Megérkezett! iPad az XMS-ben

Sokat kellett rá várni, de végül csak elrajtolt hivatalosan itthon is az iPad. Sírok a boldogságtól 🙂

photo-11

Természetesen már régóta tudunk a dologról, de sikerült titokban tartani a launch dátumát, ami mondjuk nem is csoda, mert elég durva titoktartási papírokat kellett aláírnia mindenkinek, aki részt vett az előkészületekben.

Miért kellett ennyit várni? Több oka is volt. Ugyebár csúszott az európai launch, mert nem tudtak eleget gyártani, de a legfőbb ok, hogy meg kellett várni a 4.2-es iOS-t, hiszen ebbe került bele a magyarítás, fullos lokalizációval, Magyar szótárral, Magyar nyelvű használati utasítással. Aztán már csak azt kellett kivárni, hogy megérkezzen raktárra a 4.2-vel legyártott hatalmas mennyiség a termékből, ami múlt hét pénteken meg is történt.

Ahogy az xms.hu-n látható, korrekt lett az árazás is. Mindössze az itthoni magasabb ÁFA jött rá a kinti árra, így 147 990 forinttól indulnak az iPadek. Ha erősebb lenne a forint, akkor lehetett volna 139 is, de hát ez van, nem 7000 forinton múlik, hogy valaki megveszi-e vagy sem.

photo5

Miért nincs launch party? Van, mi éppen ünnepelünk az XMS-ben a kollégáimmal. Az Apple nem akart sorbanállós bulit, mert most éjjel authorizálják a boltokat, hogy mindenki a guideline-ok szerint csinált-e mindent és emiatt nem lehetett éjféli nyitással kezdeni az értékesítést. Természetesen ma, vagyis kedden reggelt nyitástól (10:00) már megvásárolható az iPad, van belőlük bőven, itthon nem lesz hiánycikk.

Az Apple nem szeretné, ha a vásárlók abban a hitben rendelnék meg a terméket, hogy azt hiszik kiváltja a MacBook Prót, vagy ezen fognak mostantól videót vágni, ezért az a mondás, hogy jöjjön be az APR-be a kedves érdeklődő és személyesen beszélgessen el az eladókkal, hogy biztosan elégedett legyen a megvásárolt iPaddel miután hazavitte.

Lényeg a lényeg, ha nem vettél még iPadet, akkor itt az idő, hogy karácsonyra megajándékozd vele Magad.
Kedden reggel nyitástól kapható az XMS-ben. (Végre!)

233 hozzászólás

Solar Eclipse

király hogy itt van csak kár hogy az elektroworldbe is van pár pár hete 😀
viszont az árak kezdenek emészthetőek lenni.

korum

Volt szerencsém egy hétig kipróbálni az iPadot. Igazából (itt azért az állandó kötekedők miatt hozzáteszem hogy szigorúan számomra) egy kivételtől eltekintve semmire nem volt komolyan használható. Próbáltam filmet nézni, de a hangja gyenge, és nem lehet igazán kényelmesen tartani hosszú ideig. Ha egy notebookot fektetek a labamra, akár ülve akár fekve, akkor azt nem kell tartani, olyan szögbe állítom amilyenbe akarom, nagyobb a kijelzője, ketten is tudjuk nézni, jobb a hangja és könnyebb rá filmet feltölteni. Itt vesztett az iPad.
Próbáltam vele böngészgetni is a netet – a legtöbb oldalon, amíg nincs flash jó, de sok hírportált olvasok apró betűkkel, ahol vagy zoomolgatnom kellett állandóan, vagy a vastag ujjaimmal nem találtam el a linkeket. Itt sem jött be, arról nem is beszélve, hogy a gépelés nehézkes rajta.
Ha vennék iPadot, akkor talán még játékra, de ezt nem próbáltam.
Viszont egyszer már írtam, hogy biztos jó lehet rajta kérpegényeket olvasni. Kipróbáltam a Marvel képregényolvasóját, egyszerű, intuitív, támogatja a kepkockánkénti zoomot, olcsóak rá a képregények… az hiszem megtaláltam az egyetlen indokot amiatt vennék iPadot, de ez miatt nagyon. A legjobb képregényolvasó a papír után evör. Könyvekre meg ott a Kindle.

Amúgy a munkából került hozzám, arra kaptuk, hogy egy iPados apphoz készítsünk oktatóvideót. Ez nem sikerült, mert se normális video.export sem video grabber nem fut rajta. Projekt lefújva – de még mindig nem hiszem el, hogy ilyen alap dolgokra nem képes.

Jonathan

“korum” erre csak annyit mondok… There is an app for that, kb csak rá kell keresni az alkalmazásokra, ami annyit tesz, hogy beírod az app store-ba amit keresel, de ha ez nem megy akkor elhiszem, hogy nehéz 😉 de most én hiába mondom, hogy mióta megvan alig használom az asztali gépem(csak weblap készítés / iPad szinkron esetleg… Laptopom is faterhoz vándorolt… Szval kb ennyit a nem való semmire dologról. 😉 de ha nem tetszik akkor nem kell venni 😀 ezt tudom ajánlani…

Ui.: a flashről meg annyit, hogy melyik az a – bocs a kifejezésért – SzaR oldal, ahol flash van 😉 más meg semmi… Csak úgy mondom… 😀 (nekem egyáltalán nem hiányzik)

korum

Most ez hogy jön ide?
Melyik az az app, amelyiktől kényelmes lesz tartani, vagy jobb lesz a hangja? 😀
Vagy van olyan browser ami jobb kezeli az oldalakat mint a Safari, és nem kell zoomolgatnom ha valami apró linkre akarok kattintani? Nem hiszem, mert maga a képernyő mérete limitálja ezt.

Valamit félreértettél, mert én egy szóval sem írtam azt, hogy bajom volt az alkalmazásokkal, nem is lehetett, hisz a browsert és a video capture-t leszámítva csak képregényeket olvastam vele, az meg kimondottan tetszett, de ezt biztosan megérted, ha még egyszer elolvasod lassan amit írtam.

Vagy csak kötekedni akartál?
Nem sikerült 😀

Jonathan

Én kérek elnézést 😉 én nem akartam kötekedni nem vagyok olyan … annyira 😀
Mondjuk nem tom mi bajod a hangjával, hasonlítsad össze egy notebookal… Nem sokkal lesz hangosabb szerintem, a tartás meg olyan, hogy el kell találni, mindenkinek más a kényelem, vagy veszel egy tokot 😀 a Zoom meg… El kell fogadni és kész 🙂 de ez más gyártójánál se lesz jobb … Sőtt…sőtt 😉 Hy 😀

korum

Hangjával önmagában semmi, fejhallgatóval pl. fasza, csak az apró hangfalai gyengék.
Talán az a legjobb megfogalmazás, hogy egyemberes 🙂
Amíg egyedül nézel egy filmet, oké. Ha már ketten, amit egy notebookal gyakran elkövetek, szóval nekem erre kellene egy alternatíva, akkor igazán hozzá sem fértek, kicsi a képernyő, fejhallgatót sem használhattok meg le sem tudjátok kényelmesen tenni sehova.
Értem én, hogy sokaknak ez jó, – sőt, erre van kialálva – de nekem pl. nem, mert ha filmet nézek akkor ritkán egyedül.
Az meg, hogy más gyártónál sem lesz jobb, nem érv az iPad mellett, hanem komoly érv a tabletek ellen.

Jonathan

Én meg ha filmet akarok nézni akkor leülök a kanapéra… és megnézem tv-n… Akkor mindenki oda fér 😀 ha csak ez az ellen érv… A tebleteknek is megvan a célja, szerinted miért írta a Handrás is, hogy be kell menni üzletbe szépen és el dumálgatni az eladókkal, mert akkor nincs csalódás…. Mondjuk ebbe nehéz csalódni 😀 szerintem.
De nem vagyunk egyformák, van aki utálja az applet van aki meg ölne érte. 😀

korum

Jah. Én meg megvenném a képregények miatt, az ide irogtók többsége meg valószínűleg néz, hogy ez milyen hülyeség, mikor az iPad filmnézésre meg browsolásra van, a képregény meg hülyeség 🙂
Az egyetlen probléma, hogy csak ez miatt most még egy kicsit drága.

Sien

Gianni: kicsit olvasgass utánna, hogy a nyáron milyen “garanciákkal” lehetett ipadet venni.

Sien

Korum: addig jó amíg ennyire tudunk egymástól különbözni. Nézd meg milyen fura, a te teljesen ipad ellenes véleményed semmilyen rossz hangot nem keltett a “birka applefanok” -ban. Vehetne példát pár megmondóember.

Peter

korum: Otthon nem ezen kell filmet nézni (megjegyzem nem is notebookon), arra találták ki a házimozit (már ha a hangzás is fontos) vagy csak a sima asztali DVD lejátszót meg a 80+ cm-es tv-ket…
Viszont utazáskor tökéletes filmnézéshez, hosszú repülőutakon nagyon jó (tartani sem kell, mert a tokom képes különböző poziciókban megtartani a gépet), sokkal praktikusabb mint egy notebook, csak hogy mást ne mondjak, az akku idő és a helytakarékosság miatt is.
Hála a 3G-nek az iPad-del bárhol, bármikor netezhetek, email-eket fogadhatok, stb.

korum

“korum: Otthon nem ezen kell filmet nézni (megjegyzem nem is notebookon), arra találták ki a házimozit (már ha a hangzás is fontos) vagy csak a sima asztali DVD lejátszót meg a 80+ cm-es tv-ket…”
Én szeretek néha csak úgy az ágyban megnézni egy filmet, arra pont jó a notebook, vagy valami hasonló – lehet hogy konzervatív vagyok de szvsz a hálószobában nincs helye a TV-nek.

klarky

Azért annyit nagyon halkan had jegyezzek meg, hogy mi pl. ép egy térinformatikai alkalmazást csinálunk itt a cégnél, ami full flash alapon fog menni, én nem magunktól találtuk ki, hanem egész egyszerűen (nem mondom meg melyik vezető térinformatikai alkalmazásfejlesztő cég) ajánlására az lesz az alapja.

Szóval azt aztán nézhetnéd az iPad-on, a kis kék kockán kívül mást nem nagyon fogsz látni, pedig ez az alkalmazás ép arról fog szólni, hogy kimész a területre, böksz a térképre, és jönnek az adatok ami az adott koordinátára vonatkozik.

Tudom, h lehetetlent kérek, de ezen a flash dolgon túllendülhetne már az apple és támogathatná alapból. Kicsit fura, hogy kendácsolásra kényszerítik a felhasználót, ha akarnak ilyesmit is használni.

Nccav

korum:

Érdekes de még arra kíváncsi lennék részedről, hogy a hordozhatóság/ felhasználhatósággal kapcsolatban mi a véleményed?

Handras

Klarky: a Samsung galaxy tab, elvileg tud flasht, de megse fog menni rajta a cuccotok. Egyszeruen tul gyengek az 1 GHz-es procik ahhoz, hogy normalisan meg tudjak jeleniteni a flash tartalmakat. Meg egy indavideo is problemat okoz ezeknek az eszkozoknek.

korum

Hordozhatóság:fasza. A zsebbe nem fér, de hét nem is arra van kitalálva. Itt nincs mibe belekötni.
Felhasználhatóság: Én számítógépet 4-5 dologra használok:
munka – erre nem jó az iPad
játék – ezt nem próbáltam
néha fimnézés – erre nem jött be
netezés – erre többé-kevésbé jó

korum

“Meg egy indavideo is problemat okoz ezeknek az eszkozoknek.”
Ez inkább az indevideó hibája, még olyan vasak is zörögnek alatta, amelyek amúgy más flash videókat gond nélkül lejátszanak.

Handras

korum: pedig filmnezesre kivalo. Egy hosszu akar 9 oras repulouton vegig nezhetsz rajta filmet, es nem fog lemerulni, Airplayel meg ratolhatod a filmet a TV-re otthon. Egyszeruen prefekt.

KI

Handras: más téma, de a két Macbook Air közül te melyiket ajánlanád?Úgy értem a 11 és a 13 collos közül.

korum

Handras: hogyan lehet egyszerűen megoldani a video grabbelest iPadról? Akár szoftveresen akár hardverrel? Tehát szeretném elmenteni videofájlba azt, ahogy dolgozok rajta.

miv

Sziasztok,
Handras, iPad vásárlók! Légyszi emlékezzetek már vissza, az iPad-en lévő fólia eltakarja az alsó csatlakozót vagy fóliás állapotban is be lehet dugni? Tudjátok, beszinkronizálnám, feltölteném mielőtt a fa alá kerül. 🙂

Kérdés 2: Hogy álltok a készlettel? Még mindig igaz az, hogy nem lesz hiány?

Köszi,
Miv

Ferrer

Apple fanok kitalálták, hogy mivel nem támogatja az iPad a flashes oldalakat,így már maga a flash is szar. Ez aaaaz, repüljünk vissza az időben, és gyártsunk csak html oldalakat némi javascriptes fűszerezéssel.
Ez annyira gáz, nem gondoljátok?

WTF

Ferrer: gondolom ez alapján nekem plö azért nem hiányzik a flash, mert jobs megmondta, ugye? Ha hiányozna, elküldtem vna már jobsot párszor a francba. Qrvára nem hiányzik. Ha olyan hihetlemül fontosak neked a reklámok az oldalakon, a flashes gagyi játékok, meg az indavideo, ott a galaxy tab, vagy a tegnap itt beharangozott fantörpikus archos.

DigiSample

@korum: Deleveloper tools kell hozzá, mert ott van hardware emulator. Azt meg már tudod videó kepcsörölni a gépről. Szerintem így megy. Azért gondolj bele, hogy az ipad hardwarén megy a saját dolgod, plusz a screen capure? Jó lenne, de nem hiszem.

Az appstore-ban hirtelen nem találtam ilyet, szerintem nem is nagyon lesz, hiszen a háttérben kellene fusson. Marad a developer tools.

Jonathan

Ahogy Handrás is mondta, nem bírná se a processzor, ha meg mégis menne rajta akkor meg olyan hamar lemerülne, hogy csak néznél, hogy az mi az 😀 10,5 óráról asszem lemenne az akksi idő 1,5 órára, és azért valljuk be… Inkább no flash és nem laggol, nincs szídás, hogy milyen lassú szar és milyen hamar lemerül. 😉 erről ennyit 😀

Gianni

Sien: az, hogy az apple Magyarországon hárított és nem akarta gariban javítani a készüléket az az apcom szegénységi bizonyítványa és ha egyet értesz velük csak sajnálni tudlak. Én is GBR-ben vettem mert ott lehetett kapni itt meg nem. Szóval??

Gianni

Akkor apple szeg.biz.
Elmegyek vakációzni meghibásodik a készülékem de nem javítják mert ott nincs forgalomban? = Apple világ gari