Valaki nem tud számolni az Apple-nél?

Mindig felkúrják az agyamat az emberek amikor azzal jönnek, hogy a köcsög Apple-nél 1 euró = 1 dollárral, mert ez egész egyszerűen nem igaz. Legalábbis eddig nem volt igaz, de a Mac mininél valami el van cseszve, mindjárt rátérek miért is, de előbb az 1-1 dolog:

Nézzünk meg mondjuk egy 21-es iMac árat nettóban:

USA: 1199 dollár
Németország: 923.32 euró
Ha az iPademen lévő deviza konverterbe beütöm az 1199 dollárt, ő azt mondja, hogy ez 968 eurót ér, ergó az iMac például olcsóbb is Európában mint az államokban. Érdekes mi?

Gondolom most sokan elgondolkoznak, hogy de hát ez hogy lehet, hiszen eddig úgy számolta Európában minden sokkal dragabb mint dollárban venni gépet az USA-ban. Igen drágább, ha az áfát is hozzászámoljuk, de az áfát nem az Apple-nek fizetjük, hanem az adott ország államkasszájába, ez ellen pedig nincs mit tenni, esetleg Viktorék majd 20 év múlva ha letolják az áfát 8 százalékra.

A Mac mini előtt még nézzünk még meg egy MacBookot:

USA: 999 dollár
Németország: 839.29 euró
iPad mondja: 999 dollár = 806 eurót ér.

Ismétlem, nettó árak! Most akkor mi a franc van kérdezhetik sokan, más az átváltás a MacBooknál mint az iMacnél. Nos az van, hogy a MacBook nemrég lett frissítve, az iMac megjelenése óta pedig jelentősen gyengült az euró a dollárral szemben, tehát az Apple kénytelen volt magasabb eurós árat csinálni Európában. Természetesen ilyenkor hagy a cég egy biztonsági sávot, hogy ha tovább erősödik a dollár, akkor ne bukjanak rajta, mint ahogyan most az iMacen konkrétan átváltáskor pénzt veszít az Apple, hiszen jóval kevesebb dollárt kap egy iMac eladása után befolyó euróból mint mondjuk idén januárban.

Na nézzük a tegnap bejelentett Mac Minit:
USA: 699 dollár
Németeknél: 666.18 euró
Ez így ránézésre sem jó, de nézzük mit mond a konverter: 699 dollár = 565 euró
Ez egészen 101.18 euró eltérés!!! Konkrétan 18 százalékot kaszál az Apple ami a fentiek tükrében lehetetlen kéne, hogy legyen és azt sem gondolom, hogy az Apple egy 18 százalékos dollár erősödésre számít a közeljövőben. Persze lehet, hogy tudnak valamit, de azért erre pici az esély. De akkor mi lehet ez a brutális árazás? Megmondom őszintén, fogalmam sincs, tényleg csak azt tudom elképzelni, hogy valahol valaki elszámolt valamit.

Ha már itt tartunk akkor a hazai árazásról is egy kicsit beszéljünk mert ez újra és újra felmerülő téma.

Tehát. Ha jön egy új termék és változik az ára, akkor a következőket csinálom, lásd például a most bemutatott Mac mini esetét.

Az USA árat meg sem nézem, mert gyakorlatilag totál mindegy mennyi, hiszen itthon a disztribútor (Apcom), euróban kell fizessen abból a forintból amit a kereskedők fizetnek neki.
Vagyis szépen megnézem a német Apple store-ban, hogy mennyi nettó euróba kerül egy Mac mini, per pillanat ahogy már fent is írtam 666.18. Nettó!
Ezt az összeget szépen megszorzom 286 forinttal, mert az Apcom is így fog számolni, mivel nyilván ők is tartanak egy bizonyos árfolyamsáv kockázatot, ami a jelenlegi forint-euró ingadozás mellett kb ennyi jelent. Ez azt jelenti, hogy akkor is ennyi a gép ha 270 ft 1 euró, meg akkor is ha 290, erre is volt példa az utóbbi hetekben, mármint a 290 forintos euró mellett sem történt áremelés. Ha tartósan 290 fölé emelkedik az euró ára akkor az Apcom is feltolja 300 ra az excel tábázatában az árakat. Remelém ez érthető.
Szóval. Beszorzom a 666.18-at 286-al, így kijön, hogy itthon 190 527 forint lesz nettóban a gép.
Ezt megszorzom a 25 százalékos áfával ami 238 159 forintot fog jelenteni, ezt felkerekítem 239 990-re és kiírom az XMS-re, ez lesz a bruttó ár. (És akkor jön az anyázás, hogy miért ennyi. Hát ezért.)
Aztán majd kapunk egy hivatalos árlistát amiben ha valamiért olcsóbb a gép, akkor átírjuk az árakat.

Miért változhat az árlistában az ár? Nagyon egyszerű. Az árlista mondjuk x nap múlva jön, ez alatt az x nap alatt a forint apránként de folyamatosan erősödik, ezért az Apcom úgy dönt, hogy az új gépet egy alacsonyabb forint-euró sávra árazza be (kvázi kockáztat), ezzel egy csábítobb árat alakít ki, hogy megpörgesse az eladásokat. Természetesen ennek a fordítottja is előfordulhat, akkor meg fájó szívvel felfelé módosítjuk az árakat.

Na ez szép hosszúra nyúlt post lett, de muszáj volt ezt így kifejteni, hogy tutira megértse mindenki, aztán lehessen linkelni ezt a postot, ha valahol előkerül ez a téma.

Visszatérve a Mac mini árakra, nagyon remélem, hogy az Apple nagyon hamar korrigálja ezt a 100 eurós elcsúszást, és egy sokkal jobban hangzó kétszáztizenikszes árat rakhatunk ki az új minire.

Aki unatkozik számolgathat például független USA-Europa iPhone 4 árakat, az is érdekes lesz 🙂

Update: 9 hónappal ez után a post után, az Apple csökkentette a Mac mini árát 100 euróval európában.

 • Zero bazdmeg elolvastad ezt a kurva postot??? 1 oran keresztul irtam ejjel kettokor, hogy ne mondjatok hulyesegeket. De most komolyan, elolvastad? Miert szamolsz visszafele?

 • “Vagy mondjuk mikor kimegy egy héttel az iPad megjelenése előtt csak azért, hogy elsőként neki legyen az országból iPadje. ”

  Igy van, csak en nem sirok mint a furdoskurva, hogy miert 1-1 ben valtja az Apple az eurot. 🙂

 • “Egyébként csak hogy tisztába tegyük a dolgokat:
  USA store-ban a 17″-os MBP alapfelszereltséggel 2299$ == 522.500 Ft.”

  Az XMSben pedig NETTÓ: 543.992 Ft!!!!!!!

  Mi a kibaszott kurva isten faszat nem lehet ezen megerteni???

  ha magyarorszagon 100 szazalek lesz az afa, akkor majd 1 millio forint felett lesz a gep ara, de ez a loteri kutyat nem erdekli. AZ APPLE NEM 1-1-BEN VALTJA A SZAJBABASZOTT EUROT!

  Es ezt most mindenkinek irom, aki a 8 altalanosaval nem kepes felfogni ezt a kurva egyszeru tenyt.

 • Es igen, en sem vagyok hulye, tisztaban vagyok vele, hogy dragabb a Mac itthon mint USAban.

  Miert? mert szar az euro, szar a forint, es magas az afa. Ezert.

 • És Handrás, még mindig nem érted amit mi monduk: nem azt mondjuk, hogy az apple váltja 1:1-ben az eurót és a dollárt, hanem azt mondjuk, hogy mi, mint végfelhasználók, potenciális vevők, a 8 általánost elvégzők, azt látjuk, hogy a kinti és az itthoni árak közt ez a körülbelüli összefüggés. Az, meg hogy ki a hibás emiatt, más más lapra tartozik. Nyugodj már le, mielőtt felrobban a fejed, mert akkor megint cserélheted le a blogod tetején a képet.

 • p84

  Vicces amikor a magyar sir, hogy mennyivel dragabb, aztan kiutazik amcsiba, ott kifizet horror penzeket a hotelert, aztan megveszi ott a Mac minit. Ezeken mindig jokat mosolygok.
  Én szemezgettem egy ideig az air-rel annál már megérte volna kimenni. Ha nem is spóroltam volna de mondjuk az itthoni air árából ( nyilván költőpénz nélkül) eltölthettem volna pár napot New York-ba és + lett volna egy gépem is.

 • És bocsi a kihagyott betűkért és az elírásokért, úgy nézem a kihagyott betűkön, hogy a 2 éves mac billentyűzet most kezdi feldobni a talpát, gondolom mostanára telt meg annyira mocsokkal a belseje, hogy néha kihagy egy párat. Az elírások meg amiatt vannak mert kurvafáradt vagyok, egyszeri elolvasásra nem vettem észre őket.

 • p84

  Egyébként megnéztem a Dán árakat(25%áfa) ott hasonlóak az árak mint itthon. Minden félre téve USA-ban úgy általában sokkal olcsóbb minden mert az embereket a vásárlás élteti. Minél többet vásárolunk annál többet sporolunk. 🙂 Ami még megdöbbentő, hogy a legtöbb helyen feltüntetik a számlán, hogy mennyit spóroltál. A kínaiak meg hitelezik a vásárlásaikat.

 • A harmadik dolog meg Handrás, hogy nem azért írtam, hogy felbasszam az agyad, hanem hogy támpontot adjak arra, hogy honnan is jön az 1eur=1$ téma. Lesszíves kicsit átgondolni mit írsz, mielőtt válaszolsz valakinek. Egy szóval sem vádoltam az apple-t emiatt, sem téged, sem a disztribútorokat. Amit leírtál a postban az logikus és igaz, ezzel nincs mit vitázni.

 • Zero: keress ra googleben, tuti rengeteg talalat lesz az itthoni forumokon arra, hogy az apple 1-1 ben valt. Az a durva, hogy meg a nemeteknel is allandoan elokerul ez a tema, nalunk a boltban pedig mindennapos, es mar kivagyok, foleg, hogy tegnap olyan szepen osszefoglaltam 🙂

  Meg lehet aludnom kene, tegnap nem sikerult 🙂

  Az afat meg tessek visszaigenyelni, es akkor mingyar nem olyan veszes az itthoni ar.

 • iPhone 4 kártyafüggetlen árak összehasonlítás és vásárlás 🙂
  http://tinyurl.com/iPhone4-vasarlas

 • Tényleg nem mindegy, hogy hogyan is veszi meg az ember. Azért nem kis eltérések vannak, főleg az új Mini terén…

 • user1147
 • norbi2k

  a sok hülyének hányszor kell még leírni ezt az árkalkulációt, hihetetlen, évek óta minden termék megjelenésekor ez megy… ha nem tetszenek a hazai árak, lehet máshol is vásárolni, a sok adócsalónak…

 • Adam B

  Még azt mondom, hogy elmegy az ár, de legalább adnának hozzá egeret meg billt.

 • IIsti

  Mi van, ha egyszerűen nem tudnak legyártani belőle annyit, amennyit 100 ajróval kevesebbért el tudnának adni?
  (egyébként meg, ha az üzemeltetés költségeit is beleszámoljuk, akkor nem is annyira rossz vétel a mini, ugyanis a max 85 w-os fogyasztását három évre napi nyolc óra, 60%-os terhelésre kiszámoljuk, és összevetjük egy snasszabb 420 W-os átlagos gép energiafogyasztásával, és annak árával, akkor látunk szép számokat…)

 • bsr

  Handrás, és hol van a Te profitod?

 • bsr: picike penz marad rajta, sok darabnal pici margin is jelentos cash.

 • ReWriter

  És az a legszebb az egészben, hogy ha a 239 990 Ft-os árat visszaosztom a jelenlegi 225.70 Ft-os USD árfolyammal, akkor 1063 dollár jön ki. Hol van ez már az eredeti 699 dollártól. Túl sokan járnak túl jól.

 • szotyi

  ReWriter: mekkora hulye vagy… 699 euro az netto ar, a 239990 ft az meg brutto.. a kettot nem lehet osszehasonlitani!
  tedd azt a kibaszott mac minit a kosarba irj be egy amcsi zip code-ot es akkor hozzadja az afat ott is!!!!
  nem ertem mit szapultok, xms nem egy voroskereszt, hanem egy proftbol elo ceg.. mint barmelyik masik is..