iPhone X a kezemben – az első tapasztalatok

Alapvetően nem szeretek alig pár órás terméknyomkodás után videókat készíteni, mert az ilyen videókban általában a gyári adatokon kívül nem sok minden hangzik el. Az iPhone X viszont elég ütős cucc ahhoz, hogy kivételt tegyek vele, így aztán rávetettem magam, mindent kipróbáltam amire volt időm, aztán jól elmondtam videón, hogy mit gondolok erről a telefonról.

Ha még nem tetted meg, és érdekelnek az iPhone-ok, Apple gépek, elektromos autók illetve az egyéb kütyük, akkor iratkozz fel a Youtube csatornámra, illetve az Instagram és Facebook oldalamra, ez utóbbit egyébként nemrég csináltam, de már ott is vagyunk jópáran. Twitter nincs, és nem is lesz.

96 hozzászólás

Lenny

Őszinte videó, hasonlóan gondolom én is, ennyit nem ér egy telefon… 🙁 Viszont nagyon kéne. 🙂

Lendvai Norbert

Nagyon realtív az, hogy mit ér meg valami.

Van egyébként is a racionális és az eszmei érték. Sok dolognak a rosszul beállt értékrend miatt nincsen már reális értéke, eszmei viszont igen, így akinek ez utóbbi fontos, fizet érte, akár irreális árat is.

Másik oldalról pedig kár itt sírni, mert ahogyan Handrás is elmondta, neki ez a telefon munkaeszköz, így bőven (!) megtérül a befektetése.

balage

ok, ő ezt a telefont adja el, nem tehet mást – viszont az iphone áruson kívül nem nagyon tudok olyan munkát elképzelni, ahol ez valóban munkaeszköz lenne, és valóban megérné az árát.

( mondom ezt ugy, hogy pl. a nokia 7110-et 1999-ben a megjelenesekor vettem meg – az akkori ara 600usd volt… 😀 😀 😀 )

Lendvai Norbert

Hm, érdekes, hogy nem látod benne a munkaeszközt.

1.) PDA. Nagyon hatékony PDA az Apple ökoszisztémában.

2.) Egy komplett fotó és videóstúdió; közösségi médiás, és annál távolabbi értelemben is.

3.) WiFi hotspot.

Csak, hogy a legfőbb vonásokat emeljem ki.

balage

Nem az a kérdés, hogy az iphone alkalmas-e munkaeszköznek, hanem az, hogy az iphone X mennyivel alkalmasabb munkaeszköznek, mint mindjuk egy harmad (negyed) annyiba kerülő SE – konrétan ad-e egy Macbook Airt (vagy egy iPad Prot) az életedhez.

Fotó, videó studiónak tökéletesen alkalmatlan a kis képernyő, és a kezelőszervek hiánya miatt. Az, hogy fut rajta insta, meg videovágó, az nem azt jelenti, hogy iparszerű használatra sem alkalmas. Úgy gondolom, hogy Handrás sem iphonon vágja a videókat, hanem ott van arra valamelyik Mac.
Ha (akár fotó, akár videó) kameraként tekintesz rá, akkor vannak jóval olcsóbb, célszerűbb eszközök is

PDA funkció ezer éve megvan, és a wifi hóccpócc képességet sem az X hozta el.

A szolgáltató sem jótékonysági intézmény, tehát előbb-utóbb kifizeted a telefon árát (lehet, hogy magasabb előfizetési díjként álcázza, de valamilyen formában mindenképpen behajtja rajtad)

Az pedig, hogy téged “nem érdekel, munkára kell” – egyet jelent: érzelmi döntést hoztál, racionális döntésnek álcázva, amivel persze semmi gond, csak az asszony rá ne jöjjön 😉

Lendvai Norbert

Ha az SE-vel kell összehasonlítani, akkor nincsen miről beszélni. A két készülék messze nem egy ligában játszik.

Nyilván nem úgy értettem, hogy a telefonon fogod megvágni, de amit tud a kamerája az X-nek, az annak, aki fotós/videós tartalmat gyárt, megéri. (Márpedig én a szövegek mellett ilyen tartalmakat gyártok, illetve fogok gyártani.)

Nem, nem érzelmi döntést hozok majd, hanem racionálisat. Ha csak a fotós/videós képességeket, illetve az új kezelőfelület intuitivitását nézem, már megéri majd nekem.

Nézd, ha egy online magazint viszel, illetve számos témában van lehetőséged fotózni, videózni, akkor mondjuk egy plusz 100.000 Ft nem tétel a készülék 3-4 éves élettartamát nézve. De vedd úgy, hogy havi +8.000 Ft-ot kell kitermelni a példa összeg esetén 1 év alatt. Ez sem megugorhatatlan léc egy vállalkozónak.

Ott az oled kijelző, stb.

Az iPhone mindig is munkára termett, egy high-end készülék volt, van, és lesz is.

A szolgáltató meg nyilván a hűség fejében adja olcsóbban. Aki úgy dolgozik, annak úgy is korlátlan csomagja van, a mellé meg már olcsóbb a készülék is. És mivel kell a SIM, ezért a 2 év hűség mindegy, hogy van vagy nincsen.

balage

Továbbra sem sikerült alátámasztanod, hogy miért jobb munkára az X bármi másnál.

Ok, ne az SE legyen (bár pdanak, wifi megosztásra és még egy millió doogra ugyanúgy alkalmas, mint az x), legyen a 8-as. A kamera, stb. ugyanaz, mégis majd egy százassal olcsób…

Azt még mindig nem árultad el, hogy az X mivel termel ki havi 8000Ft-ot pluszban – csak azt, hogy ez “nem pénz”. De pénz baszki, pénz…

Marketinggel, politikával foglalkozz, mert van hozzá érzéked, de semmi olyannal, ahol konkrét döntéseket konkrét tényekkel kell alátámasztanod, mert az nem megy…

Én is megvettem, kipróbáltam, de már megvan az új gazdája – és nem azért nem tartom meg, mert drága vagy nem, hanem mert nem tetszik.

Nyugodtan vállald föl, hogy X-et szeretnél, mert csak.
Nincs is ezzel semmi gond, de fölösleges megpróbálni megmagyarzáni, hogy az miért is volt racionális döntés.

Lendvai Norbert

A mennyivel jobb munkaeszköz kérdést csak te hoztad fel, alapvetően azt mondtam, hogy ez egy munkaeszköz, ami ebből fakadóan szükségszerűen kitermeli az árát. Nyilván, akinek nem, az nem veszi meg. Problem solved. Éppen így, nem veszed céges autónak az A6-ot, ha nem tudod megtermelni az árát. Jársz helyette A4-gyel.

Nekem miben több a 8-nál:

1.) Home gomb nélkül már most mondom, kipróbálás nélkül, hogy intuitívabb a rendszer. És van egy tippem, nem véletlen, hogy a 7-ben már nem gomb volt a Home gomb.

2.) OLED kijelző. Nem nagyon kell magyarázni.

3.) Dupla (stabilizált!) kamera, ami a többinél csak a Plus változatban érhető el, ami pedig nagy nekem.

4.) Face ID. A Touch ID nagyon sok élethelyzetben nem old fel (pl. szitáló eső), így gyorsabb jelkódot megadni. Zavaró, nem kicsit, nagyon. A Face ID is segíti az intuitivitást, amit már említettem.

5.) Sima 8-ban nincsen portré mód és megvilágítás, csak a Plus-ban, ami már írtam, hogy nem játszik a mérete miatt. A portrémegvilágítást már most tudom, hogy mire fogom használni. Nekem már önmagában ez az egy feature pénzt tud termelni.

6.) iPhone 7 és 8-hoz némiképp nagyobb akku idő, ami mindig jól jön.

De idézném magam: „Nagyon realtív az, hogy mit ér meg valami.” Nekem majdan, úgy fél év múlva meg fogja érni a csúcsmodell.

balage

Nem, ez NEM munkaeszköz. Munkaeszköz az, amit racionális alapon megveszünk a dolgozónak. EZ NEM AZ.
Nem tud egyetlen olyan dolgot sem, amit 100-200ezerrel olcsóbban nem lehetne megkapni.

– home gomb hiánya? Most már nem lehet “vakon” belépni a teleofnba, rá kell nézni. Időveszteség. Kettőnk közül én próbáltam, és nem dőltem el tőle…
– OLED? jobb a feketéje? wtf… hol számít ez? (és hol látszik, mert az egymás mellé tett 7plus és x képe között nincs jelentős különbség) Dolgozik bárki kalibrált eszközként egy telefonnal? Ugye, hogy nem…
– stabi kamera. 8 plus tudja.
– face id? ld. home gomb. Aki esőben dolgozik az meg ugyis CAT-et kap, mert az valóban vízálló. Az iphone ugyanis nem (a marketinges szerint igen, de a szervizes szerint nem – és ezzel csak az a baj, hogyha megáll, beázik, akkor a marketinges a szervizesre mutogat)
– portré mód. Egy 3 dolláros app tudja (és jobban…), ráadásul már 7pluson is!
– akkuidő: 7plus (8plus) bőven tudja

Én részemről lezártam, az X nem racionális döntés (=nem munkaeszköz), hanem érzelmi döntés kérdése. A fenti pontjaid sem arról szólnak, hogy miért hoz több pénzt (=termeli ki az árát), hanem, hogy miért szeretnél (btw. fél év múlva is pontosan ugyanennyi lesz az ára a telefonnak – egyik iphone ára sem ment le modellváltások között)

És ezzel – ismételtem mondom – nincs semmi gond, erről szól a luxusipar, csak hülye dolog egy arany rolexet eladni munkaeszközként (merthát méri az időt, és majd úgyis kitermeljük)…

Lendvai Norbert

Én is lezártam, azzal a kiegészítéssel, hogy TE nem tudod MAGADNAK racionalizálni az iPhone X vételét. End of story!

Az egyébként nagyon nagy a baj, ha nem tudod racionális döntésként értelmezni azt, amit az intuitívabb használatról írtam. Dolgoztam napi sok órát korábban számítógépen, így tudom, hogy mit jelent az, ha a napi munka során egy-egy dolog nem 0.5, hanem 0.1 másodpercig tart. Anno ilyet pl. egy SSD beszerelése tudott okozni. És ne mondd nekem, hogy nem lehet érezni a 0.4 másodpercet, mert de, lehet. Csak ha te nem munkaként csinálod azt, amit én, akkor neked pont mindegy lenne, hogy 0.5 vagy 1.5 másodpercig tart. Na ez itt a lényeg, többek között.

Az iPhone X pedig nem, nem luxustermék, hanem egy high-end készülék, amivel az iPhone-ok következő 10 évét fektették le az Apple-nél. Ha ezt sem tudod a helyén kezelni, kár itt bármiről is eszmét cserélni.

Egyébként milyen érdekes, hogy figyelmen kívül hagytad a válaszod megírása során, hogy nekem a Plus NEM megfelelő a nagyobb mérete miatt. Innentől értelmetlen a Plus készülékekkel kapcsolatos válaszod.

Az, hogy bajod van a világ dolgaival, nem azt jelenti, hogy valakinek y mennyiségű pénzért egy termék nem éri meg. Egy 1 millió forintos laptop sem lehet sokaknak racionális döntés, de annak, aki 1 hónap alatt több milliót keres általa, pont mindegy, hogy 1 millió, vagy 1,5 millió. És akkor még hol van a termék életciklusa, ami az 1 millás laptopnál minimum 3-4 év.

Szóval kérlek, keresd meg magadban a feszültséged forrását, hogy legközelebb higgadtabban tudjál beszélgetni. Minden jót!

Végül pedig: azért úgy fél év múlva veszem, mert így döntöttem, nem azért, mert kevesebbe fog akkor kerülni.

balage

Köszönöm a pszichológiai tanácsadást, de bennem nincs feszültség, nem én akarok önmagamnak is bizonygatni. Bizonygatni folyton, hogy de ez bizony neked munkaeszköz, miközben egyetlen olyan tényezőt sem tudsz felhozni, ami ezt alátámasztaná.

Érzelmi döntések sorozatát hozod meg egy olyan eszköz érdekében, amit szeretnél megvenni – sokadszorra mondom, ez nem baj, az érzelmi motiváció is nagyon fontos tényező, de egy eszköz megtérülését nem segíti.

Nem mindegy, hogy 2, 3 esetleg még több év alatt térül meg. Mert azt jelenti, hgoy magáért az eszközért dolgoztál, és nem a saját bevételedért!

Ez hobbi, és nem működőképes üzleti modell, de ezel gondolom egyébként is tisztában vagy, hiszen nem vágnál bele ezek az ismeretek nélkül egy üzleti vállalkozásba…

Lendvai Norbert

Most komolyan azon vagy még mindig fennakadva, hogy egy iPhone X nem lehet munkaeszköz, és nem lehet vele havi szinten akár 6 számjegyű összeget kereseni? LOL, balage, LOL.

Nem bizonygatok, hanem érvelek. Csak mivel te nem tudsz, vagy nem akarsz nézőpontot, illetve értékrendet váltani, nem érted, vagy nem akarod érteni, amit mondok.

Épp erről beszélek! Honnan tudod, hogy nekem nem térülhet meg akár 4-6 hónap alatt az ára? Egyébként de, mindegy, hogy 4 év alatt vagy 2 hónap alatt térül meg, ha nem tervezem cserélni 3-4 évig. Kihagytad ezt a lehetőséget, szóval nem én nem tudom nagyobb látószöggel vizsgálni a helyzetet.

Maradjunk annyiban, hogy felvetetted, az iPhone X túl drága, ezért szerinted (!) nem lehet racionális választás munkára. Én meg azt mondom, hogy lehet.

De ezek után már nem fogok neked konkrét példákat hozni. Legyen a te házi feladatod, hogy megértsd, mikor és miért lehet reális választás egy pénztermelő közegben az iPhone X.

Jó hétvégét!

balage

Sokszor kérdeztem, de nem tudtál valódi, konkért példát hozni a megtérülésre. Nem fogják többen nézni/több pénzt keresni a vlogodat, mert oled kijelzőt nézel… kár becsapni, áltatni magad.

Ha ilyen “üzleti” gondolkodással akarsz vloggerkedni, akkor sok szerencsét hozzá, soha nem lesz valódi pénzkeresési lehetőség, meg fog maradni egy – máshonnan – finanszírozott hobbinak.

Mindig is szükség volt lelkes amatőrökre, hajrá!

Lendvai Norbert

Komolyan ilyen értetlen vagy? Nem hiszem el!

Ha van a kezemben egy 400.000 Ft-os készülék, ami hozzásegít ahhoz, hogy évi több millió keressek, akkor szerinted hol a megtérülés?

Amúgy lehet, hogy azért nem akartam konkrétumokat mondani magammal kapcsolatban, mert ez az egész nem rólam, hanem egy, a tiédtől eltérő nézőpontról szólt?!

Kár, hogy ezt sem értetted meg…

balage

Te nem értesz.
Nem érted a megtérülés fogalmát, fogalmad sincs, hogy mi alapján kell egyáltalán ezt a fogalmat értelmezni.

Én (legalább) két nézőpontról írtam végig:
– üzleti alapon (beárazzuk a többletszolgáltatásokat, és összevetjük az érte fizetendő összeggel. Egyszerű matek. És ez az X-nél nem jön ki…)
– érzelmi alapon (megtetszett, kell és kész – én is ezért vettem meg, és te is ezért akarod majd megvenni)

Te ezek közül a másodikat teljesen ignorálod, miközben az “érv rendszered” pont ezt a gondolkodásodat támasztja alá.

Sokadszorra mondom, nincs ezzel gond, de ne mondjuk már egy biciklire, hogy megéri, csak azért, mert tetszik, hogy piros…

Lendvai Norbert

Nézzük akkor, de már semmi kedvem ehhez, de lezárásnak jó lesz.

1.) Üzleti megtérülés

Veszek egy iPhone X-et, legyen a 256-os modell, tehát bő 400.000 Ft.

Csinálok cégeknek marketinges munkát, aminek része a fotózás, videózás, illetve az X-ben ott lévő fekete hátteres portrémegvilágítás révén olyan fótókat megcsinálok néhány perc alatt, amiért önmagában stúdióba kellene vinni mondjuk egy 30 fős csapatot. Ezt megszervezni nyűg a cégnek, én meg kattintok egyet, és ott a webre tökéletes minőségű „stúdiófotó”.

Ezzel a megközelítéssel, ami egy vállalkozói tevékenység egyik lába, tehát a telefon számos felhasználási módja közül csak egy, keresek mondjuk 6 hónap alatt 2 millió forintot. Az iPhone X már ingyen van, és bevételt termel.

2.) Érzelmi megközelítés

A gond az, hogy nem tudod felfogni mi a UX, és nem tudod, hogy mit ér ez meg, ha munkáról van szó.

Az, hogy tökölni kell telefonálás közben a Touch ID-vel, ha éppen csepereg az eső, bosszúság, ha éppen várnak infóra a vonal végén.

Ha belenyúlok a harmatos hűbe, és utána csak hosszú másodperces kéztörölgetés után lehet a telefont Touch ID-vel feloldani, bosszúság.

Hogy ez neked nem előny, ha Face ID-vel ilyen nincsen, az a te bajod.

Mondtam, amikor nekem tizedmásodpercek adnak hozzá a produktivitásomhoz, akkor nem akarok tökölni egy vagy feloldó vagy nem feloldó Touch ID-vel.

Szóval, amit te érzelmi döntésnek, érzelmi alapú racionalizálásnak látsz, a mögött olyan nézőpont van, amit NEM VAGY HAJLANDÓ magadévá tenni…

balage

Üzleti megtérülés:

Portré mód:
– próbáltam, nem olyan szuperfasza, mint a demón volt. Nagyon sok mindennek passzolni kell, hogy használható eredményt produkáljon.
– iphone 7 plus + 3 dolláros app ugyanazt tudja – sőt TÖBB állítási lehetőség van. Egy 670USD-s funkciót akarsz megvenni 1000 dollárért. Ez illetve erre hivatkozni nem racionális, nem ésszerű (vagy akár mondhatjuk azt is, hogy hazugság, saját magad becsapása).

Megtérül a különbség 3 munka alatt = elbuktad 3 munka profitját (ingyen dolgoztál)!

Face ID: szintén nem olyan fasza, érezhetően lassabban reagál, meg kell emelni, fölé kell hajolni.

De már megint egy olyan dolgon vitatkozunk, amiről neked fogalmad sincs (elvárásaid, vágyakozásaid vannak), mert nem próbáltad, nekem meg itt van előttem, és próbáltam.

Az, hogy tudom-e mi az UX, tudom-e mi éri meg, vagy éppen mi nem, hidd el nagyobb a tapasztalatom. Talán ezért tudom érdemben elkülöníteni, hogy mi az ami fubkcionális éri meg, és mi az, amit érzelmi alapon szeretnék.

Az emocionális döntésekről fogalmad sincs, nincs is értelme erről tovább – majd ha el tudsz különíteni egy üzleti döntést az érzelmitől, akkor van értelme. De erre NEM VAGY KÉPES.

Abigél Ráhel

valahol elérhetőek a munkáid? mert ez nagyon hobbi amatörként hangzott..HA te portré fotora szifont hazsnálsz..

Abigél Ráhel

miben segít hozzá jobban mint egy 150 ezredeses?

Abigél Ráhel

2 várjuk ki a végét .Kalibrált? nem ég be?
3 mégis remeg mint egy kocsonya nézz vs note 8 vidiket..
4 mega lol…
5 portré mode mega lol 2
6 várjuk ki a végét

Peti87

5. Ponthoz: A portrémód nem mindíg működik annyira frankón sajnos.Beltérben, amikor rosszabbak a fényviszonyok és egynél több arcról szeretnél portrét, akkor nem mindíg ismeri fel az arcokat és mindíg kírja hogy vagy tàvol vagy túl közel vagy a témához. De ha sikerül úgy helyezkedin és összejön nagy nehezen, akkor gyönyörű az eredmény.

Abigél Ráhel

munkaeszköznek is drága …Milyen munkát végzel ezen? vagy ő?..

Lenny

Ez a telefon semmilyen olvasatban nem éri meg az árát. 🙂 Szerintem ezt mindenki beismeri magában, még az Apple is.

Lendvai Norbert

Komolyan nem értelek benneteket…

Egyszerű matek. Megveszem, visszahozza az árát, és még profitot is tud termelni? Igen, van az a kontextus! Akkor meg mi a fenén lovagoltok?!

Komolyan „vicc”, hogy nem tudtok más távlatokban gondolkodni, mint hogy megveszem, és hú, ez most 100.000 Ft-tal többe kerül, és jaj, a plusz dolgok nem érnek meg nektek (!) ennyi többletköltséget.

Például egy S6-os Audi sem fogja sosem egy átlagembernek visszahozni az árát, de egy vállalkozásban már simán benne van ez a potenciál.

Lenny

Nem akartam belemenni, de mit tud egy iPhone X ami munkára kell és nem tudja egy 7-es?

Lendvai Norbert

Jobb és duál kamera, nagyobb tárhely.

Face ID, ami hatékonyabb, mint a Touch ID, és a home gomb elhagyása révén gesztusokkal kényelmesebb a használat.

Előbbi egyértelmű hardveres előny, utóbbi dologok pedig nekem annyit adnak hozzá a UX-hez, hogy érdemes 7 helyett X-ben gondolkodni.

De most kb. azt kérdőjelezed meg, hogy van-e értelme Audihoz kérni az S-Line csomagot. Sokaknak nem, másoknak viszont igen. Aki kéri, akár pénzügyi, akár más értelemben megéri neki. Most felejtsük el a pénzes Józsikat.

Itt azt kell látni, hogy ha van többlet, akkor az logikai potenciál, amit ha van esze az embernek, gyakorlativá változtat, és nem sír, hogy többe kerül.

Ti zsigerből azt mondjátok, hogy a többletköltség semmilyen körülmények között nem éri meg. Ami nem igaz. De tény, nem mindenkinek, és nem minden körülmények között érheti meg.

Kovács Szabolcs

Amúgy ezt én sem annyira látom át. Ha én a vállalkozásomba felkérnélek, hogy nem tudom mit csinálj… portfoliót pl? És jössz az iPhone-oddal fotózni, akkor én például azt mondanám, hogy kösz, ezt inkább így kihagynám. Sok ilyennel fogsz találkozni. Ezt nézve egy Nikon D90-al akár már nem feltétlenül küldenélek el. A te olvasatodba a felár a fotózásba térül meg. Az én olvasatomba egy iPhone-al fotózó fotós ne kérjen el annyi pénzt, mint egy rendes géppel dolgozó fotós, de inkább egyáltalán ne kérjen pénzt.

Lendvai Norbert

Nem érted a lényeget, amit korábban már írtam. Közösségi médiás, webes felhasználásra sok esetben éppen az a hiteles(ebbnek ható), ha nem nagyon profinak, így pedig nagyon drágának tűnő, már-már stockphoto minőségű képek kerülnek fel.

Hidd el, van az az élethelyzet, ahol sokkal inkább egy iPhone-nal érdemes lőni, mint egy (fél)profi géppel.

Amúgy ott a hiba, hogy a portré mód és portrémegvilágítás kifejezések félrevisznek sokakat, és nem látják a lehetőségeket.

A portré mód lényege, hogy egy profi géphez hasonló képi világot, azaz kicsi mélységélességet eredményez. Ezt nem csak emberi témáknál, hanem tárgyfotóknál is igen jól lehet alkalmazni.

Ugyanígy a megvilágítás sem csak embereknél jön jön; már ha működik tárgyakkal is úgy, ahogyan gondolom.

Nem mindegy, hogy kell 3 db eszköz (Apple vonalon mondjuk Macbook, iPhone, DSLR) ahhoz, hogy tudjak gyorsan (!), instant módon (!) a közösségi médiába és/vagy webre tartalmat gyártani, küldeni, vagy elég 1 db (iPhone).

Végül pedig ott a lényeg, hogy nem engem kérnek fel, hanem én látom meg a lehetőségeket, és keresek meg másokat. Ha kellően nyitottak, érdekli, érdekelheti őket, amit én ott látok, ahol más semmit. Ha nem elég nyitottak, akkor pedig nincsen velük dolgom, de legalábbis most nincsen.

♥♥♥

En is megkaptam tegnap, de jovoheten megy vissza, nem valtok 8plus-rol, annyira nekem nem jott be, hogy megtartsam.

Milan Rendes

kamu,ez egyértelmű. Ma van a kiszállítás,tegnap nem kaphattad meg 🙂
Álomvilágban élsz szivecske 😀

Milan Rendes

Megjelenes,kiszallitasi hatarido 3-a.2-an nem kaphattad meg 😉 kamuzz masnak

Vogon

a Macskáról told a videókat ne a drága vacak telefonról… hű de komoly alkata lett :)) Ahogy bejött a képernyőre elvesztettem a fókuszt

W

Egy lanynak jobban orultem volna, de na… nem vagyunk egyformak 😀

Máté Ferenc

Ha dolgozol és valahol az asztalon, a kezed mellett/billentyűzet előtt van a telefon, fel kell emelned, hogy “lássa” az arcod vagy elég érintéssel felébreszteni. (Gondolom itt vannak határok (távolság, szög) ahol még van esélye…
A video nagyon jó lett, a végét már háromszor újra néztem 😀

Peti87

Pénteken megkaptam én is. Azt vettem észre, ha kikapcsolod azt a funkciót hogy ne nézze hogy nyitva van a szemed, akkor valamivel gyorsabban old fel, de azért a hetesen a touch id gyorsabb volt.

DnP

Hátlapi touchIDnél mondod: “…benne van egy autós tartóban, nem tudod feloldani…” Előtte 2 perccel: facID: “…benne van egy autós tartóban, nem tudod feloldani…” 🙂 Hát izé… egyiknél szar, másiknál meg elsiklunk felette.

Frisco egyre keményebb

Portrait módban kinyílik faceID-vel. hátlapi ujjlenyomatolvasóval sehogy se.

csab2

András! Magánvéleményed szerint jövőre megmarad a dupla iPhone termékvonal? Mire tippelsz?

Zengei

Köszönet a videóért! Megvettem pár napja a 8 Plust, egyelőre boldog vagyok vele – visszakaptam a (munka)eszközömet, amit elveszetettem nyár végén az utolsó 10-es és az első 11-es frissítéssel. És persze ezen működik úgy a 11-es, ahogyan szerettem volna a 6s Plus -on is – de megértem az Apple sales stratégiáját – ha tetszeni nem is feltétlenül tetszik.
Jövő héten megnyomkodom majd jól a X-est is nálatok. Meglátjuk, váltani bármikor lehet… szabad világ… bár a súlyáról nem mondtál infot ha jól emlékszem. A 8 Plus kicsit nehezebb érzetem szerint mint a 6s Plus volt, nekem ez speciel bejön… szeretem, ha érzem is a technikát, persze ízlések és pofonok… az X -nek milyen a súlya egy plus-hoz képest?

OFF: Amúgy – ha esetleg Hordon ráér és érdekes a téma – kijött az IKEA Trafdri app-hoz a Home kit integráció (végre!!!). Összehoztam vele, és állati jól működik! Ezzel meggyőztek, hogy vegyek még ezt-azt melléjük, amit képes vezérelni a rendszer. Ez borzasztóan hiányzott hozzá!! ON

Jó X -esezést, hajrá hétvégi i3 post! 😉
Peace!

Abigél Ráhel

8 plus = elmúlt 3 év szifonjai.Sok boldogságot 😀

Valter Nagy

meghazudtolod saját magad , amíg nem volt nem veszek nem veszek ,mondtam pont Te nem vennél!!!!

Valter Nagy

Oké lényeg hogy vettél !!! :)))) Inkább te teszteld mint a nevem gál balázs . Bocs a személyeskedésért de igen rühellem 🙂

Liker Mark

Mindig mindennel ezt csinálja. ¨Nem éri meg vállalkozni MO-n. ¨ – persze, neki luxusautója, termékei, ruhái, lakása van.
Ő nem keres milliókat, stb., stb. (hát ha cégtulajként nem keresel meg havonta legalább 1 millát, akkor jó nagy balf..sz lehet.) – hát ezt még a 6 éves kisunokatesóm se hiszi el.

balage

nosza, állj neki, és vállalkozz – ne a pöcsödet vakarva irigykedj

Liker Mark

Egyáltalán nem irigykedem, csak egyszerűen rühellem az álszent sznob emberkéket.

Ergo: Ha van pénze, ne azt mondja, hogy nincs.
Ha iMac-et használ, akkor ne fossa egyfolytában, hogy ő neki csak MacBook Pro-ja van.
Stb.

Andras Horvath

Már nincs MacBook Próm, csak az iMac van. Amikor MacBook Próm volt (céges), akkor meg iMacem nem volt.

Még valamire kíváncsi vagy? Lakáshitelem, bankszámlám ilyesmi?

W

Ha jol emlekszem a videora, azt mondta kurva jo es kurva draga. Es annyi az ara amennyire tippeltek, de mar a bemutatonal latszott, hogy akar a BMW is felmenne a hasznaltauto.hu-ra, ha megjelenik es nincs ra zse otthon a kis mezes kocsogben 🙂

Frisco egyre keményebb

@Handras:disqus: reachibilityvel könnyebben el tudod érni a control centert. Home bar-ról lefelé kell swipeoplni, ezzel aktiválod rachibilityt (lejönnek fenti ikonok képernyő feléig), majd jobb felső ikon felől indítasz egy lefelé húzást és ezzel aktiválod a control centert.

Frisco egyre keményebb

De gyorsabb / kényelmesebb mint fogást változtatni a telefonon.

Vogon

http://handras.hu/mekkora-az-idealis-kijelzomeret-telefonon/

“Szerintem szükség lenne egy nagyobb kijelzős iPhone-ra. Most is így gondolom. No nem azért mert túl kicsinek tartom a jelenlegi iPhone 5s készülékem kijelzőjét. Sőt. Már ez a 4 hüvelykes kijelzőméret is határeset. Na de akkor miért? Nos, egész egyszerűen az Apple kénytelen lesz nagyobb kijelzőt gyártani, ugyanis a többi gyártó évek óta egymásra licitál kijelzőméretben, ezzel pedig elhitették az emberekkel, hogy minél nagyobb kijelző, annál jobb a telefon. Pedig igazából nagyon kevés akkora kezű-zsebű ember van akinek tényleg nem kényelmetlen a nagyobb kijelző használata”

Huey

Nálad mi a tapasztalat, nem
melegszik fel fotózástól? Az enyém hatàrozottan, a kamera környékén.

Gáti Péter

Handras, igazad van nem ér 1149 Eurót, (Ausztriában ennyi 64 Gbyte-os verzió), viszont mobilszolgáltatómtól, ahol már 4 éve vagyok,lazán megkaptam mindenféle kezdő befizetés nélkül, 24 hónapra havi 26 Euróért azaz a telóm 624 Euróba fog kerülni, mondjuk nekem elég nagy tarifacsomagom van ( 250 perc az EU-ba, Svácjba, USA-ba és 24 Gbyte internet használat). Most még 6s-em van de már várom a postást! Szóval szerintem azért egy normális európai fizetéshez megvannak a konstrukciók, hogy ne legyen méregdrága. Egyszeri befizetéssel új szerződéssel nagy tarifa csomaggal 400 Euróért már kézbe kapható! Írhatnál arról, hogy mobilszolgáltatóknál Magyarországon mi a helyzet iPhone ügyben! 🙂 Baráti üdvözlettel! (rég nem láttalak) 🙂

András Tóth

Egyetlen egy problémám van a telefonnal ami nagyon hiányzik: akku százalék kijelzes. 🙁 amúgy iszonyat korrekt készülék.

sarimarton

Szerencsére ez orvosolható szoftveresen, ha sokan panaszkodnak majd.

nunuke

A lányom azt mondta, hogy úgy nézel ki, mint egy teniszező, amúgy meg szintén macskás kontentet szeretnénk kérni 😀

Kormos László

Szia,
Az Iphone 7 ben, menübi, vagy bármelyik app-ban, ha kétszer megérintettem a HOME gombot, akkor összébb ugrott a kép, és elértem a “kijelező” tetejét.
Itt meg van ez opció? Ha igen kérlek írd meg, hogy hogyan lehet. Ha nem akkor nekem hiányozni fog. Van erre más megoldás a jelenlegi telefonon?
Köszi a választ előre is.

Serious

Szia Handras!

A videóban említed, hogy a facebook /hasonlók csak akkor mutatják meg mit írtak az ismerősök, ha fölé hajolsz, és ez a fícsőr győzött meg nagyon. Én iPhone 7-nél ugyan ezt használom a touch ID-val. Eddig is volt. Vagy nem ezt akartad vele átadni?

IS200

Nem tudom, hogy publikus-e a kérdésre a válasz, de azért megkérdezem: hány iPhone X érkezett első körben Magyarországra, illetve eladtátok-e egyből az összeset?

Bár nehéz összevetni Spanyolországgal, de sajnos itt nem tudtam időben megrendelni múlt pénteken mert dolgoztam, ma ugyanúgy nem tudtam elugrani a boltba, viszont próbáltam hívni őket (optimistán), hogy van-e még készülékük, de nem vették fel… (gondolom nincs)

Persze úton van az enyém, de csak dec 4-re érkezik meg, az meg még nagyon messze van:(

Köszi

viktike

Korrektnek tűnik a review, de egyetlen dologgal nem értek egyet: Steve Jobs nem mondta volna rá az igent. És még csak nem is az ára miatt, hanem a kis belógó sziget miatt. Azt a 3-6 mm szigetet igazán meghagyhatták volna keretnek.

Andras Horvath

Nem lenne szimmetrikus. Ha meg alulra is tesznek, akkor pont olyan lenne mint az s8. Pár óra használat után észre sem veszed, hogy van sziget, egyszerűen nem azt nézed.

vargatom

Azt a szigetet ket szempontbol is lehet nezni…

Egyfelol sok mindenben joval tobbet tud, mint az Xbox One Kinectje, mikozben meg ugy is kisebb nala hogy van mellette egy komplett telefon, eleg szep teljesitmennyel, meg egy kettos kameraval a hatlapjan.
Szoval igazabol eleg komoly mernoki teljesitmeny, hogy csak ekkora lett…

Masfelol meg, ha most sikerult ennyire lekicsinyiteni, akkor mar igazan nem olyan nagy elvaras, hogy belathato idon belul meg kisebb legyen a hardver – es akkor mar a szigetre se lesz szukseg 🙂

Na jo viccen kivul… azert a hangszorot meg a szenzorokat valahova azert csak oda kell tenni az elolapra.
Az Apple lepett egy kockazatosat, es megcsinalta ezt a szigetet. A nagykozonseg egyelore megosztott, de az igazi kerdes ugyis az lesz, hogy a vasarlok es felhasznalok mit szolnak hozza.

Plusz erdekes lesz majd figyelni, hogy a konkurenseik milyen megoldasokat valasztanak – hanyan masoljak az Apple-t es hanyan nem…

dj

Handras, a side button dupla kattintásra neked előjön a wallet? Bárhogy bűvölöm nem akar feljönni, pedig minden beállítás ok, Siri megy hosszú lenyomásra. Tudom apple pay, de az apple leírása alapján nem apple pay-t hanem a wallet appot kéne behoznia, pass-okkal stb. Walletbe loyalty cardok stb hozzá vannak adva és nagyon kényelmesen hangzik, hogy így elérjem őket.
Köszi!

Frisco egyre keményebb

Csak az Apple Payt hozza be, nem a Walletet.

Zsiráf Zoli

SE méretből várható teljes kijelzős változat? 🙂

Bernard atya

Egy ilyen keszuleknek lenne ertelme, ugyhogy biztos hogy nem varhato.

mazZzola

Azert van egy olyan erzesem, hogy Steve Jobs-al teljesen mashogy alakulnanak a dolgok. Szemely szerint 7 eve hasznalok iPhone-t (3G, 4, 5S, 6…valtas folyamatban), es sosem fordult meg a fejemben az atallas masra. Igazsag szerint most sem jutottam el odaig, de a gondolat felmerult egy bizonyos ponton:
iPhone 6…3 eves, nem szaguld mar ugy, frissiteni kellene. Oke, az X logikatlanul magas aru, a 8 ugyanaz kb, mint a 7, ami kozben olcsobb lett, legyen az.
Ez itt sajat hibam volt, realizaltam, hogy megerne a kulonbseget a 8-as (uveg hatlapot imadom, es megiscsak az X hardvere alapvetoen). Nagy szerencsemre segitokeszen visszavettek a legaprobb serulesektol is mentes 7-emet az elallasi ido alatt, azota pedig meglett a 8-as.
Minden jo lehetne, ha…a masodik napon torles kozben eszre nem veszem, hogy elol-hatul recseg a telefon (lehet mind ilyen osszeszerelesu, de megis nezessuk meg 3 napon belul a hivatalos szervizben). Nem tunt jonak a szervizes sracnak, csereljuk ujra. Megfogadtam, ha ez is recseg, akkor nem orommel, de elfogadom, hogy ez ilyen (bar 265 ezerert illene, ha nem tenne).
Es itt jott a legkellemetlenebb resz: Az uj, dobozos telefonon a folia lehuzasa kozben mar lathato karcok voltak, kis deformacio a toltocsatlakozonal, valamint foltos aluminium keret, szoval futas ujra vissza az iStyleba.
Itt ismet rendkivul segitokeszek voltak nagy szerencsemre, es sokszor elnezest kertek annak ellenere, hogy nyilvan nem az o hibajuk. (epp az ilyen eshetosegek miatt jarok csak hozzajuk, egy szurkeimportos helyen szivhatnam a fogam). Viszont itt inkabb azt valasztottam, hogy a penzemet kerem vissza, es alszok ra egyet.
Szeretnek ujabb iPhone-ra valtani, de:
iPhone X: Tokeletesnek “tunik”, de konyorgom 380 ezer.
iPhone 8: Kompromisszummal, de megis a legujabb hardverrel, ami 2-3 evig legalabb akadasmentesen fog futni. Emiatt valasztottam, de a ket csalodas elbizonytalanitott. Kicsit olyan, mintha osszecsaptak volna az X mellett.
iPhone 7: Mondhatni !jelenleg! ugyanaz, mint a 8 de nem annyival olcsobb, mint amennyivel kevesebb ideig lesz gordulekenyen hasznalhato a regebbi hardver miatt.
Tokeletesen egyetertek Handras korabbi gondolataval, miszerint regebben volt evente egy, szinte tokeletes telefon 200-250 ezer korul, ami realisnak tekintheto volt. Az az erzesem, hogy Jobs nem engedne ezt az ossze-vissza diverzifikalast, ossze-vissza nevezgetest, ossze-vissza szinezgetest, es egyeb marketing majomkodast. O mar kitalalt volna valamit, ami megkulonboztetne oket a tobbi gyartotol, nem pedig az altaluk bevezetett technologiak tokeletesiteserol szolna a dolog.

Dani

Nekem es a paromnak pentek reggel hozta meg a futar mindket peldanyt. Az ar szubjektiv, mi nalunk kb masfel heti atlag fizetes, szoval ha nem telefontarsasagtol veszed havidijert, akkor is eleg konnyu kisporolni. Magyarorszagi szemmel nezve azert huzos, ezt alairom. Parom imadja a feketejet, nekem csupan egy gondom van i7 utan: hogy nehez. Nagyon nehez. Persze mostanra hozzaszoktam, de ha 1x-2x meg megfogom a regi telom, azok utan mindig megrokonyodok.
A sziget egyaltalan nem zavaro, sok esetben nem is latszodik az app-ok hattere miatt, amugy meg egy szupercool egyediseg. A fenykepezo meses, bar a portarit modnal azert figyelni kell elegge hogy mit, mikor es hogyan. A home gomb egyaltalan nem hianyzik, ket nap utan egyszer nem ereztem hogy kellene, az uj kezeles nagyon jol mukodik. FaceID fantasztikus, viszont az eleg rossz, hogy csak 1 arcot lehet belallitani. Amig a parom allitgatta az enyemet, eleg kenyelmetlen volt orankent bepotyogni a jelkodom. 9.5/10

Máté Ferenc

Szép napot!

Több helyen jött szembe ez a support doksi (https://support.apple.com/en-us/HT208191

) és hogy ez lesz a következő “gate”… tapasztalatod nyilván nincs még vele (vagy ha igen, az régen rossz 😀 ) de van-e esetleg valami infód arról, hogy mit jelent az extrém idő (Csak a Waze ég be x óra navi után vagy pl egy óra FB is nyomot hagy?), mennyire végleges a beégés, ha előfordul és az Apple Care érvényes-e az ilyen esetekre? (vagy éppen azért írták le, mert nem).
Köszönöm!

Valter Nagy

Úgy kell felfogni mint egy ékszer. A romák milyen fuxokba vannak 🙂

Valter Nagy

Ez a legjobb szín!!! Fekete nem tetszik silver 5-ös!

Valter Nagy

Most sem értem a felháborodást egy parfümért nem sok 60 000 ? pl Creedek

balage

– nem érdekel az anyagi helyzeted
– face id: nem érdekel, hogy egy év múlva mit fog tudni. Ha véges időn belül nem megy, akkor nincs számomra értelme.
– portré: kb.20éve fotózóm. Most hobbi, de volt amikor ebből éltem. Ne vonj le elhamarkodtatott következtetéseket…
– soha nem akartam megmondani, hogy neked ez sok, vagy kevés. Én egy dolgot mondtam, hogy nem tudod racionálisan alátámasztani. És most sem tudod.
– az iphone x-et BÁRMILYEN hasnonló funkciójú készülékkel össze lehet vetni. Egy racionális döntés során nem zárunk ki, csak azért, mert “csak” Btw. ha a fotózás/videózás számít, akkor egy fényképezőgép/videokamera sokkal jobb döntés.
– akinek a kezében elfér az x, annak a plus is jó, nincs érdemi difi.

Lifestyle? Erről beszélek, amikor érzelmi döntést emlegetek.
Te meg akarod venni ezt a telefont, mert a marketing célba ért, de meg akarod magyarázni magadnak, hogy ez üzletileg jó döntés.
Hazudsz magadnak. Ne tedd.

Vedd meg, mert ezt szeretnéd. Semmivel nem leszel kevesebb, ha elfogadod az érzelmi döntésedet (sokkal kevésbé leszel frusztrált is), és nem akarod megmagyarázni magadnak/másoknak, hogy “márpedig ez akkor is racionális döntés volt”.

Lendvai Norbert

Utoljára, és ezzel befejeztem, mert látom, nem érted, hogy az érték, a hasznosság, a megtérülés, stb. fogalmak másként is értelmezhetők, mint ahogyan sokan értelmezik őket.

A Face ID új technológia, a gépi tanuláson alapszik, ergo meg kell tanulja az arcodat felismerni. Adott hibahatárral megy most, 3 hónapos napi használattal 100%, hogy biztosabban fog működni; mert folyamatosan tanul.

De nézzük visszafelé is. Amikor megtanítod a Touch ID-nek az ujjlenyomatod, 100%-osan működik (azokkal a részekkel, amiket elértél a tanítás során), de vannak olyan élethelyzetek, amikor ez romlik. Touch ID nem tud javulni, Face ID pedig igen.

Kit érdekel, hogy mióta fotózol? Adott egy telefonban egy feature, én meg tudok olyan használati módot, amivel ez a feature pénzt termel nekem. Akár most is, mert gyorsan meghatározom a korlátait, lehetőségeit, és majd akkor is, mikor már nem béta állapotban lesz.

„Én egy dolgot mondtam, hogy nem tudod racionálisan alátámasztani. És most sem tudod.”

Az a baj, hogy nem érted, a racionális fogalom mást és mást jelenthet, nézőpontoktól, kontextusoktól függően. Ami adott nézőpontból szélsőség, a másikból az a center. Ha ezt sem látod be, akkor nincsen miről beszélnünk…
Ha azt mondom, hogy az iPhone Plus modellek nem játszanak a méretük miatt, akkor azok nem játszanak. És ha itt és most, ebben a kontextusben ez nem fontos döntésalap, akkor te valamit nagyon félreértesz a döntésekkel kapcsolatban.

Segítek, az iPhone 8 Plus 11 miliméterrel szélesebb, mint az iPhone 7/8, ami mindennek mondható, csak figyelmen kívül hagyható tényezőnek nem.(Egykezes használat mond valamit?). Az iPhone X 4 mm különbséget mutat fel. X és Plus modell között van 7 mm, bő fél centi.

„Btw. ha a fotózás/videózás számít, akkor egy fényképezőgép/videokamera sokkal jobb döntés.”

Egy adott nézőpontból, egy adott kontextusban. Ezt kellene végre megértened!

„Te meg akarod venni ezt a telefont, mert a marketing célba ért,”

Nem, azért fogom megvenni, mert többet ad nekem, mint egy iPhone 7 vagy iPhone 8. Ahogyan pedig megbeszéltük, a Plus modelleket semmilyen körülmények között nem választanám, tehát nincsenek is a logikai palettán, mint választási lehetőség. (Remélem most már felfogtad!)

Kovács Szabolcs

A Face ID-vel kapcsolatban… A home gombot már el is felejtettem, nagyon könnyen hozzá lehet szokni. Ellenben az ujjlenyomatolvasó nagyon hiányzik és összességében lassabbnak érzem. 4 év iPhone használat alatt nem írtam be ennyiszer a jelkódom, mint most 4 nap alatt. Ha ennyire a tizedmásodpercek rabja vagy, akkor neked is rosszabb megoldás lesz. Elég ha nem megfelelő szögben kezded el nézni, és máris a jelkódod kéri, ani kb 1 másodperc, mire feldobja egyáltalán a lehetőséget. De eleve, ha zsebből elő veszed, az ujjlenyomatoddal már fel van oldva a telefon, mire az arcodhoz ér. Ha szerinted a nyert tizedmásodpercekkel x idő után 1el több pénzes projektet tudtál megcsinálni, akkor az ujjlenyomatolvasó jelenleg jobb partnered lehet ebben.

Lendvai Norbert

A Face ID-vel kapcsolat Magyarósi Csaba éppen ellenkezőleg nyilatkozott a videójában. Illetve lehet, hogy tévedek, de tippem szerint a folyamatos gépi tanulás miatt idővel javulni fog az ilyen-olyan szögekből való felismerés.

A Touch ID a tapasztalatom alapján nagyon macerás tud lenni. Sok olyan élethelyezetem van, amikor nem, vagy nehezen old fel. Illetve, olyankor is kell használni, amikor te egyébként nem szeretnéd. (Jön egy váratlan task, kijelző elalszik, mert éppen nem azt nyomogatod, fel kell oldani újra. És ha éppen nem akarja, az bosszúság.)

Jag Mediac

Tisztelt Handrás!
Ha megtennéd, hogy tapasztalatok alapján, saját telefon, demo darabok, megnyugtatnád a leendő X vásárlókat a neten feldobott Burn in feszültségkeltéssel kapcsolatban.
Michael

Laszlo Kiss

Szerintem a gyártó tökéletesen tisztában van/volt/lesz azzal, hogy rengeteg sznob ember létezik, akiknek semmi sem drága, ha van rá pénzük, ha nincs!…Ja? És feltétlen szükségük sem lehet rá, mert ennyi pénzért több célpraktikus masinát lehetne venni, ha már munkavégzésről is szó volt! Hát igen, ilyen mikor a villoghatnék kényszer és az emberi butaság találkoznak! Na hajrá Barmok!

Béla Lakatos

Sziasztok! Egy hete használom az I X-et teljesen megvagyok vele elégedve kivéve a Face ID. Nem tudom miért mindig elfelejti az arcomat. Kikapcsolas es ujra arcbelvárás után jo kb. 5-10 alkalomra, utána ismét elfelejti. Mi lehet a probléma?