Beterítik-e elektromos autó töltőkkel hazánkat?

Eredetileg ez így hangzott: Beteríti e-töltőkkel hazánkat az E-Mobi. Ezzel a címmel írta meg a Világgazdaság, hogy közel 300 elektromos autó töltő pontot kíván jövő májusig nyitni Magyarországon az E-Mobi Nonprofit Kft.

A jövő év májusáig közel háromszáz elektromos­autó-­töltő pontot kíván megnyitni az országban az e-Mobi Nonprofit Kft., amely a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) támogatásával dolgozik azon, hogy e-töltés szempontjából átjárhatóvá váljon az ország. A Világgazdaság információi szerint a társaság négy nagy csomagban kívánja telepíteni a berendezéseket. A megyei jogú városokban ötven töltőhely létesül, ezek mindegyike 22 kilowattos (kW) lesz. A következő negyven, hasonló töltőt turisztikai helyszínek kapják: a Balaton és a Fertő tó térsége, illetve Tokaj. További negyven töltőt helyez el az e-Mobi kormányhivatalok közelében, főként megyei és járási hivatalok mellett. Végül az autópályák mentén húsz, 50 kW-os berendezést helyez üzembe. Ez utóbbiak egyenáramúak (DC) lesznek, míg az összes előbbi váltóáramú (AC).

Bevallom loptam a poszt címét, egy Facebook hozzászólásban írták ezt nagyon találóan. Egy kis kötőjel itt vagy ott és máris milyen más egy-egy mondat. Hogy miért adtam ezt a címet? Egyszerűen azért, mert túl jól hangzik ez a 300 töltő, főleg májusig. Ami egyébként igazából inkább csak 150, mert az egy oszlopon lévő több csatlakozót is trükkösen beleszámolják. De ez mindegy is, a lényeg a 20 darab villámtöltő, amivel gyakorlatilag az egész ország gond nélkül átjárhatóvá válna, még a legkisebb hatótávval rendelkező elektromos autókkal is. 2018 májusig! Az se baj, ha nem lesznek ilyen szépek, meg napelemesek.

Csakhogy teljesen irreálisnak tartom, hogy 2018 májusig megépüljön ennyi töltő. Ahogy az ELMŰ-től is megtudtuk, november és március között nem nagyon lehet építkezni, járdát, egyebeket felbontani, mert az önkormányzatok nem adnak engedélyt ebben az időszakban. Egy-egy oszlop telepítése sok-sok hónap, akár egy év is lehet. Itt beszélgettünk erről, Antalóczy Tiborral. Ha lemaradtál róla, most pótolhatod.

Természetesen nem kizárt, hogy az e-Mobi Nonprofit Kft csodát tesz és tényleg megépíti a töltőállomásokat, de azért most csináltam egy naptárbejegyzést 2018 május 31-re, amikor is megnézzük, hogy mi valósult meg ebből a mostani ígéretből. (Mert én már csak ilyen kis szemét vagyok.) Persze drukkolok meg minden, hiszen nekem is jól jönne még több villámtöltő, de engedtessék meg, hogy kicsit szkeptikus legyek, tekintve, hogy 2015 óta tele lehetne rakni a padlást ígéretekkel, lásd az alábbi videót (7:20-tól beszélek pont erről).

Sokkal jobb lenne, ha nem hallanánk ígéreteket, inkább időről időre csak kapnánk a hírt, hogy valahol az országban újabb villámtöltő létesült. Így volt ez két napja Kecskemét esetében, egyszer csak jött a hír, hogy hopp egy új Villámtöltő, hétvégén meg is nézem egy Szegedi túra keretében.

9 hozzászólás

Gipsz Jakab

Sűrű lesz ez a hétvége. Győr-Bécs, majd utána Kecskemét-Szeged… 🙂

PT

Ha “valaki jól jár” ezzel, akkor simán elképzelhető, hogy megvalósul a projekt, mint tudjuk ilyenkor az engedélyek és az ehhez szükséges papírok is hamarabb elkészülnek, mint más esetben. Őszinte leszek, engem nem érdekel ha ennek a kiépítéséből, (ha megvalósul, netán még időre is) jól jár valaki, csak valósuljon meg és használható legyen… ja, és jönnek a választások.

Márton Szigeti

“Egy-egy oszlop telepítése sok-sok hónap, akár egy év is lehet.”

Ezeket honnan szeded?

Andras Horvath

Onnan, hogy voltunk az Elmünél és ott mondták ezt, az a cég, akik a telepítést végzik. Hat féle engedély kell, egyeztetni a közművekkel, az önkorival, nem olyan egyszerű sztori. Jelen esetben még a helyszínek sincsenek meg, ergo a következő 6 hónapban ezekből a töltőkből nem nagyon lesz semmi.

Márton Szigeti

Akkor ott brutális bénázás megy. Mondjuk MO-n vagyunk.