Mekkora az ideális kijelzőméret telefonon?

Az iPhone 6 és az iPhone 6 Plus bemutatása óta azon megy a harc, hogy na tessék, az Apple is beállt a sorba, eddig csak hülyeséget beszéltek, hogy nem kell nagy kijelzős telefon, stb stb stb. Egyszer és mindenkorra szeretném lezárni részemről ezt a kérdést, ezért ez lesz az utolsó poszt kijelzőméret témában.

Szögezzük le, hogy szerintem az ideális telefon kijelző méret 4 inch környékén van, de persze ez attól is függ, hogy mekkora háza van a készüléknek. Azt is szögezzük le, hogy mások szerint az ideális kijelzőméret mondjuk például 5,7 hüvelyk. Innentől kezdve elvileg nem is lenne miről beszélni, de mivel minden nap jön egy-egy komment, amiben nekem esnek, hogy “Handrás, most akkor mi van? Mostantól nem is gáz az 5,5 inch?”, meg hasonló okos hozzászólások…

Szeretném magamat idézni egy áprilisi posztomból:

Szerintem szükség lenne egy nagyobb kijelzős iPhone-ra. Most is így gondolom. No nem azért mert túl kicsinek tartom a jelenlegi iPhone 5s készülékem kijelzőjét. Sőt. Már ez a 4 hüvelykes kijelzőméret is határeset. Na de akkor miért? Nos, egész egyszerűen az Apple kénytelen lesz nagyobb kijelzőt gyártani, ugyanis a többi gyártó évek óta egymásra licitál kijelzőméretben, ezzel pedig elhitették az emberekkel, hogy minél nagyobb kijelző, annál jobb a telefon. Pedig igazából nagyon kevés akkora kezű-zsebű ember van akinek tényleg nem kényelmetlen a nagyobb kijelző használata. Persze azt is megértem, hogy sokaknak megéri a kétkezes bénázás cserébe a nagyobb kijelző által nyújtott kellemesebb tartalomfogyasztásért.

Még egy fontos dolog ugyancsak tőlem, ugyanebből az áprilisi posztból:

Attól függetlenül, hogy jó-e vagy nem jó a nagy kijelző, az Apple-nek lépnie kell. Egész egyszerűen azért, mert a piac ezt diktálja. Ha egy jelentős réteg a nagy kijelzőre indul be, akkor ki kell szolgálni ezt a réteget, és nagyobb kijelzős iPhone-t kell kínálni nekik. Meg kell adni a választás lehetőségét.

Azt is megírtam már, hogy:

Mostanra talán eljutottunk arra a pontra, hogy az Apple konkurens gyártói nem növelik tovább a kijelzőméretet. Az 5 inch feletti készülékekkel eljutottak a plafonig, innentől már hiába növelnék a kijelzőméretet, az eladásokra ez már nem lenne hatással.

Tehát az Apple-nek nincs más dolga, mint megvizsgálni a piacot, hogy melyik az a 4 hüvelyknél nagyobb kijelzőméret ami a legnagyobb arányban fogy, majd ebben a méretben kihozniuk egy iPhone-t. Legalábbis ha én ülnék Tim Cook székében, én ezt csinálnám.

Ennyit erről, nem kérdés, hogy az Apple-nek meg kellett lépnie a nagyobb kijelzős iPhone-ok piacra dobását.

Ettől függetlenül továbbra is az a véleményem, hogy ez egy nagyon sajnálatos irány, hasonlóan rossz mint amikor elindult a megapixel háború a DSLR fényképezők piacán, vagy ahogy elindult a méretnövekedés az autógyártásban.

Ha most az Apple nem hozott volna ki nagyobb kijelzős iPhone-okat, akkor azon menne a fika, hogy lám lám, mennyire gagyi az Apple, mit akarnak 4 hüvelykes kijelzővel. Most azon megy a fika, hogy beálltak a sorba, meghazudtolták saját magukat, hiszen korábban váltig állították, hogy a 4 hüvelyk a tuti.

Igen, ez így van, de nem volt más választásuk. Az Apple szerint, és szerintem is, az egykezes használat nagyon fontos. Persze lehet a 4,7-es kijelzőt is egy kézzel használni, de csak fogás váltással, bizonytalan tartással, és nagy szenvedések árán. Az 5,5 hüvelykes Phabletekről inkább nem is mondok semmit… Természetesen az is igaz, hogy mennél nagyobb a kijelző, annál jobban fogyasztható rajta a tartalom.

Tim Cook ezzel kapcsolatban egyébként csak ennyit mondott:

Őszintén? Csinálhattunk volna nagyobb kijelzős iPhone-t évekkel ezelőtt is. De soha nem csak arról szólt, hogy készítsünk egy nagyobb iPhone-t. Arról szól a dolog, hogy készítsünk egy iPhone-t, ami mindenben jobb.

A móka kedvéért nézzük csak meg milyen lenne, ha az iPhone 6 pontosan akkora méretű készülékben érkezik mint az első iPhone:

iphoneline2gvs6

Nem rossz. Igaz?

Ha már itt tartottam, készítettem egy iPhone 6-ot, iPhone 5s méretben is:

iphone5svs6

Jól látszik, hogy a megváltozott alsó és felső keret, illetve a kijelző körüli keret vékonyításával, jóval nagyobb kijelzőnk lehetne, és az egykezes használatot sem buknánk el.

Ehhez képest a valóság ez:

iphoneline2g_5s_6_6plus

iPhone 2g, iPhone 5s, iPhone 6 és az iPhone 6 Plus… iPhone 5s-t fogtál már? Na akkor a kép alapján képzeld el mekkora lesz az iPhone 6 és az iPhone 6 Plus… Jah, jól gondolod. Elég nagyok lesznek.

A kicsit sokkoló méretnövekedési trend ellenére, ahogy azt már fentebb is kifejtettem, természetesen jól döntött az Apple. Mármint ha azt a részét nézzük a dolognak, hogy így tudnak eladni majd a legtöbb készüléket, márpedig minden cég ez alapján tervezi a termékeit, mert az elsődleges cél, hogy profitot termeljenek. Nagy kijelző kell a piacnak? Nesztek, vegyétek!

Persze nem kell nagy jósnak lenni, hogy venni is fogják mint a cukrot, (veszik is már látatlanban előrendelésekben) biztos vagyok benne, hogy minden létező eladási rekordot meg fog dönteni az Apple ezzel a termékpalettával. Szerencsére megmaradt az iPhone 5s a piacon, tehát ha valaki nem tud majd megbarátkozni a 4,7 hüvelykes kijelzővel, akkor továbbra is ott lesz az iPhone 5s, ami alig tud kevesebbet tudásban mint az iPhone 6, viszont jóval olcsóbb annál. (185 000 ft vs kb 220 000 ft) A jövőben továbbra is brutálisan jól fogyó iPhone 5s-eket prognosztizálok. Frissítés: A poszt élesítése után nem sokkal érkezett az Apple hivatalos közleménye: 4 millió iPhone 6 kelt el előrendelésben.

Nagyon egyszerű ami történt. Az Apple kivett egy aduászt a többi gyártó kezéből, ugyanis többé nem mondhatják, hogy azért jobbak az Apple-nél, mert nekik nagyobb kijelzőjük van a készülékükben. Most majd jön a: “Nekünk több pixel van a kijelzőn!” duma, meg az egyéb baromságok a semmit nem érő speckólistákról… De ez már egy másik poszt témája lesz a jövőben.

Még egy pár mondat a végére. Nagyon fontoljátok meg, hogy iPhone Plus vásárlása mellett döntötök-e. Az Apple nagyon ügyesen tolja az embereket a nagyobb készülék felé, hiszen ez az érdeke. NAGYOBB kijelző, NAGYOBB felbontású kijelző, optikai stabilizátor, fekvő alkalmazások. Ezekkel tolnak a gyártók a drágább készülékek felé, a nagyobb-több = jobb alapon.

De gondoljátok meg! Kell nekem egy 5,5 hüvelykes Phablet? Kell nekem nagyobb felbontás, ha egyszer az iPhone 5s-en sem látom a pixeleket a kijelzőn? Kell nekem optikai stabilizátor, cserébe meg bukom az egykezes használatot? Kell nekem fekvő alkalmazás, hogy cserébe ne tudjam berakni a zsebembe a telefonomat?

Csak annyi a tanácsom, hogy ne specifikációs lista alapján válasszatok készüléket. Nekem is jól jönne az optikai stabilizátor, de nincs az az isten, hogy emiatt egy hatalmas készülékkel rohangásszak. Menjetek be majd a boltba ha itthon kapható lesz, és próbáljátok ki az iPhone 5s-t, az iPhone 6-ot, és az iPhone 6 Plus-t is. Nyomkodjátok őket, és amelyiket kényelmesen tudjátok nyomkodni, azt a készüléket válasszátok.

Félreértés ne essék, nem akarok senkit lebeszélni az iPhone 6 Plus vásárlásáról. Nekem nyilván jó, ha pörög az Apple szekere, és igazából nekem tökmindegy, hogy ki mekkora telefont használ, csak egy kis útmutatót szeretnék adni.

Azon most nem gondolkoztam, hogy milyen lesz a jövő. Jövőre jönnek a mostani modellek S verziói, két év múlva meg az iPhone 7, ami ki tudja milyen lesz. Egyben bízom: Végre megáll ez a kijelzőméret növelő verseny, megáll a készülék vékonyításának a harca, és inkább a valóban hasznos újításokra helyezik majd a hangsúlyt.

Jajj, majdnem elfelejtettem! Itt van még három csemege cikk régről, amikor még az iPhone mini eljövetelét várta a világ:

Apple ‘iPhone Mini’ To Be Half The Size, Price Of iPhone 4

Along with iPhone Mini, Apple may make MobileMe a free digital locker

Apple Is Said to Work on Cheaper, Smaller IPhones

Ezt a videót elfelejtettem berakni. Elég jól látszik, hogy mi az emberek véleménye a nagyobb kijelzőről. Még a szigeten vettük fel, de aktuális:

Vennél iPhone 6-ot ha így nézne ki? from iSTYLE TV on Vimeo.

174 hozzászólás

Ben Bokor

korrekt kis összefoglaló cikk, egy sima 6-ost énis rendeltem 12-én.

Tom Scherer

Egyetértek és mindenképpen ki fogom próbálni őket, mielőtt döntenék. A Plus phablet kategóriája miatt viszont képes kiváltani a kisebb tabletet használók igényeit. Meglesz az a réteg, akinek költségkímélő megoldás lesz a Plus, hisz akkor csak egy termékkategóriát ‘kell’ vásárolgatniuk.

R3D

Csak azoknak váltja ki, akik spórolni akarnak. Én is egy Plus-ban gondolkozom, de az iPad Minimet megtartom, és a jövőben is frissíteni fogom. Az a 2,4″ az elég sok.

Guest

Én is egyetértek, nekem is a 4″ jött be eddig a legjobban, de mindenképpen ki kell próbálni őket. Az egykezes használatot segítő képernyőmozgatás duplaérintéssel a home gombon csak 6Plus-nál lesz vagy lesz a sima 6-nál is?

Balázs Orbán

Én is egyetértek, nekem is a 4″ jött be eddig a legjobban, de mindenképpen ki kell próbálni őket. Az egykezes használatot segítő képernyőmozgatás duplaérintéssel a home gombon csak 6Plus-nál lesz vagy lesz a sima 6-nál is?

UI: Mostanában szarakodik a kommentelés és minden első hozzászólásom “Guest”-ként jelenik meg :D.

Bolyki György

En a 3,5-t tartom idealisnak. Megis 6 Plust rendeltem. Miert?

1, nemkell iPad-et vennem.
2, nem telefonalok egyaltalan
3, jó lesz, hogy optimalis, szabvanykepeket csinalhatok a kijelzorol (fhd screenshot)
4, szinten tetszik hogy elfordul a kijelzo( mondjuk ez egy hatalmas parasztvakitas, mert az osszes app eddig el tudott fordulni)
5, ha mar lud, legyen kover elv. Ha a 4,7-eset sem tudom egy kezzel hasznalni, akkor mar nem mindegy? Mint ahogy irtad, tartalomfogyasztasra jobb a nagy.:)

lessthanmore

Tudtommal nem fhd screenshotot fog csinálni hanem 2208 x 1242 pixeleset. Bár szerintem ez tök mindegy hogy milyet csinál 🙂

Bolyki György

Downsampling. 1.15-el, igy FHD lesz belole. Nekem nem mindegy, mivel utalok az apple fele barom felbontasokkal dolgozni.

lessthanmore

Úgy emlékszem hogy a retina MacBook Pro is ha nyomtál egy screenshotot, akkor nem a kijelző felbontásának megfelelő méretű képet mentett le hanem a renderelt képet ami nagyobb, emiatt gondoltam hogy itt is így lesz. De valaki okosabb biztos megmondja majd 🙂

Bolyki György

Ott 1:1-es skalazas megy, itt ezt mashogy oldjak meg mert nem 1:1-kell, hanem kicsivel tobb. Ezert lesz itt kicsit masabb, plusz ezzel a CPU is dolgozik majd, mig az 1:1 skalazasnal nem. Penteken minden kiderul.:)

Rédey László

Jól értelmezed, a leskálázás előtti méretben menti a screenshotot. 1920×1200-as logikai felbontást 3840×1200-ban screenshotol, noha fizikailag ugye csak 2880×1800 pixelt rajzol ki 1920×1200 logikai pixelen.
Ha az iPhone 6 2208×1242 pixelt renderel 1920×1080 fizikai pixelre, akkor a screenshot mérete is 2208×1242 lesz.
Nem tudom mennyire érthető így. 😀

Ben.

Nehogy azt hidd hogy kiváltja… pont szombaton próbáltam az 5″-os telefonom mellett egy iPad mini-t és utóbbi jóval nagyobb volt annál. 0.5″ meg nem hiszem hogy sokat változtatna…

A 4.7″ viszont megfontolandó szerintem, Moto X-nél működik a méret, szinte tökéletes egykezes használatra ott. Persze ki tudja hogy milyen almáéknál… de feltételezem pont ezért vannak beljebb tolva az ikonok is a főképernyőn.

Myxomatosis

Nekem az átlagnál centikkel hosszabbak az ujjaim és még így is kényelmetlen egy már 5″ telefont is használni. El se tudom képzelni mit fog kezdeni a sok divat ájfonos nő(vagy kis kezű férfi) egy ekkora képernyővel(csak semmi perverz)….

Myxomatosis

Én otthon sose használok telefont (csak hívásra). Útközben pedig elég sürün van valami a bal kezemben, táska, pia, vagy szimplán kapaszkodok stb. Arról már nem is beszélek hogy milyen kényelmetlen egy ekkora telefon a zsebben. Nem venném, nem is fogom.

totyo100

Es nem kell szerintem divat iPhoneosnak lenni, mert ha a legujabb keszuleket akarjak venni, akkor nem tudnak kosebbet. Marad ez. 😛

Myxomatosis

Épp ezért kell gondolkodni, nem birkák vagyunk, ha nem tetszik egy gyártó terméke keress másik gyártót, így fejlődik a piac. Én őszintén remélem hogy az applenek ez nagy bukta lesz(bár kétlem, sok a birka). Nagyon jót tenne nekik egy ilyen “pofon” és szerintem tanulnának belőle, hogy legalább ők legyenek hűk magukhoz, és ne a többi gyártót kövessék.

totyo100

Viszont pont ma beszeltem egy evfolyamtarsammal, aki note3 rol akarna valtani i5S re, csak mondja, hogy fel, hogy nehez lesz neki megszolni a kijelzo meretet. Note3 5,7″-os. Pedig neki kicsi keze van ugymond, nem egy magas srac.

Asszem

Tényleg nem tudod elképzelni, ezért hadd segítsek: egy-két hét alatt simán hozzá lehet szokni a nagyobb mérethez és félkézzel használni. Nem mindenkinek, van, aki visszavált, mert nem jön be neki, ez is teljesen normális, de sokan vannak, akiknek nem okoz problémát a kezelés, különösen akkor, ha a telefonon futó OS és appok úgy vannak megírva, hogy támogassák a félkezes használatot.

eferix

Poén lenne, ha jövőre jönne egy 3,5″-os mini 🙂 iPhone 6S, iPhone 6S Plus, iPhone 6S Mini

Bandi Gyógyped

Pedig ez simán lehetséges. Ez is piaci trend. Android vonalon a csúcs készülék mindig egy nagy készülék. A Sony kezdett egy örvendetes trendbe a Compact készülékeivel amik nem bútított hardvert kapnak, csak a méreteikben van csökkentés. Ha az Apple követte a trendet a kijelző nagyobbítással, akkor szerintem lesznek mini készülékek is. A 3.5″-os nagyon buli lenne, de szerintem 4″-os marad az alsó határ. Az Apple-nek azt is néznie kell, hogy lassan ki kell futtatnia a régi procikat. Idővel az 5S marad az olcsó megoldás, vagy lesz egy 5C szerű készülék A7 procival, mint olcsóbb megoldás. A 4S-nek mennie kellett és nem csak a hardver miatt. Szerintem fontos a termékpaletta egyszerűsítése. A 4S kijelzője más technológiával készűl, mint az újabb generációké. A 3.5″ miatt csak iPhone vonalon 4 féle méretet kellene gyártatni.

Bélabácsi

sose értettem ezt az egy kezes történet… megfogom a bal mancsommal és a jobbal meg böködöm mint marinénit…

nem, nem lehet semmi olyan fontos, hogy egy kézzel piszkáljam és SENKINEK nem kellene olyan fontosnak lenni, hogy…

Andras Horvath

ühüm… És amikor mész az utcán, egyik kezedben a laptoptáska, vagy egy szatyor kaja, vagy egy esernyő? Vagy miközben utazol, és kapaszkodsz az egyik kezeddel? Vagy miközben kajálsz, és közben szeretnéd letudni a napi feladatokat?

Bélabácsi

de ne te legyél már a telefonért…

1. helyzet: étkezés… közben ne olvass már sms-t, vagy ne írj kommentet egy posthoz. egyél. nyugodtan. mint ahogy javasolják. napi 30 perced legyen már arra az ebédre. ha nincs? csinálj.

2. helyzet: kapaszkodsz a buszon (vagy a bmw-be): van olyan fontos hívás és/vagy üzenet amit nem érsz rá a 2 perc múlva a megállóba érő nem mozgó járművön megnézni és/vagy felvenni? visszahívod a másikat aztán jóvan

3. helyzet: autóvezetés/kerékpározás/futás stb… általánosságban vagy megszakítható a folyamat arra a 2 percre amíg válaszolsz, telefonálsz vagy ha nem fontos akkor eltolható a tevékenység végére (vagy kihangosító)

s még sorolható…

kicsit el kéne vonatkoztatni szerintem attól, hogy minden azonnal és most, mert 2 perc múlva nem ér rá… DE, ráér.

merj nemet mondani a telefoncsörgésre és az üzeneted érkezett hangra és rezgésre… nem emberéletek függnek az azonnali cselekedettől…

de mindenki önállóan dönti el hogyan éli az életét…

Péter Kővári

A telefonhivasra pont hogy sosem mondanek nemet. Sosem tudhatod, hogy honnan hivnak.. Osszesett a feleseged, elutotte egy auto a lanyod. Vagy barmi ennel kevesbe sulyos eset miatt is hivhatnak barmikor.. Hat ha te inkabb kajalod a hamburgert vagy barmi mast.. Gratulalok.. Azert van a telefon, hogy felvedd… Vagy kulonben minek?

Bélabácsi

érdemben nem reagálok a hozzászólásodra, mert személyeskedő…
ja, de, mégis: hamburgert nem kajálok, mert olyan buci fejem lesz, mint a tied…

Péter Kővári

Semmi szemelyeskedes nem volt benne.. Ellenben ezek utan leirom, ha egy kicsit is tudnad ertelmezni azt, amit olvasol latnad, hogy odairtam a “barmi mast” szavakat.. Segitek, ez annyit jelent, hogy nem feltetlen kell neked hamburgert enned, lehet az akar egy jo adag rakottkrumpli is, vagy egy reggi szenyo ut kozben.. Innentol kezdve nem ertem, mi a problemad…

Ezt a buci fejemes reszt meg nem kommentalnam. kivancsi lennek egy kepre rolad…

Bélabácsi

meleg sem vagyok, nem ismerkedem bucifejűvel 🙂

ha tudtad volna értelmezni amit én írtam, akkor étkezés közben a telefonhívásról szó nem volt… de hagyjuk, vedd csak fel a telefont még dugás közben is, mert tuti fontos 🙂

Don Kartasch

“egyik kezedben a laptoptáska”

Hatizsak…

“vagy egy szatyor kaja”

Hatizsak… 🙂

“vagy egy esernyő”

Hatizsak… 😀

Tóth Tamás

Tipikusan olyan élethelyzetek, amit csak azok dobnak be, akik nem használtak hosszabb ideig nagyobb telefont. Nekem Nexus 5 van, 5 incs nagy, és remekül használható 1 kézzel is, de mégsem úgy használom.
– Laptoptáskának a korporét világ többségében van pántja, hogy az oldaladra akaszthasd.
– Szatyor kaja: arra a pár percre, amíg a kocsiból felviszed a lifttel a loftba, igazán kibírod telefonozás nélkül. Bár nekem ilyenkor egynél több szatyrom szokott lenni, kb. Síva kellene hogy legyek, hogy akárhány kézzel még telefonozzak.
– Utazol: lerakod a segged az ülésre, nekidőlsz valaminek, átöleled az oszlopot… mittomén. Egyszer ejtettem el telefont villamoson, amikor kiverték a kezemből. Az ellen meg a félkezes használat sem véd.
– Kajálás közben lerakod az asztalra, gyrosozás közben meg nélkülözöd a telefont.

Ez az egykezes telefonozás egyébként eléggé hajánál fogva előrángatott érv.

Ben Bokor

miért, én szinte sosem használtam kétkézzel az i5s-t, valahogy nekem egykézzel gyorsabb…

Ben Bokor

a videószerkesztés azért nem az a tipikus napi rutin amit metrón vagy sétálás közben csinálsz. (miközben az egyik válladon táska a másikban meg döner lóg :D)

vágtam már vonaton videót iphone-nal, de azért ez a példa elég szõrszálhasogatás részedrõl..

“Laptoptáskának a korporét világ többségében van pántja, hogy az oldaladra akaszthasd.”
– igen, pl a 3 kilós laptopot (MBP 17″) fogod úgy cipelni a válladon, hogy szarrácsessze a zakód vállbetétét.

Andras Horvath

“Nekem Nexus 5 van, 5 incs nagy, és remekül használható 1 kézzel is, de mégsem úgy használom.”

Azért nem használod egy kézzel, mert nem lehet remekül használni.

Amiket írtál… Jól látszik, hogy a telefonod irányít. Pont te hozol hajánál előrángatott indokokat, hogy miért nincs szükség az egykezes telefonhasználatra. Nem akarok vállon hordani táskát, és ha akarom akkor meg akarom nézni a telefonomat. End of story.

Bandi Gyógyped

Én egy 4.3″-os Z1 Compact-ról váltottam 5C-re. Nem is gondolná az ember, hogy az a 0,3″ mennyit jelent. Pont kényelmesebb a készülék fogása és pont elérem a kijelző minden pontját. Ennek ellenére nem gondolom azt, hogy el lehet dönteni, hogy melyik a jobb kijelző méret. Minden élethelyzethez más lehet a jó. Nekem fontos, hogy zsebre tudjam vágni és tudjam egy kézzel használni, így marad az 5C egyelőre. Ha olyan lenne a munkám, mint pár éve, hogy sokat kell prezentálnom vagy egy kis létszámú (2-3 fős) tárgyaláson le kell vetítenem egy kis filmet, de 2-3 fő miatt nem akarok projektorozni, akkor biztosan a 6 plus lenne az ideális. Ha már működne az Apple Pay itthon, akkor az már elegendő ok lenne arra, hogy vegyek egy 4.7-es i6-ot. Éppen ezért ezen értelmetlen vitatkozni. Engem sokan hülyének tartottak, hogy 35 évesen egy zöld 5C-t vettem. Én boldog vagyok az 5C-mel és nekem csak ez számít. Te attól vagy boldog, hogy a legjobb iPhone-t használod. Szerintem nagyon jó, hogy te sem állsz be a sorba és a 4.7-es verziót választod. Téged ez tesz boldoggá és ezért fogod a következő 1 évben örömmel használni. Van aki éppen így fog érezni az i6+ telefonjával.

Asszem

Lehet remekül használni egy kézzel egy nagyobb telefont. Te maximum annyit mondhatsz, hogy TE nem tudod félkézzel használni, NEKED nem kényelmes, de azt nem jelentheted ki, hogy más sem képes rá.

Nekem pl. G2 van, kicsit nagyobb, mint a Nexus 5, mégis lehet 1 kézzel használni, a virtuális gombok ebben tökre segítenek (pl. alul egy extra gomb segít lenyitni az értesítési területet hüvelykujjal). A swipe gépelés is jól működik. Maximum azok az appok kényelmetlenek, amelyek nincsneek nagy képernyőre optimalizálva. De a jó appoknál külön opció van arra, hogy a felső menüket alul jelenítse meg, pont azért, hogy kényelmes legyen a használata.

Myxomatosis

Te az illogikusságot tanultad vagy magad fejleszteted?

lessthanmore

“kocsid kormánya”
Hátizsák…
“barátnőd”
Hátizsák…
“kutyád”
Hátizsák…

the ultimate solution 🙂

Asszem

Részben erre jó az okosóra, hogy el tudd dönteni, van-e annyira fontos a feladat, hogy elővedd a telefonod.

Másrészt egész más dolog pár percig nyomogatni egy nagyobb telefont, amikor teljesen hozzá vagy szokva a 3.5 vagy 4-es mérethez és szörnyülködni rajta, hogy milyen nagy és kényelmetlen, és megint más, ha elkezded használni és rájössz, hogy kb. egy hét alatt meg lehet szokni és még egy Note2 is ugyanolyan kényelmesen zsebrevágható és elővehető, mint annó az iPhone4 volt (saját tapasztalat).

Harmadrészt ahogy az Apple az órára milyen jól tudta optimalizálni az UI-t, ugyanezt megtehette volna phablet méretre, például egy gombnyomásra lekicsinyítődik a képernyő 3.5-ös méretre, és máris ugyanott tartasz, vagy jobbra (balkezeseknek balra) záródó virtuális billentyűzettel, stb.). Nem ördögtől való a nagyobb méret, csak olyan oprendszert kell rá írni, amivel fél kézzel is jól használható és a 3.5-re optimalizált iOS ebben a formájában (bal felső sarokban lévő visszagombokkal) nem az.

De ez nem a nagy telefon hibája, hanem az iOS korlátja.

Ben Bokor

te nem használsz ios-t vagy sosem jöttél rá hogy x ideje lehet swipe-al visszalépni?!

“például egy gombnyomásra lekicsinyítődik a képernyő 3.5-ös méretre, és máris ugyanott tartasz”

igen, szinte ugyanott tartasz, mintha kis kijelzöd lenne

Asszem

A swipe gesztussal való visszalépésre elismerem, hogy tévedtem, ha a telefonok tudják, nekem iPhone-om már nincs, iPad2 maradt, iOS 7.1.2, ezen tudom kipróbálni, a Settingsben a multitasking gesztusok be vannak kapcsolva.

Amire én gondolok, az pl. az, hogy ha az “általános beállítások” menüpontba megyek, majd kijelölöm az “Info” menüpontot és erre megnyílik jobboldalon az információkat tartalmazó ablak, akkor innnen csak úgy tudok visszajutni az “általános beállításokhoz”, hogy fent megnyomom a “< Általános" gombot.

Vagy például a Twitter alkalmazásban, ha megnyitok olvasásra egy twittet, akkor is a bal felső sarokban van csak lehetőségem visszatérni.

Ha a telefonon ilyenkor a balra swipe gesztussal minden appban visszalép az eggyel korábbi állapothoz, akkor tényleg tévedtem.

Ben Bokor

a beállításoknál is müködik nekem (ott teszteltem, hogy ne írjak hülyeséget), de pl a facebook, instagram, hangouts, gmail, safari photos, mail, skype, itv-shows is támogatja, több nem ugrik be hirtelen.

Ivanics Tamás

Korrekt okfejtés! 🙂 Viszont kimaradt, hogy Te miért fogsz váltani a 6-ra. Mert erősen kétlem, hogy repesel az őrömtől, hogy neked 4,7″-on kell a jövőben létezned. Múlthéten a közvetítés végén mondtad, hogy aki egykezes telefont szeretne annak ott az 5S mert az is egy teljesen jó teló, alig gyengébb az új modelleknél.

Szóval, írhatnál majd egy postot erről is.

Andras Horvath

Már megírtam: “Miért váltok azonnal és gondolkozás nélkül? Mert nekem mindig a legjobb vas kell. A kijelző kontrasztarányát a duplájára növelték, és a videós részek is olyan új funkciókat kaptak ami nekem must have. Folyamatos fókusz a videók készítése közben, és 240 fps, nekem már emiatt megéri váltani, hiszen rengeteg videót készítek iPhone-nal.”

gecimano

Pfff. azta kijelző kontrasztarányát a duplájára növelték, oda ne rohanjak…

AMOLED-eknek meg végtelen…

Mint már kiderült a világ legjobb kijelzője az S5-ben van és még ezen is sikerült most túltenni a Samunak a Note 4-el. És ezeket nem elfogult önjelölt apple fanok és tesztoldalak írják. Na ilyen kijelző soha nem lesz az iphone ban, ez az amikor valakinek nincs valós gyár és fejlesztő részlege…
http://www.gsmarena.com/samsung_galaxy_note_4_has_the_best_display_as_per_displaymate-news-9652.php

Andras Horvath

Neked fogalmad sincs mi az a végtelen kontrasztarány. A szemed sem végtelen kontrasztot lát, a mai kijelzőkre meg hiába írják rá, hogy végtelen, ez egyszerű hazugság. Ráadásul hiába a Quad HD, ha egy igénytelen összegányolt kezelőfelület kell megjelenítenie. Arról meg ne is beszéljünk, hogy beégnek ezek a kijelzők, ami iszonyat ciki.

gecimano

Pff, azt se tudod mi a kontraszt arány…
Segítek, a legsötétebb és legfényesebb fényerőség érték aránya.
Amolednél a fekete 0cd/m2 fényerejű, akkor most tudsz osztani?
Mit kapsz ha egy számot elosztasz nullával? Végtelent…
Az, hogy az emebri szemnek korlátai vannak attól még a végtelen végtelen…
Attól még az is tény, hogy az S5 után a note 4-é a világ legjobb kijelzője, nem véletlen ezt a kijelzőt kapja az Ocolus rift.
Kijelző beégésről csak annyit, hogy nekem 2,5 év alatt az s2 semmi nem látszott, ha valaki normálisan használja nem fog beégni.

Emmert József

Nem akarok nagyon beleszólni az okfejtésedbe, de hiába mondják hogy az a fekete a képernyőn 0cd/m2, biztosan nem az.
Ugyanis csaknem képtelenek tökéletes feketét csinálni. Nemrég megalkottak egy anyagot, ami valami 0.002%-ban veri csak vissza a fényt, de még az sem tökéletes.
Marketing szövegnek persze jó.

gecimano

Ja és nyilván nem tudod hisz sohase próbáltál androidot de, fél perc a play-ből leszedni egy launchert több tíz minőségi közül lehet választani és viszlát touchwizz. Root se kell és úgy szabod testre a kinézetet ahogy neked tetszik, nem úgy mint iphone nál, hogy ráderőrletitk ezt a melegfelvonulás ios kinézetet…

Ben Bokor

elég sok ember választja ezt a melegfelvonulásos ios kinezetet önként..

amúgy meg tudod mi lesz ha elosztasz egy számot nullával?
error. világvége. mert nem lehet.
szerinted a fekete mellett levö fehér pixelböl mennyi fény szürödik oda zajként?

Péter Kővári

Ugye tudod, hogy a DisplayMate-nek leadott samsung telefonok mind tesztpeldanyok? Olyanok, amikben pl a kijelzo sokkal jobb minosegu, mint azok, amiket a boltokba raknak? Egyebkent valoban jo kijelzoje van a Note 4-nek, de míg nem mérték fel az iPhone 6 megjelenitojet, addig tukzas azt allitani, hogy a legjobb…

Dénes Kovács

Annyira fején találtad a szöget handrás h én hetek óta ezt a postot keresem kokrétan a neten, de senki – senki nem meri leírni a véleményét, a méretnövekedés igenis egy rossz irány. Amikor sokan arról írnak h kiváltják a tabletet (és a telefont) a 6 plus-al az már egy más use-case a telefonra. És az a baj h egy olyan szegmens diktál (Ázsia) ahol az emberek flip-covert használnak, az egyik kezükkel kinyitják a tokot (?!), a másikkal meg nyomkodják, de ők mégis messze nem használják ki úgy a telefont mint egy Apple felhasználó (drágább alkalmazás vásárlások, videóvágás (!!!), keynote, stb). Ergo semmi értelme a nagyobb kijelzőnek (max a videó nézés). Engem is vonz, hogy az iPad minit és az 5s-t egy 6 Plus-ra cseréljem de, hogy a nap végén tényleg jó lesz-e azt nem tudom.

Tóth Tamás

“senki nem meri leírni a véleményét, a méretnövekedés igenis egy rossz irány.”
Konkrétan minden iPhone pártoló ezt hajtogatja évek óta.

A drágább alkalmazás vásárlása meg mióta jobb kihasználása a telefonnak???

Dénes Kovács

iPhone pártoló igen de az össze média (the verge, wired, stb) akik szintén formálják a trendet, odáig vannak a nagyobb méretért. Hát amikor Bioshock-ot vagy mondjuk XCOM-ot tudsz játszani a telefonodon azt szerintem konkrétan egy eléggé jobb kihasználása a telefonnak, és ezekért az appokért szerintem az androidos társadalom fele szerintem nem fizetne, mert drága.

Dénes Kovács

Én szeretem nagyon a verge-t de a bejelentés napján konkrétan semmi nem volt az oldalukon csak apple (ami azért szerintem egy kicsit sántít), néha az az érzésem h megvette őket az apple kilóra (mondjuk az iphone 5s re mint negatív anno csak ezt találták: 4-inch phones are starting to feel small). A samsungot viszont többnyire cikkekben és videókban is ekézik rendesen.

Meneruwa

Én anno Galaxy S-ről váltani akartam egy nagyobb Galaxy-ra de mindenhol vagy a Note vagy 5″-osok voltak láthatáron így vettem meg az iPhone 5-öst, most gondolkodom a sima 6-oson de lehet várok egy évet hátha lesz a 6S-ből egy “normál” 4″-os verzió is, legalábbis én annak örülnék. A többire nekem meg tökéletesen megfelel az iPad- Air (itt meg is jegyzem, hogy oltári jó az iPad Air aksija, bárcsak egyszer az iPhone-oknak is hasonlóan jó strapabíró aksija lenne) Amúgy ez nálam nem tisztázott, hogy a westendben, ha új aksit tetetek bele, az eredeti Apple vagy valamiféle utángyártott aksi lenne, ezt nem tudja valaki véletlenül?

lekvároskenyér

Ne félj az utángyártottól. Én is akartam újat tetetni bele, csak eredetit, de nem voltam benne biztos, hogy az is kerül bele tizenezerért (független ajánlott Apple szervizek). András is írta régebben, hogy az Apple nem ad el alkatrészeket. Na szóval, kínából rendeltem 1000 ft körüli áron egyet, meg egy spéci csavarhúzót még 1 dollár körüli áron, és magam beleraktam. Olyan jó lett, mint új korában a gyári akkuval. Azóta is azzal használaom, szerintem már több mint egy éve. Teljesen jó, én ajánlom.

Dani

Én is nagyon gondolkodom, hogy melyiket válasszam. Bennem is felmerült, hogy a 6+ kiválthatná a telefon + iPad kombót. Mellette úgyis – ha lehet – a rMBP-t használom. Nekem a plusz fícsörök nem is annyira vonzóak, mit a 24 órás beszélgetési idő. Én sokat beszélek. Sokszor már kora délután töltőre kell tenni a telefont. Méretben sokkal vonzóbb a 4.7″. A plusz néhány fícsör, ahogy írtam is egyáltalán nem vonz. Azonban – mivel beszélgetés közben a nagyobb kijelző is ki van kapcsolva – a 6+ majdnem dupla annyi beszélgetési időt nyújt. Szertintetek tényleg ennyivel jobban fogja bírni a nagyobb telefon? Ha igen, akkor kénytelen leszek azt választani, pedig a másik felé húzna a szívem.

WiZARD

Kíváncsi lennék, hogy aki szerint nagy a 4.7″ körüli telefon, és jobb a 4″, azok közül hányan vannak akik legalább 1 hétig használtak is 4.7″ telefont?

Biztos, hogy a nagy kijelző mérettel van baj, nem pedig a helykihasználással, és ezáltal létrehozott óriás készülék, de mégis aránylag kis kijelző témával?

Andras Horvath

Nem kell használnom egy hétig Hummert sem, ahhoz, hogy tudjam, nem akarok olyat vezetni:)

A keretben van igazságod, ellenben a home gombnak (aminek kell a hely) köszönhetően, az Apple az egyetlen telefon amin rendesen működik az ujjlenyomat olvasó. PS: az iPhone 6-ban nagyobb százalékban tölti ki a kijelző.

wilzon

“Ettől függetlenül továbbra is az a véleményem, hogy ez egy nagyon sajnálatos irány, hasonlóan rossz mint amikor elindult a megapixel háború a DSLR fényképezők piacán, vagy ahogy elindult a méretnövekedés az autógyártásban.”

Maximálisan egyetértek. Pár évnek el kell telnie, és újra visszatér a világ a normális mérethez ( ami 3,5-4″) ahogyan az a DSLR-ek világában a megapixelháború végén is bekövetkezett.

PS: Szerintem vegyetek i6+t, mert ha társaságban kirakod az asztalra akkor mindenki tisztelni fog azért amiért akkora :))

Viccen kívül mindent figyelembe véve az 5s maradt a legjobb telefon a piacon (számomra) ezért fogok azt venni a 4-em helyett.

WiZARD

Kíváncsi lennék, hogy aki szerint nagy a 4.7″ körüli telefon, és jobb a 4″, azok közül hányan vannak akik legalább 1 hétig használtak is 4.7″ telefont?

Biztos, hogy a nagy kijelző mérettel van baj, nem pedig a helykihasználással, és ezáltal létrehozott óriás készülék, de mégis aránylag kis kijelző témával?
(persze erről a képről hiányzik pár újabb telefon, és a 6(plus) is talán eljut 65%ig)
(sorry, előbb rossz képet raktam be)

Dredd

G2-nél meg Nexus5nél is még annyi buktató van, hogy a “kezelőgombok” is a screenen vannak, ami szerintem egy 7-10%-ot simán elvesz a kijelző aljából…

WiZARD

Csak azok eltuntethetoek… (igen, egy csomo programban (pl bongeszo), root nelkul is)

Dredd

Igen, így lehet mondani, hogy nem MINDEN esetben, viszont akkor is ott van, ha használni akarod vissza kell hozni, ahelyett, hogy ott lenne egyből gond nélkül, helyet nem foglalva…pár gyártó megtudta ezt oldani. Persze, a keskeny káva miatt nem mindenki. De igazándiból nekem ezzel már nincs gondom, mert olyanom van, amin külön van és nem kell vele bohóckodni 😀

Guest

Ez a vita már rég eldőlt, mikor a kínaiak elkezték 4.5-colltól felfelé.. Sokféle ember van, van aki villantani akar vele (vagy valamit kompenzálni), van aki telefonként szeretné használni (a telefont lol), tehát egykézzel bármi van, mindent eltudjon intézni.
Igazán vicces, amikor 150 centis emberek bohóckodnak a 6 collos fabletekkel 2 kézzel..nem is tudom, mire gondolnak vajon? 😀 Én 186 vagyok, annyira nem kis tenyérrel, de átlagos káván a 4.3-4.5 coll az, amit egy kézzel elkezelek, épp kenyelmesen…most egy újabb fajta telóm van Idol2S, aminek alul felül vékony a kávája és kisujjal támasztva alul, a jobb/bal felső sarkát is elérem a telónak, egy kicsi “nyújtózkodással”…de ez a full full max és kényelmesnek olyankor sem mondanám, bár ritkán kell a felső sarkokban bóklászni, ha 1 kezezek éppen.
Miért vettem 5 collost akkor? Mert mondtam, nem sokban különbözik a 4.5-ösektől a káva kialakítása miatt, és valamivel valóban jobb tartalom fogyasztásra (emellett van egy 8as tabletem, ha tényleg netezgetni akarok, de az más tészta) és nem mellesleg, már tényleg vicc volt, hogy kis makákók akkora telóval szaladgálnak, mint a fejem, én 2x akkora tenyérrel ilyen picivel… (4.3-as volt az előzőm) 😀 De ha megrohadnak sem fogok nagyobbat venni 5”-nál, ez tutkó, a zsebben is már full határeset…Ellenben nagyon vékony a teló (plusz sima hátlap), ami viszont nagyon nem jó, tok kellett rá mindenképp, h egy rossz mozdulattal, ne landoljon a földön és törjön 100felé.

Apple helyében, 4.5 és 5 collos verziókat hoztam volna ki, vékonyabb alsó/felső kávával az OS-t meg kicsit átszabni, hogy a jobb alső felében rendeződjenek a fontosabb, akár híváshoz használatos funkciók (de bármihez használatosak is)

Nagy Tamás

Én kedvellek Handrás, de ennél nagyobb magyarázkodós cikket nehezen tudtál volna írni. Ha jól emlékszem jóval régebben már azt ecsetelted, hogy a nagyobb kijelző miért nem jó (szerinted). Hiába idézel “alibi” cikkeket áprilisból, be kell látni, ha mellé találsz, nem pedig okoskodni és magyarázkodni.
Hála a konkurenciának, most már nem az Apple vezeti az okos telefon piacot, mint pár évvel ezelőtt (még akkor sem, ha ő adja el a legtöbbet), mert ha rajta múlna, még mindig minden évben várnánk azt az egy-két új telefont, amit kiadnak kis kérpernyővel, stb. mert szerintük az a tökéletes. Én nagyon örülök, hogy ez már a múlté.
Sajnos az iPhone név beleégett az emberek agyába…de vajon kik vannak többen? A “jól informált” emberek, vagy az “informálatlanok”? … akik mivel nincs idejük/kedvük informálódni a rengeteg választék között, ezért inkább próbálnak valamibe “kapaszkodni” és valamilyen szinten “biztosra menni”…és amibe kapaszkodni tudnak, az a márkanév, a hírnév, ami az okos telefonok piacán az Applenek a legnagyobb még mindig. Ezért van a hatalmas előrendelés és nem azért mert olyan szuper az iPhone…de bárcsak úgy lenne újra!

Ádám Molnár

Miért feltételezi mindenki hogy tobb millio ember vesz ennyi pénzért telefont, anélkül hogy tudná mit is vesz ?

Máté Kele

Nekem mindig is az 5.5 colos készülék volt a vágyam, csak idáig nem volt választási lehetőség. Nagy a kezem nem gond akár az egykezes használata sem. Most már csak az a fránya magyar árazás lehet a kérdés. 🙂

geegggeeee

Korrekt okfejtés és bár a sima 6 is nagy, sőt eleinte az 5S is szokatlan volt (belefér a zsebbe, nem fér bele a zsebbe…..belefér, de próbálja valaki leguggolva bekötni a cipőjét úgy,h iPhone 4-nél nagyobb telo van a zsebében!!!) én azért fogok váltani 6ra vagy 6+ -ra, mert már szemészhez kellett mennem a kis szar kijelzők miatt!!! (igaz, sokat játszom, de az egészségem fontosabb, minthogy elfér-e a répagatya zsebébe a telo vagy egy kézzel tudom-e buzizni vagy sem!)

Nagy Tamás

Nem nem tudok olvasni se, mert én annyira hülye vagyok.
Köszi a “degradálást”. Jellemző ez is.
(Még szerencse, hogy Te te tudsz olvasni.)

A túlzásod ismét visszatér.
“A világ összes tech oldala”.
“Minden”,”Semmi”,”Mindig”,”Soha”. – Ezek a legtöbb esetben túlzások.

Egyébként pont te szoktad mondani nekünk, hogy ne higyjünk el mindent amit a az interneten olvasunk és látunk. Ha a “világ összes tech oldala” azt írja, az iPhone a világon a legjobb készülék, akkor az úgy van?
Már megint ott tartunk, hogy megmondják nekünk, hogy mi a legjobb.
(És természetesen az Apple, mi más.)
Annak az oldalnak is ez a véleménye, akit pl. a Samsung pénzel? Mert azt elolvasnám.

Mitől jobb egy másik telefon?

Mert pl. fizikailag nagyobb / kisebb a képernyője (egy bizonyos szintig).
Gyorsabb, szebb a kijelzője. Vagy mert egyszerűbben lehet róla/rá file-t másolni.:-) stb.
Vagy mert ugyanazt tudja, csak olcsóbban.
Én például anno azért vettem iPhone-t mert nagyobb volt a kijelzője a többinél, na és persze mert érintő képernyős volt. Pár éve meg pont azért váltottam másra, mert már kicsi volt a kijelzője…

“Beleégett az emberek agyába”. Értsd: hírnév.

Andras Horvath

“”A világ összes tech oldala”.”

Szinte a világ összes tech oldala. Ismét nem olvastál figyelmesen.

“Ha a “világ összes tech oldala” azt írja, az iPhone a világon a legjobb készülék, akkor az úgy van?”

Eléggé valószínű, hogy igen.

Nagy Tamás

Ha ez így lenne, mindenki az iPhone-t venné és nem lenne konkurencia, akik megmutatnák az Apple-nek, hogy lehet ezt így is csinálni…:-)

Ivanics Tamás

Köztük én is! 🙂 Az ismeretségi körömben is sokan vannak akik az ára miatt nem tudják birtokolni az iPhone-t, aki meg igen az is több éves használt készüléket vesz.

Nagy Tamás

Nem szeretném meggyőzni Magyarország egyik legnagyobb Apple fan-ját arról, hogy nem az iPhone a legjobb, mert ha akarnám se sikerülhetne.:-)

Szerintem az iPhone a világ legjobb telefonja…VOLT. Pár évvel ezelőtt…Véleményem szerintem MA már nem lehet azt mondani egyik telefonra sem azt, hogy az a legjobb telefon (minden lényeges tulajdonságban a legjobb), mert egyszerűen nincs ilyen. Régen volt: az iPhone. Ma nincs. Lehet hogy még lesz, de most nincs legjobb.

Amire én utalni szeretnék, hogy ma már nem ugyanaz az iPhone, mint régebben volt. (Ez nem jelenti azt, hogy még nem is lesz.) hogy ezek az elfogult írások régebben nem lettek volna olyan messze a valóságtól, mert volt alapja. Szerintem egy hasonlóan elfogult cikk ebben a témában manapság nem hiteles.

Rage

Kolléga a Galaxy s5 ujjlenyomat olvasójaval szórakozott múltkor, mert nem olvasta be, rossz volt nézni. Másiknál meg az egy hetes huawei csúcs Android fagyott le, mikor épp fontos lett volna használni. Sajnáltam kb. Lehet, hogy nem a legjobb (mar ha van ilyen kategória) az iphone, de amit tud, az megbízhatóan ott van kéznél egyből.

lessthanmore

Azért az iPhone sem tökéletes 🙂 arra is emberek írják a szoftvert, szóval bugos lesz. Itt most nem feltétlenül az Apple szoftverekről beszélek, hanem a külső fejlesztőkről is. Épp a minap találkoztam egy játékkal, ami egy-egy menet után a “retry” gomb megbökése után 10-ből 10-szer kilépett. Tudom, ez nem a legjobb érv a kommentedre (mivel ez a hiba a külső fejlesztő sara), de legalább színesíti egy kicsit az összképet 🙂

ianlot

Nekem az ismerőseim 70-80%-a iphone-t venne, ha nem ilyen árban lenne.

WiZARD

Ez jogos lenne, ha csak olcsó egyebet adnának el, de azért eladtak már jópár millió htc/samsung/lg/nokia/bb smartphone-t, ami árban közel van szifonhoz.

gecimano

Ez kamu duma, max csak ebben az országban, ahol úgyis olyan kicsi a piac, hogy elhanyagolható. Nyugaton 1-2 hét alatt megkeresik az árát és a kutyának is vesznek egyet , max csak itthon számít “presztízs” terméknek mert itt tényleg több havi fizetésbe kerül, külföldön egyszerűen azért veszik mert miért ne, megtehetik nem pedig azért mer olyan hűde jó telefon lenne egy két éves lemaradásban lévő technológia.

John Silver

“külföldön egyszerűen azért veszik mert miért ne”

Most hangosan felnevettem, a hét legjobb mondata… 🙂

ezt aztán odatetted… 🙂

Andras Horvath

Nem keresik meg az árát kinn sem egy hét alatt. Illetve megkeresik ezt az összeget, de nem telefonra költik, hanem a méregdrága lakhatásra, és orvosi ellátásra. Hiába keres valaki 2500 eurót németországban valaki, ha 1000 elmegy lakásra, 900 meg minden másra. OLyan szinten fogalom nélkül vagy, hogy az már fáj.

Tyler

Na mibe, h ezeknek a suttyóknak már ott van az iPhone Air a tervezőasztalon, 4,7″ kisebb készüléktestben. Csak előtte lehúzzák a népet még egy soron 🙂

Ami biztos, h én személy szerint idén generációt váltok, i4S-ről i5S-re 🙂 Már úton is van egy 32GB-os űrszürke kicsike az Apple Store-ból!

Mrbenedict

Érdekes. Használtam hetekig egy S4-et, de állandóan kidőlt a kezemből, pedig elég nagy kezem van. kinyomtattam egy 1:1-es iPhone 6+ modellt!es egyszerűen lehetetlen kényelmesen használni. Ezért vettem tegnap egy 5s-t 🙂 IMÁDOM!

lekvároskenyér

Ha minden fikára ilyen posztokban reagálnál, akkor nem maradna időd élni. Van értelme?

Málnás Péter

Handras, áprilisi írásodból idézel, amikor már a macskám is tudta, hogy nagy iPhone-ok jönnek. A 2012-es véleményed jobban érdekelne, amikor már bőven voltak böszme Samsungok, és a 4 colos iPhone is még csak pletyka volt. Akkoriban még közröhej tárgya volt a tepsi méret az Apple táborban.

Andras Horvath

2012-ben jött ki az iPhone 5 nagyobb kijelzővel, én már annak sem örültem. Ha figyelmesen elolvasod ezt a posztot, láthatod, hogy most sem örülök, de üzletileg ettől még ez a helyes lépés.

Málnás Péter

Örülni éppen nem örülsz, de azért erőset finomítottál* 2012-höz képest ;).

* Persze csak spekulálok, akkoriban még Desire tulajként olvastam az Apple oldalakat, és a nagy méreteken való élcelődés eléggé beégett.

BTW a tavalyi CTO MacBookok nem kapnak valami akciót, mint a nem CTO gépek? Vagy ez titok?

K_

Péter, te minden témában ugyanazt gondolod, mint 2 évvel ezelőtt? A világ, az ember, az ember véleménye, szemlélete és a körülmények változnak általában. Nincs ezzel semmi baj.

lessthanmore

Meg tudom érteni ha valakit bánt, hogy két éve még azért szólták le mert nagy volt a mobilja, most meg már annak is az lesz aki korábban leszólta azt. Persze teljesen érthető hogy változik az ember véleménye.

lekvároskenyér

Bocs, hogy belevaú, de azért erős túlzás, hogy a többi telefon rakás szar.

tom iron

Handras hitelesebb lenne a velemenyed, ha legalabb 5 percig hasznaltal volna 4.7-5.5 colos telefonokat…
Nekem sokaig volt 4 colos telom, es azt mondom, 4.3 vagy 4.5 a minimalis hasznalhato meret. A 4 egyszeruen tul kicsi, nehez gepelni rajta, a tartalom rosszul lathato. Atlagos tenyerukent mondom ezt. Az optimalis meret alkattol fuggoen 5-5.5 kozott van. Ezek siman kezelhezoek egy kezzel, ha nem tul nagy a keret. A szemkozti felso sarok is elerheto, ha az ember lejjebb csusztatja a telot. Ez es a viszacsusztatas egy egyszeru, nagy biztossaggal elvegezheto mozdulat.

ianlot

én 3.5 és 4 inchen könnyebben gépelek mint 4″ feletti telón…

ericjoe

Oké, kellett a nép egyik felének nagyobb telefon. De az nem gáz, hogy az ideális 4″ egy tavalyi modell, NFC és a többi újdonság nélkül? Illetve jövőre mi lesz, jön az iPhone 6S és marad egy 2 éves modell a 4 col híveinek?

ericjoe

Én mondjuk 2 éve azt várom, hogy telefonnal fizessek a közértben. És a 240 fps is baromi jól hangzik.

Az viszont rossz kérdés, hogy mit várok, ami nincs benne. Eddig arról szólt az Apple, hogy elém rakták azt, amit nem is vártam. Lehet, hogy naív vagy őrült vagyok, de nem tudom elfogadni, hogy már elkészült a tökéletes 4″-os telefon, ezért leállunk a fejlesztéssel, innentől vegyen mindenki 5s-t.

Bélabácsi

a közértben való fizetés nem az apple-n múlt eddig sem, az itthoni piac meg annyira kicsi és annyira leosztott, hogy ne is tőlük várd a csodát… (mastercard vs visa paypass, és a magyar még mindig hűségkártyákkal meg kp-vel bohóckodik)

igen, tök jó, hogy a kéznél lévő mobil telefonnal lehet videot készíteni 240fps-ben… a youtube-n meg irdatlanmennyiségű mocsok sz@r lesz 240fps-ben mostantól…
a születésnapi tortát persze jó lesz vele felvenni, de igazából csak mocsoksz@r content gyártásra (99%) lesz jó.
természetesen lesz 1-2 profi aki profi videot készít vele, de a nagy átlag nem erről szól

a telefonokban 1-2 évig nem szabad csodát várni már, annyira kimaxolva a szegmens, hogy nagy csoda nem várható

valószínűleg az okosóra is egy előre menekülés, egy új szegmensbe amit le lehet tarolni

ilyen még az okosház, sport, auto, egészségügy, szinte biztos, hogy mindegyikre van 30-40 prototipus az apple gyárban…

tehát szumma nem nagyon van wow faktor jelenleg a telefonban… külső adott, funkciók adottak, ui adott… csoda nincs…

Ádám Molnár

Lásd Htc one mini, Galagy s4 mini, Sony z1 compact 🙂 Tuti nem hagyja cserben az APPLE a kisebb méretet, csak jelenleg az 5s is egy nagyon jol fogyó nagyon jó technika termék amit kár lenne kidobni a kukába.

ericjoe

Értem, tehát azért nem baj, hogy nem csináltak olyan 4colos modellt, amibe bekerült a 240fps, mert sokan szar contentet fognak vele csinálni? Ezért inkább hagyjuk a francba az egészet, elég a népnek a 120 is? De várj, akkor miért került be a 4.7-esbe? Sőt, miért van egyáltalán kamera rajta, ha a profikon kívül úgyis mindenki csak digitális szemetet gyárt vele?

“a közértben való fizetés nem az apple-n múlt eddig sem” – ha nincs NFC, tuti nincs közértben fizetés. Ez egy olyan szabvány, aminek az elterjesztésén mindenkinek együtt kéne dolgozni. Az Apple most lépett egyet előre, de csak a nagyobb modellekben – miért? Egyébként ajánlom figyelmedbe: http://www.mobiltarca.com

És az azért továbbra is kérdés, hogy a 4col hívőknek most ott van még a tavalyi modell, de jövőre mi lesz? 2 éves modell még olcsóbban?

John Silver

Persze hogy lesz, a cél most az volt, hogy ők is kapjanak a tortából… 🙂
Ez persze most nem tetszik leginkább a Samsungnak….
Tarthat is tőle, ha már csak az előrendelt darabszámokat nézzük….
Hiszen itt nem pusztán olyan emberekről van szó akik iPhone-t cserélnek le majd most egy 6Plusra, hanem olynaokról akik már rég vettek volna iPhone-t csak épp nem tették mert nem volt opció…
Most van nem valami helyett hanem valami mellett… Nem mindegy.
Nem igazán lehet az okostelefonok piacán forradalmit alkotni az már megtörtént 2007-ben… 🙂

ianlot

remélem az 5S-t jövőre is piacon tartják 16 gb-os változattal, kb 5C árban

Bélabácsi

végletekben beszélsz, sith vagy?
nem azért nem került a 4″-be 240fps, mert sz@r a kontent ami készül vele, azért nem készült 4″ mert most az a trend hogy tepsi telefon kell.

egyébként más lenne a világ, ha a telefonokon nem lenne kamera, sokkal kevesebb borzalmat kellene átélni nap nap után 🙂

azzal, hogy beletették a kamerát és a video dolgokat a mobiltelefonokba igen erősen kinyírtak egy plusz szegmenst az olcsó kategóriás fotómasinákat, s miért is tették ezt? mert ha már nem veszel külön kamerát, akkor azt a pénzt “beáldozod” a telefon oltárán és woala…

az apple SOHA nem volt erős a mások által támogatott szabványok követésében, ez azóta sem változott, ezért került az nfc is évekkel később a telefonba… a magyar kisközértben pedig ezután sem fogsz pittyegő iphone-al fizetni egy darabig, mert nincs hozzá infrastuktúra és nincs szándék sem…
(mennyi iphone van magyarországon forgalomban nagyságrendileg? igen kevés…)

a mobiltarca és társai már évekkel ezelőtt léteztek, s egyik sem terjedt el, mert: ami macerás az nem kell a népnek (a kártyás fizetés is azért KEZDETT el terjedni, mert mindenki arra kapja a hivatalos fizetését, DE a kormány is inkább vedd fel kp-ben történetet támogatja az új szabályozással)
szoval azért erre még várni kell jó hosszú éveket, hogy te majd marinéninek a kisboltban pittyegős telefonnal fizeted ki a 2 kiflit (ez egyébként megint egy qrva vicces történet, hogy valakinél annyi kp nincs hogy megvegyen két kiflit, inkább a plasztik kártyájával akarja kifizetni körülményesen zöldgomb pinkód zöldgomb…) igen, próbálják egyszerűsíteni paypass 5000 alatt nem kér pinkódot, de lassan mi nem 5000,- a kisboltban is…

apple lesz@rja jelenleg a 4″-t amíg a tepsiből elfogy 4millió előrendelésben… (egyébként vajon miért a tepsiből fogy a több előrendelésben és nem a kisebb modellből?!)

ericjoe

“az apple SOHA nem volt erős a mások által támogatott szabványok követésében”

Dehogynem, mondok párat: Wifi, Bluetooth, 3G, LTE. Olyan szabványok, ami több cég együttműködését igényli, mert még az apple kedvéért sem fognak külön adótornyokat vagy routereket venni, ahogy az NFC olvasók is ott vannak már a boltokban. Az USB helyett tényleg sokáig tolták a firewire-t, de végül győzött a többség.

“ez egyébként megint egy qrva vicces történet, hogy valakinél annyi kp nincs hogy megvegyen két kiflit”

Ezt hívják úgy, hogy kényelmi szolgáltatás. Én otthon mindig kirakom az aprót, hogy ne húzza le a zsebem, ha viszont 2 kifliért is ezressel fizetek, akkor piszok hamar újratermelődnek. De soroljam még a qrva vicces történeteket? Nincs nálad apró, hogy bedobáld a parkolóautomatába? Nem tudsz megállni a benzinkúton matricát venni? Külön masinát veszel a hűtendő dolgoknak, mert nem tudsz lekiabálni a jegesembernek? Nem tudsz felállni, hogy átkapcsold a TV-t?

“apple lesz@rja jelenleg a 4″-t amíg a tepsiből elfogy 4millió előrendelésben…”

Az egész Handras esszéjéből indult ki, miszerint azért kellett tepsitelefon, mert a világ egy részének erre van szüksége. Ezt készséggel el is fogadom, azt nem értem, hogy miért nyírják ki (jó, kárhoztatják lassú halálra) a 4″-t, ha a másik felének meg az kell, ráadásul eddig ők is azt mondták, hogy ez az abszolút ideál. Tehát nem azzal mennek szembe a korábbi önmagukkal, hogy a tömegigények miatt csináltak tepsit, hanem hogy közben elkaszálták a normált.

Bélabácsi

nálunk sokkal okosabb emberek kisakkozták, hogy melyik termékekből fog fogyni annyi, hogy nem győzik gyártani… tesztcsoportok, kutatások, stb… az hogy neked vagy még rajtad kívül 1millió embernek nem kell a tepsi, s másik 80nak meg igen, akkor egyértelmű melyik fog első körben elkészülni…

az is biztos, hogy nem 3 meetingen találták ki azt, hogy na ezzel jövünk ki 2014-ben, döbbenetes emberi óra lehet minden egyes döntés mögött, hiszen milliós tételekről, milliárdos összegekről döntenek

kényelmi szolgáltatás: köszi, de nem vagyok hajlandó azért plusz pénzt fizetni, mert kártyával és/vagy sms-ben fizettem (parkoló, matrica és társai)

egyébként szerintem ez nem kényelmi szolgáltatás, hanem egyszerűen indok a lusta embereknek, akik nem gondolkodnak előre (ezért fizet 20k-val a kisboltban két kifliért, ezért nem tud visszaadni a pizzafutár mert a harmadik helyen is 20k-val fizetnek, ezért nem tud aprót dobni az automatába, mert nincs a kocsiban egy marékkal stb stb

s ebben még az is zavar, hogy bármennyire hadakoznak kézzel lábbal a nem tárolunk semmit rólad témában, de az égvilágon senkinek semmi köze, hogy én mikor, hol, mennyiért, mit vásárolok…. nem azért mert annyira titkos hogy milyen sört iszom, hanem mert nem szeretek marketing adat lenni (s amíg tudok és amiről tudok azt szeretem minimumra csökkenteni)

az aprót meg be lehet adni kisboltban/gyógyszertárban/sarki fűszeresnél 99%-ban örülnek neki… igaz pici kényelmetlenség és 5 perc szabadidő feláldozás… nem kényelmes 🙂

ericjoe

Ok, szerintem itt akkor vége is a vitának, előkerült a “nálunk okosabb emberek kisakkozták” érv… Ennyi erővel soha semmilyen cég semmilyen döntése nem kritizálható, mert nyilvánvaló, hogy a Googlenél, a Samsungnál vagy akár a HTC-nél sem nyeretlen kétévesek határozzák meg a stratégiát.

Bélabácsi

nyugodtan kritizálhatod, szabad ország 🙂
mire mész vele? igazából semmire… (hacsak nem vagy valami hatalmas arc aki tömegeket mozgat és véleményére kiváncsiak)

egyébként nem is vitatkoztunk, nekem is szimpatikus lenne, ha visszatérne a sokszínűség a piacra és mindenki olyat venne amit szeretne (méret, szín, külső, belső)

de nem erre tartunk 🙂

Lacko

Én kifejezetten azért rendeltem plus-t, mert i5 telefonnak nagy, “tabletnek” kicsi (olvasni, ilyesmi), az iPad mini (zsebrevágható) tabletnek nagy, telefonálni nem lehet vele 😀 Jelen pillanatban, ha látok egy érdekes cikket az i5-ön, jó lenne normális méretben olvasni, előveszem az iPad Mini-t, upsz, van benne egy flash video, oké, kinyitom a Macbook Air-t… A Plus-nak pont jónak tűnik a mérete és nem kell két (pontnemjó) kütyüt használnom, tehát cikk elolvas, ha van benne flash Continuity és Macbook Air. Ha mégsem jön be nem gáz, elég jó el lehed adni, de amúgy is van 14 napom “tesztelni”.

AT.

Miről megy a vita? Egykezes – kétkezes – többkezes? Senkit nem zavar, hogy Apple megoldotta az egykezes használatot? És ez a megoldás jó, vagy rossz? Erről nem itt kellene vitázni?
(Amúgy Handrás már régen megoldotta a problémát amikor rá applikálta a Watch szoftverét az Iphone-ra, így a hüvelykujjal oda lehet húzni a képernyőt ahova akarod, és akkor kattintasz rá.
Ennél a megoldásnál mindegy mekkora a képernyő, ha elfér a telefon kezedben.)

lessthanmore

Előbb ki kéne próbálni, utána tudnánk róla vitázni 🙂 Látszólag jó a megoldás, de majd kiderül

Tamás Magasvári

Kösz az “útmutatót”! Szerintem beszerzek egy 5s-t, amíg még kapható!

WiZARD

Helyes, valóban racionális dolog döntést alapozni arra, hogy valaki leírja a véleményét valamiről, amit még 1 másodpercig se használt 🙂

Nagy Tamás

Saját vélemény:
egyébként András, ha sikerülne kicsit elszakadnod ettől a szélsőséges iPhone őrülettől és nem leszarozni minden más telefont, meglátni és elismerni, hogy más is lehet valamiben jobb, előrébb, akkor sokkal hitelesebb, objektívebb lennél és egy csapásra rengeteg szimpátiát és követőt szerezhetnél (és még tovább növekedne a népszerűséged).

gecimano

És most nézzük milyen fejlesztéseket és újdonságokat nyújt az iphone 6+,majd megnézzük a note 4-et és rájön az ember, hogy egy vicc az iphone, és 2 év lemaradásban vannak epölék. Persze a sok egysejtű megveszi mert nekik az az innováció, hogy nagyobb lett a kijelző, fogalmuk nincs mennyi midenben többet kínálnak a konkurensek és itt nem csak a samsungról beszélek. De hát a iphone használok 98%-a sík hülye, abban kimerül a tudásuk, hogy betudnak lépni a facebook, instagramm stb. appokba aztán poszokat írnak meg fotóznak. http://www.sammobile.com/wp-content/uploads/2014/09/note-4-info.jpg

lessthanmore

Ha valakinek már eleve iPhone-ja volt, és meg volt vele elégedve, és tudja hogy az új készülék is olyan jó, sőt jobb is, akkor szerintem érthető hogy semmi késztetést nem érez arra, hogy váltson (főleg ha a számítógépe is Apple). Ja és az emberek 98%-a nem hülye csak pont ennyire van szükségük: instagram, facebook, whatsapp

lekvároskenyér

OFF

iPhone mellé vettem egy Androidos tabletet, mert tartalomfogyasztásra nekem sokkal jobb a nagy kijelző. 3,5″-on kifolyt már a szemem (4-4,5″ sem lett volna nagy előrelépés, megnéztem). Azért vettem Androidost, mert az iPad 2x annyiba került (újonnan mindkettő) és kíváncsi voltam 3 év iPhone-ozás után. Úgy voltam vele, ha nem tetszik, eladom kis buktával (jó áron sikerült beszerezni) és veszek iPad-et. Kb azonnal megszerettem (nem adom el :)). Semmi bajom az Androiddal, nem gányolom, nem töltök le rá mindenféle ismeretlen Appot, megbízhatóan, gyorsan működik (mondjuk utóbbi azért van, mert sokkal fiatalabb a telefonomnál). Egy csomó apróságban jobban tetszik az IOS-nél (természetesen vannak, amikben nem tetszik), de nem sorolom, felét úgyis kihagynám, meg itt úgysem kíváncsi senki rá, valszeg már igy is meg leszek szólva, hogy merészeltem pozitívan írni az Androidról. Rendszerben (Mac, iPhone, iPad, Watch) biztos jobb az Apple, de ha valaki csak egy okostelefont akar, nem merném biztosra kijelenteni. Leendő vásárló szerintem, ha teheti, próbálja ki mindkettőt és döntsön saját tapasztalata alapján.

ON

lessthanmore

Én sem az Android ellen szóltam, én is szeretem mindkettőt, de vannak előnyök-hátrányok. Ha érdekel perpill egy darab Apple készülékem sincs 🙂 nálam a bluetooth fájlküldés a legfájóbb pont, mert azt napi szinten használom, telefon-telefon és telefon-PC között is, emiatt nem vennék i6-ot sem. Pedig tetszik 🙂

John Silver

plusz egy működő telefonra… 🙂
Nem utolsó sorban…

lessthanmore

Nem erre gondoltam, mert nekem teljesen jól működik az Android is, éppen ezért nem is áll szándékomban váltani. Ugyanígy akinek működik az iPhone az marad is annál.

John Silver

Persze, tökéletesen egyetértek veled. Igazából cak viccként írtam.

Bár egy dolog körvonalazódik éppen.
Android oldalról nagyon nem tetszik egyeseknek, hogy az Apple beleköpött a levesbe… 🙂
Persze lehet ezt lemaradással magyarázni (bár nem technikai háttere van a plsuz két évnek sokkal inkább üzleti…) csak épp nem egészen fedi a valóságot.
Az Apple nem azért nem csinált eddig 5.5″-os telókat mert nem volt rá képes (szemben 2007-el amikor is az összes telefongyártó képtelen volt olyan telót alkotni mint az iPhone…) hanem azért mert hoztak egy szimplán üzleti döntést… Nagy különbség szerintem… 🙂

Gábor Rácz

Fura, nekem az Apple desktopjaim mellett nincs késztetésem az iPhone-hoz. Még most sem, hogy végre van értelmes kijelzőméretű 🙂

Ádám Molnár

Az elvakult androidosok hittértitők, nem birják ki hogy ne próbáljanak meg mindenkit meggyőzni arról, hogy az android a jobb… DE ha annak aki applet vesz nincs szüksége azokra a tulajdonságokra amit egy samsung tud, akkor hagy döntse már el mit akar venni 😀 Az elvakult applefanok meg leszarják te mit használsz ők boldogok az “elavult” telefonjukkal 😀

John Silver

“De hát a iphone használok 98%-a sík hülye…”
Szimpatikus emberke lehetsz… 🙂

MIért is gondolod azt hogy amit Te szeretsz az a tuti amit meg épp utálsz azt meg csak hülye szeretheti????
Nem gondolkoztál már el azon, hogy épp az ilyen mondatok miatt leszel hiteltelen (és egyben vicc tárgya…)

Fr..edd.ddy

Komolyan úgy írsz cikket Handrás a nagy kijelzőkről, hogy nem is hasznaltál még ilyen készüléket?

Nagy Tamás

Az, hogy valami “beleég az ember agyába” nem csak attól lehet, mert több évtizede létezik. Elég, ha (egy vagy több) rendkívüli pozitív/negatív eseményhez kötődik, és garantáltan meg marad legtöbbünkben.

Treil

Én úgy tudtam eddig hogy az Apple diktálja a piacot, nem fordítva.
Soha nem volt iphone-om, egy Nokia N8-am van. Már párszor eljátszottam a gondolattal hogy lecserélem valami korszerű darabra, de nekem nem olyan fontos ez az egész hogy komolyabb összegeket szórjak el. Mindenesetre végigtapogattam a mostani közép-felső kategóriás készülékeket és az iphone 5s-en kívül szinte mindegyik fogása borzalmas a méretek miatt. 5s ideálisan széles és megvan a kellő vastagsága a biztos, kényelmes fogáshoz.

gecimano

Világ legjobb telefonja az iphone, mikor álmodtad? Szinte mindenben másod-harmadrendű a konkurenciához képest, azok szerint lehet a legjobb akik elfogultak és nem látnak tovább az almánál. Kijelző, kijelző felbontás, akku, ram, testreszabhatóság, apró szoftveres dolgok, kamera, csak hogy párat említsek miben is vannak 2 évvel lemaradva…

John Silver

Hihetetlen, hogy még mindig nem látjátok a fától az erdőt….
Anno egy 2G-ről mms-t nem tudott küldeni az ember mégis ronggyá alázta a piacot és ha tetszik ha nem utat mutatott a többieknek…
Az embereket baromira nem érdekelte már akkor sem mint ahogy most sem…
4 millió db 24 óra alatt… ezt lehet túlszárnyalni… 🙂

wishmylove

… én még mindig nem értem, miért gondolják sokan azt hogy a 6 Plus ki tud váltani egy tabletet 🙂

WiZARD

7″-es tabletet szerintem ki tud, tud mindent amit a tablet, kisebb, de kényelmesen használható egy 5.5″ kijelző is, cserébe zsebrevágod és mindig nálad lehet.

(Könyvolvasásra ott az ebook, arra tablet úgyse játszik.)

10″-es tabletet nyilván nem nagyon tud kiváltani, csak nagy kompromisszummal. (bár nekem nem kell 10″, mert túl nagy, cipelni ott a notebook, de azon sokkal több mindent tudok csinálni.)

wishmylove

értem. Megnéztem a méret hasonlítást az ipad mini kb másfélszerese a Plusnak. Szerintem igy a Plus telefonnak nagy, tabletnek kicsi, ráadásul ugye a phone appok fognak rajta menni ha jol emlexem 3x zoomolásban. Megvárom ezt a sztorit én előbb 🙂

mrbyu

Egyébként nem hülye az szerintem, aki úgy gondolkozik, hogy ha már az IGAZI kényelmes egykezes használat ment a levesbe, akkor “ha lúd, legyen kövér” alapon megveszi inkább a 6 Plus-t. Én személy szerint a kisebbet venném (most még prímán elvagyok az i5-tel egy évet, tökéletesen működik, és van egy olyan érzésem, hogy a 6S lesz a “real deal”), de simán meg tudom érteni azt, aki azt mondja, hogy ha már ígyis-úgyis búcsút intettünk a kompaktságnak, akkor mindegy az a plusz 0.8 col… 🙂 HTC One-t használtam, tetszett a nagy képterület, de fájdalmas volt vezérelni az i5 után, pedig én se tartozom a kiskezű emberek közé. Meg lehet szokni? Persze, az ember rendkívül rugalmas, szinte bármit meg tud szokni. Mondjuk akinek már van egy iPad minije, annak szerintem kevésbé van “szüksége” egy i6 Plus-ra, de természetesen ez az egész egyéni preferencia kérdése.

faranus

lehet tudni hogy mikor lesz új iPad? mert tervezem a régi ipad 2 lecserélést de ha karácsony előtt lesz új akkor inkább kivárok!

lekvároskenyér

“a Cult of Mac blognak az Apple megerősítette, hogy az új iPhone-okkal – és később az iWatchcsal – kizárólag az Apple Pay-t lehet majd használni, egyéb NFC-s szolgáltatásokat nem.

Ez azt jelenti, hogy – bár a technológia lehetővé tenné -, az új iPhone-ok tulajdonosai nem tudnak majd névjegykártyákat, fotókat vagy webcímeket váltani, Bluetooth-hangszórókhoz egyszerűsítve kapcsolódni úgy, hogy a két eszközt csak közel tartják egymáshoz.”

Forrás:
http://m.origo.hu/techbazis/20140916-nem-megy-sokra-az-uj-iphone-az-nfc-vel.html

Szabó László

Nem fog hiányozni, fényképeket ugyanúgy tudok airdrop-al is küldeni…

lekvároskenyér

Nem ismerem, más készülékre is, vagy csak iPhone-ra? És a többi opció, amit az NFC-vel lehet, de az iPhone nem támogatja (pl. BT társítás)? Az én öreg iPhone-omban nincs ilyen, de valószínűleg kicsit bosszantana, ha lenne és nem tudnám ugyanúgy kihasználni, mint más gyártók, sokszor olcsóbb készülékein. Nem értem mi indokolja ezt a korlátozást.

lessthanmore

Engadget-en azt írták hogy egyelőre csak fizetni lehet vele, aztán majd meglátjuk (iOS 9 már lehet ezeket is tudni fogja)

WiZARD

Amúgy a 6.9mm a kilógó résznél lett mérve? Vagy csak a telefon legvékonyabb részénél? Nem kell válaszolni, sejtem a választ 🙂

De akkor elég csinálni egy vékony részt a telefonon, és már lehet hangoztatni, hogy valaki milyen vékonyat csinált? Ne mondjátok, hogy “csak” a kamera lóg ki. Másnál meg csak a telefon fele lesz vastagabb, stb…

Gyorgy

Pénteken kiderül kell -e rá tok, hogy ne billegjen az asztalon. 😉 ..egy év múlva meg az fog kiderülni, karcosodik -e a zafír.

WiZARD

A zafír se csodaszer, azt is meg lehet karcolni. Persze ellenállóbb mint üveg/gg és társai.

Na meg körülötte a fémkarika, az nem zafír… 🙂

lessthanmore

2-vel ezelőtti posztban kiveséztük. Lényeg, hogy ha elég közelről fotózod akkor a perspektíva miatt nem fog látszani. Kérdés, hogy az Apple is ezt használta ki, vagy szimplán anélkül renderelte a képeket

Qdi

Sajnos az Apple sosem volt jó a kijelző körüli keret csökkentésében így tényleg nagy telefonok lesznek. Szerintem a felső keretből még bőven lehetne faragni, de akkor nem lenne szimmetrikus az alsó résszel. A home gomb méretét pedig nem csökkenthetik mert akkor nem lenne pontos az ujjlenyomat olvasó. Vegyük pl. az LG G3-at aminek ugyan úgy 5.5 hüvelykes a kijelzője és nem sokkal nagyobb a sima iPhone 6-nál.

Összehasonlítva az iPhone 5, iPhone 6, LG G3, iPhone 6 Plus: http://s3.amazonaws.com/digitaltrends-uploads-prod/2014/09/IMG_0598.jpg

Persze a home gomb kb. már az iPhone része, de szerintem mégis jó lenne már, ha végre eltűnne onnan, mert ha akarná az Apple, akkor meg tudná oldani úgy az ujjlenyomat olvasást, mint amit a Huawei csinált. Ők a telefon hátoldalára, a kamera alá rakták az egészet. Kép: http://consumer.huawei.com/ucmf/groups/public/documents/webasset/hw_366496.jpg
És csak hogy megemlítsem, ennek 6 hüvelykes a kijelzője és ugyanakkora mint az iPhone 6 Plus.

drake

Handras szakértőisten jótanácsai a féleszűeknek: “Nyomkodjátok őket, és amelyiket kényelmesen tudjátok nyomkodni, azt a készüléket válasszátok”. Ha nem mondod, akkor mindenki gondolkodás nélkül a nagyot veszi. A másik szimpatikus dolog ahogy magadat idézed, mintha valami napkeleti bölcs lennél. Csak éppen azokat a korábbi hozzászólásaidat felejtetted a postba beemelni, amikor habzó szájjall ócsároltad az ájfonénál nagyobb kijelzőt. Ha konzekvens akartál volna lenni ezeket a böfögéseket is illett volna bemásolni…

Péter Friedrich

Hát azért 4.7″-es kijelző vékony kerettel még bőven használható, bár ios-en sokat kell a kijelző tetejére tapizni.

Ollie Williams

Jé. Mily meglepő. A menetrend szerinti önmosdatás, egymásnak ellentmondó saját nézőpontok alátámasztása egoista önidézgetéssel.

A nagy kijelző melletti felháborodásokat főként az Apple userek alkalmazták, mert jó támadó-felületnek tűnt. Rohadtul mesterkélt vitákba torkollott az egész. Android oldalon érdekes módon sosem volt probléma a képernyőméret, mert mindig is megvolt a választásod.

Csupán érdekes látni, hogy hirtelen mennyi embernek tetszik a nagy kijelző (olyanokról van szó, akik köptek a 4+ hüvelyk hallatán), pedig az Apple bebizonyította, hogy nem igazán érti miként kell megtervezni egy nagy kijelzős telefont. Talán majd 4-5 generáció múlva lesz majd értelmes káva. Addig ez csak röhej.

Gabor Pinter

Az optimalis kijelzomeret szubjektiv, ertheto hogy az Apple novelni akarja a piac lefedettseget, szerintem nincs ebben semmi kivetnivalo. Ami szamomra inkabb furcsa hogy a suru iPhone verziok gyartasa kovetkezteben az iPhone mint nev inkabb brand mara, mintsem “a telefon”, persze ez mar az iPhone 5C-vel megkezdodott, amikor ket telefont hoztak ki egyszerre. Termeszetesen ez nem feltetlen jelent rosszat (sot) csak furcsa. A teny pedig hogy mar most viszik mint a cukrot magaert beszel.

XRobot

Hadjátok a SZAR iphon-t vegyetek adroidot nekem egy maze alpha 6 inch 1080p ips kijelző 13+8 megaoixeles kamera 4000 mah aksi android 7.0 nugat és képzeljétek nem 130000 ft mint az iphone x vagy androidban a samsung galxy s8 vagy az új s9 hanem 50000 ft