Nokia Lumia 920 iPhone killer, MS Surface iPad killer. NOT!

562 komment

Hónapok óta olvasom a kommentekben, hogy majd jön a Nokia Lumia 920 az lesz a világ legjobb okostelefonja, alázni fog, bla bla bla. Ugyanez megy az iPades postokban, ott meg a Microsoft Surface dicsőítés. Látatlanban persze. Borzasztó idegesítő, nem is reagáltam ezekre a kommentekre, majd most ebben a postban. (Most az ilyen fos androidos cuccokat felejtsük is el, mert az már tényleg szürreális amikor egy Kindle Fire-t fényeznek egy iPaddel szemben. Ha megint jönnek a robotok habzó szájjal, egyszerűen törlöm a kommenteket, mert már rohadt unalmas)

Térjünk vissza a címben szereplő két istenített termékhez. Most, hogy megjelentek, és végre teszteket is láttunk, nem csak a marketing rizsát lehet ismételgetni, lehet valós dolgokról is értekezni.

Szóval Lumia 920 az iPhone 5 killer. iPhone killer az, meg a f@…m. A Nokia egy csőd szélén álló vállalat, kínkeservesen próbálkoznak valami ütőset alkotni, csak hát az 5 év lemaradást nem lehet csak úgy behozni. Öt évig ültek, és röhögtek, hogy mit akar itt az Apple, hát hülyék ezek, probálkoznak itt a telefon piacon a kis hülyék. Aztán mire észbe kaptak, hogy kb a fasorban sincsenek a Nokia szarjaikkal, már késő lett. Nézzük csak meg ezt a Gizmodós tesztet a Lumia 920-ról, és azért a Gizmodót, mert mióta összekaptak az Apple-el, nem lehet őket elfogultsággal vádolni. Persze millió tesztet lehet még találni a neten, amik hasonló következtetésre jutnak, nekünk most elég ez is, a lényeg benne van.

Gyönyörű design, szépen összerakott oprendszer, teljesen jó kamera, minden szép és jó, csupa jóságot írnak egy oldalon keresztül. Aztán jön a fekete leves: Túl nagy és túl nehéz. Majdnem kétszer nehezebb mint egy iPhone 5, de még egy iPhone 4S-nél jóval nehezebb, pedig az iPhone 4S nem volt könnyűnek nevezhető. Lumia: 185 gramm (képzelj el majdnem 20 deka párizsit), iPhone 4S: 140 gramm, iPhone 5: 112 gramm (10 deka parizer).

Szóval egy rohadt féltégla. (Volt régen Nokia Communikatorom, az is egy féltégla volt, utáltam is.) Kit érdekel, hogy sötétben egy kicsit jobb képet készít, ha egyszer egy féltégla. Nappal meg pont ugyanolyan képet csinál, viszont nappal is egy féltégla. Itt jön be az a faktor, hogy egy készülék készítésekor kompromisszumokat kell kötni, a Lumiánál ez ismét nem sikerült, és ezért nem lesz soha iPhone killer. Bele se megyek még egy oldalnyi szövegbe, ahol ki lehetne tárgyalni, hogy miben maradnak el még az iOS-től Androidtól, stb, ott a cikk végén: a tesztelő megtartja az iPhone 5 telefonját, mert a Lumia nem jobb. A gizmodo egyébként 3 csillagot adott az 5-ből neki. Aki iPhone killert akar, minimum a 4.5 csillagra kell mennie, de inkább az 5-re. A Nokiának ez nem sikerült, nem lepődnék meg, ha a közeljövőben eltünnének a süllyesztőben. Ennyit a Lumia 920-ről, nem akarom többet látni a postok alatt emlegetve, hogy milyen f@sza, mert nem az.

Microsoft Surface: Ez is elrajtolt dirrel durral. Mondjuk inkább csak pukkant egyet… Pl venni akarsz egyet, a közeljövőben nem fogsz tudni, alig pár országban kapható. Még csak azt sem mondom, hogy a Microsoft egy rakás fost pakolt össze, mert látszik, hogy azért tényleg mindent megpróbáltak. Sikerült is egy elég jó terméket összerakni, de csak magukhoz képest. iPad killer? No fuck’n way.

A Surface egy félkész termék. Félkész az oprendszer, félkészek az appok, félkész a keyboard cover (mágneses Smart Cover mi? :)). Gizmodo teszt erről is van, itt lehet elolvasni. A szoftveres része olyan jó Microsoft módra bugos mint az állat, tehát például Office-t ne akarj használni rajta, mert nincs a touch kijelzőre optimalizálva, meg úgy általabán nem azt csinálják az appok amit kellene. Nyilván ez javulhat, kérdés, hogy mikorra. Azért egy iWork szintű cuccot ami már három éve létezik, nehéz lesz összerakniuk.

Hardveresen? Lassú. Ilyen egyszerűen: lassú. Persze MAJD lesz belőle intel procis cucc is, az majd talán nem lesz lassú, cserébe majd lesz más baj vele, de mindegy is, az még nem kapható.
Mindez egyébként mindegy is, most jön a legjobb rész amivel az egész hype-ot elkúrták: a kapacítás. A 32 GB-osnak hirdetett cucc, igazából csak 16 gigás, mert egy halom helyet elfoglal maga a rendszer, meg a recovery partíció. A fél világ ettől volt hangos, megy is a fikázás rendesen. Ha lett volna eszük, akkor a 32 gigást 16-osnak hirdetik, és akkor ők lennének a jó fejek. Most meg magyarázkodhatnak. Így:

Nyilván minden tableten foglal valamennyi helyet a rendszer, de NEM A FELÉT!

Közben ahogy egyre többen kezdik használni a Surface-t, derülnek ki a problémák, nem túl jó a keyboard, nem jó rajta gépelni, szét is szakad, túl gyenge a mágnes benne, a touchpad része csak egy gesztust ismer és lassan is reagál, semmire nem jó, valami hang problémákra is sokan panaszkodnak, stb stb stb. Mennyire értékelte a Gizmodo például a Surface-t? 2.5 csillagra az 5-ből. 2.5!!! Ennyi, ennyit tud a cucc. Még az iPad mini is kapott 3.5 csillagot, pedig az sem nevezhető Killer terméknek Apple mércével.

Nem azt modnom, hogy az Apple tökéletes termékeket gyárt, mert nem. Például az előbb említett iPad mini sztem kifejezetten közepesre sikerült. De legalább működik, és ami a legfontosabb: olyan kompromisszumokkal készült, hogy bár nem egy hiper szuper termék, mégis szerethető. Veszik is mint a cukrot. Ez az amit a fenti gyártók nem éreznek. Hiába a Smart Cover, bocs Touch Cover, ha egyszer nem jó rajta gépelni, előbb utóbb csak ideges lesz a user. Hiába a beharangozott csúcsszuper kamera, ha a user egy féltéglát érez a zsebében. Nem fog szeretni egy féltéglát.

Ennyi. Már egy hete meg akartam írni ezt a postot, most végre kerítettem rá időt. BTW: a Lumia egyáltalán nem érdekel, a Surface-t majd kipróbálom, bár az olvasott tesztek alapján egyre kevésbé érdekel, majd talán egy év múlva lesz érdemes visszatérni rá, hátha addigra komoly ellenfele lesz az iPadnek. Most még nem az.

PS: elhiszem, hogy van akinek ettől függetlenül bejön a fenti két termék, de, hogy a világ legjobbjai lennének a kategóriájukban azt erősen kétlem.

 • pofádlapos

  Néha idetévedek és volt párszor hogy csóváltam a fejem de ez a poszt…
  /o:

 • Aki nem bír el egy ekkora telefont az húzzon el a konditerembe. Nem olyan egetverően nagy probléma mint ahogy handras szajkózza minden 3. sorban, persze az elvakult iFasz felhasználók mindenbe belekötnek viszont ami az almánál van az semmiség (kopás, maps , kis dolgok ugye egy negyed millás készülékért )

 • wehrm

  nem iphone 5 gyilkos a Lumia 920 de koroket ver ra az biztos.

 • kibaszottkurvajó

  eléggé szarrágó dolog ezt boncolgatni Andris mindkét eszköz szerintem minden igényt kielégítő a többi csak felesleges sznoboskodás

 • drop out

  Néhány darab kráter azokból, amik egy 0km-es iPhone 5-ös telefonon vannak
  https://dl.dropbox.com/u/15610650/IMG_4470.jpg
  https://dl.dropbox.com/u/15610650/IMG_4471.jpg
  https://dl.dropbox.com/u/15610650/IMG_4469.jpg

  Persze tudom, hogy lesznek ilyenek még rajta 🙂 Csak érdekes, hogy a frissen kibontott készüléken nem kért gravír van gyárilag 😀

 • Ilanor

  A két készülék nagyából hasonló tudású. És szerintem a tömegük kérdése igen is fontos. És ehhez még azt tenném hozzá , hogy nem csak a tömeg de a vékonyság és a méret is fontos. Nekem is volt készüléekém ami akkor jónak számított a piacon, de mégis a súlya miatt adtam túl rajta 2 hét után. És nem is kodimmal volt baj 🙂 , hanem inkább az életstílusomba nem illet.

  Szerinetem nem sz*ás. Csak különböző felhasználók vannak, különböző életstílussal, és mindenki maga dönti el hogy kinek mi az ami a legjobban kielégíti az igényeit.

  Így mire is jó egy-egy ilyen poszt, hogy el tudd dönteni hova teszed a pénzed, minél több info. legyen a kezedben az adott darabról. És ne 1 v. 2 hét után mondd azt rá hogy ez nekem mégsem kell. Mert nem tudod használni.

  Úgyhogy csak jöjjenek az ilyen posztok. Mert szerintem szükség van rájuk.

  Amúgy az én igényeimet a kettő közül az ipone elégíteni ki jobban, és igen pont a súly , méret , vékonyság dönt. De akik a Lumiára szavaznak, tegyenek belátásuk szerint , biztos jól csinálják. Nem ismerem az életüket.

  Egyébként nincs apple termékem (még),nem tudom valaha lesz e , mindíg onnan veszek ahol a megfelőt megtalálom és ha ez épp egy apple, akkor az , de ennél a posztnál nem tudtam megállni hogy be írjak ide most.

 • Egyetek almát

  basszatok meg mind..veszek 1 trabantot teli tankkal s meg egy laptopot s egy kb 80-90 ezer forintos okostelefont. Kurvara jobban jarok mint 1 kibaszott I-fasszal. Sznobsag az egesz apple bammeg. Megveszi akinek otthon szarjak a penzt s hulye. S kozbe nem veszi eszre, hogy a telefon tobb mint felet a kurva APPLE-logora adja..de hat mitszamit..seggfej applefanank mind1..veszi a sok agymosott faszkalap.

 • Phoner

  Sziasztok,

  Öt napja cseréltem az iPhoneomat 920ra. 4-esem volt, előtte hármas úgyhogy már elég rég iOSt használtam. Itt voltam egy két éves, a sarkain elszíneződött kijelzőjű, kiakadt bekapcsoló gombbal rendelkező telefonnal, autós tartóval, egyéb külső eszközökkel és azon gondolkoztam, hogy megvegyem-e az 5öst (az autós tartóba fektett pénz pl kapásból ugrott az új csatlakozó miatt). A négyest már nagyon nem bírtam, az iOS (egyébként jó de, klasszikus, bármilyen nagy felbontásban megrajzolt ikonos) működésében nem láttam túl sok innovatív lehetőséget és valljuk meg, ez a működés volt a legkevésbé innovatív a kezdetektől fogva. Egyik barátom, hasonló helyzetben az ötöst választotta, így tudtam próbálgatni. Nem győzött meg. Közben jött a a Win8 amit már az első publikus béta óta használtam otthon a HTPC-n, és vhogy megláttam benne a koncepcót… (mellesleg nekem a telefon a legfontosabb munkaeszközöm, nincs tabletem, a laptopot sem mozdítottam régóta)
  Nem akarom túl hosszúra nyújtani, kissé kiábrándult iOS használóként a Nokia mellett döntöttem.
  A telefonról:
  A méretét (nagy, főleg a 4es után) tényleg nehéz volt megszokni, de kb két napig tartott, több előnye van mint hátránya,
  Használat közben a súlya érdektelen. (tényleg nehezebb mint a többi, de belül van a határon és használat közben ritkán szoktam összehasonlítgatni vagy mérlegre tenni)
  A prediktív szövegbevitel volt az egyik amit a legkevésbé szerettem az iOSben, többször is küldtem értelmetlen szöveget, főleg sms-ben. A Nokiáé nekem jobban bejön.
  Szövegkijelölésben nem látok nagy különbséget.
  Az Office tökéletes.
  A kontaktkezelés sokkal jobb mint az iPhoneban, a különböző fiókok összekapcsolásával egy új minőség jött létre sztem.
  A mail szebb, és jobb használni. Tudok pl. “sűrgős” (!) mailt küldeni, azaz prioritást állítani.
  Az, hogy az SMSnél és a mailnél ugyanott van a küldés gomb, nagyon jó.
  Igaz, hogy nem tudtam minden alkalmazást “áthozni” a iPhoneról, de mindenre találtam kiegészítő megoldást.
  A élő csempés megoldás az egyik legjobb amit ezen a téren a kitaláltak egy ideje.
  Maga az oprendszer egyébként elég összeszedett, eddig nem találtam égbekiáltó baromságot.
  Az alkalmazások színvonala változó (de ez mindegyik mobil OSre igaz), de a fizetősöknél többnyire működik a kipróbálás lehetősége. Ez sokat segít.
  Szóval én bíztatok mindenkit a Nokia (vagy bármelyik WP8as telefon) kipróbálására.

 • Dave

  Régen szerettem a blogot , úgy éreztem van valaki , aki megosztja a saját tapasztalatait a kedvenc márkám termékeiről. Ez mára teljesen eltűnt , az egész blog nem sugall semmit , csak azt hogy almán kivül nincs élet. Van ipadem mert jó , meg van ipodom mert jó , meg volt minden iphone-ból 1-1 darab 5ön kívül mert jók voltak , meg van itthon egy közös mbp mert az is jó , de azért a világ nem ebből áll. Számomra hihetetlen a csőlátásod ami a blog minden egyes bejegyzésében megfigyelhető nagyjából…

 • Adrian

  185g = 20 dkg
  112g = 10 dkg
  Ilyen kerekítést meg sem mernék említeni a pénzügytanáromnak…
  Féltégla
  Postban: 4x
  A teljes oldalon meg sem mertem számolni.

 • Erika

  Épp most tervezek váltani galaxy note-ról (sima) iphone 5-re, de még billegek a kettő között. Ami a szifon mellett szól, a szinkronizálás, mivel van egy MacBook prom és egy iPadom. A note-nek is megvannak a számomra már ismert előnyei mint nagy méret, toll, flash, swype (talán mind közül ez a legfontosabb). De berágtam rá, mert a szoftver cserbenhagyott kétszer is az utóbbi időben. Szóval, mi a vélemény? Segítsetek. Érdemes…? :))

 • NOKIA4EVER

  ekkora egy amatooort omg 😀 😀 😀 na ilyen gagyi kommentet se olvas gyarkan az ember…meg h iphone omg…tic tac -os doboz…