Hihetetlen mennyiségű pénzt keresett az Apple. De…

Mióta elhagytam az Apple hajót, nem nagyon követem az Apple háza-tájáról érkező híreket. Időm sincs rá, meg jó is végre nem Apple-hírekkel tölteni az egész napomat. Azért arra kíváncsi voltam, hogy a karácsonyi szezonban hogyan teljesített a cég.

Nos, pont úgy ahogy azt lehetett várni. Az eladott iPhone-ok darabszáma kicsit csökkent, a nyereség meg akkorát nőtt, mint az állat. 20 milliárd dollárt kaszált az Apple három hónap alatt, amivel természetesen minden idők legjobb eredményét mutatta fel. A bevételek 70 százalékát az iPhone-ok adták, és hiába csökkent kicsit a darabszám, a megemelt árak miatt sokkal több pénzt kerestek a kevesebb eladott készüléken, a tavalyi azonos időszakhoz képest.

Az emberek szavaztak a pénzükkel. Megvették a méregdrága iPhone-okat, Tim Cook és csapata biztosan pezsgőt is bontott. Győzött az Apple felhasználók lojalitása, győzött az ökoszisztéma, a megszokás, szépen kifizettük a magasabb árat. Az Apple tehát idén sem csökkent majd árakat, hiszen most azt látják, hogy 1000 dollárért is megveszik az iPhone-t. Ezért bármiben lefogadom, hogy ősszel majd jön az iPhone X Plus 1200 dolláros áron és egy újabb rekord negyedév karácsonykor. Érdemes megnézni az alábbi ábrát, amin jól látszik, hogy mennyire megugrott az átlag eladási ár.

Szóval lehet ezt még sokáig csinálni, de! Remélem azért lesz valaki az Apple-nél, aki elgondolkozik azon, hogy hiába lett szélesebb a termékpaletta (nem is tudom hány féle iPhone kapható már), mégis elvesztettek 1 millió felhasználót, akik nem vettek iPhone-t, hanem valami mást vettek. Minden negyedévben 1 millió elvesztett vásárlóból, hamar lesz 4 millió, aztán 8, aztán 16 millió és így tovább. Ezek az elvesztett vásárlók pedig mind elégedetlen ex Apple használók lesznek.

Ha jól emlékszem egyszer még nem a piaci részesedés és nem is a bevétel vagy a nyereség  volt a legfontosabb érték az Apple számára, hanem a felhasználói élmény. Ha valaki többé nem Apple felhasználó – mert mondjuk nem tudja kifizetni a megemelt árakat – az milyen felhasználói élményt jelent?

 • ddomi

  Szerintem van egy logikai tévedés a következtetésedben, mégpedig, hogy tényként kezeled, hogy az 1 milliós csökkenés mind olyan volt, aki eddig iPhone-t használt és most 2017 végén váltott más platformra. Biztos volt ilyen is, de a tavalyi számokhoz képest az elmaradás az alábbiakból is állhat:

  – akik elhalasztották az iPhone vásárlásukat, de iOS-t használnak továbbra is
  – akik egyáltalán nem akarnak új készüléket vásárolni, de iOS-t használnak

  Szerintem a csökkenés abból adódhat, hogy sokan voltak, akik bár szívesen váltottak volna iPhone X-re, de sokallták az árát és inkább nem léptek semmit, plusz azok a jelenlegi Plus felhasználók, akik szerint kompromisszumos döntés lett volna az X, így kivártak.

  • eferix

   Ebben van valami, de nem tudjuk hogy ez hány embert érint. Engem speciel igen, mert már jóideje halasztom a vásárlást, mivel várok egy új SE méretű készülékre. Ha nem lesz tavasszal frissítés ezen a vonalon, akkor sem fogok más márkát venni, hanem megveszem a nagyon utált péklapát iPhone-t. Sajnos úgy fogom érezni, hogy rámkényszerítették amit nem akarok, de ennek ellenére eszembe nem jutna áttérni más platformra még rémálmaimban sem.

   • ROZSE

    Oké, de a kommented alapján te pont nem tartozol abba az 1millioba amiről András beszél. Te a (kommented alapján) azért nem váltasz mert még nincs új SE, azaz ebből a szempontból irreleváns, hogy mennyibe kerül az X. Gondolom sokan vannak így.

    • eferix

     Annyiban számít az X ára, hogy az már tényleg átlép egy lélektani határt, amikor elgondolkozol, hogy tényleg megér-e ennyivel többet, mert ha dolgozol is vele, produktivitás szempontjából semmi pluszt nem ad a 8-hoz képest.
     Viszont ha kijönne egy X Mini és nem jönne SE2, akkor megvenném az X Minit.

     • ROZSE

      Világos, csak sokan úgy akarják beállítani ezt a dolgot, hogy amiatt mert a csúcskészülék sokkal drágább lett (mihez képest?), amit mondjuk amúgy is a potenciális iPhone vásárlók 5%-a akarna megvenni, ezért a többi modell-re is csökkenne a kereslet.
      Mellesleg ez a “dolgozol is vele” ez tényleg elég vicces, mert mégis mit jelent ez egy telefonnál ? 😀 , vagy máshogy megfogalmazva, melyik az a modell ami nem jó “munkára” (jelentsen ez bármit is egy telefonnál), de egy X meg jó arra.

      • eferix

       Nem értem miért lenne vicces, hogy valaki nem csak Facebookra és Instagramra veszi az okostelefont.
       Most az, hogy telefon vagy tablet méretű a kijelződ, nem változtat semmit, attól még ugyanazok az appok megvannak, ha iPaddel lehet dolgozni, akkor iPhonnal is. Safariban bármilyen webes cuccal tudsz foglalkozni, de mindenkinek a melójától függ, hogy milyen appok tudják segíteni… de ha csak az otthoni ügyeidet intézed akkor se mindegy, hogy adott idő alatt X vagy 2X mennyiségű dolgot tudsz elintézni mondjuk várakozás közben valahol.

      • ROZSE

       Nem is ez a lényeg, nyilván maileket lehet olvasni iPhoneon is, Safariban is tudsz dolgozni, (bár nincs flash, és ez azért még mindig sok helyen szükséges), arra akartam utalni, hogy ezért tök felesleges egy X, ezeket bármilyen iPhoneon meg lehet csinálni, egy 7-esen sem lesz lassab. Tehát nincs nagyon olyan indok ami miatt mindenképpen csak az X a jó, tehát nem értem az ára miatti sírást, Drága? Drága. Ez van, nem kötelező megvenni, és valljuk be ha nem veszed meg akkor sem fog semmilyen hátrány érni azokkal szemben akik megveszik.

      • eferix

       Persze, ahogy írtam is, semmilyen pluszt nem ad az X ilyen szempontból, más szempontból persze ad, ha valakit a kamera vagy más egyéb érdekel.
       Lehet, hogy itt az ideje, hogy sírás helyett elfelejtse mindenki, hogy mindig a legjobb készüléket kell megvenni. Mindenkinek azt kell megvenni, amire valójában szüksége van. 🙂 De tudjuk, hogy sosem így működött a dolog… hiszen korábban is hitelre vették a legtöbb iPhone-t pont azok, akinek semmi, de semmi szükségük nem lett volna rá.

  • Hogyne, ők majd megveszik az 1200 dolláros iPhoneX+-t? Soha. Még több ember morzsolódik le. Én két éve gondoltam végig, hogy mennyit adnék egy iPhone-ért és semmilyen okot nem találtam, hogy 250 ezer fölött fizessek érte. Ezzel egyidőben barátságot kötöttem az Androiddal és semmi nem hiányzik az iPhone-ból – most S8-at használok, maximális elégedettséggel – esetleg a FaceTime videó hívás ami talán még mindig a legjobb minőségű.

   • eferix

    Van mellette MacBook, Watch vagy más Apple cucc? Szerintem max azok váltanak, akiknek csak önálló készülékként van jelen az iPhone.

    • MacBook Pro, iPad, Cinema Display. Az ökoszisztéma semmilyen különleges előnyét nem láttam, kivéve a FaceTime-ot ami tényleg nagyon jó minőségű videó chatet tesz lehetővé. Az összes többi érdektelen számomra (pl.: nem szoktam úgy dokumentumot írni laptopon hogy utána tableten vagy telefonon fejezzem be) vagy nagyon egyszerűen és akár jobb módszerrel lehet kiváltani (pl.: OneDrive gyűjti a fotóimat ahol 1TB területet kaptam ajándékba az Office-hoz, a Gmail nekem tökéketes e-mailre, a Google Maps és a Waze számomra megfelelőbb mint a Maps, a Word jobb mint a Pages, stb.). Nem köpködöm az Apple-t, de a telefon fronton számomra elvesztette a csatát és nem csak az árfekvés miatt. Ha annyira exkluzív dolgokat tudna mint régebben, akkor nem sajnálnám kifizetni az árát, de így én érezném felesleges pénzkidobásnak.

    • Márton Szigeti

     Ma ott tartunk, hogy gyakorlatilag semmilyen előnye nincs annak, ha minden cuccod Apple. Esetleg a FaceTime, de igazából az sem, mert ugye nem magaddal videotelefonálsz, hanem másokkal. Minden más (ami kb. az iCloud-ot jelenti) meg kiváltható 1000+1 módon, legalább olyan jó (vagy jobb) szolgáltatásokkal.

     Az Apple ökoszisztéma nem létezik.

   • ddomi

    Ha neked iPhone-ról váltás után semmi sem hiányzik az iPhone-ból, akkor milyen alapon gondolod, hogy releváns véleményt tudsz alkotni az iOS használok fanatikusabb rétegéről? 🙂

    • Fanatikus voltam 10 évig: iPod, MacBook, MacBook Pro, iPad, iPhone, Cinema Display, stb. és ezek nagy része ma is megvan és örömmel használom, mert jól működnek, tartósak, szépek – igaz, ezeket nem az utóbbi 2-3 évben gyártották.

  • Aki halasztja a vásárlást, mert nem tudja megfizetni az utód készüléket, az pont nem lehet elégedett user.

   • ddomi

    Nem tudsz elégedett 220d tulaj lenni ha kijön az M2? Nem látom az összefüggést, az X nem utód modell, az iPhone 8 az utód modell, az X egy új liga.

    • Elmondtam ezerszer. Régen volt 1 iPhone, AZ iPhone. A legjobb iPhone. 670 dollárért. Ennek az utódja a X, ami 1000 dollár. Addig trükköztek a modellekkel, míg ez lett a helyzet.

     • eferix

      Én azért reménykedem, hogy Cupertinoban is észreveszik ezt a nonszenszt és kitalálnak valamit. Bár leárazni nyilván nem fogják, mert az ciki lenne… kíváncsi leszek hova vezet ez az egész….

      • Daniel Nagy

       Mit vegyenek észre? A számok nagyon úgy tűnik, hogy őket igazolják.

     • ROZSE

      Az a “régen” az sem most volt már. Több éve van már plus modell ami nem csak a kijelző méretben múlta felül a kisebb változatot.
      De te ettől amúgy rosszul alszol, hogy ha nem a paletta legjobb modelljét használod, vagy nem értem?
      Aki vesz egy 3-as BMW-t az sem sír, hogy vehetne jobbat drágábban.

      • Nem tudom feltűnt-e, de az összes videómat iPhone-nal veszem fel. iPhone 8 Plus is jó lenne, de az egyrészt nem fér el a zsebemben, másrészt ugyanannyiba kerül mint a X.

      • ROZSE

       Jó, hát erre mit mondjak. Rajtad kívül nem tudok olyan videósról aki iPhone-al venné fel az adást. De ha ez neked egy munka eszköz akkor meg nem kell picsogni az árán (mintha amúgy is azt mondtad volna, hogy alig kellett ráfizetned), mert kicsit hülyén jön ki, hogy eddig bármilyen Apple terméket teszteltél/teszteltetek az iMagazinon anno, akkor az volt a magyarázat a magas árra, hogy úgyis “kitermeli egy-két munka alatt”. Na akkor lássuk, mert ez így nem hiteles. De a patreonnal nem ér 😉

      • A magas ár 250 000 forint egy telefonért. Az iPhone X 386 000 forint. Ez nem magas ár, hanem csillagászati.

      • Parr

       Teljesen egyetértek. Ezek az árak nagyon magasak. DE ahogyan írtad, már majdnem tucatnyi különböző iPhone-t lehet venni az Apple-től. A szoftverek meglehetősen jól optimalizáltak, ezért ma egy SE-vel vagy 6s-sel is el lehet lenni kényelmesen, az alkalmazások 95%-ánál a minimális sebességkülönbségnek semmi jelentősége, az a legtöbb ember számára nem zavaró. A skála csúcsán lévő készülékek egyre drágábbak, a másik végén viszont egyre olcsóbbak. (azt történt, hogy széthúzták a kínálatot, csakúgy, mint egyébként az iPad-eknél, a Pro vonal bevezetésével és a ‘sima’ iPad árának csökkentésével, de a Mac vonalon is ugyanez történik) Aki tehát nem tud – vagy nem akar – csillagászati összeget költeni iPhone-ra, az nem kell, hogy Androidos mobil után nézzen, vehet iPhone-t olcsóbban is és élvezheti ugyanannak az ökoszisztémának majdnem minden előnyét. Elfogadom, hogy számodra a munkádhoz a legújabb iPhone kamerája is lehetne jobb, de a legtöbb ember számára a legolcsóbb ma kapható iPhone is elég arra, hogy gyorsan lefényképezze, amit akar. Ezért elhiszem, hogy az elektromos autós és kütyüblogodhoz neked tényleg szükséged van mindig a legújabb iPhone-ra de ezzel aránylag kevesen vannak így.
       Ami pedig az innovációt illeti, tudja a fene, hogy hová lehet és érdemes innoválni a mai telefonokat. Biztosan lesz fejlődés, kényelmesebb és új funkciók, de a többség a két évvel ezelőtti iPhone-ok által kínált lehetőségeket sem használja ki.
       Az, hogy az X árát látva sokan egyelőre elhalasztották az új telefon megvásárlását, nem nagy ügy. Az Apple akkor vesztene jelentős bázist, ha a skála másik végén található, viszonylagosan olcsóbb készülékek forgalmazását megszüntetné. De nem fogja, mert ezzel tökéletesen tisztában vannak.
       Sok pénzt pedig úgy lehet keresni, ha mindenkinek eladjuk (majdnem) ugyanazt, de mindenkinek a legmagasabb áron, amit még hajlandó érte fizetni. Azon lehet vitatkozni, hogy ez mennyire szimpatikus, de bármely multinak mindenek előtt a pénz számít.

      • Garrett

       *379.990

      • Horváth Ádám

       Magyarósi Csaba is iPhone-al veszi fel a videói egy részét. A többit pesze valami kamerával, de nem hiszem, hogy a táskájában az a DJI Osmo Mobile csak dísznek van….Amúgy meg én is mindig az SE-mel videózok, fotózok mert mindig kéznél van és gyönyörű képeket csinál. Ami meglepő, hogy mintha néha szebb képet csinálna mint a munkatársam X-e, amire nem találtunk magyarázatot. Nem minden esetben de sokszor “élettelibb” az SE kamerálja.

      • Marcsingó András

       ??? Ugyanannyiba kerül ???
       Error…

      • Bocs a 256-os 8 plusz 360 ezres arara emlekeztem. Mindenesetre a 8 plus szamomra hasznalhatatlan. Nagy es kenyelmetlen, ha fizetnel se kellene.

      • Marcsingó András

       Én sem akartam, de az Apple tulajdonképpen rákényszerített. A méretet meg lehetett szokni. Azóta meg összehasonlítva az X-zel az előny is több. Normális 16:9-es videók, gyors, minden irányból feloldó TouchID,stb. Cserébe old-school kinézet. Valamit-valamiért. 😉

      • Alex

       Pont ezt akartam irni. Mar a 6 ota nem allja meg a helyet az hogy 1 iphone ami AZ iphone.. csak eddig mindenki verte ra a pocset h mekkora kiraly mar az apple h minden evben mekkora profit van de most hirtelen nagy genyosag lett. Bevezettek plusz egy kategoriat mint anno a plus merettel. Nemtudom mi a gond ezzel aki nem akarja nem veszi. Tenyleg mintha megvennem a csucs 760it 45millaert es kovetkezo evre ra a bmw mar csinalna W16os 780it is 10millaval dragabban es sirnek h eddig 45ert kaptam a legjobbat mi ez.. mert ha a 8 egy direkt tragyadomb lett volna es muszaj lenne az xet venni akkor ok. De nem lett az sot.. vagy adjak ugyanannyiert mint a 8at? Vagy legyen 70ezerrel olcsobb a 8 hogy 800$ert lehessen adni az xet? Hulyek ezek szerintunk?

      • Az iPhone 6 volt AZ iPhone. A Plus csak egy phablet volt, semmivel nem volt jobb, mint a sima 6. Ja és az iPhone 6 ára kb ugyanaz volt, mint az iPhone 5s-é.

      • ROZSE

       Nagyobb felbontás, jobb kamera, több ram(bár lehet ez csak a 7es szériától)
       Másik kommentedre is itt reagálva: ha nem lenne iPhone X akkor senkit nem érdekelne,hogy a 8, 8plus az mennyibe kerül. Még mindig nem értem, hogy miért zavar az téged ha a csúcsmodell drága. Ez csak akkor lenne probléma ha csak X-et lehetne kapni. De mivel még többféle másik modellt is lehet kapni, ezért ez nem probléma. Ha valaki meg nem tud élni anélkül, hogy mindig a legjobb, legszuperebb csúcsmobilt használja az így járt.

      • Látom te beszoptad rendesen a marketinget. Szerinted miért nem írtam semmi tesztet az iPhone 8-ról? Mert annak a modellnek nem kellene léteznie. Eleve az egy 7s, de az Apple trükkösen 8-nak nevezte el. De alapvetően az iPhone X kéne legyen a 8 helyén. De nem. Sajnálom ha nem érted mi a problémám. Még egyszer leírom: 2007-ben volt egy darab csúcs iPhone. Most a csúcs iPhone majdnem kétszer annyiba kerül. Ennyi a baj.

      • Traveller

       Nem azért nem írtál/írtatok a 8-ról, mert nem igazán lehetett “központilag”? Nem szabadott elvinni a reflektorfényt a X-ről.

      • Azért nem írtam róla, mert teljesen hidegen hagy a 8.

      • Marcsingó András

       Én meg azokon mosolygok, akik nem jöttek rá, hogy a 8 Plushoz képest, kaptak egy X-t 80e Ft-tal drágábban, kompromisszumokkal, ugyanolyan tudással. Ja, persze, a dizájn más lett hurrá! 80e Ft-tal drágábban. A tech youtube csatornákon meg tele van olyan videóval, hogy 2-3 hónap után örül, hogy 8 Plus is van, mert az X szép és jó, de sok a kompromisszum és leginkább beta készülék. Jó drágán. 😉

      • Alex

       A 8as nevezes a hulye amerikaiak miatt kellett csak. En ertem mi a problemad, de akkor 2014 ota ezt kene mondanod.

      • csab2

       Én bírom az Apple-t, soha nem lesz más telefonom csakis iPhone, de pont ezt mondom én is: a 8-nak nem is kellene léteznie. Lenne az X és X Plus a 8 és 8 Plus árában. Rengeteget eladtak volna belőle. Persze pont ez lett volna a gond: nem tudtak volna belőle eleget legyártani.

      • Krisztián Kovács

       ott az egyik lenyeges dolog. ez egy total uj kialakitas uj technologia (faceid). ha normal aron adtak volna, annyit rendeltek volna hogy tenyleg csak tavasz nyarra tudtak volna behozni a lemaradast, es a nepperek zsebet hizlaltak volna honapokon ketesztul. makjuk is volt hogy igy felporgott a termeles, ennel lehetne rosszabb is… hogy egyszeru visszafogni a rendelest? arazzuk be csillagaszatira.

      • “soha nem lesz más telefonom” – ez igen, a marketing pirulát sikerült egy egész dobozzal beszedni. 🙂

      • csab2

       Naná! Az teljesen mellékes, hogy évek óta szeretem az iPhone-t és az iOS-t, a hibák ellenére is.

      • Alex

       Ismet ugyanezt irtam volna 😀 6os ota a plus AZ iphone mert ha hangyaf*sznyit is de fejlettebb. Ami 100$al dragabb mint a sima. Ami 100$al dragabb mint az se. Most lett felette is egy kategoria ennyi.

       Ui ugy szidni az x arat h azt hasznal az ember meg foleg semmi ertelme minek vette akkor meg. Kb magat hulyezi le az ember. Kb semmiben nem elmaradottabb a 8plus. Es az meg mindig 200dolcsi minusz

     • Juhász Kiss András

      Ez a piacgazdaság. Ha van lehetőséged választani, akkor nagyobb az esély a vásárlásra. A logikával nincs baj szerintem, mert a többféle termék nagyobb piacot generál. Amivel viszont nem tudok vitatkozni, hogy a software oldali minőség tényleg nem olyan mint Jobs idejében…

      • Palásti Gábor

       Szerintem a software soha se volt jobb csak minden le volt tiltva ezért volt kevesebb hiba. Most hogy kezdenek engedni és több fajta hardveren kell tesztelni náluk is elő jönnek a hibák. Pedig most se kell annyi féle telefont lekezelni mint az androidnak.

     • sparrow79hu

      Igen. Itt jön be az idézet a Coca-Coláról, hogy az elnök is ugyanazt issza, mint te, mert csak egyféle van. Az Apple mára letért erről az útról.

     • Treil

      10 év alatt mennyi volt az infláció, mennyi ma annak a 670 dollárnak az értéke?

      • A tech cuccok ara lefele megy, nem felfele. Lasd pl TV-k. Galaxy S8 is pl annyiba kerul mint az S3-volt.

   • Juhász Kiss András

    Elég sok mindent használok. Van Watch, Pad, Phone, meg egy 2011-es MBP-m. Az első Phone egy 5-ös volt. A második egy 5s, amit az asszonytól örököltem. A mostani egy 7-es, mert érezhetően gyorsabb volt mint az 5, ezért cseréltem, de az 5s-t megatartottam. Nem tartozom a potenciális vásárlók közé, addig használok valamit, amíg tudom. Sajnos az X tényleg drága, de én konkrétan tudok aludni nélküle. Azért azt titkon megjegyzem, hogy ha a Samsung Note hamarabb jön ki, akkor most sem iPad Pro-m sem pedig Iphone 7-em nem lenne. A munka miatt rengetegszer kell jegyzetelnem, amire a tábla és a ceruza maximális megoldás számomra ami miatt hordanom kell egy hátizsákot, hogy mindig nálam legyen. Mennyivel egyszerűbb ez mondjuk egy Note formájában.

 • ROZSE

  Az egy dolog, hogy drága lett az X (valóban az) de nem hinném, hogy emiatt lenne sokkal kevesebb új felhasználó. Ez tényleg olyan, mintha a BMW azt mondaná, hogy azért tudtak eladni sokkal kevesebb 1-es, 2-es, 3-ast, mert a 760LI sokkal drágább lett.

 • Gipsz Jakab

  Ez az “Apple ökoszisztéma” nekem kicsit kínai. Mit kell ez alatt érteni? Van valami, ami csak Apple készülékekkel működik?

  • ROZSE

   Ez azt jelenti, hogy ha van pl egy MBP-d akkor sokkal jobban megéri egy iPhone-t venni mellé, mint egy androidos telefont, mivel sokkal több kényelmi szolgáltatást nyújt ez a 2 együtt. Pl handoff, telefonálás macen, universal clipboard, AirDrop stb. Vagy hasonló a helyzet ha van egy iPhone-od, akkor nyilván Watch-ot veszel mellé, nem egy androidos okosórát:

  • Igen elég sok minden. Pl Apple Watch, iMessage, Mac-en a Final Cut.

 • Megad3th

  Szerintem (!!!) egyszerűen azért lett kevesebb az eladás ebben a negyedévben mert 1 hónappal később jött ki a piacra az a modell ( iphone x ) amire legtöbb vásároló várt. És így az előző évek azonos negyedéveihez képest minden csúszott 2017 Q4ben…

  • Ez majd Q2-ben kiderül. Jan feb március eladások nőnek, akkor igazad lesz. 🙂

   • Megad3th

    Meglátjuk. Mindenesetre a karácsonyi szezonból kiharapott egy hónap sokkal nyomósabb mint a 2018 Q1 eladások. Én nem gondolom, hogy ez ott visszajön. Ezt egyszerűen elbukta most az Apple. De a drágább ár azért szépen kompenzálta az eladási számaikat… 🙂

   • Teomo

    Azért van már most igaza, mert nem veszett el 1 millió vevő, sőt, több is lett. Azt nem vetted figyelembe, hogy tavaly 14 hét volt ez a negyedév, idén meg csak 13. Tavaly ~5,6 millió telefont adtak el hetente, idén ~5,95 milló/hét. Ha most is 14 hét van, akkor 5 millióval több telefon megy el ebben a negyedévben, az 1 millió mínusz helyett.

 • napraforgó

  “Engem egyébként a gondolat is hidegrázással tölt el, hogy egy tepsi méretű phablettel a zsebemben mászkáljak. A minap láttam egy kínai kiscsajt, ahogy majdnem kiejtette a kezéből a hatalmas telefonját, mert egy kézzel próbált nyújtózkodni a kijelzőn. (nem tudom milyen készülék volt, mindegy is, de valami 5 inch körüli cuccot használt)”

  ki gondolta volna anno, hogy ilyen drága lesz a hidegrázás :))

 • Vogon

  ” Ezek az elvesztett vásárlók pedig mind elégedetlen ex Apple használók lesznek.”

  ebben tévedsz… ezek az elveszett vásárlók majd mind elégedett Samsung S8 használók lesznek.. :))

  tudom mit beszélek, 6S-ről váltottam

  • Traveller

   Egyszer mentem át androidra sok év alma után, keserves másfél év volt (HTC One M7), alig vártam, hogy visszaváltsak iphone-ra.

   • Emmert József

    Azóta nyilván semmi sem változott. 😉

   • Az hány éve volt? Három? Négy? Pont ez a lényeg. Az Apple versenytársai ezalatt az idő alatt nem kényelmesen hátradőlve számolták a pénzt és ábrándoztak hanem sok tekintetben jobb telefonokat tettek le az asztalra mint a régebben etalon Apple. Ezt a vak is látja, ezért durva húzás az Apple részéről és tűnik elbizakodottságnak, hogy a csúcskategóriás készülékét nem egyre több embernek adja el, hanem egyre kevesebbnek csillagászati áron. A Vertu hasonló üzleti modellt képviselt, béke poraira. Hátha az Applenek bejön…a kereskedelmi igazgató a Burberry luxus márka embere volt… akkor jó lesz a részvényeseknek, de oda a régi Apple filozófiának, a közösségi élménynek, a világot megváltó, technológia úttörő szerepnek. Csilivili drága ékszernek lehet majd tekinteni az Apple cuccokat, mint a túlárazott Swarovski kristály, ami semmivel nem több mint egy kamu ami gyémántnak tűnik de csak a marketing tartja a bizsu fölött.

    • Traveller

     Azt hiszem négy éve volt. Tulajdonképpen nem tudom, hogy magával az androiddal volt-e bajom, vagy a végtelenül rossz minőségű telefon rontotta le az összélményt (ennyire gány telefonom sosem volt, mint a HTC One – pedig istenítették), de alig vártam, hogy visszamenjek Apple-re. Emellett tényleg nem működött olyan seamless össze az almás cuccaimmal, valahogy nem tudtam beleépíteni az ökoszisztémába.
     Azóta pedig csak még több almám lett, így körülbelül, ha nem akarok rontani a felhasználói élményemen, akkor maradnom kell az Apple-nél. Hiába kicsit túlárazott, de dizájnban még mindig etalon a szememben (oké, S8 szép), stabilitási gondjaim sosem voltak vele, és tagadhatatlanul a legjobban együttműködő gadget-ek (handoff, airdrop, airplay), szóval kell.

 • Palásti Gábor

  Szerintem csak addig megy ez amíg nincs konkurenciája. De lehet hogy a google megcsinálja ugyan azt (ökoszisztéma stabil hardvere épített oprendszert ezért szálltak be a HTC-be) és valós konkurencia lesz, addigra ők is pénz éhesek lesznek és nem adják majd olcsóbban. A pixel árát is nagyon megemelték a Nexus-hoz képest.

 • sparrow79hu

  Like!

 • qubit

  Én alapjában véve szeretek kritizálni, de ebben most egyet értek veled, rosszul is esik 🙂

 • Valentin

  Csak egyetérteni tudok ezzel a cikkel, és azt kell mondjam, egyre büdösebb cég az Apple, s valóban azt a következményt fogják leszűrni maguknak, hogy lám, jól tettük, hogy emeltünk, nyugodtan megemelhetjük a többi termék árát is.
  Következő áldozatok lesznek: iMac, Airpods, Mac Mini (ha lesz).

 • Bence