Napelemes motorcsónak végtelen hatótávval? Íme a Solliner!

A motorcsónak végtelen szabadságot ad, de közben rengeteg üzemanyagot fogyasztanak. Mi lenne ha telepakolnánk napelemekkel a motorcsónak tetejét és végtelen hatótávunk lenne? A Solliner pont ezt tudja és ki is próbáltam.

Mondhatnám, hogy gyerekként motorcsónakokban nőttem fel, mert így is volt, raktam is régi fotókat a videóba. A szüleim másodállással kuporgatták össze a Csumi névre keresztelt csónakra valót, onnantól aztán minden nyáron a vízen voltunk. Vagyis inkább elmentünk egy lakatlan szigetre Ercsibe, aztán ott sátoroztunk, viszont nem nagyon mentünk a motorcsónakkal, mert a benzin már akkor is méregdrága volt, és a csónakmotorok sokat is zabálnak.

Ha akkor lehetett volna egy ilyen napelemes hajónk, mint amit tesztelhettem a Wiking Yacht Club jóvoltából, biztosan bejártuk volna a Dunát egészen a Fekete tengerig, ugyanis a Solliner akkumulátorról üzemel, a nap pedig fel is tölti. És igen, akkor is mehetünk vele ha nem süt a nap. Persze, ennek ára is van és nem is csak forintos ára… Íme:

Ezúton is nagyon köszönöm Leventének, hogy rám szánta az időt, nagyon jó volt végre újra a vízen lenni! Ja és azért van most szombaton videó, mert holnap harmadszorra is megkísérlek eljutni Portugáliába, hogy vezethessem a Jaguár I-Pace-t. (Elsőre vihar miatt törölték a járatot, másodszorra a kifutóval volt valami para, harmadszorra remélem nem lesz semmi…)

Ők, és még sokan mások támogatták ezt a videót is Patreonon keresztül:

Hírkereső.huBarna Ervin, PT, Andrássy Miklós, Plavecz Péter, Ambrus, Kasler Attila, Dobi Csaba, Lepsényi Gábor, Kabay Dávid, Meetupvideo, Attila, Ráth István, Kele Gábor, Kis Zoltán, Burza Miklós és Burza Krisztián, NEXTFOTO Studió, Rácz Gábor, Vajda Márk, Nagy Balázs, Kisvarga Richárd, Tőzsér Martin, Láda-Hartyányi András, Szilágyi Péter, Bakonyi Gábor Soma, Polgár Andor, Meskó Bálint, Alfa Amore, Bak László, Franko Viktor, Bihacsy Bence, Mátó Attila, TöltőPont.eu, Farkas Ákos, Nagy Roland, Faragó Attila, Stefan Hornak, Szép Gábor, Kovács Patrik, Tóth András, Jojart Ernő, Mester Gábor, StreamTrek, Kolbert István, Hadi László, Falu György, Vitatom.hu, Bencze István, Kele Máté, Kósa János, Veres Lajos, Dévényi Gábor, Kanczler Csaba, Mezriczki Ferenc Bálint, Molnár Tamás, Beko László, Markert László, Lagolit

 • Márton Szigeti

  Innen jött a “Csumi” becenév, vagy Rólad nevezték el a hajót? 🙂

 • Bence

  Vettél kamerát András, vagy mit keres ott a kit.com-on az a Sony? 😀

  • Ne is mondd, total para lesz vele forgatni hetfon…

   • Bence

    Remélhetőleg már Portugáliában 🙂

 • Na ez szép. Rövidesen elfelejthetjük a kőolajat mert annyi alternatíva lesz

 • Huey

  Na, ezt simán vinném.

 • Zsiráf Zoli

  Papíron tök jó dolog az elektromos hajózás, de ha kipróbálod a Balatonon jó eséllyel fogsz rohanni jogsit csináltatni vitorláshoz. A 10km körüli végsebességgel még a tihanyi kompot is kihívás keresztezni csúcsforgalomban… 🙂
  Az sem mindegy, hogy a napelemek mennyit töltenek bele, tippre alig fogja megmozgatni a hajót, ha lemerült…

  • Fibonacci Spiral13

   Jo esellyel, tippre, blabla bla. ne menj lottozni mert meg kettesed sem lesz soha, olyan jo vagy mellefogasban. 😉 (egy szavad sem igaz, a vesszo utan, tartsd eszben!)

   • Zsiráf Zoli

    én próbáltam Wiat, Baylinert, tapasztalatból beszélek… 😛 a fő probléma, hogy a Balatonon jogsi nélkül vezethetők lassúak (és a fenti márkák kis akkukapacitásúak). Egy Tihany – Siófok retúrt nyilván meg tudsz vele csinálni egy feltöltéssel talán padlógázzal (sic!) is ami itt 8-10km/h-t jelent. Viszont hosszabb távokra kb. alkalmatlan vagy a végén evezni kell (és ezen a napelem sem segít érdemben – a Baylineren inkább dísz). Az, hogy baromi lassú nem feltétlenül gond, de ha bejön egy vihar vagy bármi akkor meg vagy lőve. Aki nem szeret vitorlázni, de a Balaton közepére vágyik szigorúan a báziskikötője közelében, annak jó lehet.

 • Secret Santa

  Királyság, fent van a listámon 😀

 • Samu85

  Balatonon rohangál egykét elektromos yacht, igencsak szép hajók. Igaz nincs napelem, meg nem ilyen “olcsók”.

 • gusson

  2,73 -> kettő egész hetvenhárom _század_. Műszaki ember legyen pontos. Leginkább azért, mert hetvenhárom tized az 7,3 🙂

 • Hajlító Bender

  Jók ezek az alternatív elektromos témák. Egyszer akár csak pár gondolat erejéig, vagy ha netán kijutnál egyre, örömmel néznék egy Formula E epizódot is 😉

 • Ebben az időben kifejezetten jó lenne a balatonon