Mennyire lesz olcsó az olcsó iPhone?

Itt az ideje, hogy megszülessen ez a post itt a handras.hu-n. Miért? Mert az már nem kérdés, hogy lesz-e műanyag hátlapos olcsó iPhone, mert ez már biztos. Túl sok a kiszivárgott fotó, videó a hátlapokról, nyilván nem csak egy kis kínai oldal szórakozásáról van szó, hanem: This is the real thing! Nameg észérvekkel is alá lehet támasztani egy új modell születését, amit most meg is fogok tenni. Ami még jobb, azt is meg tudom mondani mennyibe fog kerülni. Ha valaki lemaradt volna, itt vannak videók az olcsó iPhone-ról:

Tehát. Az elsődleges indok a fenti műanyag hátlapos iPhone megszületése mellett: a fragmentáció. Ezt mindig is utálta az Apple, folyamatosan arra törekedtek eddig is, hogy ne legyen 1000 féle felbontás. Ez teljesen érthető, és teljesen jól működő koncepció. A fejlesztők sokkal gyorsabb elkészítenek egy iOS alkalmazást, mint mondjuk egy Android verziót. Csak pár felbontást kell támogatniuk, és pár adott vasra kell optimalizálniuk. Nem véletlen, hogy bár több Androidos készülék van a piacon, még mindig iOS eszközökre jönnek ki elsőként egy-egy alkalmazással. Lásd például Fish out of Water, még mindig nincs Androidra. (pedig istenkirály játék, ma jött frissítés is hozzá, lehet tolni újra)
A fentieket figyelembe véve, eléggé egyértelmű, hogy az iPhone 5S megjelenésekor, ki kell nyírni az iPhone 4, és iPhone 4S modelleket. Az iPhone 4-et egyébként is kinyírnák, de így maradna az iPhone 5 és az iPhone 5S mellett, egy nem 16:9 felbontású készülek, amit a fentiek tükrében nagyon nem akarhat az Apple. Lásd még iPod touch, itt is nemrég meglépték ezt, és a tavalyi króm hátlapos nem 16:9-es modellt lecserélték egy butított 16:9-es verzióra.

Mennyibe fog kerülni az olcsó iPhone? Megintcsak visszautalok arra amit levezettem pár sorral feljebb. Kijön az 5S, az iPhone 5 csúszna egyet lejjebb a palettán, az iPhone 4S meg átvenné az iPhone 4 helyét. Nade. Mint írtam, az iPhone 4S-t meg kell ölni, ennek a helyére jönne a színes hátlapos olcsó iPhone, tulajdonképpen egy kicsit lebutított iPhone 5. Innen már nem nehéz kitalálni, hogy mennyire is lesz olcsó az olcsó iPhone, csak meg kell nézni az apple.com-ot illetve az apple.hu-t, és máris látjuk a független árakat a mostani modellpalettán, ezeket kell gondolatban kicserélni az őszi modellekre. Tehát:

iPhone 5S: 649 USD – 679 Euro – 209 800 Ft
iPhone 5: 549 USD – 579 Euro – 179 890 Ft
Plastic (olcsó) iPhone: 450 USD – 399 Euro – 122 890 Ft

USA nettó ár, a többi bruttó. A lényeg: 122 890 Forint lesz itthon a Plastik avagy olcsó iPhone.

Na most ugyebár sokan felhördülnek, hogy nem is lesz olcsó. Mihez képest. Az idióta rumor oldalak találgatásaihoz képest tényleg nem (40 000 ft meg ilyenek, hagyjuk már), de szerintem ár-teljesítmény viszonylatban teljesen jó árban lesz. Feltéve, hogy maradnak a fenti árak. Miért? Egész egyszerűen azért, mert szerintem jobb vas lesz benne mint az iPhone 4S-ben, amit levált ez a készülék. Ismét hangsúlyozom, hogy szerintem, az iPhone 5 hardwerét kapja meg, csak mondjuk egy picit gyengébb kamerával, meg műanyag hátlappal. Műanyag hátlap nem nagy para, ne felejtsük el, hogy volt már ilyen az iPhone 3G, 3GS idején, viszont az iOS 7 teljesen jól fog futni majd rajta, meg persze az összes alkalmazás is. Az iPhone 5 sebessége most is tökéletes, ergo ez is az lesz, és valószínűleg az iPhone 5S sem lesz annyival gyorsabb, hogy csak az legyen a kívánatos modell. Az eddig kiszivárgott képek és renderek alapján egyébként elég cool kis készülék lesz, biztosra veszem, hogy vinni fogják mint a cukrot.

low_cost_iphone_render_white

Ahogy elképzelem ezt a termékpalettát, nagyon is sikeresnek látom. Jelenleg ha valaki Apple telefont szeretne, leginkább az iPhone 5 amit érdemes választania. Az iPhone 4 bár sokkal olcsóbb, sokkal sokkal lassabb is mint az iPhone 5. Az iPhone 4S kamerája gyengébb, lassabb is a vas mint az iPhone 5, ergo a legtöbben az iPhone 5 felé kacsintgatnak, viszont az meg semmiképp nem mondható olcsónak. Ősztől, ha valaki bemegy majd egy boltba, akkor lát három, szinte teljesen egyforma készüléket, három árkategóriában. Egyforma formájú és méretű kijelzők, kb azonos sebesség, sokkal könnyebb lesz a pénztárcákhoz képest dönteni. Sőt, ott lesz még az újdonság faktor, hogy a Plastik iPhone újabb design mint az iPhone 5. Az iPhone 5S-ből meg úgyis annyit fognak eladni amennyit csak le bírnak gyártani, ez nem kérdés. Win-Win helyzet, magyarul mindenki nyer. A vásárlók, a fejlesztők, és az Apple is. Két hónap és kiderül.

low_cost_iphone_render_colors

Apropó: szerintetek mi lesz a neve? 🙂

194 hozzászólás

Somez

A műanyag hátlap ellen szól a környezettudatosság és az, hogy ha megint repedezés miatt kell majd a szervizeket látogatni, akkor lesz közfelháborodás bőven. A hőt sem vezeti el olyan jól by the way.

A videón eleve egy félkész burkolatot mutattak, a hangerőgomboknak és a Simnek a helye nem volt kivágva. Miért ne lehetne ez is csak egy kísérletnek a jele, ami sosem kerül végül gyártásba?

Ha mégis megjelenik, akkor az 5S-nek valamilyen ütős extra hardvert tudnia kell majd (ujjlenyomat-olvasó?), mert csak a sebessége és a fémháza nem lesz elég ok mellette az olcsóbb tesókkal szemben.

féregfecó

most az tényleg komoly, hogy plasztik jóskának most lett meg a gyereke, de továbbra is azon pörög, hogy a zeldában hogy szedi össze a maradék szarokat?

vagy ez szokás a gyíkoknál?

i

feco,

normalis esetben nem teszed tele a facebookodat a kolykod fotojaval, hanem ellatod a dolgaidat is – jelen esetben a blogot – mégha ubiszezonban másról nem tud irni csak zeldarol.

nebantsd sztem ez nem gyiksag.

karatekutya

version:
Jézusom, ez a böszme oldszkúl érzetet keltő BlackBerry neked jobb design? Ízlésficam, de már megszokhattuk tőled.

Lenny

Nagyon remélem nem nyírják ki a 4S-t, én nem érzem lassúnak egyátalán, nem úgy mint annak idején a 3gs-emet ami ennyi idős korában már nagyon lassúnak tűnt. És jobban is tetszik a designja mint az 5-nek… Most lesz egy műanyag telefon a 4S helyett, ez elég béna… Még ha hardveresen erősebb is elvileg, mert ismétlem, a 4S szerintem egyátalán nem lassú, nem kell várnom semmire, testvérem 5-ösvel összehasonlítva sem.

ANRO

Handrás csak egy félig off kérdés:
Amennyire nem kérdés, hogy lesz műanyag iPhone szerintem annyira nem kérdés, hogy APR-eknél is kapható lesz az első naptól fogva. Mi a helyzet a garanciával? Az Apple behódolt a EU-s törvényeknek és 24 hónap garanciát ad a termékekre (12h szavatosság + 12h jótállás) de csak a direktbe tőlük vásároltakra. Nálatok hogyan működik majd ez?

Istii

http://techdy.com/shop/basic-bear/#prettyPhoto

Nézte valaki amit ide korábban is már belinkeltem? 🙂
Ez egy androidos telefon amit az iPhone 5 alapján készítettek és ennek a logó/felírat módosított verziója szerepel minden hírben(itt is) mint az olcsó iPhone. Szóval lehet/legyen olcsó iPhone, de csodálkoznék, ha pont így nézne ki 🙂

A vicces az egészben az, hogy a cég ahol az előrendeléseket lehet leadni a Basic Bear androidos telefonra, az tette fel az olcsó iPhone koncepciót a saját termékének apró módosításával a youtubeon a saját csatornájára, ahol amúgy a saját Basic Bear telefonjait is reklámozza…

A Basic Bear androidos “olcsó iPhone” valóban csak $199. ~ 5.000 előrendelés jött eddig rá 🙂

Korábban is gyanús volt nekem ez, de most már tuti, hogy kamu 🙂

Pdudas

Istii:
valos ceg all a bear mogott, vagy valami almas piacutato szondazza a piacot?

Gfunk

Javaslom hogy egy 120,000 Ft os telefont ne hivjunk már “olcsónak”! Én a Magyar átlagfizetés felett keresek, de még így sem engedek meg magamnak 100,000 Ft feletti telefont…..

Gfunk

Ja amúgy Iphone Light, Iphone Soft lesz vagy Iphone Color szerintem…..

pubi

Somez

“A műanyag hátlap ellen szól a környezettudatosság”

Mégis mennyivel kevésbé környezettudatos az üveg vagy alu hátlap?

RedB

Gfunk: javaslat elutasítva. de de de de mér’?
mert 250.000 > 120.000
vagyis 120.000 olcsóbb.

Köszönjük.

Somez

Pubi: az üveget és az alumíniumot újra lehet hasznosítani. De egy színes műanyagot nem biztos. Bár tényleg nem tudom hol tart a technológia ilyen téren. Lehet nincs igazam.

pubi

Somez: A három közül a műanyagot lehet a legkevesebb környzetszennyezéssel úrjahasznosítani.

olasz156

Ha már lesz “olcsó” műanyag iPhone akkor lehetne újra MacBook white unibody is! 🙂 De akkor miért nyírták ki?
Biztos ha olcsóbb lenne egy MacBook mondjuk 200-250 közt akkor azt is sokan választanák 🙂

Attila Gabor Horvath

Tényleg Handras mikor lesz végre a handras app I5-re optimalizálva??

RafaTzara

SZVSZ tuti h lesz plasztik, olcso, lite vagy a t*okom tudja milyen de olcsobb iPhone.
Mint befekteto mondom a reszvenyesek nem fognak repdesni az oromtol, a profit margin lenyeges rompani fog (ok: keleti piacok, kina, india, k europa, d amerika stb.
A i4 es 4s gyartasat tuti befejezik az i5-ben nem vok biztos.

Mint iPhone tulaj bizom benne,h nagyot villant, nekunk majd az apple; az iOS 7 nem tunik olyan rossznak a sajatomon az van (cegesen a regi) es hiaba beta a ritka ujraindulas es a bugok ellenere is jobb mint az iOS 6.

retek

nexus 4 olcsóbb volt gyárilag mint ez lesz és üvegből van a borítása nem műanagyból.

rétestészta

“@A Samsung 18 alkalommal változtatta meg a töltőjét az elmúlt 10 évben. Az Apple egyszer.”

Ja, csak Samsung/Android telefonokhoz nem aranyárban mérik z ilyesmit..

Iroc

“iPhone 4S meg átvenné az iPhone 4 helyét. Nade. Mint írtam, az iPhone 4S-t meg kell ölni”

Itt a vége. Nem lesz normális méretű kijelzővel iPhone.

hihihi

“Hülyeség! Nem lesz olcsó iPhone! Nem kell felülni minden pletykának”

Újabb beteljesült handras profécia

Handras

“”Hülyeség! Nem lesz olcsó iPhone! Nem kell felülni minden pletykának”

Újabb beteljesült handras profécia”

Igy is van. Annyiba fog kerulni mint a mostani legolcsobb iPhone a kinalatban. 120 000 forint meg mindig nem olcso. 40-60 000 lenne olcso, ilyen pedig nem lesz.

Highstakes

Kicsit off és összevissza de…
Nem bírom megállni h ne szóljak hozzá 🙂 Az embereknek semmi nem jó, ha ingyen adnának iphonet az lenne a baj.. :))Magyarország jessz:))
A témához: mi a bajotok a műanyag iphoneal? Ez a fehér a postban nagyon rendben van, aki nem akar kiadni egy zsák pénzt iphonért az megvehet egyet félzsákért:), vagy éppen nyitni akar az IOS felé.
Mellesleg ha lesz műanyag szifon az nem tescos szatyor vastagságú burkolatot fog kapni géllakkal mint egyes konkurens termékeknél (ami mellesleg 200k felett nyitott), nekem anno 3G m volt és nagyon szerettem, amit eladtam és még ma is megy…Valahol olvastam h ez olyan mintha a ferrari kiadna egy olcsó ferrarit, mint autószakértő gondolom utána néztél a ferrari portfoliójának és nem csak légből kapott hülyeségeket írsz, azért h oltsuk az almát mert most ez a trendi. Meg egy ilyet kicsapni az asztalra.. azért veszed h villogjál vele? M.O. again, mindenből 2 kategóriával nagyobb értékű terméket vesz a nép mint amit megengedhet.. Más..üveget, fémet könnyebb újrahasznosítani, ez most komoly??:)) Más..milyen innovációt vártok? Melyik konkurens gyártó mutat fel innovációt?? Nehogy azzal gyertek h dehát az epölnek kéne meg izé…

ON:
A piac igényli az olcsó iphonet ha tetszik, ha nem és mint minden vállalatnál ennél is a profit a lényeg.+ A régi csatlakozós termékeket ki kell iktatni ill. 4:3-t ez van. Nem is boncolom tovább ami le van írva Handras postba logikus és helytálló. Sztem az új low c. iphone az 5 ös hardverét kapja 4s kamerával. (Ami sztem most is jó.) Egy valami nemtetszik ezek a színes hátlapok…

Cserepkei Ferenc

Andras oke, csak mukodjon. az elvarasaim minimalisak: Pesten autozva, vagy vonaton utazva ne dobja el a vonalat, a webbongeszo ne akadjon be. Legyen 1szeru, kezreallo menuje, tudja a fofunkciot, lehessen vele telefonalni… olyan szarsagok mint HDhang nem erdekelnek, ellenben tudjon fallback-et ha kell plain GSM-re (LTE-rol, 3G-n at)

Juhos

A kezébe nyomnék az apple-nél egy két mbernek egy értelmező szótárat hogy csapják fel az olcsó szónál…. valahogy amíg valami egy havi fizetésbe kerül az nem olcsó…. ha kocsi lenne vagy ház ennyiért az oké de telefon az nem… 60 ezer forint az olcsó de egy havi fizetés nem….

Krikri

Szia Handras.
Ki szeretnék menni idén ősszel az új iPhone rajtjára Londonba és mivel egy ember kettő készüléket vásárolhat a másikat megvenném egy olyan személynek, akinek nincs kedve sorban állni.
Szerinted hogy tudnék ilyen embert találni? Vagy ők keresnek meg a sorban?

iFan

Szerintem minden úgy jó ahogy azt az Apple alakítja, aki beleakar szólni a tervezési, anyagfelhasználási, szoftverfejlesztési- stb… folyamatokba az sztem rakja össze a papírkáit, kezdve a diplomáival és a pár éves szakmai referenciáival és jelentkezzen az Apple-nél munkafelvételre.
Biztos megváltja a világot 😀

iFan

Appropó…. 🙂 A belinkelt 2. videó felvet bennem egy kérdést…Az arc aki bemutatja az ‘új’ iphone hátsó borítóját mégis hogy jutott hozzá??? Nehezen tudom elképzelni hogy az Apple szétpostázott a világba pár darabot az új termékükből, hogy megjelenés előtt ilyen a videóban is szereplő ‘szakemberek’ belekontárkodjanak… Aki beszél a videón híres ‘unboxing’ videóiról, de azt már nem tudom elképzelni hogy hozzá juthatott egy még meg sem jelent elemhez… :D:D
LoL ez az egész találgatás az iphone ról… maradjunk annyiba hogy