A nagy Tesla Supercharger túra – kis bökkenővel

Gyűlölök korán kelni. Nekem a 7 óra már koránnak számít, a 4:20 pedig merényletnek. De muszáj volt felkelni, nem minden nap próbálhat ki az ember a vadonatúj Tesla Superchargereket Magyarországon. Aztán persze nem teljesen úgy alakultak a dolgok ahogyan azt szerettük volna.

Bizonyára minden elektromos autók iránt érdeklődőt elért a hír, hogy a Tesla üzembe helyezett két Supercharger töltőállomást Magyarországon. Az egyik Győrben, a másik pedig Sormáson épült meg. Mindkét Supercharger állomás 4 autó töltésére alkalmas jelenleg, de 12-re lesznek bővíthetők a jövőben. A Győri töltő Ausztria felé könnyíti meg a Teslások életét, a Sormáson létesült meg a tengerre igyekvőket szolgálja majd ki.

Természetesen akartam készíteni a töltőkről videót és nyilván Teslával szerettem volna menni, hogy ki is próbálhassuk az új töltőket, hiszen más autót ezekről nem lehet tölteni. A P85D Teslával és gazdájával Gáborral már több videót is készítettünk, többek közt a nemrég készített önvezetőset is. Gábor azt találta ki, hogy Budapestről menjünk el Győrbe, onnan Sormásra a másik állomáshoz és onnan vissza Budapestre. Laza 520 km. A karácsony közeledtével nem volt egyszerű időpontot találnunk, végül a dec 20-at lőttük be, viszont reggel 6 órás indulással, mert mindkettőnknek vissza kellett érni 1 órára Pestre. Reggel 6, jajj nekem. Tudni kell, hogy éjfél előtt nem nagyon szoktam tudni elaludni, ezért ezek a hajnali időpontok teljesen kinyírnak.

Csirke módjára felvetettem, hogy esetleg az is elég lenne, ha csak Győrbe mennénk el, ott bemutatnánk a Superchargereket, akkor nem kéne korán kelni, mire Gábor csak ennyit írt vissza:

Elég lenne ha megelégednénk a középszerrel.

Nem is vitatkoztam, igaza volt. Ha már csináljuk, akkor csináljuk rendesen. Így hát csütörtökön 4:30-kor felkeltem, hogy 6-ra összekaparjam magam és elinduljunk felfedezni a magyarországi Tesla Superchargereket. Azt hittük a korai kelés lesz a legnagyobb szívás a dologban. Rosszul hittük… A további történéseket megnézhetitek videón.

Hazafele beszélgettünk még arról is, hogy miért vesz valaki Teslát, milyen közel három év után egy ilyen autóval járni, de annyira hosszú lett a mostani videó is, hogy inkább egy külőn epizódra félreraktam ezt a beszélgetést. Vagy a jövő héten, vagy azután megvágom és feltöltöm majd. Addig is nagyon boldog Karácsonyt kívánok mindenkinek!

 • Bence

  “Természetesen ki akartam készíteni a töltőkről videót“
  Lehet én vagyok a hülye de ez így értelmes?
  Boldog Karácsonyt mindenkinek!

  • koccs

   Ott felesleges a “ki” itt meg az első “a”: “és elinduljunk a felfedezni a magyarországi Tesla Superchargereket”.
   Mielőtt valaki jön fikázni. 🙂

 • fects

  Ki volt a társad, ha nem titok, illetve mire használja az autó (magán/céges)?

  • Magán utakra használja leginkább.

  • D Tesla

   Én is csak egy nézője voltam András videóinak, és akkor elhatároztam, ha lesz Teslam, akkor neki mindig odaadom hogy tesztelje. Aztán amikor kiderült, hogy az autóm az első P85D lesz a kontinensen, nem volt kérdés, hogy a 3 napos autót Andrásnak odaadtam tesztelni. Így Andras tudta először hajtani itthon az összkerekes ‘majd 1000 Nm-es nyomatékú Teslat. Azóta is megmaradt ez a kapcsolat, és ha Tesla tesztelésről van szó, akkor megyek!

   • Valentin

    Szia Gábor!
    Eszméletlen vagy! :-)))
    Egyszer vittél engem a nagyszőlősi úton a Tesláddal, mikor tök ismeretlenül megnéztem magamnak úgy 2 évvel ezelőtt.
    Emlékszem, nem is a gyorsulása kápráztatott el a legjobban, hanem ahogy hangtalanul lesiklott a járdáról.
    Mint valami űrjármű!

    Az utatokról és rólad:
    Még akkor is nyomod, mikor már rég vissza kéne venni a tempóból, simán látszik a videón keresztül is, hogy nem óvatoskodtál kellően az utolsó 35 km-en sem, ami pedig visszafogottabb tempóval abszolválható lett volna!
    Aztán elgondolkodtam, hogy baj-e ez, s arra jutottam, hogy nem véletlenül vagy sikeres vállalkozó, mert olyan helyzetekbe is belemész, amit más már nem reszkírozna!
    Ezért tudtál/tudtatok újabb kapcsolatokra szert tenni jófej emberek személyében a “kábelek tengere mellett”.
    Ha nem merültök le, “csak” a tájat bámultátok volna tovább, s nem sikerült volna ilyen élménydúsra az utatok.

    Üdvözöllek mégegyszer!

 • BMWfan

  Várható a jövőben Bp-n is Tesla supercharger?:)

  • Nem tudunk róla.

  • D Tesla

   Budapesten szinte biztosan nem, de a 0-ás déli szakaszán elég nagy esély mutatkozik egy töltőre…

 • Zsiráf Zoli

  az aktuális töltő-foglaltságot csak az autó fedélzeti számítógépe mutatja? Van bármilyen lehetőség számítógépről megnézni?

  • Szerintem csak kocsiból lehet megnézni, ott is csak az 500 km-en belül elérhetőket.

 • PTR

  Kedves András!
  Viszonylag hosszú ideje követem a blogodat, illetve a videóidat, és az utóbbi időben szerintem nagyon pozitív irányba kezd elmenni a “sorozat”. Te is mintha változtál volna, de szintén a pozitív irányba. Nem tudom ez a munkahelyváltás, az új vlog téma, vagy valami teljesen másnak a hatása, pontosan meg sem tudom mondani (így 5 bejgli után reggel :D), hogy mi változott, de szerintem mindenképpen ez a jó irány!
  Kellemes ünnepeket! 🙂

  • David

   az változott, hogy tudja Handrás hogy a youtube közönsége nagyjából mire vevő és ehhez igazított kicsit a stíluson.

 • Gipsz Jakab

  Ha már Tesla… ezt a videót most találtam, és fel vagyok háborodva!
  Salzburgban felvonultak a villanyautósok, és a videón is jól látható-hallható, hogy micsoda zajt csaptak! Az egész város döbbenten figyelte, ahogy álltak a dugóban, és mikor elindultak, a nagy dübörgéssel majdnem elnyomták szegény madarak énekét 🙂
  .
  https://youtu.be/5ksCcvPJtF0

 • NBalazs

  Két pontosítás:
  – igaz, hogy két éve már előkészítés alatt volt a sormási projekt, de a Tesla függesztette fel a telepítését akkor váratlanul. Az E.ON miatt nem volt semmilyen késedelem, a töltőket (a győrit is) pont az E.ON telepítette a Teslának a teljes kapcsolódó villamos hálózattal együtt a Tesla által kívánt karácsony előtti határidővel.
  – a külügyminiszteri Tesla látogatásnak semmi köze nem volt a telepítésekhez, vicces volt hallani a médiában, hogy ennek köszönhetően 2018-ban a Tesla Superchargert fog telepíteni Győrben és Nagykanaizsán, amikor már hetek óta folytak az előkészületi és kivitelezési munkálatok. 🙂