iPhone-ok lesznek az iPodokból

Nem szoktam átvenni a külföldi oldalak idióta találgatásait, például a mostanában nagyon menő “jön az iPad 3 ősszel retina display-el” találgatásokat is simán kinevetem. Leginkább azért skipelem ezeket a híreket, mert semmivel nem tudják alátámasztani, max odaírnak valamit, hogy mert hallotta a kínai forrásától.

Én viszont most leírnék egy elég merész találgatást, de fogadnék rá egy so fluffy plüss Angry Birdsben, hogy előbb-utóbb igazam lesz. Két évvel az iPhone megjelenése előtt magát az iPhone-t is megjósoltam, de most még korábbra találgatok, konkrétan idén őszre.

Idén szeptemberben megszűnik pár iPod modell, és iPhone-ok veszik át a helyüket!

Ez ám a merész állítás, de indokaim is vannak, amire alapozom ezt az állítást:

1. Itt van mindjárt ez a chart, amin az látható, hogy elég keményen elkezdtek csökkenni az iPod eladások:

Az Apple tipikusan az a cég, aki évről évre szereti mutogatni, hogy milyen hatalmas növekedést produkáltak előző évhez képest X termék eladásai. Tehát valamit tenni kell majd az iPodokkal.

2. Az iPhone eladások évről évre drasztikusan emelkednek, tehát az emberek szívesen veszik az Apple cuccait, csak hát legyen benne telefon is, kézenfekvő, hogy akkor bele kell pakolni a telefon funkciót az iPodokba.

3. Eddig az összes iPhone modell nyáron jelent meg, most ez elmaradt, és őszről szólnak a hírek, meg hát nyilván ha most nyáron megjelenne az iPhone 5, akkor azért már legalább egy média esemény dátumot tudnunk kellene, de nem, tehát marad az ősz. (Írtak olyat is, hogy majd csak 2012-ben lesz új iPhone, de ez egyértelműen bullshit hír kategória volt.)

5. A két napja bemutatott iOS 5 és az iCloud rendszer is ősszel érkezik, ezzel együtt lehet bemutatni az új iPod családot iPhone-osítva.

6. Tételezzük fel, hogy tényleg szeptember elején jön az új iPhone az iOS 5-el együtt.

7. Az Apple a micro simnél is kisebb simkártyán dolgozik közösen a szolgáltatókkal.

8. Az iOS 5-ben megszűnt az iPod ikon, helyette egy új, Music elnevezésű ikon lett.

9. Az USA-ban mostantól függetlenül is kapható az iPhone.

Ezzel el is érkeztünk a lényeghez. Szeptemberben iPodokat szoktak bemutatni, már vagy 8 éve menetrendszerűen, és akkor most erre az időpontra időzítik az új iPhone bemutatását is? Na neeeem, ez hülyeség lenne.

Én azt gondolom, hogy szeptemberben lesz új iPod, de a shuffle kivételével mindegyik iPhone is lesz egyben. Az iPod Classic-ot már tavaly sem frissítették, ezt a modellt biztosan megölik. Lesz iCloud, felesleges 120 giga kapacítású iPodot hurcibálni, ott az összes zenéd a felhőben, pillanat alatt letöltöd amit aznap hallgatni szeretnél. Tehát iPod Classic kill.

Az iPod touch helyett lesz szerintem egy vékonyabb iPhone 4. A touch most is egy iPhone, csak GSM modul nélkül, nem nagy kunszt telefont varázsolni belőle.

iPod nano: Na ez már necces, de a mostani elkúrt nano után simán kinézem az Apple-ből, hogy csinálnak egy iPhone nano-t a fiataloknak a tavaly előtti nano méretében. A mostani nano is touch kijelzős, már csak a GSM modul kell bele, meg ergonomikusabb kialakítás, és a fiatalok venni fogják, mint a cukrot.

Az iPod shuffle mondjuk megmaradna csak zenére, de amint látjátok az összes többi iPodot megöltem, és telefon lett belőlük. Technológiailag semmi megoldhatatlan nincs abban, amit leírtam, az is nyilvánvaló, hogy az iPodokat felzabálják az mp3 lejátszóval felszerelt mobilok, tehát előbb vagy utóbb lépnie kell az Apple-nek. Azt nem gondolom, hogy az iPodokba lehetne még akkora innovációt lehetne belepakolni, hogy újra növekedni tudjanak az eladások, tehát előbb utóbb kihalnak, viszont a fent leírt húzással két legyet is ütnének egy csapásra. Egyrészt újra megindulnának az iPod eladások, másrészt az iPhone eladások is szárnyalnának, hiszen a kettő egy és ugyanaz. Lassan egyébként is szükség lenne 2-3 féle iPhone modellre, mert hiába működött eddig tökéletesen az egyféle modellel uraljuk a piacot dolog, azért egyszer ez is megtorpan majd, hiszen nem mindenki tud választani egyféle árú prémium telefonból, sokaknak elég lenne egy egyszerű iPhone nano is megfizethetőbb kategóriában. (jó persze ott van még a 3Gs is, de akkor is max 1.5 féle telefonról beszélünk)

Pár hónap és meglátjuk igazam lesz-e. Ha igen, akkor verhetem majd a mellem, hogy hát én megmondtam, ha nem, akkor is biztos vagyok benne, hogy az Apple nem fog csalódást okozni, és jó kis vasakat fog letenni az asztalra.

PS: ha ezt most angolul írtam volna, tuti kirakná címlapra a Gizmodo, főleg ha tényként írtam volna mindent, a post elején megjegyezve, hogy egy Foxconn dolgozó volt a forrás. 🙂

Update: közben kommentben linkelték, hogy pont erről írt a Gizmodo is, ők is hasonlóan látják az iPod-iPhone kérdést.
Sokan nem hiszik el, hogy nem a Gizmodo adta az ötletet. Nos itt van egy screenshot amin jól látszik, hogy itteni idő szerint 6:45-kor kezdtem el leszedni az illusztrációs chartokat a posthoz, a gizmodo pedig ottani idő szerint 4:44-kor rakta ki a saját postját. A giz indianapolisi idősávban van, ez 6 óra eltolódást jelent, itteni idő szerint tehát este 10:44 kor került ki a postjuk, én nem is olvastam már csak 9-én.
Plusz, aki nézte itt a blogon az élő wwdc közvetítést 6-án, az emlékezhet rá, hogy a videón már elmondtam, hogy lesz ez a mostani post miszerint iPhone-ok váltják le az iPodokat. Persze ettől még egyáltalán nem biztos, hogy így lesz, csak nehogymár az legyen, hogy a gizmodót másolom 🙂

207 hozzászólás

istii

Lehet, hogy lesz olcsóbb iphone, de nem lesz minden ipodból iphone ez 100%, mint ahogy nincs mindegyik ipadban 3G modul, miért lenne mindegyik ipodban gsm. Nano-ból nem csinálnak telefont, az inkább a telefon mellé mehetne egy kiegészítőnek, hogy mondjuk lehetne látni rajta a telefon értesítéseit, de önálló telefon nem lesz belőle.

Burn

Minden iPod keynoteon elmondják, hogy “we love music”. Ha lelövik a classicot akkor ez már nem igaz. Az összes zenémet akarom mindig jó minőségben, és igenis kell az a 160 gb, éppen ezért vettem. És a faszomnak sem kell a wifi sync bele. Nekem nem kell érintőképernyő meg csillió app, mert semmi mást nem akarok, mint az összes zenét a zsebemben. Nem hiszem, hogy ezzel egyedül vagyok.

Vikos

Én inkább arra leszek kíváncsi hogy technikailag mit tesznek bele a szifon 5-be….

Lehet hogy az én fantáziám gyenge de az NFC-n kívül más nem nagyon tudok elképzelni… valami google Wallet-hez hasonló..rendszer…

Az iCloud amolyan felzárkózás volt (amit nagy eleganciával oldottak meg).
Retina display-nél jobb nem kell.
Európában 4G még szinte sehol…
Memória kapacitás növekedés nem hiszem hogy lesz elvégre.. attól nm esik senki hasra hogy fél vagy 1 Tb megy a telefonjába… plusz ezzel félig meddig az iCloud-nak is alátesz..

Szóval a szifon 4 bemutatója után feltett kérdésem még most is áll : Hova tovább?
….
ui.: Még egyvalami tudok elképzelni: jobban összeintegrálják a Mac-eket az iphone-al…
Pl: közel kerülök az asztali gépemhez akkor az bekapcsol és force icloud sync….

Istensemtudja

Egyre többen keresnek önigazolást olyan marketing dolgokban, melyek a fogyasztás természetéből erednek, ettől mindenesetre még nem látnok valaki, sőt. Mindenesetre ez egyeseknek ér majdnem annyit, mintha maguk alkotnának valami újat.

Csak azért, hogy én is tippeljek (az Apple szeret több bőrt lenyúzni a vevőkről), így első köben nem lesz iPhone az iPodból. Sokkal inkább feltételezhető, hogy első lépésben egy hibrid megoldás jön létre, azaz az iPhone-nál kisebb termék, ami nem kifejezetten telefon, hanem mondjuk raknak bele 3G microsimet. Wifi, 3G, plusz a 3G-n keresztüli FaceTime-mal kiegészülve szinte telefon. De csak szinte, mert majd jövőre, egy újabb frissítéssel válik azzá.

Arghibald

Remélem azért nem szüntetik meg a touchokat szerintem az iPod jók úgy ahogy vannak.

Vojnits

Amint telefon lenne mindenből, azonnal új, magas hozzáadott értékü szenzáció kerülne a piacra, mint akkoriban maga a a mobil volt, csak most adatforgalomra. Szerintem az Apple jövője az intelligens házakban van, ahol mindent az interneten kötnek össze. Ennek az előfutára szerintem a “felhő is”.
Persze a mobil operátorok gondolom erős lobbyt képviselnek az Apple-nél. Nekik mindegy, csak valamit forgalmazhassanak…