Vertex III boot idő a laptopomban (12 sec)

Adós vagyok egy csomó teszt elkészítésével, SSD-k, 12 magos Mac Pro, új iMac-ek, ezeket is előbb utóbb megcsinálom, addig is idő hiányában egy gyors videó, hogy hogyan bootol a MacBook Pro egy Vertex III-as SSD-vel. Eléggé impresszív. A Mail 14000 levél betöltésével indul, egyből a desktop és a böngésző után, gyakorlatilag egy szempillantás alatt. Viszonyítási alapként: a Mac prómban normlál HDD-vel pont ennyi levéllel restart után egy percig kapargatta magát össze a Mail alkalmazás, ahogy több és több levelem lett, úgy lett egyre idegesítőbb a lassú merevlemez. Persze ezért került SSD a Mac Próba is…

Tudom, hogy most sokan arra gondolnak, kit érdekel mennyi idő alatt bootol be a gép, a Mac-et úgysem kapcsolja ki az ember, max havonta egyszer software update után. Igen ez így is van, de természetesen ha a boot ilyen gyors, akkor értelemszerűen minden más is ilyen gyors.
Például az előbb beimportáltam Aperture-be a lenti 500 MB-os videót, majd egészen pontosan 1 másodperc alatt exportáltam ki a desktopra, hogy feltöltsem Youtube-ra. Egy normál laptopon ugyan ez az export eltartott volna akár 20 másodpercig is. Ha meg 50 ilyen kis videót másolgatunk egy meló előkészítéséhez, akkor az 50-szer 20 másodperc… Az idő pedig mint tudjuk pénz.

Egyébként meg felesleges magyarázni, egész egyszerűen az SSD: COOL!

 • evone

  LOL, version. te KURVÁRA nem vagy képben. 😀 melyik részét nem érted annak hogy itt a véletlenszerű íráson is olvasáson van a hangsúly?

  szekvenciális írás nem olyan gáz a hdd sem, de itt nem erről van szó, ha tényleg lenne ssd-d a laptopodban akkor ezt kb tudhatnád is. de nincs. egy 4 éves gépet lazán egy mai csúcsgép szintjére lehet hozni egy ssd-vel gyorsaságban, reakicóidőben, ott már hiába fejlesztgeted a procit meg a ramot, ez jó pár éve talán igazad volt, de ma már nagyon nem. +2-300mhz-ekkel nem leszel gyorsabb.

  nagyon nem vágod mi az ssd lényege. 🙂 ( persze mivel nem tudtad felfogni a comment lényegi részét, biztosan arra fogsz reagálni, hogy hogy merlek én téged hazugnak csalónak nevezni, mert neked aztán tényleg van ssd-d, meg raidbe kotott sok hdd-d. 🙂 )

 • laca

  mint ahogyan irtam, azert az osszes app megnyitasanal a videon legalabbis ugy latszott, hogy belassult a mac, ami nem az ssd hibaja teszem hozza.

  am en is ssd fele hajlok, de ha tehetem akkor is csak szigoruan rendszer vinyonak!

 • evone

  ha te lassulásnak nevezed azt amit a videón látsz, akkor lécci próbáld ugyanezt ki egy hdd-vel

 • iMac G3 is végez az összes app megnyitásával 40 perc alatt- nincs szükség SSD-re 😀

 • LuLu

  Nekem az SSDben nem is a gyorsasaga tetszik legjobban, hanem hogy nincs hangja. Ez nalam mindent visz. Hozzateszem persze gyors is, de sztem ertelmetlen vitatkozni hogy meyik jobb mivel egyertelmu.

 • W

  Na és mi a helyzet az SSD-k írhatóságával?

  Lassan 3 éve használom a MBP-met. gyári vinyójával. Ennyit kibírna egy ilyen (vagy akármely más) SSD is?

 • MRPityesz

  W: Az a baj, hogy nem…

  Tok kiraly az SSD, nekem is jo lenne, de a nekem megfizetheto kategoriaban csak kisebb meretuek vannak. A dokumentumok, zenek, iTunes, iPhoto meg lazan megenne a teljes 60-80GB-t…

  Amig nem lesz olcsobb, addig szoba sem johet. A bootolas nalam amugy meg 26sec, sima HDD-vel, bekapcsolastol, az OSX betolteseig. Egyenlore eleg…

 • Panther

  http://gizmodo.com/5803494/how-to-enable-trim-on-your-macs-solid+state-drive

  Ezt probald meg ki Andras! Mivel meg nem Lion-t futtatsz a gepeden ezert ez a patch hasznos es azoknak is akiknek SSD-juk van es 10.6.7.

 • laca

  evone: azzal az a baj hogy andras elfelejtette a gep konfiguraicoat ,meg hgoy mennyire voltak tele a hattertarolok.