Genf (e)Motor Show 2019 – 1. Rész

Ott voltam Genfben a Motor show-n, hogy lencsevégre kapjam, milyen elektromos autókkal utazunk majd a nem is olyan távoli jövőben.

Múlt hét szerdán az Evolution konferencián beszéltem volna, de ledöntött valami kórság a lábamról. Egy nappal az előadás előtt kellett lemondanom, valszeg most páran nem szeretnek emiatt, de tényleg nagyon beteg voltam. Ráadásul csak 4 napom volt meggyógyulni, mert már megvolt a repjegyem a genfi autóshowra. Nagyjából össze is szedtem magam, vasárnap már jól voltam. Hétfőn kimentem Genfbe, még aznap este részt vehettem a VW group VIP rendezvényén, ülhettem az e-tron GT-ben, az elektromos Buggy-ban, a Seat koncepcióautóban, ott volt Shmee150, aki hatodszorra se tudta felvenni a beköszönést, megnéztem az új Aventadort, Veyront, meg ilyeneket, szóval minden nagyon happy volt. Este 11-kor már a hotelben voltam, ahol kicsit hideg volt, meg a taxi 12000 forintért vitt 7km-t, de már vártam a másnapot.

Hétfőn korán reggel kimentem a Palexpóra és elkezdtem a forgatást. (Taxi 14k mert dugo volt 😅) Akkor már kicsit szipogtam, de ez volt a kisebb bajom. Kb egy órája forgattam, amikor a Hyp-r-es srácok beletrollkodtak az egyik felvételembe. Lepacsiztunk, aztán kértem tőlük egy fülest – mert azt sikeresen otthon felejtettem – hogy ellenőrizzem a hangot. És akkor leizzadtam! Akadozott a hang, pedig pár méterre voltam csak a Rode vevőjétől. A setup egyébként egy szénszálas kis állvány volt, amit Marcinak neveztem el, az tartotta a Ronin-S-t, amin a Sony foglalt helyet, egy kontrolmoncsival, meg a Rode vevővel. Áldottam a srácokat, hogy legalább az elején kiderült a probléma, különben a teljes aznapi anyag kuka lett volna, max este a hotelben vettem volna észre, hogy szar a hang és akkor tuti felakasztottam volna magam.

Az volt a gond, hogy a rengeteg wi-fi és a forgatócsoportok rádiós cuccai miatt egyszerűen nem volt elég csatorna az éterben. Gondoltam váltok csatornát, de aztán rájöttem, hogy később más csatornán is lehet gond. Gyorsan döntöttem. Ez így kuka, akkor dugjuk bele a mikroportot a kamerába. Igaz, hogy így szarabb lesz a minőség, meg csak a jobb oldali csatornán lesz a hang, de még mindig jobb, mintha akadozna. Így is lett. Kicsit torzított, meg nem mehettem 1 méternél távolabb a kamrától a rövid zsinór miatt, de volt hang. Egészen délutánig, amikor egyszer csak észrevettem, hogy a kontrolmonitoron nem mozog a zöld csík, ami a hangot jelzi… Fuck!

Akkor izzadtam le másodszor. Vajon mióta nem megy a hang és egyáltalán miért nincs hangom??? Visszanéztem a felvételeket, három autónyi hang hiányzott, sima némafilmek voltak. Miért? Mert tönkrement a mikroport. Áldottam az eszem, hogy bedobtam a fotóstáskába egy tartalék mikroportot is. Átdugtam, ismét volt hang. A három autót újra kellett venni, ezzel újabb egy órát buktam. Ugyebár nem az tart sokáig, amig az ember elmondja azt a pár perc szöveget. Hanem odamenni a standhoz, jó fényeket keresni, megvárni míg a kínaiak elkotródnak az útból, kivárni, hogy a szomszéd standon végre ne dübörögjön a zene, kamerát beállítani, meg ilyenek.

Így telt a nap egészen zárásig forgattam. Azt már láttam, hogy nem végzek mindennel, és másnap hazarepülés előtt még vissza kell jönni. A nagyobb baj az volt, hogy egyre szarabbul voltam, szépen visszajött a betegség. A Vezess.hu-s srácokkal mentem el vacsizni, ott már beszélni alig bírtam. Vályi Pista adott Coldrexet, ami valszeg megmentette a következő napot. Nagyjából.

Alvás nyilván nem nagyon volt. Bár a coldrex 11-kor kiütött, valamikor hajnalban bedugult orral kiszáradt szájjal, izzadva ébredtem. Sebaj, legalább nyitásra ki tudok menni – gondoltam.

Így is tettem. Megborotválkoztam a hotel két pengés szupergagyi borotvájával, mert a sajátomat otthon hagytam. Borotvahabot legalább vittem, de így is mintha rozsdás baltával karistoltam volna a bőrömet. Mindegy, a célnak megfelelt. Visszavettem az előző napi büdös pólómat, hogy a kész anyagban ne cserélődjenek a pólók rajtam, kicsekkoltam és kimentem a kiállításra. Újabb 12000 ft a taxiért. Hát igen, Svájcban rohadt drága minden. Hotelszoba 300 euro, a palaexpóhoz közel, 1000-2000 euró. Szóval inkább taxi.

A gépem 1-kor indult haza, addig kellett felvenni a hiányzó autókat. Ez nyilván nem sikerült, pár érdekes koncepcióautó kimaradt, de 12-kor úgy gondoltam nem ártana elindulni a reptérre. Vinyusék mondták, hogy gyalog is közel van, csak át kell menni a hídon és ott a reptér. Jah, csak onnan még 1 km a terminál, összesen 2 km. 😀 Volt tehát egy futásom, izzadtan büdösen, levegőért kapkodva, de végül simán elértem a gépet. Aznap este majd még két napig vágtam az anyagot, de elkészültem vele.

Tudom, hogy a fentiek senkit nem érdekelnek, de Andi írt, amíg kinn voltam, hogy milyen kipihent vagyok az insta sztorikon és milyen jól nézek ki, gondoltam megírom, hogy a jól kinézés mögött mi volt valójában. Lehet csak az történt, hogy a takonytól felpuffadt fejem kisimította a ráncokat haha. 🙂 Na jöjjön az első rész, Íme:

Ezek a videók, a Patreon támogatóim nélkül nem jöhetnének létre:

Kapu.hu, Tiszta energiák, SmartnapelemEbikeshop.huRackhost.hu, Holló Gábor, Andrássy Miklós, Plavecz Péter, Ambrus Dani, Kasler Attila, Dobi Csaba, Lepsényi Gábor, Kabay Dávid, Meetupvideo, Attila, Ráth István, Kele Gábor, NEXTFOTO Studió, Rácz Gábor, Vajda Márk, Nagy Balázs, Kisvarga Richárd, Láda-Hartyányi András, Polgár Andor, Meskó Bálint, Alfa Amore, Bak László, Franko Viktor, TöltőPont.eu, Nagy Roland, Faragó Attila, Stefan Hornak, Szép Gábor, Kovács Patrik, Tóth AndrásStreamTrek, Kolbert István, Hadi László, Vitatom.hu, Bencze István, Kele Máté, Kósa János, Veres Lajos, Kanczler Csaba, SomazedMarkert László,  Polonkai Norbert, Misota Richárd, Péter Tamás, Hafra Dániel, Lagolit, Ady Krisztián, Springer Botond mesterfodrász, Szirbik Albert, dr. Koscsó Krisztián, Fehérvári Attila, Sándor Bence, Kránitz Lajos András, Dobi Csaba, István Fidric, Hájas Tamás, Légrádi Zoltán, Orosz Bálint, Csík Nándor, Balázs Géza, Zsolt Kocsmarszky, Péter Örkényi, Attila Mészáros, Kiss Tibor, webeditor.huKreatura Média, Kövér István, Szakonyi Gábor, Tóth Gergő, Gergő Imreh Baksai, Tőzsér Martin, Kőhalmi Péter, Bencze István, Kövér István, Makó Krisztián, Kenesei Tamás, Glacz Bernát, Csobádi Béla, Pergel Dániel, Valuch Máté, Horváth Géza, Németh Roland, Robotka Attila, BurzaChrissHun, Kancsal Tamás, Nagy Norbert, Peter Botyanszki, Zoltán Vörös, Tamás Miklós, Vajda Márk, Miszlik Ádám, Vágujhelyi Gergely

 

20 hozzászólás

rockjano

Jah hát igen ez nagyon stresszes… pláne egyedül segítség nélkül.

Legalább két kamerával kéne venni mindent. Hangra meg miért mikroport??? Miért nem egy vagy több külső hangfelvevő??? Zoom H1n .. nagyon pici olcsó befér akármilyen zsebbe és egy olcsó kis lavalier mikrofonnal veszi a hangot és nincs rádiózás a minősége meg remek… utólag alászinkronizálható a videónak

Nekem is van hogy két panasonic kamerával videózom egyszerre manuál fókuszálok zoomolok és még néha felkapom a Nikon fotózni egy kicsit 🙂 paralell

Egyébként ha csak kép van utólag is rámondhatod a hangot nem fogunk megharagudni 🙂
Kis háttérzajt alákeversz :-).. tudom csalás de elmegy

Andras Horvath

Azért mert ha csak egyetlen egyszer elfelejted megnyomni a felvétel gombot a hangrögzítőn, akkor kuka az egész. Volt már ilyen, akkor a mute gombra ültem rá. Ráadásul 30-40 szöveges videónál a franc se akar még szinkronizálással is szívni. Az alámondásos videók nagyon gagyik, az emberek sem szeretik, mert nincsenek meg pl az első benyomásból adódó érzések, csak egy steril megírt valami lesz.

rockjano

Jó hát az alámondást én is csak vészhelyzetre mondanám… ha nincs más lehetőség. 🙂

Akkor redundanciából érdemes a mikroport mellé berakni még egy hangfelvevőt nem voltam még ilyen helyzetben de simán lehet hogy egy ilyen elektronikailag finoman szólva zsúfolt helyen tényleg ez zavar be.

Szinkronizálni meg nem nagy cucc hangsávok alapján simán megvan gyorsan ha az ember belejön.. mondjuk én premierrel csinálom de biztos final cuttal is megy (elméletileg még automatikusan is lehet de az valóban nem mindig működik…)

Kamerából milyet használsz?? Sony 6500??? Nagyon szép a képe…

rockjano

Igen akkor az Rode Filmmaker Kit
Csak találgatok de ez ugye 2,4Gz-en megy, ugyanúgy mint sok Wifis cucc (ami ott lehet dögivel) sok wireless mikrofon alacsonyabb frekvenciákkal megy főleg a régebbiek.
Lehet hogy ez zavarhat be…

supersaw

Igen, sajnos ilyen környezetben felejtősek a 2,4 GHz-es vezeték nélküli mikik. Ilyen rendezvényeken rengeteg eszközt használnak ezen a frekin. Hasonló körülmények közt RODE helyett nekem is vezetékes mikrofonra kellett váltanom máskor, mert folyamatosan kihagyott. De a Shure is… 🙂

rockjano

Ez elég nagy gond. Ha nem akarunk külön hangot venni és szinkronizálni akkor marad egy hosszabb vezetékes mikrofon vannak 6 méteresek de az meg egy istenkísértése pláne egy kiállításon biztos hogy valaki arra jár és beleakad a lába és dönti le a kamerát állványostól.

Vannak még alacsonyabb frekvencián működök pl. a BOYA-tól: https://www.ebay.com/itm/BOYA-WFM12-VHF-Wireless-Microphone-Receiver-Omni-directional-Lavalier-Mic-R4P4/123560618219

Nagyon olcsó és lehet hogy tartaléknak érdemes beszerezni, nagy ronda antennája van de amúgy dícsérik… nállunk a Tripont forgalmazza

supersaw

Igen, vagy kábel, vagy másik sávban működő, profibb wireless cucc a megoldás.

supersaw

A Sennheiser AVX rendszert esetleg érdemes lenne még kipróbálnod. Ez olcsóbb és 1,9 GHz-en műxik. Tudok benne segíteni…

Valentin

A Skodanál baromi jó volt az a nő; gratulálok és THX az operatőrnek, hogy ilyen klasszul megmutatta hátulról is…
… a Skodát ;-), formás kis feneke van!

Valentin

:-DDDD Hát akkor legalább ki is élvezhetted egy picit, mint operatőr! Mindig is tetszett, amikor egy operatőrnek jó szeme van az ilyen finomságokhoz, és belecsempész a műsorba egy-két ilyen nyalánkságot, hogy saját maga és nézői kedvébe járjon! Bátor voltál, jól csináltad!
Istenem, hány meg hány olyan fotóm van, amit szívesen elküldenék a tulajdonosának, mert annyira jól sikerült kép az illetőről, és tudom, hogy örülne neki, még ha először meg is lepődne, de azt se tudom, ki ő, hova küldjem, etc!
Volt, akihez egyből odamentem, megmutattam és elküldtem neki, de a legtöbbjéről nem is tudok semmit.
Most jut eszembe, mint ha lenne valami ilyen app. vagy szolgáltatás, hogy megadod a helyet és időpontot, ahol az adott kép készült, feltöltöd a fotót, és így egy csomóan megtalálhatják a róluk készült fotókat, nem???

Sada

MIlyen mikroport halt el? :O a rode cinema sajátja? mert épp gondolkozok rajta,hogy megéri-e az árát,de ha az halt be akkor marad a sennheiser…

supersaw

Nagyon jó cucc a RODE és a Sennheiser is, de sajnos ebben a sávban minden megdöglik ilyen közegben. Más tartományt használó profibb szett kell.

Andras N

@Handras:disqus tömegközlekedés ingyen van az ott tartozkodas alatt, minden hotel ad egy ilyen kartyat. Nem kellett volna taxiznod raadasul suritett jaratok vannak.

Andras Horvath

Az én hotelem nem adott, plusz idő se volt buszozgatni, így se végeztem mindennel, és a gépemet is majdnem lekéstem.