Mennyit is szennyez az elektromos autó gyártása? ID3 Zwickau

Azt már meg tudjuk csinálni, hogy az autónk menet közben ne szennyezzen, de az egész nem ér sokat, ha a gyártás még mindig hatalmas globális szennyező, nem beszélve az energia előállításáról.

Nem is olyan régen még Trabantok gördültek ki Zwickau-ban egy gyár kapuján. Most ugyanebben a gyárban Angela Merkel indította el a Volkswagen ID3 gyártósort. Jó, nyilván csak jelképesen, mert valszeg hetek óta jönnek le kis darabszámban autók, és az is látszik, hogy rendes darabszám majd csak jövőre halad át a robotok kezei közt. Vagy nem tudom mi a pontos kifejezés a robotok végtagjaira. Újra ülhettem a teljesen elektromos ID3-ban is és az is biztos, hogy az ID3 előbb utóbb jönni fog, alig várom hogy rendesen vezethessem, biztosan jó kis autó lesz. De nem ez a lényeg.

Lehetne beszélni sokat az ID3-ról, az MEB platformról, a technológiákról, de úgy éreztem, hogy ennél sokkal fontosabb, hogy a Volkswagen eltökélte magát a CO2 semleges gyártás mellett. Amiről eszembe jutott Hanula Barna előadása, meg az, hogy hányszor küldték-küldik el nekem azt a Totalcar Mesterkurzus videót, amiben egy nagyon okos ember arról beszél, hogy minden jó úgy ahogy van. Ja, meg, hogy a napelem nettó CO2 termelő… Ideje volt foglalkozni a témával, és azt hiszem nem is kellett jobb helyszín ehhez, mint Zwickau. Íme:

Ezek a videók, a Patreon támogatóim nélkül nem jöhetnének létre:

Kapu.hu, Tiszta energiák, SmartnapelemRackhost.hu, Gabler hűtőkamrák, Tesla Universal, Használt elektromos autók, Holló Gábor, Andrássy Miklós, Plavecz Péter, Ambrus Dani, Kasler Attila, Dobi Csaba, Lepsényi Gábor, Kabay Dávid, Meetupvideo, Attila, Ráth István, Kele Gábor, NEXTFOTO Studió, Rácz Gábor, Vajda Márk, Nagy Balázs, Kisvarga Richárd, Láda-Hartyányi András, Polgár Andor, Meskó Bálint, Alfa Amore, Bak László, Franko Viktor, TöltőPont.eu, Nagy Roland, Faragó Attila, Stefan Hornak, Szép Gábor, Kovács Patrik, Tóth AndrásStreamTrek, Kolbert István, Hadi László, Vitatom.hu, Bencze István, Kele Máté, Kósa János, Veres Lajos, Kanczler Csaba, SomazedMarkert László,  Polonkai Norbert, Misota Richárd, Péter Tamás, Hafra Dániel, Ady Krisztián, Springer Botond mesterfodrász, Szirbik Albert, dr. Koscsó Krisztián, Fehérvári Attila, Sándor Bence, Kránitz Lajos András, Dobi Csaba, István Fidric, Hájas Tamás, Légrádi Zoltán, Orosz Bálint, Csík Nándor, Balázs Géza, Péter Örkényi, Attila Mészáros, Kiss Tibor, webeditor.huKreatura Média, Kövér István, Szakonyi Gábor, Tóth Gergő, Gergő Imreh Baksai, Tőzsér Martin, Kőhalmi Péter, Bencze István, Kövér István, Makó Krisztián, Kenesei Tamás, Glacz Bernát, Csobádi Béla, Pergel Dániel, Valuch Máté, Horváth Géza, Németh Roland, Robotka Attila, BurzaChrissHun, Kancsal Tamás, Nagy Norbert, Peter Botyanszki, Zoltán Vörös, Tamás Miklós, Vajda Márk, Miszlik Ádám, Vágujhelyi Gergely, Hangszerdiszkont.hu, Faluvégi Balázs Péter, Fehér Péter, Rapcsok Patrik, Csaba Sándor, Urbán Viktor, Kovács István, Dávid Lencsés-Tóth, Tamás Borsos, Otto Olah, Bunyevácz Árpád Márk, Környezetbarát weboldal készítés, CoderWeb, Péter, Patonai Szabolcs, Széles Csongor