Kádár kockából luxus ökoház

800 000 családi ház van Magyarországon, amiket Kádár kockának hívunk. Legkevésbé sem szépek, ráadásul borzasztóan magas a rezsijük. Szerencsére van megoldás.

Ha szétnézünk az ingatlan.hu-n és házat keresünk, mondjuk valami modern minimál dizájnos 100 nm körülit, akkor háromféle csoportba botlunk.

  1. Lepukkant tipikus Kádár ház
  2. Rengeteg pénzből felépített ízléstelen sok szobával telezsúfolt házak
  3. A tökéletes ház, csak épp négyszer annyiért, mint amennyit rá tudunk szánni

Ezeket a köröket futom két éve. Olyan házat találni, ami szép kilátással rendelkező telken áll, 90-130 nm körüli, nincs egy csomó szoba belezsúfolva, kb lehetetlen. Telket még lehet találni (aranyáron) szép kilátással, tehát építeni kell. Viszont én kizárt, hogy évekig építkezzek, hiszen nincs tőkém, csak az ami a jelenlegi lakásomban áll. Tehát lakás elad, utána lehet építkezni. Ezért olyan megoldást keresek, ami gyorsan kivitelezhető, mint például a Noah ház, amiben egyszer forgattunk, vagy a Somlyóvölgyben épülő könnyűszerkezetes házak. Vagy lehet, hogy egy lepukkant ház átalakítása lenne a legköltséghatékonyabb?

A Solar Decathlon nemzetközi egyetemi innovációs házépítő versenyen találtam egy egész jó alternatívát. Íme:

Ezek a videók, a Patreon támogatóim nélkül nem jöhetnének létre:

Kapu.hu, Tiszta energiák, SmartnapelemRackhost.hu, Gabler hűtőkamrák, Tesla Universal, Használt elektromos autók, Holló Gábor, Andrássy Miklós, Plavecz Péter, Ambrus Dani, Kasler Attila, Dobi Csaba, Lepsényi Gábor, Kabay Dávid, Meetupvideo, Attila, Ráth István, Kele Gábor, NEXTFOTO Studió, Rácz Gábor, Vajda Márk, Nagy Balázs, Kisvarga Richárd, Láda-Hartyányi András, Polgár Andor, Meskó Bálint, Alfa Amore, Bak László, Franko Viktor, TöltőPont.eu, Nagy Roland, Faragó Attila, Stefan Hornak, Szép Gábor, Kovács Patrik, Tóth AndrásStreamTrek, Kolbert István, Hadi László, Vitatom.hu, Bencze István, Kele Máté, Kósa János, Veres Lajos, Kanczler Csaba, SomazedMarkert László,  Polonkai Norbert, Misota Richárd, Péter Tamás, Hafra Dániel, Ady Krisztián, Springer Botond mesterfodrász, Szirbik Albert, dr. Koscsó Krisztián, Fehérvári Attila, Sándor Bence, Kránitz Lajos András, Dobi Csaba, István Fidric, Hájas Tamás, Légrádi Zoltán, Orosz Bálint, Csík Nándor, Balázs Géza, Zsolt Kocsmarszky, Péter Örkényi, Attila Mészáros, Kiss Tibor, webeditor.huKreatura Média, Kövér István, Szakonyi Gábor, Tóth Gergő, Gergő Imreh Baksai, Tőzsér Martin, Kőhalmi Péter, Bencze István, Kövér István, Makó Krisztián, Kenesei Tamás, Glacz Bernát, Csobádi Béla, Pergel Dániel, Valuch Máté, Horváth Géza, Németh Roland, Robotka Attila, BurzaChrissHun, Kancsal Tamás, Nagy Norbert, Peter Botyanszki, Zoltán Vörös, Tamás Miklós, Vajda Márk, Miszlik Ádám, Vágujhelyi Gergely, Hangszerdiszkont.hu, Faluvégi Balázs Péter, Mikola Krisztian, Fehér Péter, Rapcsok Patrik, Csaba Sándor, Urbán Viktor, Kovács István, Dávid Lencsés-Tóth, Tamás Borsos, Otto Olah, Bunyevácz Árpád Márk, Weboldal készítés

15 hozzászólás

Valentin

Szép ház, szép videó!
Azért azt a szerencsétlen cseresznyefát be ne tedd majd a Venturi kamrába, mert valószínűleg hamar meghalna a folyamatosan felszálló légáramlattól, de ha nem is, a levelei és a cseresznyék biztosan fefelé nőnének! 😉 :-DDD

Lehet, hogy én is kimegyek megnézni!
Köszi András és Üdv!

temesi károly

miért kell mindenáron a múltat szapulni …. ezekben a házakban építésükkor rendkivül boldog emberek éltek , valóságos csoda volt számukra a saját kis kocka házuk. miért kell egy ilyen írással a szüleik , nagyszüleik életét kritizálni …….ja és a faház – egy nagy amerikai szar….

Innovált kutyák

múlt szapulása? Én boldog gyerek voltam a Trabantnkkal, de attól az még mai szemmel egy rakás szar.
A Kádárkocka nem egyértelműen az. Attól függ, miből épült. Ha téglából, és nem teljesen lelakott, szépen fel lehet újítani. Nálunk van jópár, kifejezetten esztétikus lett. Persze töredékéből annak, amibe a fenti koncepció kerülne.
50 éves vályogházzal viszont nem vesződnék soha.

Simon Gábor László

Ettől a Kádárkockázástól hányingerem van.
Olyan mint a panel proli. Ledegradáló és ocsmány, sőt valójában nem is igaz.
Valamellik barom kitalálta és megtetszett egy médiagecinek aztán tele fossa vele az országot.

Innovált kutyák

kicsit sem olyan, mint a panelproli. Kádár-korszakra jellemző, típusterv alapján épült 8×8-as vagy 10×10-es kockaház – Kádárkocka. Mi ebben a degradáló?

temesi károly

60 – s években médiag……. na ne má…!!???

Köles Ákos

Üdv!
Én előző héten voltam ott, de csak kintről szemléltem meg a házakat.

Ákos

István Havrilla

Szép a ház, de….
Önmagában.
Ennek költsége simán megvan ( nem mindenki szakember , aki lakik valahol és átalakítana) 40-50 millió. Ha már van ennyi, akkor dózer és lehet újat építeni. És olcsóbb.
Nem kellene világmegváltónak tartani egy ilyen ötletet, mert nem lesz belöle népszerű és tömeges építkezési mód.

Innovált kutyák

ebből az árból le lehet dózerolni az elavult házat, és fel lehet építeni a helyére egy másikat.

Banga Árpád

Tetszik, hogy ennyien fel vagytok háborodva, de véleményem szerint a cím választás nem volt előre megfontoltan azzal a szándékkal, hogy bárkit is sértsen. Sokkal inkább gondolom, hogy a méretre utalva hasonlította András az épületeket. Méretre és nem a bekerülésre hasonlítva!
Alább olvastam a panelproli kifejezést, nos létezik ez a fogalom és létezik az embereknek ez a csoportja is, aki nem hiszi, járjon utána!!! Ez sem sértés céllal íródott!!!

John Paul

Benne vagyok egy ház építésében, csak az a kis helység zsúfolásig gépészettel: 20millió JMF. A tető lemezelve van szerintem kompletten olyan 8millió, ez eddig (ne legyen az hogy túlbecsülöm), 25m. Az ablak, ami nagyobbat nyit mint 2méter minimum 1millió, de lehet több, mert nincs benne merevítés, hányinger drága az erősített üveg 2méter felett. Ez a ház nem 50-60-70, hanem 70-80-90, de inkább lehet 100+. És ebben nincs benne, hogy most talán találsz jövőre “mestert”, ha jobbat keresel akkor 2021-re. 2 hét, ha van ember, de nincs.

Tamás Szabó

Magyarországon a könnyűszerkezetes/modern vályog/fa alapanyagú házaknak nincsen kultúrája. Sem építési, sem értékesítési.

Érdemes azzal számolni, hogy nagyon nehezen eladható lesz 5-10 év múlva egy ilyen ház jó áron. Ez nem az USA.

A Kádár kockák felújítása nagy tömegben esedékes, jó és környezetbarát technológiával üdvözlendő. ebben beleértem a ma még nem széles körben elterjedt új hűtási/fűtési rendszereket is, mint itt.

Balázs Lepény

András, írnál pár szót azokról a furi kis antennákról, amik a nappaliban (is) állnak a tripodokon? Mi célt szolgálnak? A fürdőszoba vályogburkolata “Tadelakt” nemesvályoggal történt, amit egy kedves barátom, Biró Árpád mester készített el. Aki picit is érdeklődik a fenntartható építészeti megoldások iránt (András, Rád is gondolok), tekerjen bele a Mester facebook oldalába 🙂 Pl. itt épp ezt a fürdőt https://uploads.disquscdn.com/images/8d93bfd5920ba51e62e65e11e5ffa724dd159757885f4d9035d62cb3c651d32d.jpg készíti.