Neato D7 botvac – végre egy igazán jó robotporszívó!

Volt már egyszer robotporszívóm, de azt nem szerettem mert béna volt.  Most viszont egy olyat teszteltem, aminek köszönhetően még sosem volt ilyen tiszta a lakásom.

Van az, hogy a jó dolgokra várni kell. Az első digitális fényképezőgép rosszabb képet készített, mint egy krumpli. Valamikor 1998-ban fotóztam egy talán Casio kamerával és hát kinevettem. 2008-ban 10 évvel később Canon 5D vel fotóztam, videóztam brutális minőségben. Ugyancsak 2008-ban vettem egy Roomba robotporszívót, mert majd az milyen jó lesz. Hát nem volt jó. Hamar meg is váltam tőle.

10 évvel később, most megint nálam járt egy robotporszívó a Neato D7. Kicsit szkeptikus voltam mikor kibontottam olvasva a lézerszkenner feliratot a dobozon, de aztán alig akartam visszaadni a Bravophone-nak. A többit videón:

Ez a lakásom alaprajza, lenn balról a benyúló szabálytalan csík az ágy alá berakott sílécek, amiket szépen körbetakarított. A D7 árától nem kell megijedni, a D3 és a D5 sokkal olcsóbbak és mindketten ugyanezt a lézeres technológiát használják. Leginkább üzemidőben, meg egy két apróságban van csak különbség köztük, a D3 nem használ oldalsó kefét és a szűrője is csak normál. Az én kis lakásomat például a D3 vagy a D5 is simán rendben tartaná, a D7 pedig azoknak jó, akiknek kell a nagy üzemidő, mert mondjuk 100 négyzetméter feletti területet kell takarítania a robotnak. Ugyancsak a D7 a jó választás ha szeretnénk használni a virtuális lezárásokat. További infók a Bravophone oldalán találhatók.

 • disqus_AOrND5h1Xi

  Ha “ellenreklám”-nak minősül akkor moderáljátok nyugodtan! 🙂 Csupán hasznos infónak szánom aki ilyesmiben gondolkodik: érdemes megnézni a xiaomi roborock s50 -t ill. a régebbi még nem mop -os verzióját is! Annó sokat keresgettem, több mint fél éve ilyet használok. Tökéletes alternatíva lehet – szintén ez a laser-es térképezős, szisztematikus takarítás technológia és már fele annyiból megvan mint a Neato D7 😉

  • István Stötzer

   Csatlakozom a xiaomi roborock táborhoz, mi is azt a típust használjuk 🙂 Ua. simán tudja,mint a Neato ill. a roborock a MOP funkciója miatt még fel is mos nedves törlővel, ahol nincs szőnyeg. Féláron…

   • Kristóf Radó

    én is csatlakoznék 🙂 Én az első generációsat használom, igazából sose tudom mi a neve, a nem mopos változat… Igazából a formán meg külsőn kívül annyira meglepő a felépítése (kerekek, mozgás, oldalkefe) és az app is (kb ugyanilyen annak is az appja, csak talán nem ennyire szép a design-ja…), hogy még azt is el tudom képzelni, hogy az egyik másolta a másikról vagy esetleg valamelyik oem-ben gyártja a másikat… Használtam egy ideig egy fullos Roomba-t is, azon látszott is, hogy teljesen más volt az egész irányítása, appja, mozgása is….

    Ha valaki tényleg ilyen gépben gondolkodik, mindenképp nézze meg a Xiaomi robotjait, úgyis ugyanezt a tudást, 3-ad áron meg lehet kapni. És mostmár rendes angol nyelvi támogatás is van az apphoz is és a robothoz is.

    • Elég sok tesztben jobbnak hozták ki a Neatót, és a D3 170 000 forint csak, én valszeg azt venném.

     • István Stötzer

      Csak az objektivitás miatt: én 200m2 körüli területet takaríttatok a robottal és nálam az is fontos, hogy a finomabb por miatt fel is “mosson”. Ezért a MOP nálam nem opció, hogy nincs. Mindezt 130.000-ért nyújtja a Roborock. Értem én, hogy sok tesztben jobb a Neato, de még a D3 is 30%-al drágább és a takarításban a gyakorlatban kevesebb funkciót nyújt (nincs MOP benne, de még a D7-ben sem 300.000-ért), hangosabb a Neato (mért érték) és pl. a szőnyeget a Roborock még a tesztekben is jobban takarítja (ebben én nem teszteltem a Neato-t, az viszont tény, hogy a Roborock kifejezetten jól takarítja még a hosszú szálú szőnyegeimet is). Ettől még azt aláírom, hogy a Neato D3 (és az 5 és 7 is) a robot porszívók közül élen jár. Kinek a pap, kinek a paplan…

     • disqus_AOrND5h1Xi

      Megnézegettem, csatlakozom Istvánhoz… ráadásul én is használom. Az 5cm shaggy szőnyegen is perfect! 🙂 Most itthon a felmosós (tehát a MOP-os) Xiaomi Mi Robot 2 (Roborock, s50 stb.) 149900-ért megvehető (bruttó, 27% áfával, magyar garanciával!). (nyilván nem feltétlenül kell használni mindig ezt a funkciót – de néha jól jön 🙂 ) Ha objektíven nézzük, nem igazán jöhet számításba más készülék. (max. a MOP nélküli régebbi Xiaomi Roborock kb. 90e-ért :)) ) András, ha veszel ne vegyél mást – hidd el ez a tuti! 😉

 • VincentV

  Nem féltetted az A7-et a lézertől? Simán ki tudja ám csinálni a szenzort, sok szomorú ember beszámolóját lehet olvasni egy-egy koncert/rendezvényfotózás után itt-ott. Pár hete is volt valaki a hazai Sony mirrorless groupban FB-n, akinél egy A7R2-őt nullázott le a lézer.

 • Valentin

  Qrva jó lett ez a videó András!!!! Gratula Matula! 😉

 • Secret Santa

  Ezekről a “megfejtésekről”ugyanaz a véleményem, mint a digitális személyi asszintensekről. Ford Fairlaine szavaival élve: “Olyan, mint sajtreszelővel rejszolni, enyhén szórakoztató, de leginkább fájdalmas…”

  Részemről egy Dyson V8-at használok és nem cserélném le semmi másra, gyakorlatilag “villanypartvis”, van egy kis kosz valahol, lekapod a falról és felkapod, 30 másodperc az egész. A robotokkal ez az ad-hoc takarítás elég fájdalmas, ráadásul kell mellé egy hagyományos porszivó is, ha kanapét, vagy falat, vagy ilyesmit akarsz vele takarítani (mert, persze tök jó, hogy lézer, meg megadhatod, hogy hol NE takarítson, mert több kárt csinál, mint hasznot, de akkor ki fog ott takarítani és mivel?) 😀

  • VincentV

   Azért ezt túlzottan leegyszerűsíted szerintem. Lehet hogy 30 sec egy kiborult chipsestálat felporszívózni, de egy nagyobb lakást fullosan mennyi? És egy házat? Kisebb lakást pedig egyenesen agyrém, mert az ember meg a porszívó is alig fér el, a 32m2-es garzonomban mindig leizzadtam tökig mire összekommandóztam egy elfogadható kiporszívózást . E miatt aztán mi is szokott történni? Halogatjuk a dolgot. Legalább is én ezt szoktam tenni 🙂 Ha te vagy az év férje/felesége, és heti kétszer takkra pontosan teszed a dolgod a Dysonnal (sőt, alig várod!), akkor nem szóltam egy szót se, neked valószínűleg ez a legjobb megoldás. De amikor a robot kiporszívóz minden másnap, úgy hogy az ember a “gyárban” csak kapja a push üziket hogy “kedves gazdám, elkezdtem/befejeztem”, na akkor vastagon és vigyorogva lehet leszarni az egész kérdéskört, és ez bizony jó 🙂 Azt meg senki nem mondta, hogy nem kell mellé valami kis porszívó az ad-hoc dolgokra, mert kell, de szerintem ez nem akkora tragédia.

   Egyébként meg +1 a Xiaomi S50-re, napokig néztem a teszteket, videókat, semmilyen érvet nem tudok felhozni arra, hogy miért ne ezt venném a Neatoval szemben.

 • Márton Szigeti

  Végre? Már 1000+1 teljesen jó robotporszívó van a piacon..

 • Valentin

  András, ki lesz az első, aki megírja a cikket az első 1 billió $ cégről, az Apple-ről?
  Már az imagazinon is megkérdeztem, s nagyon kíváncsi vagyok rá!
  Azt gondolom, ezt neked kéne megírnod, mert ezt a cikket rád szabták, még akkor is, ha már nem szereted úgy (vagy alig) az Apple-t, mint régen.