Handras költözik E01 – Megvan az álomház

A lakás vagy házvásárlás talán a az egyik legnehezebb döntés az életben, de vannak álmok amiket érdemes beteljesíteni, még nagy nehézségek árán is. Aztán fél év múlva majd lehet, hogy megbánom ezt a mondatot… 🙂

Nem húzom, a címből úgyis egyértelmű. Vettem egy házat. Vagyis elcseréltem a lakásom, de ez mindegy is. A lényeg, hogy elindultam egy úton, kicsit több, mint két éve és az út most egy újabb mérföldkőhöz érkezett. Előre látom, hogy mekkora fába vágtam a fejszémet, nem lesz egyszerű, de biztos vagyok, hogy bár nagyon gyorsan, de jól döntöttem. Tulajdonképpen elég könnyű dönteni, ha az ember két évig agyal valamin, aztán a kritériumok nagyjából teljesülnek. Elektromos autó, napelem, ház, erdő, elektromos bringa, ökoház, természet, szép utak, autótesztek, mind mind kapcsolódnak, majd remélhetőleg az elkövetkezendő videókból ez jól látszik majd, jópár epizódra lehet számítani a következő hónapokban. Azt még nem tudom milyen időközönként jönnek ezek az epizódok, de havi 1-2 biztosan lesz majd. Jöjjön is az első rész, egyből egy elég nagy problémával.

Ezek a videók, a Patreon támogatóim nélkül nem jöhetnének létre:

Kapu.hu, Tiszta energiák, SmartnapelemRackhost.hu, Gabler hűtőkamrák, Tesla Universal, Használt elektromos autók, Holló Gábor, Andrássy Miklós, Plavecz Péter, Ambrus Dani, Kasler Attila, Dobi Csaba, Lepsényi Gábor, Kabay Dávid, Meetupvideo, Attila, Ráth István, Kele Gábor, NEXTFOTO Studió, Rácz Gábor, Vajda Márk, Nagy Balázs, Kisvarga Richárd, Láda-Hartyányi András, Polgár Andor, Meskó Bálint, Alfa Amore, Bak László, Franko Viktor, TöltőPont.eu, Nagy Roland, Faragó Attila, Stefan Hornak, Szép Gábor, Kovács Patrik, Tóth AndrásStreamTrek, Kolbert István, Hadi László, Vitatom.hu, Bencze István, Kele Máté, Kósa János, Veres Lajos, Kanczler Csaba, SomazedMarkert László,  Polonkai Norbert, Misota Richárd, Péter Tamás, Hafra Dániel, Ady Krisztián, Springer Botond mesterfodrász, Szirbik Albert, dr. Koscsó Krisztián, Fehérvári Attila, Sándor Bence, Kránitz Lajos András, Dobi Csaba, István Fidric, Hájas Tamás, Légrádi Zoltán, Orosz Bálint, Csík Nándor, Balázs Géza, Péter Örkényi, Attila Mészáros, Kiss Tibor, webeditor.huKreatura Média, Kövér István, Szakonyi Gábor, Tóth Gergő, Gergő Imreh Baksai, Tőzsér Martin, Kőhalmi Péter, Bencze István, Kövér István, Makó Krisztián, Kenesei Tamás, Glacz Bernát, Csobádi Béla, Pergel Dániel, Valuch Máté, Horváth Géza, Németh Roland, Robotka Attila, BurzaChrissHun, Kancsal Tamás, Nagy Norbert, Peter Botyanszki, Zoltán Vörös, Tamás Miklós, Vajda Márk, Miszlik Ádám, Vágujhelyi Gergely, Hangszerdiszkont.hu, Faluvégi Balázs Péter, Fehér Péter, Rapcsok Patrik, Csaba Sándor, Urbán Viktor, Kovács István, Dávid Lencsés-Tóth, Tamás Borsos, Otto Olah, Bunyevácz Árpád Márk, Környezetbarát weboldal készítés, CoderWeb, Péter, Patonai Szabolcs, Széles Csongor

35 hozzászólás

Köles Ákos

Üdv!

Szerintem nagyon jól döntöttél, nagyon szép környezetben van a ház! A koszos, szmogos várost meg ne bánd! Budapesten jó a pörgős élet, de meg fogod tapasztalni, hogy igazán feltöltődni, pihenni, csak egy olyan helyen tudsz…
Én személy szerint várom a videókat a ház befejezéséről!

Ákos

Balogh Balázs

elméletben. Buda környékén Csobánkán van a legnagyobb arányú kisebbség. Lehet a környezet szép, ha a szomszédság nem az igazi. A másik a szolgáltatások. Nincs olyan, hogy hajnali 3-kor eszedbe jut, hogy éhes vagy és fél órán belül ott a futár. De 0-24h-s Tesco sincs 3 percen belül…

Valentin

Elég kitekert életet élhetsz, ha hajnali 3-kor jut eszedbe, hogy éhes vagy,
ráadásul nincs semmi a hűtődben se, amit megehetnél vagy megmelegíthetnél!

Batka

“Nincs olyan, hogy hajnali 3-kor eszedbe jut, hogy éhes vagy és fél órán belül ott a futár. De 0-24h-s Tesco sincs 3 percen belül…”
Őrület! Élni sem érdemes ezek nélkül.

Balogh Balázs

Annak aki az eddigi negyven+ évét Pesten töltötte azért ez nem egyszerű. A következő koppanás akkor lesz, amikor a “kert nem gond, majd valamelyik helyi erő megcsinálja” felismeréstől eljut odáig, hogy a bagóért dolgozó Józsi bácsik kihaltak/nincs kapacitásuk, a profi kertész meg többet kér, mint amennyit influenszerként megkeres 🙂

Batka

Hát, ez benne van a pakliban… De aki vidéki házat vesz, az ezt kalkulálja bele. Sokszor nekem sem úgy telik a hétvége, ahogy elképzelem, mert megesz a gaz, túlnő a sövény, stb. A házon is mindig van mit csinálni, sosem lesz kész. Ezzel együtt biztos nem költöznék (vissza) Pestre.

Karnage

😀 😀 😀
Én már egy ideje nem reprezentatív módon, de minden olyan ismerőst/barátot/rokont megkérdezek erről akik jelenleg Pesten élnek, de eredetileg nem pestiek: kb. 95%-uk mondta azt egybehangzóan, hogy ha akár csak hasonló munkalehetősége is lenne még akár kicsivel kevesebb pénzért is, azon nyomban költöznének vidékre. Gondolkodás nélkül. 30 fölött szerintem az emberek többsége úgy utálja a Budapesten élést, mint a büdös szart csak nem tud mit csinálni mert a munkájuk odaköti őket és Mo. köztudottan irreálisan főváros-centralizált.

De ahogy ezt már sokan nagyon jól megfogalmazták, Budapesten nem azért keresnek jobban az emberek mert magasabb megélhetési költségek, nagyobb verseny meg ilyenek… áááá, ez a fájdalomdíj, a kompenzáció azért amiért Budapesten kell élniük…

Krisztián Kovács

Mégis a sok vidéki azzal hogy feljött Pestre saját maguknak tartják fenn Bp centralizáltságot. Tudom, külön külön családként sokkal egyszerűbb feljönni Bp-re aztán lehet fújolni hogy húúú központosított a város… Hát persze mert százezrével gondolkodnak/tak ugyanígy vidéken. A 90es évekig szerintem tényleg brutálisan centralizált volt az ország, mostmár azért annyira nem, legalábbis a városokhoz képest. Ha vállalták volna sokan hogy ottmaradnak akkor kénytelenek lettek volna a cégek jobban vidékre is leköltözni. Nehéz kérdés mert az államnak jobban kellett volna ezt erősíteni de az emberek se könnyítették a dolgot.

Kun Daniel

Akik “eredetileg” nem pestiek… 🙂
De akik igen… azok általában elég jól elvannak Budapesten.
A gyerekek miatt nekünk eszünk ágában sincs kiköltözni a fővárosból, ahol azért vannak olyan kerületek ahol nyugalom van. (és brazilok sincsenek!)

Szerintem embere és családja válogatja ki hol érzi jól magát, de a családban az sem mindegy hány gyerek van, hány évesek és a szülők hol dolgoznak. Mindent figyelembe véve kell jól dönteni, és ez nem könnyű.

András helyzete annyiban egyszerűbb, hogy nincs gyerek.
Sokkal mobilisabb így, főleg a munkájából fakadóan bőven megteheti, hogy akár kiköltözik pl Pilisszentkeresztre.

András! Sok sikert a házhoz, és a munkálatokhoz.
Legyen türelmed hozzá, és a pénzmag sem árt.
Itt valaki fentebb írta, hogy laza 20 milla még belemegy innentől kezdve.
Ez sajnos reális.

Charles Borroneo

Közel másfél éve vettem egy kész házat, amit szerettem volna felújítani, modernizálni. Kb. 3 hónap munka lett volna rajta, azóta nincs kész és úgy számolom még kb. másfél év. Egyszerűen nincs munkaerő, aki jön (haverok is) úgy vernek át, ahogy csak tudnak. Az egész egy folyamatos várakozás, hogy végre jöjjön valaki és csináljon valamit. Egyszerű példa. Fémszerkezetes lépcső, szerettem volna betont (vagy gipszbetont). Januárban telefonálgatok, találok valakit, aki májusra ígéri magát. 5 hónap várakozás. Májusban én telefonálok, közli, hogy nem tud jönni. Mármint nem akkor, hanem soha. Oké, keresek másik embert. Az májusban októberre ígéri magát. Szeptemberben telefon, hogy mi a helyzet. Közli, hogy leszázalékolták, ő már nem dolgozik. Most kerestem egy harmadik céget, akik február végére ígérték. Tehát 13 hónap ment el a semmire. És ez csak a lépcső.
Közben muszájból szép lassan megtanultam mindent. Az internet a barátom. Falat vakolok, glettelek, radiátort szerelek, gipszkarton álmennyezetet építek. Soha életemben nem dolgoztam az építőiparban, de frankó mondom, hogy már jobban dolgozik, mint az itteni szakik. Sajnos vannak dolgok, amelyeket nem merek bevállalni, ilyen a csempézés, padlókiegyenlítés, kazánbekötés vagy a már említett lépcsőépítés. Ezekre várok.
Sok kitartást kívánok, ha rám hallgatsz, akkor elfelejted a határidőket és akkor nem fogsz idegbajt kapni, amikor nem teljesülnek, illetve szerintem fontos elsőnek egy szigetet (szobát) készre tip-top kialakítani, hogy legyen hova menekülni, amikor már nagyon eleged van és legalább egy szobában legyen szőnyeg, tévé és a többi.

Charles Borroneo

Hogy a másik oldalról is meséljek. Ismerősöm kertészmérnök, hónapokra előre be van táblázva. Két hete hívta valaki, hogy elkészült a háza, kellene hozzá kertet építeni. Kiment, felmérte és azt mondta 3 millió. Jövő május végén, mert akkorra tud időpontot adni. Ember mondta neki, hogy 7 millió, de holnap kezd. És holnap kezdett. De emiatt 4 ember, aki fél éve várt az októberi időpontjára ráfaragott és kereshetett másik kertészt. Mert ilyenkor nem tolják az időpontokat, mert az végeláthatatlan lenne és sok mérges embert eredményezne, egyszerűen kiszórják őket a sorból. Így kevesebb mérges ember van, mondjuk azok jobban mérgesek.

Nagyon szemtelenek lettek a szakik, horror pénzért szarul dolgoznak, ha szólni mersz, hogy az úgy nem jó, akkor soha többet nem jönnek, amúgy is nagy kegy a részükről, ha egyáltalán felveszik a telefont.

dilike, a kétfarkú cicuska,

bakker, mekkora mázlid volt, majdnem szőrt a szőrért

Krisztián Kovács

Ez az a dolog ami ha eszembe jut akkor felmegy bennem a pumpa. Emiatt nem igazán szeretek télen vidékre menni mert esélyes hogy este csak a füstaszagot érzi az ember (illetve szerencsés ha még csak azt!!), reggel délelőtt lehet szellőzetni amikor nem fűtenek az ember, aztán estére megint… vettem otthonra 150ezerért egy rendes levegőtisztítót.
Érdekes régen is nagyon csak fával fűtöttek MÉGSE volt ilyen rossz a levegő… Ennek a rossz levegőnek megint csak az az oka hogy a magyarok jó része JÓL AKAR JÁRNI és akik bőven megtehetnék az is fával (még szerencse ha csak azzal) fűt mert olcsón beszerzi és olcsóbbra jön ki mint a gáz, és vegyestüzelésű a rendszere. Plusz, 18-20 fok nem elég, fel kell tolni 24 fokra a termo-t akkor érzi magát jól a család, plusz, a ház természetesen nem hőszigetelt, de annak akkor is melegnek kell lenni az utolsó szegletig (régen amennyire emlékszem gyerekkoromból legtöbben vidéken csak pl a konyhát fűtötte rendesen).
Érdekes statisztika hogy télen a háztartási szemét HARMADÁVAL kevesebb mint nyáron főleg keleti oldalon. NEM hinném hogy szublimál…

Balogh Balázs

nagyon más dolog a neten terjeszteni az igét vagy kisebbségnek szemtől szemben 😀

W

Ha a kisebbseg dolgozna, lenne penze fara es azzal tuzelne. Energiaminimumra valo torekves elve sokszor ervenyesul.

Valentin

Nagyon jó döntés volt Handrás!
Fantasztikusan örülök Neked és gratulálok!

Igor

Egy kedves barátom sok ingatlant felhúzott már magának: házak, irodaház, ipari csarnok stb.

Ezeket a szabályokat javasolta, hogy fogadjam meg:
– csak akkor építkezzek, ha minden nap ott tudok lenni 1-2 órát. Ha ezt nem tudom bevállalni, akkor el se kezdjem, mert el fogják rontani és/vagy átvernek.
– mindig én tartozzak pénzzel és ne a mesterember a munkával. Részletekben fizeti a munkafázisokat és tartozik az éppen esedékessel, a következő befejeztével fizeti ki csak az előzőt. A lehető legkorrektebb embernek ismerem, de azt mondta, hogy sajnos csak így működik.

Valentin

Picit of-topic, de a régi hajós videódhoz jól passzol:
Ilyen egy okosan kitalált e-hajó ma, minimális E felhasználás, maximális sebesség.
22 csomó 1 kW-os fogyasztás mellett, ill. 30 csomós végsebesség (ugye ez 56 km/h).
S mindebben az a szép, hogy e miatt jóval kisebb aksi elég bele.

https://youtu.be/B9lGhwyVF6U

Valentin

Te igen, én meg nem:
– az “én hajón simán siklik” míg a tiéd már simán szétráz és dobál,
– tudok beszélgetni a párommal, barátokkal, míg neked az is nehéz, hogy 2 értelmes szót váltsál a másikkal,
– jobban megy az enyém lényegesen kevesebb E felhasználás mellett.

+1: “Az tiszta”, hogy az aksi kivehető, és a Li-Ion aksit teljesen jól tudod tárolni 50%-os töltöttség 15-25C környékén különösebb károsodás nélkül?

Andras Horvath

Mert ahhoz előbb egy csomó mindent meg kell csinálnom, kb 5 milla értékben, ami nem áll rendelkezésre, ráadásul 3-4-5 hónap egy ilyen hitel.

kaucsuk

Ja, hát más opció pedig nincs nagyon. Valami áthidaló kölcsön addig barátoktól stb. Csak az uzsora-kölcsönt kerüld! 🙂
+ az albérletet is azért mindenkép kerüld el, ha már alapból szűkös a keret, bármi áron. Az jelen helyzetben kinyírna anyagilag…

Folly Richárd

Azért csak óvatosan mutasd meg majd a beltartalmat! Nem a legjobb környék.

Luckyland

En vettem egyszer egy hazat patyon, tok jo volt minden, csak nem szamoltam az ott elo cigany hordakkal. Miattuk kellett eladni a hazat. Ritka gusztustalan egy korcs nepseg, remelem Csobankan kisebb szamban eloskodnek.

Csodafickó

Az egyik legdakotásabb környék a III. kerületben.

gatti71

Szia!
Jó döntés, “szomszédok” leszünk pár utcával fentebb. Megtaláltam a tied, lefelé menet autóval pont arra a völgyre látok ahol a házad van egy hasonló virágneves utcában. Nagyot mosolyogtam ahogy mesélted a történeted. teljesen ugyanazok az indokok ami miatt kiköltöztünk, mi is néztük a házat augusztusban de másikat vettünk meg ami kész van ugyan de ötletek vannak mivel fejlesszem, okosotthon lesz Kilátás tuti. Ugyanez az időzítés, 13 kerből ki 🙂
Minket is lefárasztott a pekingi levegőminőség meg a lakosság összetételével kapcsolatos cikkek – ez a “levegő” munkacsoport azóta sem tért vissza újra mérni… az eladók elmesélték mi történt.