Benzines Fiatot elektromosra cserélni? Fiat-500e

Ebben az epizódban a Be Social egyik ügyvezetőjével, Mariannal beszélgettem, hogy megtudjam miért cserélte le a benzines Fiat 500-asát egy elektromos Fiat 500e-re.

A sztori érdekessége, hogy bár régóta ismerjük egymást, nem én beszéltem rá Mariannt a váltásra, ő maga döntött így. Ráadásul az elektromos Fiat 500e-t nem is könnyű beszerezni, mert csak Californiában forgalmazzák. Egy ottani törvény miatt, a Fiat kénytelen volt zéró emissziós autót gyártani. Állítólag 9000 dollárt bukik minden egyes autón a Fiat, ezért nem is várható, hogy Európában is elkezdjék forgalmazni. Mondjuk nem értem, hogy sikerült ezt, ugyanis USA-ban 31000 dollár az autó indulóára, ami közel sem mondható olcsónak. Szerencsére mire ideér viszonylag jó áron hozzá lehet jutni.

Azt mindenképp érdemes tudni, mielőtt valaki nagyon ráindul erre az elektromos Fiatra, hogy csak Type 1 csati van rajta, tehát még Type 2 átalakítóval sem lehet villámtölteni. Persze otthon feltölti éjszaka sima konnektorból magát, de hosszabb útra sajnos nem alkalmas, kizárólag városi autónak. Ez utóbbinak viszont tökéletes. Megy, mint a golyó, nagyon jó vezetni, jól is néz ki, kicsi, könnyű vele parkolni, második autónak ideális lehet, főleg a szinte 0 fenntartási költség miatt.

Most pedig át is adom a szót Mariannak, nézzétek meg a videót.

33 hozzászólás

Myxomatosis

Ezt a kaliforniás dolgot honnan veszed?
Nekem nagyon tetszett, eddig eleg keveset lattam belőle.

Péter Szilvási

kb. -10% a gyorsulás különbség az i3-hoz képest… saját tapasztalatból tudom.. jóval könyebb mint az i3 és ez kompenzálja…

balage

i3-at próbáltam, ahhoz tudok viszonyítani, viszont egy városi szaladgálósnak lehet, hogy vennék egy 500-ast (i3-nak nem tetszik a formája) – csak nem akarok egy “lomha” autót.

Madoff

0-60-ra ami a varosban szamit, mindent legyorsul(na, ha lenne kiporgesgatlo benne)

Péter Szilvási

“Ráadásul az elektromos Fiat 500e-t nem is könnyű beszerezni, mert csak Californiában forgalmazzák, egy ottani törvény miatt” – California államban gyártják, de az egész világon forgalmazzák, ekkora hibát… az enyém pl. a Microsoft-é volt…

Andras Horvath

Purchase Process

The Fiat 500e is only available in California and Oregon. Fiat’s dedicated 500e website provides a wealth of tools to build and price a desired model—and locate a suitable dealership. Specific inventory is listed on the site. There is also a price quote tool.

bitabar bitabar

Húúú! Az a rendszámtábla tartó keret nagyon böszme! Ezen a calliforniain sokkal szebb!

Gipsz Jakab

Na igen, esetleg lehetett volna kérni rá azt a formátumú rendszámot, ami igazodik az amerikai rendszám arányokhoz. Gondolom, zöldrendszámosra is lehet ilyet kérni.

bitabar bitabar

De legalább azt a nyűves keretet dobná el! A magyar rendszámtáblák egyébként sem valami szépek, nem szépek a karakterek, és kötöjeles tagolás is ront ezen. A zöld rendszám még rusnyább… Erre még ez a keret is… brrrr…

Myxomatosis

Szerintem pont a magyar rendszámtábla megoldás az egyik legjobb. Ránézel és tudod. Ez az osztatlan össze vissza betű szám rendszámot biztos nem jegyeznéd meg miútán valaki elvitte a kocsid elejét és tovább hajtott.

bitabar bitabar

Arról beszéltem, hogy nem szépek. A karakterek lehetnének jobbak…

Péter Szilvási

ha benzines/diesel Smart és EV Smartról akarsz írni, EV Smartot (nem is akármilyet) tudok biztosítani a cikkhez…

Myxomatosis

Van itt magasabb férfi aki ilyet, vagy a benzines változatot használja? Mennyi hely van benne?

CharlieBrown

Haho! Nemreg daraltam le vele egy Toszkan turat. 196cm vagyok. Nem azt mondom, hogy 1000km egy seggel siman elviselheto, de nem volt kulonosebb problemam vele. A csomagtartoja vicc, es ha a fejed kidugnad, hogy elmagyarazd a macskazabaloknak merre hany meter, akkor megvan ra az eselyed, hogy bevered. 😀 Marmint a fejed az ajtokeretbe. 😀
Mindenesetre a felesegem beleszerelmesedett, hogy neki marpedig ilyen kell 😀 Nekem is tetszik, stilusos kis gep.

Myxomatosis

Király, köszi szépen.
Ismerős helyzet, de én mindíg elvetettem hogy nem férnék el benne. 😀

W

Az ilyen lanyok a gyengeim, en meg tobb videot kernek a kisasszonnyal 🙂 szerelmes lettem.
Fiat 500-unk van a csaladban, hogy is fogalmazzak finoman: egy kis szakadek fostalicska. Elmult 1 evben 600.000 korul volt a rakoltott forintok osszege. Olasz autot soha tobbe…

W

Jogos a kerdes! Elobb a fugazast gyakorolnank jo sokat 😀 utana ternenk at a betonozas kerdeskorere!

Madoff

en 3 evig lizingeltem egyet, rohejesen olcson, tehat ha nem veszi meg az ember, az egyik legolcsobb auto (az ameriak valasztekbam). Valoban megy mint a golyo, es beparkol barhova, viszont az osszeszerelesi minosege nagyon gaz, a kezedben maradnak a gombok.