Renault Espace – hajót vezettem

Amikor kiraktam a Facebook falamra, hogy lecseréltem a Z4-et egy Renault Espace-ra, pillanatok alatt jött egy csomó hitetlenkedő, és sok bólogató hozzászólás a kép alá. Volt aki azt mondta, hogy hülye vagyok, de volt olyan is aki azt mondta jól választottam. Persze csak vicceltem, mindössze pár napra ültem át a Renault Espace-ba. (Ejtsd Eszpász)

3K9C6825

Úgy alakult, hogy nincs már BMW-m (hogy miért nincsen már a Z4, azt ne is kérdezzétek, hosszú sztori), de szerencsére nem maradtam autó nélkül. A Be Social és a Renault Magyarország közreműködésével egy kis időre olyan autót kaptam, ami egészen más azokhoz képest, amiket eddig vezettem: egy Renault Espace-t.

Azt tudtam, hogy az Espace egy hatalmas autó, nem kifejezetten az a kategória amiket én kedvelni szoktam. De hát a franc se akar buszozni, meg taxizni, mondtam, hogy bevállalom, lesz ami lesz.

Amikor elmentem az autóért, azt gondoltam, hogy ez lesz életem legviccesebb autós tesztje. Francia autó, akkora mint egy ház, tuti borzalmas élmény lesz. (Biztos vagyok benne, hogy majd jópár hozzászólás lesz ami arról szól, hogy francia autót ezért meg azért nem szabad venni…) Mint később kiderült, ilyen nagyot még sosem tévedtem, egy héten keresztül úgy utaztam ahogy a királyok.

3K9C6826

Az Espace egy egyterű busz, legalábbis a kisbusz kategóriában szoktuk emlegetni az ilyen autókat. Kívülről viszont közel sem egy nagy doboz szerű valami. Meg belülről sem. A Renault dizájnerei csodálatos munkát végeztek, és sikerült egy olyan formájú autót megalkotniuk amit az emberek körben állva nézegetnek a parkolóban. Nem kamuzok, a Graphisoft parkban a parkolóban rendszeresen láttam, ahogy idősebbek és a fiatalabb korosztály is körbe járja az autót, megnézik kívül, majd belekukkantanak és elismerően bólogatnak. Pont annyi a króm amennyi még ízléses, és kellemesen vezeti a tekintetünket a karosszéria vonalain. Az ilyen kisbuszok általában egy dobozra hasonlítanak, de ez nem.

3K9C6849

3K9C6833

Ez az autó szép. Kissé laposabb tető, mint a kategóriában megszokott, mert valószínűleg rájöttek a Renault-nál, hogy totál felesleges fél méter tér a fejünk felett. Inkább egy jó kis panorámatető, amitől szellős lesz a beltér, cserébe lehet alacsonyabb a tető, ettől pedig sokkal áramvonalasabb formát kapunk. Látszik, hogy a külsőt nagyon átgondolták, nem is tudok belekötni, minden egyes részlet ki van dolgozva. Különösen tetszik a leghátsó ablak vonala, de ezen kívül is minden részlet, és egészében is. Annyira jól eltalálták az arányokat, hogy elképzelni sem tudok jobbat. Talán egy dolog volt ami nem tetszett, ez pedig a motorháztető. Mármint nem is a motorháztető, hanem az alatta levő rés. Olyan mintha nem csuktuk volna le rendesen, pedig de. Egyik kollégám rám is szólt az irodában, hogy hé András, nem zártad be a motorháztetőt! Mondtam neki, hogy de igen, csak ez ilyen. Valamiért úgy gondolták a mérnökök, hogy kell oda az a rés. De ennyi. Minden más tökéletes. A felniket például hazavinném, és kiraknám a falra dísznek, annyira szépek. Kicsit talán a BMW i3-as turbine felnijeire hajaz, de kit érdekel ha egyszer rohadtul gyönyörűek. Imádom a szálcsiszolt alumínium és a fekete kombinációját. Nem mellékesen egyébként az Eiffel tornyot formázzák. Csak mondom.

3K9C6847

3K9C6889

A nálam járt modell a csúcsfelszereltség volt, ezért látható rajta az Initiale típusnév. Roland, a grafikus kollégám egyből ezt szúrta ki, féllábon vonyított, hogy mennyire menő. Nem csak úgy odaírták pár random fonttal, ez bizony meg lett tervezve. A T egy kicsit nagyobb, az e betű kicsit kisebb lett, hogy szép szimmetrikus legyen a szöveg. Engem az ilyenekkel simán meg lehet venni. Ha egy gyártó ennyire figyel a részletekre, akkor már nagy baj nem lehet. Nem is volt.

3K9C6851

3K9C6866

Amikor először beültem szinte megszédültem. Már első pillantásra is láttam, hogy ez az autó nem csak kívül lett igényesen megcsinálva, hanem belül is. Persze ezek szubjektív megítélések, de talán a képeken a kedves olvasó is látni fogja, hogy ez nem egy fapados kisbusz, ami valahogy elvisz A-ból B-be. Ez bizony egy hét személyes négy keréken guruló luxus hajó! Hiába, ha van hely, akkor lehet tökéletes üléseket tervezni. Olyan mint egy fotel, mégis megfelelő az oldaltartás, és anélkül nyújt tökéletes komfortot, hogy fél órán keresztül állítgatnánk a motorokkal a helyzetét. Az oldaltartás mondjuk fontosabb egy sport autóban, de szeretem ha egy kanyarban nem kell a kormányba kapaszkodnom.

3K9C6854

3K9C6856

3K9C6882

Ráadásul a hátsó üléssor is ilyen. Három különálló, fűthető fotel az utasoknak, gyönyörű fejtámlákkal. Ha mindez nem lenne elég, akkor kihajthatunk még két ülést a csomagtér aljából. Ezek azért már nem annyira kényelmesek mint az első két sor, inkább amolyan turista osztály gyerekeknek, vagy kisebb termetű utasoknak. Apró finomság, hogy a csomagtartó kinyitása után, ami természetesen motorosan nyílik, egyetlen gomb megnyomásával ledönthetjük a hátsó üléssorokat. Ha ezt megtettük, hatalmas helyünk lesz pakolni, egészen pontosan 2035 liternyi, vagyis két köbméter!!! Ha kihajtjuk a leghátsó üléssort 247 liternyi helyünk lesz, de ha csak öten utazunk, 680 literes lesz a csomagtér. Az én eddig megszokott 310 literes Z4 csomagteremhez képest egy valódi kamion.

3K9C6884

3K9C6885

De térjünk vissza a további finomságokra amikkel a belső tér kényeztet. Az ezüstből feketébe futó középkonzol egy légies híd, mely felfut a műszerfalra, ahol egyből kiszúrjuk az iPad mini méretű érintőképernyős kijelzőt.

ipad

Azért azt gyorsan szögezzük le, hogy nem az Apple tervezte a kezelőfelületet, tehát nem mondanám, hogy szépek a grafikai elemek, viszont cserébe nagyon könnyen kezelhető a szinte faék egyszerűségű kezelőfelület. Pár oldalas lapozható menü, ahol választhatunk, hogy a klímát vagy mondjuk az ülésekbe épített masszírozást szeretnénk-e állítgatni, vagy esetleg sportosabbra szeretnénk állítani a motort illetve a futóművet. A legmenőbb menü a hangulatvilágítás, ahol beállíthatjuk, hogy például piros fények borítsák be a belteret. Szerencsére ha akarjuk, akkor a középkonzolon lévő, iDrive-ra hasonlító kis tekerentyűvel is navigálhatunk a menüben, nem kell feltétlenül az érintőképernyőn eltalálni a gombokat. Az első nap még kicsit elveszett voltam a sok menüpont közt, de pár nap után, teljesen jól és gyorsan tudtam navigálni a beállítások közt.

3K9C6857

3K9C6864

 

3K9C6865

Ugyancsak a középkonzolon érdemes megemlíteni a váltót, ami leginkább egy kis szoborhoz hasonlít. Egy Rolls Royce-ban is megállná a helyét annyira szép, és legalább ennyire jó megfogni is miközben Drive állásba tesszük.

3K9C6875

Nagyon tetszett, hogy szinte mindent bőr borít az utastérben. Tudni kell, hogy bőr és bőr között van különbség. Van gyengébb minőségű, meg van jobb. Az Espace-ban szerencsére jó minőségű bőrt használnak fel, ezért nagyon kellemes a tapintása, és persze a varrások is gyönyörűen futnak, bármerre is nézünk. Legalábbis ahol bőr van, mert azért van egy csomó elem, ahol egyszerű műanyagot tapinthatunk, de legalább ezek is igényesek, pontos illesztésekkel. Megjegyzem ez az első autó, amiben tetszik a külső metálbarna, és a belső barna szín is. Tökéletesen illik ehhez az autóhoz ez a szín, míg egy sportkocsiban sosem értettem miért választ valaki barna bőr kárpitot. Valószínűleg az a trükk, hogy találunk világosabb berakásokat is a belső térben.

3K9C6859

3K9C6860

3K9C6881

Az első szélvédő teljes felületén fűtött, hogy télen ne kelljen kapargatni róla a jeget. Ez nem is baj, hiszen egy átlagos háziasszonynak, vagy akár nekem is esélyünk sincs átérni a hatalmas üvegfelületet. Ugyanez vonatkozik a kézi mosásra is, ember legyen a talpán aki saját maga lemossa az Espace-t. Én megtettem egyébként, de legközelebb tuti inkább beállnék egy mosóba vele.

A műszerfal teljesen digitális, aminek én nem vagyok a híve, jobb szeretem az analóg mutatókat. Cserébe viszont szénné konfigurálhatunk mindent. Több féle számlap közül választhatunk, van köztük hagyományos, és modern stílus is. Apropó műszerfal. HUD is van, vagyis az a kis eszköz ami az út fölé vetíti a legfontosabb adatokat. Sebesség, navigáció, követési távolság. Ez egy kis felnyíló üvegre rakja ki az információkat, de az egész cucc úgy nyílik ki indításkor a műszerfal tetejéből, mintha egy vadászgépben ülnénk. Iszonyú menő!

muszerfal

 

3K9C6831

De jöjjön a lényeg, mégpedig az, hogy milyen vezetni. Az általam használt autóban, egy 1,6 literes dCi dízel dolgozott, 160 lóerő teljesítménnyel, duplakuplungos hét fokozatú automata váltóval. Amikor megtudtam, hogy ehhez a nagy hajóhoz csak 160 paci dukál, kicsit lekonyult a szám széle, de hamar rájöttem, hogy ez teljesen lényegtelen, ugyanis ez az autó nem arról szól, hogy lámpától lámpáig gyorsulgassunk vele. Az Espace az utazásról szól. Most indítsátok el az alábbi számot, képzeljétek magatokat egy tükörsima vízen lágyan sikló vitorlásra és úgy olvassátok tovább a cikket.

Első nap mindjárt a Hungária körúton kezdtem, és ez volt az a pillanat amikor levett a lábamról az Espace. Ahogy korábban is írtam, ez egy négy keréken guruló hajó. Ahol egy sportosabb autóval elveszem a gázt és kerülgetem a kátyúkat miközben épp szétrázódnak a veséim, az Espace észrevétlenül siklik át a legdurvább úthibákon is, miközben szinte síri csend honol az utastérben. Egy picit nem figyeltem, és a HUD-ra pillantva azt láttam, hogy már 120-szal megyek ott ahol 40-nel szoktam araszolni, hogy ki ne szakadjon a futómű. Húha, gondoltam, és elengedtem a gázpedált. Később nem egyszer vettem észre, hogy bár nem akartam gyorsan menni, mégis túlléptem a sebességhatárt. Egyrészt annyira csönd van az utastérben, hogy nem lehet észrevenni a sebességet, másrészt a kis dízel meglepően lendületesen mozgatja az autót. A váltások teljesen észrevehetetlenek, motorzaj szinte nulla, egyszerűen csak vitorlázunk az úton, és pontosan ez a legnagyszerűbb ebben az autóban. A futóműnek és a hosszú tengelytávnak köszönhetően olyan érzésünk van, mintha a világ legjobb minőségű útjain közlekednénk. Ha akarjuk bekapcsolhatjuk a masszást is menet közben, és akkor tényleg olyan érzés mintha egy pihe puha felhőben utaznánk.

3K9C6833

Több féle üzemmódot is választhatunk. Comfort, Normál, Eco, Sport, és van egy személyes mód is amit bekonfigurálhatunk ahogy szeretnénk. Így egyetlen gombnyomással mondhatjuk az autónak, hogy állítson mindent a legkomfortosabbra, és mondjuk kapcsolja be a masszírozást is. Városban egyébként a Sport módot használtam, mert ilyenkor sokkal gyorsabb a váltó, hosszabb úton viszont inkább a komfort módot részesítettem előnyben.

Autópályára is kimentem, mert kíváncsi voltam milyen lehet ha távolabbra megyünk vele. Nos, tökéletes. Gond nélkül csapathatjuk akár 160-as tempóval is, ha mondjuk Németországba utazunk, a 130-as korlátozás pedig szinte játék kategória az Espace-szal. Autóúton is lehet vígan előzgetni, városban pedig az elforduló hátsó kerekek teszik könnyeddé a szűk helyeken való forgolódást (4 Control a funkció neve). Ez egyébként egészen észrevehetetlen, 70-es tempóig engedi a hátsó kerekeket elfordulni 3,5 fokos szögben elfordítani. Persze a parkolás így is elég halál, hiszen egy nagy autóról van szó, de az elforduló hátsó kerék, a parkolást segítő kamera könnyít a dolgon. Van egyébként teljesen automata parkolás is, anélkül beteszi az autó magát az üres helyre, hogy hozzányúlnánk a kormányhoz. Persze csak akkor, ha találunk megfelelő méretű szabad parkolóhelyet.

3K9C6879

Amikor egy új autóba ül az ember, mindig van egy első benyomás, aztán ez később vagy jó vagy rossz irányba változik. Amikor csak egy óra van kipróbálni egy autót, nem feltétlenül tud az ember reális véleményt alkotni. Az Espace majdnem egy hétig nálam volt, és egyre jobban megszerettem. Először ódzkodtam tőle, aztán egyre inkább élveztem a vele való gondtalan utazás élményét. Annak ellenére, hogy nem az általam kedvelt sportautó kategóriába tartozik, mégis úgy éreztem, hogy én vagyok az utak királya. A magas üléspozíció, a szellős és kényelmes utastér, a hatalmas szélvédőnek köszönhető jó kilátás, a szinte nulla menetzaj, egészen más dimenzióba helyezi az utazást. A-ból B pontba sokféleképp el lehet jutni, és az Espace megmutatta, hogy egy családi kisbusszal is nyújt olyan élményt az utazás, mint mondjuk egy minden jóval megspékelt 7-es BMW-vel. Pár nap után arra gondoltam, mennyire jó lenne az Espace-szal leugrani Horvátországba pár kollégával. A Bose hangrendszerből szólna a zene, miközben jó hangulatban végigdumálhatnánk az utat a csendes utastérben, nem mellékesen úgy, hogy a hátul ülőknek sem kellene kuporogniuk. Vagy elképzeltem, hogy ha lenne egy népesebb családom, feleséggel, két három gyerekkel, akkor mennyire jó választás lenne az Espace. Megmondom mennyire: nagyon!

3K9C6878

Fogyasztás? Kapaszkodjatok meg: 7,2 liter volt az átlag, úgy, hogy nem foglalkoztam a gázpedál állásával. Ez töb mint szép egy ekkora monstrumtól. Csak mondom, hogy a Z4 13,3-at eszik vegyes átlagban, pedig az egy harmad ekkora autó.

Ára? 9,6 millió és 13 millió forint közt, nálam a 13 milliós fullos változat járt. Ez az ársáv soknak tűnhet, de minden csak viszonyítás kérdése. Nyilván lehet venni egy nagy dobozt négy kerékkel, jóval kevesebb pénzből, de ennyire kényelmes és szép autó szerintem nincs most ebben a kategóriában. Lehet például venni X6-ös BMW-t is ennyi extrával 25-30 millióért… Persze tök más a két autó, csak viszonyításképp írtam, hogy vannak ennél jóval drágább autók. Az extralistát felsorolni is nehéz lenne, ezt inkább nézzétek meg a Renault oldalán, tényleg minden benne van amit csak el lehet képzelni. Garancia öt év, vagy 150 000 kilométer.

Ha családod van, gondold meg, próbáld ki, és venni fogsz!

További információkat a Renault oldalán találtok, és most már követhetitek is a Renault Instagram oldalát.

3K9C6830

3K9C6888

3K9C6894

3K9C6891

3K9C6836

 • Milan Rendes

  Milyen kocsit fogsz venni,András?
  Vegyél a Z4 árából egy Audi A5-öt 🙂
  Vagy egy 4-es BMW-t 😀

 • VaperLife

  Ez szép autó, viszont nekünk régebben motorikusan volt rengeteg gondunk(nyilván nem azonnal, hanem fél év-év után) több Renault autóval is. :S

  • Nekem is volt gondom minden BMW-vel amivel dolgom volt, erre van a garancia.

  • Ady Krisztián

   Ezért veszünk csak Toyotát. Érthetlen, hogy náluk miért nincs ilyen kategóriájú autó… amcsiban Sienna a neve, kéne jurópába is, venném…

   • Heimdall

    Toyota Verso nem egyterű kategória?

    • Ady Krisztián

     Elvileg, de nem ez a kategória. Kicsi.

     • mary

      A Sienna nagyon jó, USA-ba olyat béreltünk, és nagyon jó volt vezetni, és utazni is benne.. 🙂 Én is sajnálom hogy nincs itthon..

   • The Norwegian

    Még a szemem is könnybe lábad olyan gyönyörű. 🙂

    • Gipsz Jakab

     Hát igen, kb. mint egy háztartási gép a 70-es évekből. De az amcsi piacra amúgy sem terveznek igényes belsőket, mert azt csak a luxusautók vevői hajlandóak kifizetni, mindenki más csak egy olcsó és megbízható tragacsot akar a pénzéért.

    • [Hoonigan]

     Ez gyönyörű?! Az a műanyag középkonzol ízléstelen

     • Az elmult 10 evben lattal szep japan autot? 🙂 mert en nem 😀

      • JDM

       Hát azért a 8. generációs civic beltere szép szvsz 🙂

      • Egy fecske nem csinal nyarat.

      • [Hoonigan]

       Én sem nagyon 😀

      • SamRE80

       Nekem a Mazda3 sedan kifejezetten bejött. (fél éve nyúzom és csak egyre jobban szeretem) 😀

 • LVS

  valaki kerdezzen mar ra a z4re, had ne nekem kelljen

  • lekvároskenyér

   Megtettem. 🙂

 • lekvároskenyér

  A Z4 szopatott vagy a szerelők?
  Vagy mindkettő?

 • András. Mi lett a Z4-el? ha hosszú sztori, akkor elég sokan fenik a fogukat erre a sztorira. Nem hinném, hogy autó nélkül fogsz maradni, mi lesz a Z4 utóda? 🙂

 • bestyen

  András azért nyugtass meg, hogy nem valami elsőkerekes szutyok lesz a következő autód 🙂

 • Ez nem az, aminek látszik.

  amúgy igen, arra van a gari, hogy javítsák, ha valami romlik.

  használt autóknál már más a helyzet, nekem is nagyon tetszenek a renault-k, de én is csak azokat hallom, hogy elektronika az egy rakás hulladék, illetve céges autóm is egy citroen jumpy, nemrég volt javítva, már a rádió ismét elszállt…csak úgy egyik pillanatról a másikra…szóval majd megint megy, gondolom csak egy biztosítékcsere, de akkor is…vicc. és 1 éves az autó.

  Espace-ról amúgy én is csak jót tudok mondani, közelebb áll hozzám az ilyen high-tech kinézet, mint a letisztult, egyszerű. jelenleg egy H Astrám van, ami jó, meg minden, de annyira unalmas az egész műszerfal…nincs benne semmi színes nyomkodós kütyü, amitől izgalmasabbnak tűnik a dolog.
  a korábbi Espace-t sem vetem meg, de ott is hatalmas üres területek voltak mindenhol. utasként volt dolgom párszor főnököm jóvoltából.

  a fogyasztás engem is meglepett, 1.6-os motornak azt gondolná az ember, hogy erölködnie kell, hogy megmozdítson egy ekkora testet 😀

  • Daniel23

   Csak azt felejti el mindenki, hogy a francia autókban német elektronika van… 😀 5. Renaultunk van, semmivel nem rosszabb az elektronikája mint bármely más autónak. Egyszerűen csak rossz hírük van, sajnos sok az olyan “szaki” aki nem szeret dolgozni, és ha már pl. torxhoz kell nyúlni (ami épp neki nincs), akkor rögtön jönnek azzal, hogy nem szabad franciát így lebeszélik az embereket, német a jó, mert az 1 villáskulccsal javítható.. Persze, a renaultnak is vannak hibái, de én inkább maradok egy 1 milliós Megane 2-nél szinte full extrával, mint egy 1,5 milliós 3-mas golffal, tekerős ablakkal. 75%-ban a felhasználótól függ szerintem, hogy milyen az autó, van akinek csak az a lényeg, hogy elvigyen A-ból B-be, nem baj ha kopog vagy zörög, van aki pedig karban is tartja ( és itt nem az ültetésről stb. beszélek). Én eddig legtöbbször olyan francia autó utáló emberrel találkoztam, akinek vagy még nem volt tulajdonába ilyen autó, és az ismerősöktől ezt hallotta, vagy egy olyan autót fogott ki amin a teljes karbntartás hiánya látszott.. ( 1.5 DCi 30 000 km-es olajcsere pediódussal stb). Mivel van rálátásom, tudni kell, -visszatérve az elektronikára-, hogy ezekkben az autókban, ebben az árkategóriában a legtöbb autóban kb ugyan az minden ami elromolhat ,legyen az Renault, vagy VW, sőtt még a Mercedes vagy BMW-ben is ugyan az a generátor, önindító, ablaktörlő motor, fűtőmotor, szervómotor, fékrásegítő stb van, csak esetleg küllemre van eltérés …:) tehát ez a francia elektronika=szar, ugyan olyan mint iphone=drága, és szar.. mert túl zárt a rendszer.

   • The Norwegian

    Nekem volt Renault és Peugeot is. Soha többet.

    • BMWfan

     Milyen Peugeot volt neked ? 😀

     • The Norwegian

      Jó kis 206. 🙂

      • BMWfan

       Nálunk is van , és nem hazudok ha azt mondom hogy semmi baja nem volt eddig 🙂 Mi bajod volt vele ?

      • The Norwegian

       Index(kar) halál 3x, ebből kétszer gariban csinálták harmadszor már fizetnem kellett volna valami 63ezret mert csak a komplett kormányművel(oszloppal?) együtt cserélték volna. De volt elfolyó szervóolaj, problémák a hátsó híddal, elszakadó generátor szíj, random be nem indulás, műszerfal világítás részleges/teljes elsötétülés. Csak ami most eszembe jut.. És mindez egy garanciás autóban.

      • Kiss Bálint

       Nekem idén 10 éves a 206-os Pug-om és soha semmi gondja nem volt. A világ összes pénzéért nem válnék meg ettől a autótól annyira szeretem!

      • BMWfan

       Milyen motor volt benne ? Amugy a hatso hid az tipikus problema egyebkent … Ugy tunik ti pont egy rosszat fogtatok ki .. :/

      • ASportágNagyÉsSzínesEgyénisége

       Így van, a hátsó híd és a csapágyak minden korabeli PSA modellben problémásak. Nekem is 206-osom volt, ki is kellett dobni alóla, de 10 év és 125000 km alatt más baja nem volt, csak kopó-fogyó cuccok. Persze én csak egy vagyok a sok tulajból 🙂

      • BMWfan

       Szerintem is ez a típus egy jó modell 🙂 Keveset fogyaszt , főleg az 1.6 HDI

      • sarimarton

       hátsó híd nekem is befigyelt…

    • Daniel23

     Mindenki maga választ, meg a pénztárcája.

    • balage

     kb 20 even keresztul renaultoztam (megan, scenic, laguna, trafic). Az utolso lagunaban 250k-t raktam amikor eladtam. Csak azert valtottam markat (es kategoriat) , mert az utolso laguna nem tetszett, a talismanra meg nem akartam varni.

 • The Norwegian

  Szerintem a Z4 árából előrendelt egy Teslát. 🙂

  • balage

   Gondolod, hogy ert a z4 1000eurt? 😉

   • Máté Kele

    1000 euróért kettőt is vennék. 🙂

 • l0ckpick_IZBACK

  Tényleg version-nel volt egy gyorsulási versenyed és ott buktad el a gépet? 😉

  • The Norwegian

   Version tércomputere legyorsulta a Z4-et.

 • csab2

  Ha már leírod, hogy eszpász-nak kell ejteni, akkor miért ragozod mégis úgy, mintha eszpész-nek ejtenéd? 🙂
  A Z4-ről, illetve az elválásotokról meg légy szíves írj pár sort! Ezzel tartozol. 🙂

  • Hehe, átírta akit megkértem, hogy olvassa át. Holnap majd lejavítgatom, nem vettem észre 🙂

 • Horváth Árpád

  Hát először nem értettem te és egy Renault aztán hogy már nincs z4 az meg a másik ,komolyan mi lett a z4-sel ? amúgy ha városi és dinamikus kocsit akarsz vegyél minit. 🙂

  • The Norwegian

   A Mini csajoknak van.

   • Nem nem. A csajok szerint aranyos, a fiuknal olyan mint egy go-kart 🙂 cabriban verhetettlen 🙂

 • György Fekete

  Szeretem az ilyen szép nagy autókat. Akkorák mint egy repülőgép anyahajó. Egy normális parkolóba már be sem férnek.. Ilyeneket olyanok vesznek ,akiket a sok pénz fölvet,és nagyzási hóbortjuktól már nem látnak.

  • Horváth Árpád

   ilyet a családos emberek vesznek ahol van 2-3 gyerek és pl nyaralásnál jó jön a nagy hely a csomagok miatt nem nagyzolás . Ezért is csodálkoztam András miért jár ilyen kocsival .

   • szebe

    Meg ahogy nézem a képeket, hátul lehet elfér 3 gyerekülés legózás nélkül (a 2. sorban természetesen). Nem sok autó tudja ezt.

  • L. Endy

   Nem gondolom, hogy Rönót vesz az, aki pénzes.

   • György Fekete

    Kedves Endy! 6 napja írtam az észrevételem! Kicsit mintha későn esett volna le önnél a tantusz. Részemről már rég nem aktuális, már szinte teljesen elfeledtem az egész témát.

    • L. Endy

     Jesszus, ez egy fórum, nem reflexbajnokság. Amikor elolvasom a kommentet, akkor válaszolok. Sajnálom, ha nehézséget jelentett a múlt felidézése. 🙂 egyébként van valami elévülés vagy határidő?

     • Ben Bokor

      én pölö csak most, 12 nappal később olvasom, de már hozzászóltál helyettem 🙂

      • L. Endy

       Ben, B+, ez már végképp felháborító, hogy 12 napra rá írni mersz! 😀

      • Ben Bokor

       szégyellem is magam piszkosul 🙁

    • Hugo

     Muhahahaha 😀

 • dvs

  Elég reklámszagú a poszt, nyilván nem kérdés, de az instára kitett Mégane-ról lesz teszt? Az még külsőleg is ütős és jóval szélesebb célközönségnek szól(na).

  Egyébként tényleg vehetnél már valami férfiasabb autót végre, a Z4 ekte női, ez meg már anyukás de nagyon durván, érthetetlen miért vonzódsz ezekhez, de az ízlés nyilván szubjektív.

  • Nem kaptam ezért egy vasat sem. Lesz Megane post is, de arról nem fogok tudni ilyen jókat írni. Z4 helyett az F-Type Jag elég férfias? 🙂

  • Horváth Árpád

   Z4 nem női !!! András Mini Cooper-ek bejön nek neked ?

 • [Hoonigan]

  Nem véletlenűl drágábbak a Mercedes-ek vagy BMW-k, azok minőségi autók, mínőségi anyagokból (Persze azért nagyobb is a profit rajtuk, de a mínőséget és a jó tervezést meg kell fizetni). Lehet, hogy hosszú a felszereltséglistája ennek az Espace-nek és egy német autómárkánál ennyi extra jóval többe kerül, de azok megbízhatóak és tényleg luxusautók, nem csak annak akarnak tűnni. Gondolok itt például a Renault igénytelen középkonzolára, elviselhetetlen kezelőfelületre és azokra az ocsmány gombokra, meg persze a megbízhatatlanságára, ami a Francia autóknál megszokott. De mondjuk az a váltó tényleg szép.

  Francia autót nem szabad venni, főleg nem Renault-ot. Vicc az egész. Lehet olyat is csinálni, hogy hangszórókkal a belső térben UFO hanggal helyettesíteni a motorhangját… Szörnyű! Meg egy autóban lehessen hallani a motorhangját, sokkal élvezetesebb úgy vezetni! Bár egy 1,6-os dízelnek egyáltalán nincs szép hangja…

  • Sermi

   Azért a BMW meg a megbízhatóség sem éppen szinonímák.

  • WiZARD

   Azért a BMW az elsők közt van, akiknél a hangszóróból jön a motorhang…

  • Arthur

   Lehet benne barmilyen extra akkor is csak egy Renault. Lehet mondani hogy meghibasodnak neha a BMW motorjai (amire am ott a biztositas, adnak csereautot es megszerelik) de ha egy ilyennek baja van akkor az kuka. Amugy meg no offense de a nem nemet autok kva xarok :DD

   • Ben Bokor

    ez hülyeség. rengeteg japán és koreai autó veri megbízhatóságban a németeket – írom ezt német autó tulajdonosként. nem kell elfogultnak lenni. szeresd amelyik tetszik, de nem kell túlozni. nekem is BMW-m van (most lesz öt éves), kopp kopp, semmi baja, de ha most, 201k kilóméternél valami lenne, nézhetném, hogy ki akar nekem bármit is biztosítással vagy csereautóval megjavítani. mennyi is a magyar autók átlagéletkora? 17 év?