Tegyük tisztába a dolgokat (árazás)

277 komment

Tegnap hajnalig fenn maradtam végignéztem a keynote-ot, végigolvastam fórumokban a kommenteket, leginkább az árak miatt megy a sírás, tegyük tisztába századszorra is a dolgokat, mert unom már megint egyesével leírni kommentekben válaszként ugyanazt.

Sokan jönnek a dollár árakkal amik egyrészt nettóban vannak kiírva, másrészt teljesen lényegtelenek, ugyanis az eurós árak számítanak nekünk, ezeket pedig az Apple számolja a dollár árakból. Tehát innentől ne is foglalkozzunk a dollár árakkal, nézzük az eurós árakat, és ebből hogyan lesz a hazai ár.

Találomra válasszunk egy gépet a német store-ban, legyen mondjuk az alap MacBook Pro retina. Tegyük be a kosárba, majd nyomjuk meg a zöld gombot, ekkor megkapjuk a nettó eurós árat:

1915,13 euró. Szorozva 300-al, mert ezzel számol az Apple így kijön, hogy 574 539 Ft nettó. Mit látunk az xms.hu MacBook Pro árnál? Szinte pontosan ennyit. Ezt megszorozzuk a 27 százalékos áfával, felkerekítjük pár forinttal, hogy szép legyen az ár, így jön ki a 729 990 Ft-os ár. Ez egyébként pontosan annyi, még egy kicsit olcsóbb is mint a 17-es tepsi MacBook Pro volt.

A fentieket végig lehet játszani az összes most bemutatott géppel, így számolja ki az Apple az árakat. Hogy miért lett drágább az összes új gép mint volt? Nagyon egyszerű a válasz, tavaly ilyenkor óta 20 százalékot ingadozott a forint az euróhoz képest (264-320 közt mindenhol járt), még örülhetünk is, hogy idáig nem emelte meg az árakat az Apple. Tavaly 275-280-as árfolyamon volt beállítva a MacBook Prók ára, ehhez képest volt már 320 forint is egy euró, ilyenkor az Apple benyelte az árfolyamból eredő veszteséget. (van miből benyelni mondjuk, de nem csinálják ezt a végtelenségig)

A lényeg, hogy sajnos a mostani árak bár tényleg húzósak, de teljesen korrektül lőtte be őket az Apple, nincs mit tenni, ez így is fog maradni, köszönhetően a gyenge forintnak és az európában létező legmagasabb áfának.

Van még egy rossz hírem. Na jó, meg egy jó hír is. Kezdjük a jóval: ezek az árak lesznek akkor is, ha megint bedől a forint, és 320 forint lesz egy euró. A rossz hír: akkor is ennyibe fognak kerülni az új gépek, ha esetleg valami csoda folytán 260-ra erősödik a forint az euróval szemben. Ja és még egy rossz hír a végére: ha kb így marad a forint-euró árfolyam, akkor majd az új iMac-ek és Mac minik ára is keményen emelkedni fog, amint bemutatják belőlük az új modelleket, és bár ezt megírtam iden is senkit nem érdekelt, azért szólok most is, és majd linkelem ezt a postot.

 • féregfecó

  harper: mert te valamiféle felsőbbrendű fajnak képzeled magad?

  shalom…

 • bob

  @maxxon: ha neked jó a Dell is akkor nincs mit magyarázni… Az meg hogy az Apple ad a designra és ezt is meg kell fizetni az nem titok, csak nezz rá egy Dell-re meg az új macbook Pro-ra:)

 • maXXon

  @bob:
  ez természetes, csak akkor nem úgy adják el a termékeiket, hogy “tessék emberek elhoztuk nektek a 24. század technológiáját amit csak Mi a tudás birtokosai fedeztünk fel és Ti pór népek kaphattok egy falatot belőle”

  Holott az új termék alkatrészei minden más OEM/Brand akármi termékekben jóideje elérhető. (kivéve ezt a nagyfelbontású kijelzőt, meg gondolom most a termék/márka elhivatottjai fel tudnának sorolni jópár csatlakozót, egyéb kis kütyüt ami csak Apple sztenderd). A hype csak emiatt pedig (szerintem) nem indokolt.
  Őszintén szólva mindig is ez az egy bajom volt az Apple politikájával/marketingjével. De lehet tényleg én vagyok a hülye hogy így belelovallom magam.

  Tetszik meg szép meg tényleg…de valahogy mégis taszító ami árad a marketingből. Az itt látottak pedig csak egyre jobban megerősítik ezt. Ahogyan az informatikai vezetőnk szokta mondani: “Just shiny toys”.

 • korum

  “Az meg hogy az Apple ad a designra és ezt is meg kell fizetni az nem titok, csak nezz rá egy Dell-re meg az új macbook Pro-ra:)”
  A Dellnek is vannak szép gépei, csak más kategóriában (meg más célcsoportnak) : http://www.alienware.com/
  Mondjuk én konzervatív vagyok ezen a téren, egyik dizájn sem jön be – az apple notebookokból talán a G4-iBook tetszett legjobban, volt egyénisége a maga bumfordi módján.

 • OpenEye

  Handras ezt a wordpress szart nem lehetne másra cserélni. Ha már egyszer megadtam helyesen az aznapi napot és még ki is írja a gép utána nem fogadja el egy ideig….

 • Openeye: ez nem ugy van, hogy 2 perc alatt kicsereljuk a blogengine-t. A milyen napot kene kidobni, vagy rajonni a problema okara, de ez se ilyen egyszeru, mert ha kidobom a milyen napot, akkor jonni fog a spam, es szetkurja az appomat, a problema okara meg nem jovunk ra. 🙁

 • OpenEye

  Tisztában vagyok vele, hogy nem 2 perces dolog, de a probléma sem 2 hetes dolog. De ezek szerint nem csak nálam jelenik meg ez a dolog.

 • Keresztes György

  OpenEye : Én is bekommenteltem már többször is, meg nem is láttam hogy handrás ide közben válaszolt.
  Majd megoldják, nyugi. Én is jártam úgy többször hogy 3-szor is bement a komment egymás alá végül.

  A probléma valahol a cookie/IP stb lehet.
  A megoldást az jelenti hogy elküldöd egy másik gépről (másik IP, másik böngésző) és kész.

 • OpenEye

  “A megoldást az jelenti hogy elküldöd egy másik gépről (másik IP, másik böngésző) és kész.”

  Ez az amit nem megoldásnak neveznek.

 • csiszi

  “volt már 320 forint is egy euró, ilyenkor az Apple benyelte az árfolyamból eredő veszteséget”

  Azzal együtt, hogy az apple termékek tényleg baromi jók és akinek nincs rá pénze az ne siránkozzon hanem ne vegye meg, ez a kijelentés minimum barokkos túlzás. Nagyjából másfél éve simán árat emeltek árfolyamváltozásra hivatkozva, bármiféle modellfrissítés nélkül.

 • “Azzal együtt, hogy az apple termékek tényleg baromi jók és akinek nincs rá pénze az ne siránkozzon hanem ne vegye meg, ez a kijelentés minimum barokkos túlzás. Nagyjából másfél éve simán árat emeltek árfolyamváltozásra hivatkozva, bármiféle modellfrissítés nélkül.”

  Ott tevedsz, hogy nem az Apple emelt arat, hanem az Apcom, masfel eve meg a disztributor alakitotta az arakat, nem pedig az Apple. Miota Apple van, nem valtoznak az arak, csak ha modellfrissites van.

 • H.Attila

  András! leloptam ezt a képed
  : https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10150284043934497&set=t.751119496&type=3&theater
  és levágtalak róla :D, a felirat megtetszett borítóképemhez lehet használom ha nem baj:D
  googlebe csak ilyen csöves képeket találtam : http://www.barikad.hu/sites/barikad.hu/files/2011/09/Wall_Street_Sign.jpg csöves képeket találtam

 • H.Attila

  hát nemtom belőni jól a kép méretet így már felejtős:S:D:/

 • apapp

  amugy mindenki az usahoz hasonlitja az arakat, pedig azsiaban sokkal olcsobban lehet venni, en pl 130rt vettem 32gbs wifis ipadet Szingapurban, 50l olcsobb mint itthon ami nem keves, habar ha eppen nem ceges uton vagy akkor csak ezert nem eri meg kimenni, viszont thaifoldon is kb ennyi, oda meg eleg sokan jarnak nyaralni
  itt egy jo kis osszehasonlitas:
  http://thai.blog.hu/2012/05/04/megerkezett_az_ipad_thaifoldre

  a retinas macbook meg bicskanyitogatoan olcsobb arrafele, pl szingapurban csak 3788$ a dragabb verzio, 7%t visszakapsz a repteren, es igy kb 650.000huf az itthoni 930.000 helyett, azert majdnem 300.000huf kulonbseg az arban ugyanazert a termekert nem keves (na majdnem ugyanaz, mert ugye a bill nem magyar)
  aki ugyis tervez thaifoldi nyaralast annak megeri arrafele megvenni, es meg 1-2hetet el is tolthet ott valami jo kis szigeten a sporolt penzbol (habar nem mintha annak aki ilyet vesz szamitana 200-300ezer huf)

 • llaszlo

  “ilyenkor az Apple benyelte az árfolyamból eredő veszteséget. (van miből benyelni mondjuk”

  Azért nem hinném, hogy veszteségesek voltak nekik az eladások, maximum kisebb volt a profit az árfolyamingadozás miatt.

  Egy valamit nem értek. Vagy én néztem el valamit (ez is lehetséges) vagy nem tudom. Esetleg rossz adatokat néztem.

  Az X-Multimediashop Kft éves nettó bevétele 1.040Mrd Ft volt 2011-ben. Az anyagjellegű ráfordítás ha minden igaz a beszerzések összege ami 1.013Mrd Ft.

  Ezek szerint kb 2.5% az árrés. Én számoltam vagy néztem el valamit?

  Mindig az a vád éri a kereskedőket, hogy húúú, de nagy árréssel dolgoznak. Ezekről mindig is komoly kétségeim voltak. Nos itt vannak a tények.

 • llaszlo: nem szamoltad el, jol latod

 • manman

  Nagy barom, aki ma magyarorszagon veszi az amugy jo apple termekeket. Ausztriaban mar olcsobb…

 • mbp13

  Németországban megveszem a legkisebb 13-as gépet 25k-val olcsóbban, az állam meg leszophat az áfájával együtt, mert nem tudom leírni, dögöljenek meg…. Legfeljebb international angol billzet lesz hozzá, nagy dolog… Úgysem szoktam nézegetni a gombokat gépelés közben 😉

 • amargo

  Handras: Az Appal-nél nem látták Gyuri bácsit nyilatkozni? http://youtu.be/899BDrH5ITI
  Küld el nekik és lehet megfelezik az árakat 🙂

 • OpenEye

  apapp: “a retinas macbook meg bicskanyitogatoan olcsobb arrafele, pl szingapurban csak 3788$ a dragabb verzio, 7%t visszakapsz a repteren, es igy kb 650.000huf az itthoni 930.000 helyett, azert majdnem 300.000huf kulonbseg az arban ugyanazert a termekert nem keves (na majdnem ugyanaz, mert ugye a bill nem magyar)
  aki ugyis tervez thaifoldi nyaralast annak megeri arrafele megvenni, es meg 1-2hetet el is tolthet ott valami jo kis szigeten a sporolt penzbol (habar nem mintha annak aki ilyet vesz szamitana 200-300ezer huf)”

  Amint behoztad az országba, vámoltatnod KELL ahol 27% áfat rátesznek és mindjárt kb. 830.0000 Ft-ba kerül. Hol is van a 300e Ft különbség?

 • apapp

  “Amint behoztad az országba, vámoltatnod KELL ” ha nem bontatlan dobozban hozod, hanem csak a laptopot egy hatizsakban, senki nem fog belekotni. A repteren az emberek tobb mint 90%-nal van legalabb 1 db laptop, igy a vamosok majdnem mindenkit vamoltathatnanak, aki eppen nem tudja igazolni a laptop eredetet
  azon lehet vitatkozni, hogy ez mennyire etikus vagy legalis, de teny, hogyha nem muszaj, akkor az emberek tobbsege nem fog onkent a piros folyoson menni, letenni a vamos ele egy uj laptopot, hogy akkor most o erre szeretne fizetni az allamkasszaba meg majd 200.000t

 • uTomi

  Sziasztok, segítsetek már nekem. Most akkor végül is mennyi magyar forinttal drágult a 15,4″-es alap Macbook Pro az előző generációhoz képesT?

 • OpenEye

  apapp: ennyi erővel akkor lopni egy laptopot 600e Ft-al olcsóbb mint USA-ból hozatni.

  Amit fent írtál nem etikus, nem legális, nem törvényes viszont muszáj lenne.

 • apapp

  OpenEye: azert ezt laptoplopassal osszehasonlitani eros tulzasnak erzem, de orulok neki, hogy vannak meg ilyen becsuletes adofizeto allampolgarok is ebben az orszagban

  Mint emlitettem az emberek 90%-a laptoppal jon be az orszagba, es ha eppen nincs naluk az eredetet igazolo nyilatkozat, mindenkinek vamot kellene fizetni attol fuggetlenul, hogy magyar e vagy sem! Szerinted ezt hanyan teszik meg a sajat laptopjukkal? Naponta tobb ezer adocsalo erkezik be hozzank Ferihegyen akik illegalisan hozzak be a sajat fenykepezojuket, laptopjukat, ipadjuket, stb es nem fizetik meg utana az afat. En meg soha senkitol sem hallottam, hogy valakit sajat laptop miatt a vamos a piros folyosora kuldott volna. Habar a vamszabalyzat alapjan azt kellene, nincsen benne kivetel se sajat holmira, de turistara! (Olyat mar hallottam, hogy bontatlan laptopot le kellett vamolni, de azt eleg is lenne kimagyarazni, hogy az hogyan is sajat otthoni)

  Nem en hozom a torvenyeket, de ez igy ilyen formaban betarthatatlan, nalunk is meg az EU tobbi orszagaban is! Nagyon sokan azt sem tudjak, hogy hogyan mukodik ezert nem is toltik ki es hozzak az eredetigazolo igazolast. Ha gondolod kimehetsz egy transzparensel Ferihegyre a tobb ezer adocsalo laptopbehozo ellen tuntetni, de amig nem ellenoriznek mindenkit egyenkent, meg sajat laptopert nem buzeralnak, sokan kihasznaljak ezt a “kiskaput”. (Vagy lopast ahogy te irtad)

 • ITomee

  “Értem, hogy erre a válasz az, hogy “saját blogod, és azt csinálsz amit akarsz”, de te is értsd meg, hogy ez a fajta hozzáállás egy csomó ember számára taszító.”

  Nem gondolom, hogy ez gond lenne. Az XMS-nek van “arca” . Handrast lehet kedvelni a közvetlensége, széles érdeklődési köre miatt, vagy nem kedvelni az enyhe, de felvállat kis sznobsága miatt. Aki, itt trolkodnak, messze nem vevői, nem is lesznek azok, így sokat nem veszít a kitiltásukkal.

  Az azért látszik, hogy az áfa visszaigénylést sokan nem is értik, hogy hogyan meg miképp lehet, hogyan működik.

 • joey

  “A rossz hír: akkor is ennyibe fognak kerülni az új gépek, ha esetleg valami csoda folytán 260-ra erősödik a forint az euróval szemben. Ja és még egy rossz hír a végére: ha kb így marad a forint-euró árfolyam, akkor majd az új iMac-ek és Mac minik ára is keményen emelkedni fog, amint bemutatják belőlük az új modelleket”

  Most olvastam, hogy a görög helyzet miatt most kb 290-re erősödik a forint. Persze, lehet, hogy bezuhan de csak a téma kedvéért tegyük fel, hogy marad itt, vagy egy picit még erősödik. Na most az idézett rész szerint, ha így marad az árfolyam (tehát 300 vagy fölötte, a post írásakor) akkor emelkednek a frissülő imac és mac mini árai. Azonban ha mondjuk 280-285 környékén járna a forint-euro, akkor nem emelkedne, tehát a régi árazás lenne náluk érvényben, a laposok ára viszont 260-ig nem csökkenne. Ebben az esetben 2 külön árfolyamszámítással lennének kalkulálva az árak? Most is így van, de ez csak átmeneti állapot a frissítések előtt.

  Ez most nem nyafogás az árak miatt, csak kicsit logikátlannak tűnik. Vagy emeljék mindenképpen az iMac árát is, akár 280-as eurónál is, vagy ne várjanak a mbp mba csökkentéssel 260-ig. Vásárlóként persze azt mondom, hogy inkább maradjon alacsonyan legalább az iMac ára, csak a logikát nem látom.

 • Ha 280-ig erosodik, maradnak a mostani iMac arak, es akkor ahogy irod eltero lesz a pro es az imac arazas.