Bajban vagyunk! Mit (t)együnk?

Sokan a dízelt okolják legjobban a környezetszennyezésért. Pedig van valami, ami sokkal nagyobb mértékben szennyez: Az étel, amit megeszünk.

Nagyjából másfél éve foglalkozom komolyan elektromos autókkal. Nem csak azért mert jelenleg baromi olcsón lehet járni egy elektromos autóval, hanem azért is, mert szeretném, ha egyszer majd tiszta lenne a városok levegője. Én ezt a fő célt tűztem a zászlómra, de persze emellett ugyanolyan fontosnak tartom, hogy a globális szennyezéssel is foglalkozzunk. Co2 semleges gyártás, megújuló energiák, ökoházak, hogy csak pár példát említsek. Van viszont egy valami, ami nem került szóba és a legtöbben valószínűleg nem is gondolnák, hogy mekkora probléma. Ez pedig az étel, amit megeszünk.

A Tisztaenergiák csapatával készítettük az alábbi videót és bár kicsit hosszú lett, érdemes végignézni, aztán a videó alatti linkeken lévő anyagokat is. A videóban elhangzottakhoz, és a grafikonokon a lehető legoptimistább becsléseken alapuló tanulmányokat vettük alapul, a számok azonban még így is döbbenetesek. Íme:

Itt ebédeltünk: https://napfenyesetterem.hu/
Itt is találkozhatsz az étteremmel és a tiszta energiásokkal személyesen június 2-án: https://www.napfenyesfesztival.hu/ 
Itt rendelhetsz napelemes rendszert: https://www.tisztaenergiak.hu/
Ezeket a filmeket javaslom környezetvédelem, állatvédelem, vegánság témájában bemelegítésül a témában:

Ezek a videók, a Patreon támogatóim nélkül nem jöhetnének létre:

Kapu.hu, Tiszta energiák, SmartnapelemEbikeshop.huRackhost.hu, Holló Gábor, Andrássy Miklós, Plavecz Péter, Ambrus Dani, Kasler Attila, Dobi Csaba, Lepsényi Gábor, Kabay Dávid, Meetupvideo, Attila, Ráth István, Kele Gábor, NEXTFOTO Studió, Rácz Gábor, Vajda Márk, Nagy Balázs, Kisvarga Richárd, Láda-Hartyányi András, Polgár Andor, Meskó Bálint, Alfa Amore, Bak László, Franko Viktor, TöltőPont.eu, Nagy Roland, Faragó Attila, Stefan Hornak, Szép Gábor, Kovács Patrik, Tóth AndrásStreamTrek, Kolbert István, Hadi László, Vitatom.hu, Bencze István, Kele Máté, Kósa János, Veres Lajos, Kanczler Csaba, SomazedMarkert László,  Polonkai Norbert, Misota Richárd, Péter Tamás, Hafra Dániel, Lagolit, Ady Krisztián, Springer Botond mesterfodrász, Szirbik Albert, dr. Koscsó Krisztián, Fehérvári Attila, Sándor Bence, Kránitz Lajos András, Dobi Csaba, István Fidric, Hájas Tamás, Légrádi Zoltán, Orosz Bálint, Csík Nándor, Balázs Géza, Zsolt Kocsmarszky, Péter Örkényi, Attila Mészáros, Kiss Tibor, webeditor.huKreatura Média, Kövér István, Szakonyi Gábor, Tóth Gergő, Gergő Imreh Baksai, Tőzsér Martin, Kőhalmi Péter, Bencze István, Kövér István, Makó Krisztián, Kenesei Tamás, Glacz Bernát, Csobádi Béla, Pergel Dániel, Valuch Máté, Horváth Géza, Németh Roland, Robotka Attila, BurzaChrissHun, Kancsal Tamás, Nagy Norbert, Peter Botyanszki, Zoltán Vörös, Tamás Miklós, Vajda Márk, Miszlik Ádám, Vágujhelyi Gergely, Hangszerdiszkont.hu, Faluvégi Balázs Péter, Mikola Krisztian

60 hozzászólás

Rorschach

Andras nem tudnal egyik reggel szerepelni a Balazsek reggeli musorban? Elmult napokban parszor elojott a villanyautos tema es nagyon rossz volt hallgatni az elhangzottakat (2-3 oras toltes, Tesla mar most teljesen onvezeto, stb). Az a baj, hogy tul sok emberhez jut el a butasag (tajekozatlansag), egy 20-30 perces blokk erdekes lehetne szerintem. Raadasul Balazs nemreg szerzett elektromos bicajt maganak.

Köles Ákos

Üdv!
A magyarok többsége valóban nincs tisztában a dolgokkal!!!
Nézzük sorba.
1. 7,7 millárdan vagyunk a Földön. 700 millió ide, vagy oda… Főleg annak tükrében, hogy az optimális népesség a Földön kb. 44 millió lenne.
2. A túlnépesedés a legnagyobb probléma, mert minden a túlnépesedésnak a következménye!!!
– A 7,7 milliárd emberek nagy részének kell tenyészteni azt a sok állatot,
– A 7,7 milliárd embernek nagy részének kell utaznia mindenféle gázokat eregető járművel,
– A 7,7 milliárd emberek egy része szívja a cigit nap, mint nap, azaz sokan duplán szennyeznek (ezt úgy elfelejtik megemlíteni),
– A 7,7 millárd ember miatt irtják az erdőket (kell lakhelynek és legelőnek)
– A 7,7 milliárd ember szemeteli tele a Földet.
– Stb.
3. Az ember a mindenevők csoportjába tartozik, tehát szüksége van húsra, gyümölcsökre, zöldségekre, magvakra és vízre… Aki egészségesen szeretne élni ezeket egye!!! Annyi a lényeg, hogy egyiket se vigye túlzásba.

kaucsuk

Handrás,

Mivel a macskád kb. 10-ed annyit eszik mint te, egy húsevőnek pedig tizennyolcszor akkora a termőföld igénye mint egy vegánnak, így ha vegán leszel a macskádnak nagyobb igényei lesznek mint neked!

Lacquo

“Ők szegények nem lehetnek vegánok” 😀 Szerintem egy ragadozó állat ne is legyen vegán. Megvan a világ rendje, ha az oroszlánok lelegelnék a füvet a zebrák meg a gazellák elől, akkor lehet abba halnának bele a most növényevők. 🙂

Valentin

Letaglózó erővel hatott rám ez a videó!!!
Feleségemnek azonnal odaadtam, hogy ő is nézze meg.
Mától nem eszem húst, amúgy is már egy ideje gondolkozom rajta, amióta jógázom.
A tisztaenergiak.hu céget is felkeresem, fantasztikusan szimpatikus és az értékrendemhez közelálló mindaz, amit végeznek, amit fontosnak tartanak.
Ez a nap csodálatos már most!
Úgy látszik, jól sikerült a reggeli meditációm! 🙂

Valentin

Én már kipróbáltam többször, akár hetekig, hónapokig nem ettem húst, és nagyon is jó volt, jól éreztem magam a bőrömben, amúgy is imádom ezeket az ételeket, krémeket etc., s csak azért álltam vissza, mert a család nem támogatott benne (apám egyenesen azt mondta anno, hogy akkor éhezni fogsz fiam, mert nálunk nem kapsz húsmentes ételt, azt garantálom!).

Zsolt

Én csökkentek előbb. Abból baj nem lehet. Belemélyedek, és a vége lehet, hogy a zéró lesz. Amúgy minden alapanyagot érdemes az embernek magán letesztelni.

Sojeac

Zéró húsig biztosan nem mennék el! De csökkenteni kellene. Már csak a saját egészségem miatt is.

Balogh Balázs

olyan jó steaket ettem az imént. Persze biztos lehet pótolni szójával vagy műsteakkel. De minek?

Valentin

Én már elkezdtem, és egy csöppnyi kétség nincs bennem, hogy nem fog hiányozni a hús. Mondjuk én már sokszor teszteltem magam, és nekem nem tragédia elhagyni a húst.
Ha a családom támogatott volna benne, akkor nem is szoktam volna vissza, csak sajnos nem főztek húsmentesen.
Most viszont már magam ura vagyok, épp most is egy spéci padlizsánkrémet készítek dínsztelt hagymán, de egyébként a feleségemnek is tetszik, amit csinálok, és úgy látom, támogat is benne.

Köles Ákos

Komolyan mondom vicc, ahogy a többség terel ebben az országban!!! KÖNYÖRGÖM NE BESZÉLJÜNK MÁR MELLÉ!!! A Földön a legfőbb probléma a túlnépesedés, minden egyébb ebből a következik!!! Aki nem a túlnépesedés megoldásáról beszél az teljesen el van tévedve!!!
Zöld pólós nagyonokos ember: “Gyakorlatilag a Föld legnagyobb problémája nem az, hogy 7 milliárd ember él mint, ahogy be van álítva, vagy most már még több, hanem a 70 milliárd állat!!!”
Ki a bánatnak kell a 70 milliárd haszonállat?????? Egészen váletlenül nem a 7 milliárd (ami egyébként 7,7 milliárd) embernek?????? Csatoltam egy képet az etévelyedett báránykáknak a problémáról!!! A képen nem a használlatok világítanak a félreértések elkerülése végett…
https://uploads.disquscdn.com/images/79cd61e44ff1fb1cf7491840b3378065b8ca80cbc5d3b05edd40896ec678b380.jpg

Valentin

Rendben, a túlnépesedés..
És akkor mi van, kiírtasz belőle úgy nagy hirtelen 6,7 Mrd-at???
Lássuk be, hogy lényegesen járhatóbb -és egészségesebb is mellesleg- út a vegetáriánus étrendre való áttérés, mint a népírtás!

Sojeac

Természetesen nem a népirtás a megoldás. De a húsevés teljes elhagyása sem. Nem tudom, az állítólagos doktornő honnan szedi amit mond, de más orvosok éppen az ellenkezőjét állítják. Az ember MINDENEVŐ! Húsra ugyanúgy szüksége van, mint zöldségre, gyümölcsre stb. A hús mennyiségét persze lehetne drasztikusan csökkenteni. És kellene is. Mondjuk kezdetnek felére. Majd tovább. Úgy mindjárt kevesebb lenne a szív és érrendszeri megbetegedés, és kevesebb haszonállat kellene.
Más oldalról pedig a népesség további növekedését kellene megakadályozni, nem népet irtani.
Ha a népesség nem nőne tovább, és kevesebb húst is ennénk, akkor lehetne esélyünk.

Lacquo

Az ember nem feltétlen mindenevő. Látszólag az, de nem. Nem olyan a fogazatunk sem, nem szimplán gumós.

Valentin

Vicces, hogy a neved a szójára hajaz, ez itt most épp vicces! :-DDD
Szóval jókat írtál, én csak egy dolgot tennék hozzá tapasztalatképpen:
Az összes ismerősöm, aki nem eszik húst, annyira jól néz ki, és főleg, annyival fiatalabban néz ki a koránál, hogy az valami döbbenet, még így ismerősként is!
De olyan közvetlen rokonom is van, aki 5 évvel ezelőtt tényleg nagyon rosszul nézett ki, esküszöm, olyan volt, mint aki a halálra készül, pedig csak 40 éves volt. Aztán áttért vegetáriánus életmódra, elkezdett jógázni, és olyan szinten megszépült, és valahogy visszanyerte fiatalságát, hogy mikor megláttuk a feleségemmel, nem tudtuk levenni a szemünket róla, és meg is mondtuk neki, hogy miért.
Szóval nem csak hogy visszanyerte hajdani fénykorát, hanem még annál is szebb és fiatalabb lett!
Valami döbbenet!

Balogh Balázs

lásd a jól kinéző vegán urat a videóban 😛 😀

Valentin

Egy emberből vonsz le következtetéseket, és én nem látom komplexen a dolgokat???
Több betűt nem vesztegetek rád!

Balogh Balázs

a vegán ismerőseink közös halmazában kevesen szerepelnek 😛

gusson

Milyen népirtás?
A születésszabályozás, az oktatás, a fejlett egészségügy (hogy a harmadik világbéliek se a családonként 6-10 gyerekben lássák a jövő biztonságát) egyenlő a népirtással?
LOL

Köles Ákos

Jézusom!!!
Na jó lássuk a matekot, mert látom a vegák abban nem erősek.
Tavaly született durván: 125 000 000 fő
Az idei halálozások száma: 55 000 000 fő
Amennyiben a születések számát a halálozások száma felére csökkented, akkor csökkeni fog a népesség… Villám gyorsan csökkenne a népesség évről évre a földön…
Értem én, hogy a vegák szerint az egészségtelen étkezés a megoldás, de mire is???

Valentin

ANYIRA IMÁDOM A KIJELENTÉSEID!
Tényleg, tényleg hihetetlen vagy!!!
– 2 napja nem eszem húst, és máris végának nevezel!
– Aztán ezt a téves titulosod összekapcsolod azzal az általánosításoddal, hogy látod, a végák nem jók matekból!!!
:-DDDDD
Hihetetlen vagy!
Nem számít, hogy az ország második legjobb középiskolájába, az Eötvösbe jártam, és itt az ország egyik legjobb matektanára tanított, matek faktos voltam a fizika mellett, s a második legjobb az osztályban.
Az se számít, hogy 7-8 éves koromtól kezdve gyorsabban számoltam fejben matekból, mint a matek tanáraim akár táblán, apám trafikjában a vevők csak néztek, hogy adom össze Ft és fillér pontosan azt a rengeteg dolgot, amit vettek, és első egyetemista koromban a hátsó sorból felszólalva fejeztem be a matek példát, amit a tanár még csak éppen elkezdett felírni a táblára, s mindenki hátra fordult, hogy ki ez az UFO.
Azzal játszadoztunk egy barátommal az egyetemen, hogy ki hány tizedesig tud gyököt vonni fejben azonnal.
Ma már sehol se vagyok ehhez képest, de a te kijelentésed mindent visz!!!

Nem baj Ákos, lényeg, hogy te ilyen éleslátó vagy!

Balogh Balázs

messziről jött ember azt mond amit akar. Matekból és nagyotmondásból lehetsz jó, de a komplex dolgok átlátásában még lenne hová fejlődnöd 😛

Valentin

Ákos megoldásában semmi nóvum és meglepő nincsen, egyszerű tény, hogy így működik, viszont lassabb megoldást hozhat, és reálisan nem megvalósítható jelenleg, ráadásul nem veszi figyelmbe a kultúrális különbségeket, amik mondjuk az afrikai, ázsiai országokra jellemzőek. Ott te nem fogod nekik azt átnyomni, hogy nem szülhetnek sok gyermeket, mert évszázadok! óta hagyományosan a nagy család adja a család fennmaradásának és megélhetésének kulcsát.
Vagyis nem leszel képes beszabályozni nagy hirtelen ennyi országot a Földön.
A vegetariuzmus, vagy a kevés húsfogyasztás viszont azért sokkal egyszerűbben járható út, mert az egyre nehezebben megtermelhető hús, az egyre romló környezeti adottságok generálhatnak egy megfelelő küszöb felett egy ellenkező folyamatot, ami a húsfogyasztást drasztikusan elkezdi csökkenteni.
A röhej az, hogy ezt máris kezdi alátámasztani az új amerikai trend, a hús nélküli burger a Burger Kingben, s ezt futótűz szerűen át fogja venni a többi lánc, ha nem akarnak lemaradni a környezetvédelem zászlaja alatt, mert hogy ez ma már presztízsveszteség.

És amit állítottál:
“komplex dolgok átlátásában még lenne hová fejlődnöd” –
ugyan olyan légből jött valótlanságokat állítasz, és fatális tévedésben vagy, mint Ákos “barátod”.

Batka

Nem lesz könnyebb átállítani az embereket legelésre, mint kevesebb gyerek vállalására. Mondjuk pont a sokat szülő afrikaiaknál nem gondolnám, hogy túl sok húst esznek. Csak míg régebben nem minden gyerek érte meg a felnőttkort (ezt pótolták a mennyiséggel), most a missziót teljesítő orvosoknak köszönhetően (?) sokkal nagyobb az esély rá. Csak ez nem feltétlen jár kevesebb szüléssel.

Sojeac

Csak a vega környezetvédő, napelemes házban lakó, elektromos autóval közlekedő, nem túlsúlyos, nem dohányzó, makk egészséges, max. egy gyerekes… emberek maradhatnak! 🙂
Engem biztos irtanának!

gusson

Vigyázz, mert a vegetáriánus/vega is a sátán fattya a vegánvallás dogmája szerint! Aki nem eszik húst, de szívesen elfogyaszt egy szelet mézes kenyeret, arra bizony pellengér vár majd a szép új világban. 🙂

Lacquo

Valóban a húsfogyasztás, ill. az állattenyésztés az egyik legnagyobb környezetromboló dolog a Földön. Ha már egy héten csinálunk egy “veggie day”-t azzal is nagyon sokat teszünk a környezetünkért. Az más kérdés, hogy lehet szeretni a hús ízét, csak fontos a mértékletesség, mint minden másban.
A 7,7md ember igenis sok, mert nem csak az ételre kell gondolni, hanem arra, hogy minden egyes megszületett ember szennyezni fog. Nem csak étellel, hanem minden mással, pl. eldobható pelenkával stb. Ha nem vállalsz gyereket azzal is teszel a környezetedért.
Kicsit fura volt a videóban, hogy szívószállal ittátok az italt. A környezetvédelemhez azért erősen hozzátartozik az is, hogy minimálisra csökkentsük a műanyagfelhasználást, és pl. a szívószál, az egyszerhasználatos zacskók elhagyasása, PET-palackos dolgok bojkottálása pont ilyen lenne, na de talán ez majd egy másik videóban.
A pálamolajos termékek (édességek, kozmetikumok, tisztítószerek, ételek, stb.) elhagyása is fontos, mert több focipályányi esőerdők vágnak ki naponta. Nem csak az orángutánok, tigrisek és más veszélyeztetett fajok miatt fontos, hanem azért, mert ezáltal az ökoszisztéma is felborul, meg az esőerdők felégetésével rengeteg szennyező dolog kerül a levegőbe. Úgy gondolom, hogy olyan vegán fogyasztási cikkek (pálmaolajos csoki, avokádó, stb.), amelyek állatok halálával járnak azok nem (igazán) vegánok, és a vaj használata még mindig jobb, mint a pálmaolajos margariné.
Ui.: Az étterembe a férfi lép be elsőként. 🙂

gusson

A vegánság a XXI. század divatos és meglehetősen agresszív vallása lett.
A vegánok, ha nem lakóhelyük 50-100km sugarú köréből származó élelmiszert fogyasztanak, ugyanolyan környezetromboló iparágakat támogatnak, mint a nem tisztán növényi étrenden élők. Ugyanolyan monokultúrás, nagyipari mezőgazdaságból származik a táplálékuk jó része. Persze ilyenkor jön az “igen, de” szófordulat, amivel mentegetik magukat. Szegény tehénke, de az esőerdők és a benne élő vadállatok le vannak szarva. :/

Lacquo

Igen, van benne valami. Legtöbbször a vegánság mögött csak azt látom, hogy a haszonállatot ne edd meg, de nem foglalkoznak a veszélyeztetett fajok pusztulásával, amit lehet nem megesznek, csak az élőhelyük miatt haláloznak el, esetleg machetével csapják agyon az orángutánt, mert védeni próbálja az élőhelyét.

gusson

Ugye az megvan, hogy mai értelemben vett nyugdíj csupán a XIX. század közepe óta van?
ÖNyP, TBSz, NyESz, ha akarsz, tudsz félretenni öreg napjaidra.

Zsolt

Maximálisan képben vagyok. Mindet ismerem. De két államosítás után én már nem bízom, hogy nem fogják ezeket is államosítani, partvonalon kívülre helyezni…

Annyira ismerem ezeket, hogy magánból 9 ezer szerződést, LTP -ből 8,5 milliárd szerződéses összegben értékesítettünk.

gusson

Akkor tisztában vagy az LTP-k kinyírásának egyik okával is. Az állami támogatás tartotta életben, egyébként negatív hozama lett volna. Érdekes módon, egyik cég sem hozott létre értékelhető LTP-t azóta, pedig nem tilos. “Ingyenpénz” nélkül megállt a biznisz.

Zsolt

Az elejétől fogva az állami támogatás tartotta fent. Ennek a konstrukciónak ez a sajátossága. Úgy tenni, hogy ez egy hatalmas felismerés botorság. Az államnak ez nem a mínusz, hanem erős plusz volt. Kénytelen volt számlára dolgozni az építőipar ami jellemzően nem számlás. 27% áfa, bejelentett alkalmazottak bére, sokkal több pénzt hozott vissza az állami költségvetésnek, mint az a 30% hozam, ami évente íródott csupán jóvá.

Tudod mi volt a megszüntetés valódi oka? Rogán bácsi, lakáslottó… legyetek egyre éberebbek, és olvassatok a sorok között! És köszönjünk meg a fidesznek minden jót, amit értünk tettek a következő, holnapi szavazáson. Nem kell őket leváltani, mert nincs jobb. De éreztetni kell velük, hogy nem tökéletes az irány… elég szavazatot kap a Fidesz azoktól, akik nem gondolkodnak, mi, akik gondolkodunk, kicsit húzzuk meg a fülcimpájukat…

Batka

Ok, csak akkor ne vonjanak le annyit, amennyit levonnak. Akkor aki akarja feléli, aki akarja félreteszi. De az nem megy, hogy levonnak egy valag pénzt, aztán papolnak az öngondoskodásról.

Péter Kiss

Sziasztok!

A FÖLD, azaz élőhelyünk megóvásáról szükséges és fontos beszélni, mellékelem egy korábbi a témával foglalkozó cikkre írott válaszomat, mely itt is több mint aktuális.

a_sajtgyartas_majdnem_olyan_szornyu_a_foldnek_mint_a_husipar/

A megoldás nehéz és fájdalmas, mivel a legtöbb ember komfortzónáján kívül esik és itt nem a húsevés elhagyására vagy az elektromos autó töltési idejének elviselésére gondolok…

Mindenkinek szép napot.

“Kedves Molnár Csaba!

A tárgyban nevezett cikkét olvasva az alábbiak fogalmazódtak meg bennem. (persze ezen gondolatok nem kizárólag az Ön cikke alapján “érlelődtek”)

Az Ön cikke is, mint oly sok másik, mely a nagyüzemi állattartás “embertelenségére” hívja fel a figyelmet, és próbál terelgetni a Föld számára kevésbé romboló táplálkozási formák felé, egy dolgot mindenképp figyelmen kívül hagy.

Mégpedig magát az embert.

A Földön a környezetszennyezés az ember létéhez magához köthető, nem pedig az általa használt technológiákhoz, megoldásokhoz. Leegyszerűsítve azért szennyezünk ennyit “marhával” (és minden egyébbel), mert túl sokan vagyunk, túl sokan akarunk mindenből kapni/részesedni. A Föld legnagyobb problémája az emberiség maga. Amíg nem látja be globálisan a világ, hogy a Földön élő emberek létszámának van egy felső korlátja, amit nem kellene feszegetni, addig nem is lehet a Földet megóvni önnön ostobaságunktól.

Ezen ténynek a nagyipari állatártás csak egy iciri-piciri szelete. Mindenre igaz, több ember többet fogyaszt. Ezen alap tézis a fogyasztói társadalom és az ebből generált (vélt) fejlődésünk alapja, aminek a vége kötelezően zsákutca.

Összegezve a megoldás véleményem szerint nem az, hogy mindenki egyen “zabot” (hiszen a termőföldterület is elfogy egyszer), hanem az, hogy sokkal tudatosabban, bölcsebben kellene az emberiségnek a saját jövőjét tervezni látni (ennek a népességünk alakulása a legfontosabb eleme). Természetesen tudom, hogy ezen “buta” gondolatom olyan szintű utópia, melyre az emberiség nagy valószínűség szerint sosem lesz képes.

Az írását megköszönve, üdvözlettel

Kiss Péter
okl. építőmérnök (egy gondolkozni szerető ember)”

W

Es a reggeli kave?

21.000 liter viz kell 1kg kavehoz
(Marhahus 1kg-jahoz 15.000 liter)

schvik

Egy alma megtermeléséhez is kb 150 liter víz kell, kb. egy korsó sörhöz is ennyi kell, és egy adag kávéhoz is, szerintem a kávé nem kiugró.

W

Nezz utána. A kávé és a kakaó 1kg-jának megtermelése, majd utána felhasználása magasan több vizet visz el, mint 1kg más élelmiszer. Szóval de, kiugró.

Az almához egyébként 700 liter körül van a valós szám, persze ez régió/technológia stb. függő.

waterfootprint.org oldalon vannak ilyen adatok, lehet mazsolázni.

schvik

Az világos, de az is számít, hogy mennyit fogyasztunk belőle, nem?
Én pl. napi 1-2 kávéval elvagyok, az napi max 20g, azaz kb. 420 liter a fenti számok alapján. Gyümölcsből napi 0.6-1kg megvan, annak nagyobb a footprintje. (más kérdés, hogy a kávét könnyebben elhagynám, mint a gyümölcsfogyasztást :))

Köles Ákos

Amúgy lenne egy kérdésem a zöldpólós vegánharcoshoz.
Amennyiben a hús helyett is növényeket eszünk sokkal több területen kell növnyeket termeszteni.
1. Azaz az erdőírtás ugyan úgy menne tovább, mint most, csak akkor a termőföldek miatt írtanák az erdőket, míg most a legelők miatt írtják a fákat. Nemtudom az megvan e Neki, hogy a fák megkötik a széndioxidot!!!
2. A növénytermesztésben teljesen járatlanoknak is tudott dolog, hogy a termőföldet pihentetni kell különben terméketlenné válik.
Ilyen népességnövekedés mellett egy idő után nem lesz termelésre alkalmas termőföld és éhen hal mindenki!!!
Erre az igen nagy problémára a zöldpólós vegánharcosnak vajon mi lenne a megoldási javaslata???

Sojeac

Ez azért így nem igaz. Ha közvetlenül esszük meg a növényeket, magvakat, akkor sokkal kevesebb kell belőle, mint ha előbb megeszi a haszonállat, majd az állatot esszük meg. Tehát nem több, hanem összességében kevesebb termőterületre volna szükség.
Ettől még nem mondom, hogy vegánnak kellene lennünk!
Ami a 2. pontot illeti, a termőföldnek a legjobb a szerves trágya!!!
A videóban valahol említik, hogy milyen sokat termel egy marha, meg hogy az milyen szennyező dolog. Nem az a szennyező, kérem szépen, hanem a műtrágya! Az sokkal szennyezőbb! Amíg csak szerves trágyát használtak, addig lehetett inni az ásott kutakból is! Ma már ne próbáld meg, még fúrt kútból se!

A lényeg, mint mindig a megfelelő arányok megtartása lenne. Egy kis zöldség, egy kis marha, egy kis baromfi …
A trágyát visszajuttatni a földbe, és csak minimálisat műtrágyázni.
De sajnos ma már ez lehetetlen. Aki így gazdálkodna, az éhen halna. Amit így képes teremni a termőföld az már semmire se elég.
Elrontottuk az arányokat, és ezt már lehetetlen visszacsinálni!
Ha nem lesznek haszonállatok, ez az arány csak tovább romlik!!!

Igor

Két éve nem eszem álllati eredetű fehérjét, elsősorban a jobb sportteljesítmény, másodsorban a kisebb ökológiai lábnyom miatt. Nem tartom magam vegánnak, mert azzal manapság itthon sajnos gyakran együtt jár a legócskább MLM-es agitálás, befeszülés.

Igen, túlnépesedtünk, ez a primér ok. A lehető leggyorsabb megoldás az lenne, ha a fejlett országok csökkentenék a húsfogyasztást. Nem kellene teljesen elhagyni, mert nem mindenkinél működik.
Én ha megkívánnám a pacalt vagy oldalast, akkor megenném. Még nem történt meg amióta váltottam, de pont ez a lényeg. Nem lemondás, hanem döntés.

Balogh Balázs

gondold tovább: a 150l nagyrészét kipisili amiből előbb-utóbb megint tiszta víz lesz…

Valentin

Ezt az elengedését még gyakorolnom kell :-), de köszi!

Valentin

Szia Zsolt!
Bocs a megkésett válaszért!
Érdekes összeállítás, menj el halásznak 😉 :-DDD, maximum a megfelelő napokon bartelezel egy kis marhát!
Ha már tengeri hal, a töménytelen lazac helyett néha odaszúrhatnál magadnak a változatosság kedvéért Aranydurbincsot,
fantasztikusan finom! Sóval, borssal fűszerezed, citrommal megcsurgatod, már sütheted is és isteni!!!

Egyébként nekem egyáltalán nem volt nehéz lemondani a húsról, pedig közel és távol én készítettem a legjobb tatárbifszteket a családban és baráti körben régebben. Apámtól tanultam, ő volt nagy húsfogyasztó, mindig kérte, hogy én daráljam le a marhafelsált 2X!, meg aztán keverjem össze, de egy idő után azt mondta, hogy én is keverjem be, azaz én ízesítsem, és aztán jobban ízlett neki az enyém, mint a sajátja, így hamarosan már rám hagyta az egészet.
Még a szomszédok is apuékhoz jöttek tatárt enni! :-))))

Amúgy én 2,5 éve hagytam el a marhát, mert akkoriban olvastam arról egy elég átfogó cikket, mennyire káros a tartásuk a környezetünkre, s talán a gulyást sajnáltam a legjobban, illetve nagy ritkán megengedtem magamnak, de aztán teljesen leálltam vele, s már nem is hiányzott a marhahús, egyszerűen csak úgy elszállt, mint hajszál a levegőben.
Furcsa, de nem hiányzik, pedig szerettem.
Aztán meg jött most Handrástól ez a videó, és bár mindezekkel a benne lévő dolgokkal 80-90%-ban tisztában voltam, de mégis ez adta meg az utolsó lökést, hogy teljesen elhagyjam a húst, és valószínűleg halat se fogok fogyasztani.
Három hónapja jógázom, s kb. 2 hónapja rendszeresen ott volt a gondolataimban, hogy mi lenne, ha elhagynák a húst.
Handrás videójába a tisztaenergiák.hu képviselője/egyik vezetője adta meg a végső lökést erre az elhatározásra, s egész egyszerűen azért, mert én nem akarom terhelni tovább a Földünket. Egyszerűen szar érzés nekem, hogy csak azért mert megtehetem, letojom a Földet és jövőjét, és masszívan hozzájárulok az agyatlan és vak pusztításhoz, amit az emberek döntő többsége végez.
Én építő, előrehaladó, jövőbe tekintő és néző dolgokban szeretek részt venni, olyanokban, amiktől jobban érzem magam, és a Föld és az emberiség is jobbá lesz, még akkor is, ha tudom, hogy az emberiség csak óriási késéssel képes rámozdulni előmutató dolgokra.
Leginkább akkor, mikor már a szomszédnak és a Jószinak is olyan van, vagy úgy csinálja.
Mindegy, ez van, ebben kell nagyot alkotni.
Egyébként én eleve hiszek a lélek hallhatatlanságában, és tudom, hogy amit teszek, annak később is örülni fogok, ettől fejlődőm: magam és egyben az univerzumot is építem vele.
Röviden: Jó érzés.

Zsolt

Tökéletesen egyetértek veled! Egyesek magukból indulnak ki, és azt gondolják, hogy azért veszünk elektromos autót is, mert trendik akarunk lenni. Pedig csak azért, mert előrébb tekintünk, mint az átlag. És látjuk, hogy azonnal cselekedni kell. Egyáltalán nem vicc a levegő szennyezés.

Folyamatosan változtatok. Én sem vagyok tökéletes. Tavaly októberben szoktam le a dohányzásról, pedig szerettem dohányozni. A benzines autót most cseréltem le. 113 kg voltam, most elkezdtem odafigyelni a táplálkozásra is, jelenleg 107 kg vagyok. Verseny súlyom anno 88 kg szín izom voltam, ebbe az irányba indultam. 100 kg alatt indítom a sportot. Addig séta amikor tehetem. Lecseréltem az otthonunkban és az irodákban a mérgező termékeket méreganyag mentesre. Nem tudjuk, hogy mennyi mérget viszünk be a szervezetünkbe. Mosogatószer, bármennyire öblíted le, rajta marad. Pedig ugye nem kortyintanál bele. Megy a lefolyóba, folyóba, locsolnak, zöldség, gyümölcs, állat, gyomor… szép volt… tusfürdő, sampon, kézmosó fogkrém stb stb. Annyi a méreg, hogy az már sok. Közben a hiányállapotok… Közben a szar kaja, közben a stressz. Minden harmadik családban rák… csodálkozunk? Nem is sorolom. Amúgy összefogtunk és megoldásokat keresünk, tálalunk és megosztjuk másokkal is.