verzióban talán a GPS-es alverzió is lesz. A taklán itt egy cinikus talán,mert biztos.

“Erre szerintem nem érdemes Apple Watch-ot venni. Egész jó áron vannak direkt erre a funkcióra kihegyezett órák. ”
De érdemes, mert olcsóbb és környezetbarátabb is egy olyan eszköz beszerezni, ami tud mindent all in one. Lásd iPhone (navigácio,telefonálás,szótár,mp3,mp4,dictafon,etc). Vagy rajtad 2 óra lesz / kéz + zenehallgatásra kiélezett mp3 lejátszó, telefonálásra kiélezett telefon,
+ jó nagy hátizsák?

“A GPS arra kell, hogy a hobbista posztolni tudja a közösségi hálón”
kamu: a GPS minden másra kell, csak pont erre nem, senkit nem érdekel ez, hol futottál

jarodfree

“1) Hadd döntse már el a vásárló azt, hogy mennyi idő alatt merül le az órája!”
Jaja. A fizika meg húzzon már el a búsba 😀
Mennyi sokat írtál. De sok időd van légbokszolni 😀

Megalomann

Ha nem akarsz reálisan reagálni,mert nem tudnál, így elpoénkodod, eltereled, elszemélyeskeded oda nem illő dolgokkal? Téged minősít:

Időd az inkább neked van sok,ha gyerekes kommenteket írsz,aztán amikor valaki el is olvassa a kicsit se reális hozzászólásaidat, álmodozol, hogy veled légboxolnak. Ne írj hülyeséget, ilyen egyszerű a képlet. Jelenleg totál elgurult a gyógyszered, olvasd vissza magad.
Ideje annak van sok, aki naponta sok és hosszú kommentet ír. Ne kapaszkodj ilyen kamuzásokba, senkinek sincs manapság sok ideje rajtad a kivételen kívül, így te megérdemelted, hogy valaki rávilágítson a pontatlanságaidra.
Nos tehát:
Hogy jön ide a “fizika”?! Terelés ez is…
Egyértelműen neked szólt a poszt, hogy ne te döntsd el a vásárló helyett , hogy mi fér bele és mi nem. Senkit nem érdekel,hogyha bekapcsolja a GPS-t akkor gyorsabban merül. Merüljön csak, az a dolga. Majd feltöltöm.Ez csak a te paranoiád.
De hogy megnyugodj, nem kommentelek többet, mert úgylátom nem fogsz értelmesen reagálni, és nem is fogsz tudni. Szia:)

jarodfree

Na, csak rájöttél, hogy kioktató-trollkodásra nem fogok komolyan reagálni. Annyi fontos dolog van az életben, hogy erre biztos nem fogok ennék több időt költeni. Sajnos keresned kell másik témát/embert, ahol kiélheted magad 🙂

Megalomann

a troll pont te vagy(ferdítő,provokáló),hiszen aki racionális, egyenes az nem troll. tehát ez is valamiféle trükk,hogyha valaki olyat ír, ami igaz, és abban te tévedtél, akkor letrollozod. meg ugycsinálsz mintha pont az a személy nem lenne komoly, aki teljesen egyenes dolgokat írt és komoly volt(én), és magadat állítod bele ebbe a pozícióba, amikor pont te vagy a troll, aki nem érdemli,hogy időt szánjanak rá. ez szánalmas, már ne is haragudj.de mindegy is mert Téged jellemez(ferdítesz,mellébeszélsz), engem pedig – ( abban a tekintetben,hogy nem vagyok troll) – igazol. És vedd ajándéknak,hogy erre a halmozott kontrakamuzásra még reagáltam,mert egyébként nem érdemled.

jarodfree

Igen. Ez a “nem is én hanem te” és “te mindig egyel több” érv az amit ovi óta imádok 😀

Fogalmam sincs ki vagy, de valahol már biztos megbántottam a lelkivilágod. Nagyob sajnálom, mert úgy látszik nem tudtad feldolgozni. Valami szakemberrel beszélgess el róla, mert ez már az egészséged rovására mehet 🙂

R3D

Ha tényleg “nekimész az erdőnek”, akkor én inkább vinnék magammal telefont arra az esetre, ha ne adj Isten valami baj történne. Elég szar helyzet, ha mondjuk csak félre lépsz, és kificamodik a bokád, kilométerekre a civilizációtól. Jó eséllyel ott éjszakázol, és örülhetsz, ha egy vaddisznó nem k*r meg este. (Elnézést a kifejezésért!) Nem sok esélye van az ilyeneknek, de lássuk be, már nem egy emberrel megtörtént. És hát Murphy törvénye értelmében….

Én csak városban szoktam futni, de pont ugyanezen ok miatt viszek magammal telefont (és szinte mindenhova), pedig engem is rohadtul zavar, amikor a szabadidő vagy a rövidnadrág zsebében lifeg össze-vissza.

csab2

Elfogadom ezt az álláspontot, ugyanakkor jogosnak érzem a gps-t hiányolók panaszait is, mert egy filléres alkatrész már nem fért bele egy 150 ezres kütyübe? Te is említed, hogy 20-30 ezres eszközökben van.

jarodfree

Szinte biztos, hogy nem az ára miatt nem került bele.

Azt a pici akksit, ami benne van nagyon gyorsan felzabálná egy GPS. (Tippem szerint 2-3 óra alatt) Ez pedig nem volt valós opció.

Egyébként nekem eddig mnden eszközömet nagyon zabálta a GPS használat így a folyamatos 12 órás, sőt 2 napos GPS nekem olyan scifi ízű. Vagy az Apple nem tud még egy titkot, vagy ezek az adatok a készenlétre vonakoznak, nem a GPS üzemidőre.

Zoltán Császár

Nem hiszem, hogy 100+K-s órák vevőit be tudták volna hülyíteni készenléti idővel.
Azok a 8-10-50 órák bizony használati időre vonatkoznak. Mondjuk nincs bennük olyan processzor vagy kijelző, ami vinné az energiát.

jarodfree

A marketingelt “használati idő” végig bekapcsolt GPS-t jelent?

Daniel Nagy

Úgy végig bekapcsolt, hogy a sebességed függvényében bizonyos időközönként (pár másodperc-fél perc) lekéri a pillanatnyi koordinátákat. Ez nem zabál olyan sokat, ha nem kell navigálni.

jarodfree

Persze ez sok szempontból nem igaz. Például olyan nincs, hogy “lekéri a koordinátákat”. Nem eg CIA műhold figyel minket, hanem a GPS chip számolja ki minden esetben a helyzetünket 3-5 műhold válaszidejéből (leegyszerűsítve). De a sebességtől függő időintervallum is nagy hiba lenne. Aki lassabban megy, az gyorsabban is tud irányt váltani is. Vicces lenne, ha belassulok, akkor úgy döntene, hogy akkor elég fél perc múlva új “koordinátát kérni” és mire újra rámnéz az órám addig már három kereszteződéssel arrébb vagyok, ami persze így nem rögzít. 🙂
A GPS chipet nem érdekli, hogy mire használjuk a kapott adatokat, így az is irreleváns, hogy navigáunk-e vele.
Tehát tudtommal nincs semmi csodamegoldás, ami egy órában kevesebb energiával használja a GPS-t, mint egy telefonban. De az akksi persze tizedakkora, mint a telefonokban.

Megalomann

popcorn:on
jarodfree :megengeded,hogy reagáljak ezekre az indokolatlanul magabiztos szövegkörnyezetbe ágyazott megtévesztésekre, amit prezentáltál?!
Próbálom tömören és diplomatikusan elintézni, habár az őszinteség megkívánna ellened némi radikalizmust, de próbálom mérsékelni,hogy te is komolyan tudd venni és ne vedd személyeskedésnek.

1) Hadd döntse már el a vásárló azt, hogy mennyi idő alatt merül le az órája!
a) Ha kétszer annyit fogyaszt,ha GPS on, akkoris teljesen vállalható,mert a napi 2 óra kocogás, megfelelő étrend mellett a legbrutálisabb sörhasat is leszívja 6 hónap alatt.
b) És igenis zavaró vinni az időrabló iPhone egységet. mindenkinek,
és nem az általad felhozott kamudolog miatt,hogy nehéz lenne, hanem annál sokkal összetettebb ok miatt, az pedig az idegrendszerben leledzik.
Tudod köznyelven: Idegesítő, ahogy inog, ha pedig a karodra erősíted vagy lecsuszik, vagy lefogja kicsit a véráramlást a kezedben.

2) A legfontosabb: És de! igenis legyen csak egyedülálló ok a sport a vásárlásra egy SPORT órára, oké?:) Megengeded? Tudod, ez a hivatalos neve is , hogy SPORT, és ez most nem csak marketing, méri a pulzust, stb, és ez már egy tudatos vásárlót simán meggyőz, még akkoris ha nem divatmágus!
by jarodfree:

“Komoly sportoló nem bohóckodik GPS-szel.”
De, igen. Hiába írtad határozottan,mintha nemlenne kamu, szerintem senkinek a torkán nem nyomtad le ezt. A komoly sportoló halad a korral, és mindenre figyel.Még a chi-re is.

“Az Apple Watch egy extra kijelző a telefonodhoz, nem akarja kiváltani azt.”
Ezt te találtad ki, vagy portoltad? (ctrl+cv) Nem extra kijelző is?
Az “is” itt kb. akkora különbséget generál technikailag, mintha a iMac lenne a Watch helyén.Tehát nem, a Watch nem egy 2. kijelző. Max annak is jó extraként. Tök POP-osan hangzik ja, meg mindenki megjegyzi, de ettől még tévedsz, és próbálsz téveszteni másokat alapjaiban.

regény,filozófia,blabla: ON

A Watch egy olyan új hardware, ami a “csodálatos” iPhoneos emberi kapcsolatokat rázza gatyába… A társadalom egyik fele kényszerből van rajta ezeken a másik fele exibichionizmusból. ‘Az megvan’ sejtem, hogy manapság átlagban kevesebben vannak pl kint a jóidőben a szigeten,ligetben,parkokban, nem..? Ennek az egyik oka az érintőkijelzős forradalom.Na ennek a fordítottját fogja elhozni az Apple Watch, mert hogy a lustaság erősebb,mint a like-fetish! Tudod, pár szóval el fog mindenki mindenkit intézni, röviden pillanatok alatt.
És lásd a Watch-Csodát, felszabadul majd egy csomó idő, unalmukban majd az emberek elkezdenek valódi kapcsolatokat ápolni. Többször személyesen, mint a p*cs facebookon.
Ezt az Apple is elismerte,hogy bad-way, és elismerte,hogy ezért alkották ezt az órát! Hogy a technikát csak arra használjuk amire való! És ne kényszerítsük magunkat és egymást ilyen helyzetekbe, és helyettesítsük vissza jobban a reál életet a virtuális rovására.
Ez nem azért van,mert akármelyikünk idióta, egyszerűen az embert beszippantja a kiváncsiság, a mértéke eltérő mert az akaraterőtől függő.
A következő WATCH verzióban talán a GPS-es alverzió is lesz. A talán itt egy cinikus talán,mert igazából törvényszerűen szükséges és biztos.

“Erre szerintem nem érdemes Apple Watch-ot venni. Egész jó áron vannak direkt erre a funkcióra kihegyezett órák. ”
De érdemes, mert olcsóbb és környezetbarátabb is egy olyan eszközt beszerezni, ami tud mindent all in one. Lásd iPhone (navigácio,telefonálás,szótár,mp3,mp4,dictafon,etc). Vagy rajtad 2 óra lesz / kéz + zenehallgatásra kiélezett mp3 lejátszó, telefonálásra kiélezett telefon,
+ jó nagy hátizsák?

“A GPS arra kell, hogy a hobbista posztolni tudja a közösségi hálón”
kamu: a GPS minden másra kell, csak pont erre nem, senkit nem érdekel ez, hol futottál

Valentin

Egyetértek, nekem is ez a gondom vele, ezért nem veszek.
Majd 3 év múlva, mikor már képes lesz iPhone nélkül is boldogulni az új generációs akksik miatt, ti. technológiailag már meg tudnák oldani, beleférne, csak az akku a gond.

Myxomatosis

Ez a reklám dolog érdekes, én már úgy vagyok vele hogy minél jobban rám akarják erőltetni, annál jobban nem fogom megvenni. A másik amikor meg olyan szar reklámmal tolják hogyha kéne se venném meg.

Asszem

Nagyon kíváncsi vagyok 3 hónap múlva és egy év múlva mi lesz majd a véleményed, szerintem kell ennyi idő, hogy leülepedjen a dolog, kiderüljön, mik azok a funkciók, amiket szívesen használsz és valóban kényelmesebbé teszik az életed és mik azok, amik számodra feleslegesek.

Abból messzemenő következtetést nem érdemes levonni az órára nézve, hogy többet adtak el belőle, mint más okosórából, ez nem az órának szól, hanem a bizalom az Apple iránt.

Márton Szigeti

“Viszont nem tudok elmenni amellett, hogy túl sok mindent akar tudni az
Apple Watch. Ha meglesz a sajátom, le fogom pusztítani amit csak lehet,
mert totál feleslegesnek tartom például, hogy az órámon szenvedjek egy
körömnyi méretű térképen, vagy az órán küldözgessek üzeneteket, képek
nézegetéséről nem is beszélve.”

Itt szépen be is vallottad, hogy sok mindenre nem jó ez a cucc, az időt mutatni meg ennyiért klasszisokkal jobb órát adnak.

Andras Horvath

“ennyiért klasszisokkal jobb órát adnak” Ami egyrészt nem tetszik, és az időn kívül semmit nem tud mutatni. 2 kilóért nem nagyon osztogatnak igazán durva órákat…

Botti

én 2008-ban vettem a Casio órámat, és az alábbiakat tudja: lapos kivitel, tehát nem durung, zafír üveg, 7 éve egy karc sincs rajta, napelemes, sosem kell töltőre tenni, rádiójellel beállítja magát az atom órához, és 50 méterig vízálló, nem kell levenni úszáshoz sem. Tudom és egyetértek, hogy ízlések és pofonok, de számomra ezek azok, amiktől óra egy óra. Meghülyülnék, ha töltővel kellene használnom, ha féltenem kellene, hogy megkarcolódik, vagy ráfröccsen valami folyadék.

Botti

Nem tudom, hogy a hmm inkább az Apple-t vagy a Casio-t húzza-e le, de azért ne felejtsük el, hogy a Casio hány éve gyárt órákat, milyeneket, és az Apple mióta gyárt órákat. Ha pontosabban fogalmazunk, az Apple órája nem is óra, csak egy karon hordott smart eszköz, bár nyilvánvalóan az óra fogalma sem a régi már, mint ahogy a telefoné sem. Jelenleg azonban egyértelműen sokat veszitenék a gyakorlatiasság terén, ha lecserélném a Casio órámat egy Apple-re.

The Norwegian

Egyiket sem gondoltam lehúzni. Pontosan leírtad a kommented második felében amit gondolok. A Casio és az Apple(óra) nem egy csapatban játszik, nem egy a célcsoport. Olyan mintha azt mondanád, hogy milyen hülye aki Teslát vesz mert a te Opel Astrád, már 5 éve hibátlanul szolgál, ráadásul tized annyiba sem kerül.

Tamás Gaál

Nokia milyen régóta gyártott telefonokat. Aztán jött valami…

Bélabácsi

a karcról még nincsenek infok, elvileg nem fog nagyon
ráfröccsenni ráfröccsenhet annyit kibír [mekkora potenciál a porno iparnak]
a töltés gáz valóban

NastroAzzurro

András, ha neked egyik óra sem tetszik akkor neked nem kell óra. Meglepő dolog de az órának az a feladata, hogy mutassa az időt. 200K-ig bezárólag is lehet szép igényes órát venni. De mivel neked nem “való” óra ezért nem tudsz választani.

NastroAzzurro

Persze mert Apple, ha nem tudnád, hogy az tuti nem tetszene. De most órákról beszéltünk az Apple Watch egy csuklószámítógép ami mellesleg mutatja az időt.

Andras Horvath

A reptéren megnéztük a normál órákat, és nagyon kevés tetszett. Ráadásul ami tetszett az 10 000 euró felett volt.

Asszem

Korábban is mondtam, most is úgy gondolom, hogy téves az Apple koncepciója, amikor minél több felhasználói aktivitást akar bezsúfolni az órába. Ahogy az iPad is inkább tartalomfogyasztásra való, úgy az óra is értesítésre főképp. Mert arra jó, abban erős, hogy pillanatok alatt diszkréten informáljon bennünket, kicsit rezeg, rápillantunk, látjuk, hogy fontos-e annyira, hgoy elővegyük a telefont, vagy menjünk tovább.

Erre nagyon jó és ez több, mint pusztán az idő mutatása.

Ben

Én mindenképp várok két generációt ezzel. Egyszerűen jelenleg nem tud meggyőzni… igaz nem volt a kezemen, de több videót látva azért erősen kompromisszumosnak tűnik ez még. És az istenért se akarok bétateszter lenni.

Mondjuk arra kíváncsi leszek hogy milyen időközökben lesz modellfrissítés… egy iPad-szintű egyéves ciklus jó lenne, legalábbis most az elején az egésznek.

Tamás Gaál

A cikllusidőre én is kiváncsi vagyok. Sokaktól hallottam már, hogy megvárja a második gent. Ok,de az mikor lesz!?

Ben

Szerintem 2 év múlva. Aszerint meg idén már nem nyúlnak hozzá a szoftverhez, jövőre kap még egy szoftveres frissítést és 2017-ben meg kijön az új Watch más külsőséggel (és remélhetőleg kör alakú kijelzővel).

vargatom

Szerintem a Wired cikkben van a magyarázat a kissé zavaros interface-re és a túl sok funkcióra. Egyszerűen előbb találták ki, hogy kell egy ilyen új termék, és utána kezdtek foglalkozni azzal, hogy pontosan mire és hogyan lehet a legjobban használni. Ez a folyamat pedig még nem ért véget, sőt – összevissza lőnek mindenfelé ők is, és most az app fejlesztőket bevonva még nagyobb spektrumot fognak lefedni.

Ezzel persze semmi gond sincsen, sőt; eleve az app fejlesztők egy komoly erőforrás, hülyeség lenne nem támaszkodni rájuk. Vagy elég összehasonlítani az első iPhone funkcionalitását a mai okostelefonokéval, tele vannak olyan képességekkel amikre valószínűleg nem is gondolt senki 7-8 évvel ezelőtt. Ráadásul az interface is sokat fejlődött azért.

Szóval a Watchnál is ilyesmi várható, kell néhány év amíg kiteljesedik és letisztul az egész. Bukásra semmiképpen sem számítanék, de elsöprő sikerre sem – hiszen csak az iPhone tulajdonosok egy része fog ilyet vásárolni. A nagy kérdés persze az, hogy pontosan mennyien; de a divatcikknek pozícionálással bevétel és profit szempontjából is komoly lehetőségeik vannak.

De az iPadhez azért nem hasonlítanám – ott szerintem az első perctől kezdve egyértelmű volt, hogy milyen nagy potenciál van benne, viszont azon érdemben nem is nagyon tudott már továbblépni. A Watchnál még nem látni, hogy pontosan mire is lesz jó; és bár ebben benne van az esélye egy újabb óriási áttörésnek is, de azért sokat nem tennék rá…

The Norwegian

Benne lennék egy fogadásba hogy ez (sem) fog rávenni a sportolásra. 🙂

Zoltán Császár

“tök jó lesz sportoláshoz” – hihihi, plázacicáknak a szigetre. max. 🙂
“tárgyalás alatt figyelmeztessen a timer, ha lejárt a parkolásom” – Mit csinált? Hány éve is van már mobil parkolás? Ne vicceljünk már…

Egyelőre úgy tűnik hogy ez a cucc csak üveggyöngy, megcsinálták mert el lehet adni a benszülötteknek, de értelme igen kevés van…

Andras Horvath

“Hány éve is van már mobil parkolás?” Évek óta használom, de attól még nem hallom az értesítést tárgyalás közben a lenémított telefonomon, amikor lejár az x óra.

Zoltán Császár

Ja, mert a telefont nem lehet vibrációra rakni?
Ugyanazt tudja mint az óra, tökmindegy melyik eszközt hagyod jelzés üzemmódban…
Meg valjuk be nem tipikus use-case az elhúzódó 4 órás tárgyalás, ami alatt lejár a max parkolási idő…

Andras Horvath

A telefon vibrál egyet az asztalon, de ha beszélsz valakivel, simán nem veszed észre. Egy webshop meeting nálunk simán 6-7 órás. Tavaly 90 000 forintot fizettem ki lejárt parkolások miatt.

Dzsimbo

Úgy imádom, hogy mindenhol el lehet sütni, hogy “tárgyalás”. 😀 Komolyan, ha mindig mindenki “tárgyalásra” jár, akkor kik dolgoznak széles e földön? 😀

sparrow79hu

” A kijelző megabrutál! Olyan feketéje van, hogy besírtam, és a fényerő is tökéletes.” — A Watch OLED kijezőt használ. Helló! Mi Androidon már sok éve tudjuk, milyen jó az, mi egész telefonnyi méretben élvezhetjük a látványát.

R3D

Ha azt a túlszaturált, természetes színek megjelenítésére képtelen kijelzőnek a látványát te élvezed, akkor folytatásképpen verjél szögeket a golyóidba, mert az a mazochizmusnak kb. ugyanazt a szintjét képviseli, mint ezeknek az általad említett OLED-es telefonoknak a bámulása.

R3D

Nem is konkrétan a legújabb S6-ra értettem, hanem sparrow azon kijelentésére, hogy “már sok éve tudjuk, milyen jó az”. Mert még az akár csak 1-2 évvel ezelőtti OLED kijelzők sem tudták hozni az sRGB színtéret rendesen, de a 4-5 évvel ezelőttiek meg egyenesen botrányosak voltak színhűség tekintetében. És ezek csak a felső kategóriásak. Alsó-közép kategóriás telefonokba még mindig az olcsóbb paneleket rakják.

Mára már lehet, hogy beérett az OLED technológia, és megkockáztatom, hogy a következő iPhone-ban is az lesz. (Főleg, ha a Watchba is már OLED-et rakott az Apple, akkor több mint valószínű.) De én – személy szerint – nagyon örülök, hogy eddig az Apple nem erőltette az OLED-et, amíg nem tudnak normális kijelzőt gyártani ezzel a technológiával.

R3D

Az ergya az, amit a szemünk lát. Mert engem is az érdekel, nem a számok. Mint ahogy a 8 mag és 2,akárhány GHz sem győz meg. Viszont unokatesóm kb. 2 évvel ezelőtti valamilyen LG telefonján az Angry Birdsben a neonzöld disznók még a mai napig visszatérnek rémálmaimban. 🙂

WiZARD

Az objektíven mérhető színek talán picit többet jelentenek a magok számánál, ghz-nél, és társainál, ami nyilván semmit se jelent.

Szubjektív dolgokon kár vitatkozni, főleg Handrassal, aki egy cseppet részrehajló a témában, szerintem ezt bárki elismeri 😉

Szóval az ergyaság az mérhető jelen kérdésben. Egyéni preferencia meg…

NANA

Szóval szinte semmire nem jó csak jól néz ki
Hát így kell pénzt csinálni a fanatikusokból

Üzemidőről mi hír?
Fél napot egyáltalán bír aktív használat mellet?

Hú milyen fekete, főleg ha ki van kapcsolva a kijelző 🙂

Szírmai Péter

Ha semmire se jó, hogyan használod aktívan fél napig ? 😀

Daniel Nagy

Touché. 😀

(Egyébként a divatvilág a “semmire nem jó csak jól néz ki” alapelvre épül egy ideje. Az akksi 1 nap, aktívan.)

Duality80

Baromi hasznos dolog….töltögessétek csak…..és vegyetek sokat mert megéri a hülyének is.
Az Apple-nél megint a seggüket fogják csapkodni a földhöz….
Persze a sok tudatos Apple vásárló nem tévedhet.

Treil

Amikor kijött az iphone tudtam mekkora újítást dobott piacra az Apple, miközben egyetlen ismerősöm sem látta benne a lehetőségeket. Mindegyiküknek okostelefonja van évek óta, legtöbbjüknek már azelőtt az volt hogy 4 éve megvettem az N8-at. Az ipad-ra is azt mondtam hogy bármikor elfogadnám, bár meg sem közelíti az iphone forradalmát. De ez ez az okosóra egyáltalán nem mozgatja meg a fantáziámat. Ha azt mondanák ingyen odaadják elfogadnám, de 1 órás nyomkodás után valószínűleg a fiókban vagy aprón végezné. Ilyen kis kisejlőn egyszerűen nem látom semmi értelmét az “okos” funkciónak. Játékszer, persze sokaknak az ipad is, de legalább tudnak rajta játszani.

negrobaba

ha csak a formára izgulsz, ezt megkapod 12e-ért. elég minimál, vagy nem? :-)))))))))))))

negrobaba

királyság 🙂 a kedven részem, a semmire nem jó, de úgy néz ki.. és tényleg :-)))))

WiZARD

Nem értem, hogy kidolgozáson mit kell ámuldozni. Meg kell nézni egy rendes órát, és utána lehet kidolgozást hasonlítgatni. Nem sok érdekességet/extrát mutat egy full polírozott felület, és egy oled kijelző…
Egy jobb óra fémszíjánál se tűnik ez jobbnak, hogy hasra kelljen esni tőle. Szerszám nélkül lehet méretezni? húha, átlag user az első beállítás után hányszor is akarná átméretezni?

Az meg hogy egy 10ezer forintos óra vízállóságát se tudja… Bár ha onnan nézzük, hogy iphone nélkül semmire se jó, és az se vízálló, így már érthető 🙂

R3D

Nem unjátok már ezt a “rendes órához” való hasonlítgatást??? Nem tűnt még fel, hogy ez egy teljesen más kategória? Ha annyira hasonlítgatni akarjátok, akkor miért nem az androidos sz@rkupacokkal állítjátok egy ringbe?

WiZARD

Valami almás megmondóember kezdte a svájci óraipart temetni. Ezek után gondoltam ahhoz kéne hasonlítani.
De lehet hogy igazad van, ezeket a made in china kvarcjátékokat valószínűleg tényleg egymással kell hasonlítani.

R3D

Emlékszem rá, és nevetségesnek tartom azt is (azt talán még jobban). De ez nem jelenti, hogy akkor mindenkinek ugyanazt az ostobaságot kell ismételgetnie.

The Norwegian

Azért az elvitathatatlan, hogy hiába vannak piacon már egy ideje okosórák, csak az Apple bejelentése után kezdtek el szállingózni a hírek a híresebb óragyártóktól, hogy ők is próbálkoznának valami okosóra-szerű fejlesztéssel.
Szóval temetni nyílván nem kell a svájci óraipart, de hatása mégis lesz(lett) rá az Apple órájának.

WiZARD

Amúgy kötekedés nélkül:
Valószínűleg az olcsó, alsókategóriás svájci óráknak komoly ellenfele lesz/lehet mindenféle okosóra.

Az más kérdés, hogy mennyire szenzáció hajhászak a témával kapcsolatos nyilatkozatok/cikkek/címek, hisz ha svájci órákról van szó, akkor a legkevesebben fognak a 100-500$-os olcsó kvarcokra gondolni, a legtöbb embernek egyből Omega, Rolex, Tag Heuer, stb jut eszébe.

R3D

Ez tény, hogy hatása van rá, ezt nem is vitatom. Amire az Apple akárcsak ránéz, ott az iparág szereplői már vigyázzba vágják magukat. (Nézd meg a Daimler-vezér kirohanását az Apple autó pletykákra.) De a Forma 1-nek is elég nagy hatása van hétköznapi, sorozatgyártásban készülő autókra, mégsem hasonlítjuk őket össze. Ez is olyan, mint amikor a Model S-t kezdik az ilyen-olyan szuper-sportautókhoz hasonlítani. Nem mintha egy kategória lenne az is, de hát saját kategóriájában bizony sok tekintetben elvéreznek a kihívói. De ez egy más történet.

Csak arra akartam kilyukadni, hogy a tokozás alatt teljesen más technológia ketyeg a Watchban, mint egy svájci remekműben. És ennek hatása van már a tokozás kialakítására is, és még sok minden másra. Ezért már eleve értelmetlen őket egy ringbe rakni.

U.I.: Mondjuk személyes véleményem, hogy én már elég fárasztónak tartom, hogy a technológia világában szinte semmi másról nem lehet olvasni, mint hogy mindenáron ilyen “ultimate winnert” akarnak hirdetni a szakma “szakértői”. Nem mintha lenne, vagy egyáltalán lehetne gyártani olyan eszközt, ami a világon az összes embernek megfelel. Márpedig ennek az egész versenyeztetésnek csakis akkor lenne értelme. De ezek nélkül majdnem az összes tech-újság/blog lehúzhatná a rolót.

Karrigan

Tokozás vs. tokozás, egy “watch”-nak hívott terméket nyilván össze fognak hasonlítani más órákkal. Ráadásul WiZARD hozzászólása akarata ellenére nem feltétlenül negatív, mert egy maurice lacroixval vagy omegával összevethetőnek nevezni valamit azért elismerés a maga módján.

WiZARD

Az hogy valamiket megpróbálunk összehasonlítani, az közel se jelenti azt, hogy bármilyen szinten is összevethető 🙂

fidel

Andras, technikai kerdes…irtad, hogy megrendelted az online az orat, hogy launchra itt legyen…mint apr rendelted meg vmilyen feluleten, vagy mint handras mondjuk a nemet storeban?…utobbi esetben csak nemet cimre szallitjak ki a termeket…..szoval hogy lesz itt 24-en ajvacsod?

iQwerty

“Már most többet rendeltek meg az Apple Watch-ból egy nap alatt, mint amennyi okosóra összesen fogyott 2014-ben.”
Ez nem igaz.

Ferenc Barazutti

Annyira elvan titkolva hogy az aksi valójában mennyit bir ki 🙁
Kézmosásnál ha a víz befolyik az óra és a bőr közé akkor elépzelhető hogy be is ázik?
Olyan lesz mint az ios és az iPhone? kb 3-4 évig van rá támogatás és kuka?
Aksit lehet cserélni egyszerűen? Gányolni kell?

Pár év mulva azért lehet lesz benne power. Ha lesz magyar siri, rendes tartalom, jobban kifor az egész lehet veszek én is egyet 🙂

Andras Horvath

Nincs eltitkolva.”az Apple közzétette a pontos adatokat. Általános felhasználás mellette 18 órára számíthatunk, ebbe beletartozik, hogy 90-szer ellenőrizzük az időt, megnézünk 90 értesítést, 45 percig különböző alkalmazásokat használunk rajta, és még ezek után is futja majd 30 percnyi edzésre, amin az Apple Watch-ról hallgatunk zenét bluetooth-on keresztül. Ha pedig fel akarjuk tölteni az óránkat, másfél óra alatt már 80%-os töltöttséget érhetünk el, a 100%-os töltöttségig pedig összesen 2,5 órán keresztül kell hálózatra tennünk.”

http://imagazin.hu/9-dolog-amit-nem-mondott-el-az-apple-hetfon/

The Norwegian

Van már szerkesztőségi tipp, hogy mi lesz az első watch-gate? 🙂

közöd

SamMote for Apple Watch

A SamMote app okostelefonra már létezett, most update-elték, hogy a kezünkről irányíthassuk a 2011 és 2014 között készült Samsung okostévéket. A program természetesen ingyenes, a tévék természetesen nem.

micsoda? apple irányít samsung tévét? mi a franc van most a applenél? most “háborúban”állnak egymással vagy sem? 😀