München – Budapest Tesla Model 3-mal?

Mennyivel tart tovább egy modern elektromos autóval hosszú távon autózni? Órákig tartó töltögetés és nyomorúságos várakozás? Beültünk egy Tesla Model 3-ba és kipróbáltuk mennyi idő alatt lehet letolni a München – Budapest távot.

Elektromos autóval nem lehet hosszú távokat megtenni, csak városi közlekedésre alkalmas.

Ha annyi ezresem lenne ahányszor ezt hallottam illetve olvastam, már két Teslát is vehettem volna. Persze van olyan elektromos autó, amikkel én sem indulnék neki, de hát a fejlődés nem állt meg, sőt. Sorra jönnek a több száz km hatótávra képes elektromos autók, lassan ideje lenne elengedni ezt a dumát kedves trollok.

Többször is jöttem már haza Münchenből autóval. BMW Z4-gyel 8 óra, alatt jártam meg, és 7 óra volt a rekordom nappal a Jaguárral. Kifele menet meg 13 óra volt a legrosszabb időm, köszönhetően egy gigadugónak, aztán az azt követő eltévedésnek de ez nem is számít. Most egy Teslával próbáltuk ki, hogy mennyi idő alatt lehet hazajutni. A körülmények közel sem voltak ideálisak, jöttünk 240-nel és 60-nal is hazafele. A németeknél szinte végig 100-120-as korlátozás volt az eső miatt, aztán Bécsnél is volt egy terelés, amivel sok időt vesztettünk, de legalább gyönyörködhettünk a tájban és a szélerőművekben. Hogy végül mennyi idő alatt sikerült megjárni a 700 kilométeres távot a Performance Model 3-mal? Íme:

Ezek a videók, a Patreon támogatóim nélkül nem jöhetnének létre:

Kapu.hu, Tiszta energiák, SmartnapelemEbikeshop.huRackhost.hu, Holló Gábor, Andrássy Miklós, Plavecz Péter, Ambrus Dani, Kasler Attila, Dobi Csaba, Lepsényi Gábor, Kabay Dávid, Meetupvideo, Attila, Ráth István, Kele Gábor, NEXTFOTO Studió, Rácz Gábor, Vajda Márk, Nagy Balázs, Kisvarga Richárd, Láda-Hartyányi András, Polgár Andor, Meskó Bálint, Alfa Amore, Bak László, Franko Viktor, TöltőPont.eu, Nagy Roland, Faragó Attila, Stefan Hornak, Szép Gábor, Kovács Patrik, Tóth AndrásStreamTrek, Kolbert István, Hadi László, Vitatom.hu, Bencze István, Kele Máté, Kósa János, Veres Lajos, Kanczler Csaba, SomazedMarkert László,  Polonkai Norbert, Misota Richárd, Péter Tamás, Hafra Dániel, Lagolit, Ady Krisztián, Springer Botond mesterfodrász, Szirbik Albert, dr. Koscsó Krisztián, Fehérvári Attila, Sándor Bence, Kránitz Lajos András, Dobi Csaba, István Fidric, Hájas Tamás, Légrádi Zoltán, Orosz Bálint, Csík Nándor, Balázs Géza, Zsolt Kocsmarszky, Péter Örkényi, Attila Mészáros, Kiss Tibor, webeditor.huKreatura Média, Kövér István, Szakonyi Gábor, Tóth Gergő, Gergő Imreh Baksai, Tőzsér Martin, Kőhalmi Péter, Bencze István, Kövér István, Makó Krisztián, Kenesei Tamás, Glacz Bernát, Csobádi Béla, Pergel Dániel, Valuch Máté, Horváth Géza, Németh Roland, Robotka Attila, BurzaChrissHun, Kancsal Tamás, Nagy Norbert, Peter Botyanszki, Zoltán Vörös, Tamás Miklós, Vajda Márk, Miszlik Ádám, Vágujhelyi Gergely, Hangszerdiszkont.hu, Faluvégi Balázs Péter

 • realitivitásgyakorlat

  München – Budapest nincs 700km se. A 100km/h-s átlag az egyáltalán nem művészet egy közepes autóval, ha mondjuk nincs sehol dugó. Sokszor megcsináltam már.

  A csúcsom az bőven hat órán belül van, de az állat módon volt, 20+ éve, 180LE-s sportkocsival, egyedül, nappal, száraz úton.

  • Mint irtad: ha nincs dugo. Nekunk volt tobb dugo is az uton.

 • W

  Andras… azt azert illik hozzatenni, Bukarest vagy Belgrad fele elindulva 700km-t nem biztos, sikerulne a kiserlet (no es nem a katyus utak miatt!).
  Es 2x toltottetek 690km alatt?

 • Wa.Lacky

  Sajnálom,de ön az én szemeben hiteltelen ember az aples múltja óta. Akkor az volt az etelon most meg ezek a villanyos szarok.Ezek párhuzamából könnyű levonni a tanulságot. Majd amikor be bizonyosodik,hogy ezek is mekkora környezet szennyezők a gyártás folyamán,gyorsan köpönyeget vált. Már eleve ott kezdődik a bibi,hogy a táv közel sem 1000 km.

  • Ne nezz akkor. Hulyeseget vissont ne irogass. Lehet co2 semlegesen is elektromos autot gyartani, lasd gigafactory, vagy az Audi etron gyar.

   • Zsolt

    Ne bosszantsd magad András! Nyavalyások mindig lesznek. Én hálás vagyok neked. Részben neked köszönhető, hogy most elektromos autóban ülök. Kitartás, világosítsunk fel minél több füstös autó tulajdonost!

  • Valentin

   Írni nem tudsz, hemzseg a hibáktól a szöveged, meg az Apple nevét sem vagy képes leírni (ezek után képzelem mennyire behatóan ismerheted), és hülyeségeket beszélsz!
   “Már eleve ott kezdődik a bibi,hogy a táv közel sem 1000 km” – kutyát sem érdekli, mikor az ember kényelmesen szeret utazni, vagyis legalább 250km-enként megáll, és ez az utazók legnagyobb többségére igaz.

   • Daniel Nagy

    Inkább 4-500 kilométer lesz az. Megnézem ki áll meg másfél-két óránként fél órára. Az vagy nagyon fáradt és már inkább aludnia kéne megállni, vagy el se kellett volna indulnia, mert nem fogja végigbírni.

    • Valentin

     250 km, az több mint 2 óra, mivel legtöbbször nincs 125 km/h átlagsebességed autópályán, hiszen egy csomó lassító tényező szokott lenni: útfelújítások miatt 80 km/h -s korlátozások, dugó, autópálya kapuk (Horváto. felé).
     Vagyis ez reálisan nézve ez 2,5 óránkénti megállást jelent, azaz egy 750 km-es horvát úton (mondjuk Splitig) ez 2 megállást jelent.
     Dani, ez olyan sok 2 gyerekkel, 4 főnek???
     Na ne már!!!
     Fogadok, hogy többen értenek velem egyet, mint akik nem, és nem miattam, hanem mert amit írtam, az egy reális, élhető eset!

     • Daniel Nagy

      “Legtöbbször” 130-al tudsz haladni. 20 év alatt kb. 5 komolyabb dugóra emlekszem, és nem évi 1 út alapján. De egyébként is, ha bejön egy dugó, határátkelő ahol araszolsz, utána még meg kell állnod fél órára pihenni?
      Szerintem baromi sok ilyen sűrűn ilyen hosszan megállni. Pisi/kaki szünet nyílván nem számít, mert az nincs ennyi idő.

      • Valentin

       Te nem olvasod el, amit a másik ír?
       Vagy csak nem tudod értelmezni?

      • Daniel Nagy

       Hol nem kapcsolódott a válaszom?

      • Valentin

       “Szerintem baromi sok ilyen sűrűn ilyen hosszan megállni. Pisi/kaki szünet nyílván nem számít, mert az nincs ennyi idő.”
       – Egy 750 km-es szakaszon 2 megállás (ahogy írtam) 2 pici gyerekkel az olyan sok és sűrű?
       – 2X20 percre álltunk meg.
       Ettől vagy úgy oda?
       Szerintem más ennél hosszabb ideig áll meg 4-ed magával két kicsi gyermekkel.

      • Daniel Nagy

       Elektromos autóval jelenleg nem elég a 2×20 perc megállás sem… Teslával igen, de azzal 5 éve is eleg volt egy…

      • Valentin

       Tavaly szept. elején hemzsegett a teljes vonalon nézve az M7-es a 80-as, 100-as korlátozásoktól, nagyon frusztráló, amikor végre már haza szeretnél érni!
       Amit én látok nálad, hogy te csak magadról beszélsz, 1 emberről, én viszont négyről, köztük két gyermekről, s ehhez képest kétszer megállni egy 750 km-es szakaszon, és arra azt mondanod, hogy túl sok, az több, mint nonszensz!

      • Daniel Nagy

       M7-esen elég sokat járok, elég sok éve. Attól mert most Siófoknal feltúrják, ebből nem tudsz általánosítani….
       Szerintem meg 1 óra állást nonszensz hozzátenni egy 6 órás úthoz. Akkor is ha négyen vagytok.

      • Valentin

       Feljebb már írtam neked, a 750km-es úton 2X20 percet álltunk meg, s nem lepődnék meg, ha te a jövőben 2 kicsi gyerekkel majd hosszabb időre állsz meg!
       – Az M7-esen nem csak Siófoknál volt lassítás, hanem vagy 6 helyen (viaduktot, mindent beleértve), így ha 130-nál nem mész gyorsabban (és nem megyek, pedig 145-tel is mehetnénk, csak akkor feleslegesen fogyaszt lényegesen többet az autó, így a környezetem is lényegesen jobban terhelem), akkor a sok lassító meg a 2 megálló miatt 8 óra jött ki.
       A sok lassító a frusztráló, nem a két megállás, amire szüksége van a szervezetnek!

  • zenius

   mekkroa kornyezetszennyezok?
   a nemet cikkre gondolsz?
   en abbol a cikkbol azt olvastam ki inkabb, hogy a nemet autogyartok egyelore erosen sz.poban vannak az elektromos sz.rjukkal, mert meg sem szagoljak a Tesla menetteljesitmenyet meg hatotavjat se, ugyhogy irattak egy cikket “veletlenul”, hogy a hezitalokat meggyozzek ezzel meg, hogy most meg nem kell ilyen e-autot venniuk masik gyartotol sem, kifogva a szelet azok vitorlajabol
   majd amikor par ev mulva kepesek lesznek gyartani vegre olyan hatotavos e-autot, amit a Tesla mar addigra 10+ eve is csinal(t), akkor figyeld csak meg, hogy egy ujabb nemet cikkben az lesz a vilag legeslegeslegzoldebb autoja a vilagon, ami a nagy harmas egyike kitolt vegre a gyarkapun, es nem csak egy paperware, meg jol eldemozgtanak vele Genf-ben
   csak majd nezd meg melle az arcedulat is
   az i8 is mennyibe is kerul, 60miska? mennyi is fogyott belole ~2014 ota, kb 10k db?
   wow
   5 ev alatt
   model3-bol ket het alatt fogy ennyi

 • realitivitásgyakorlat

  Bizony. Ahogy kommentelni is 😉

 • iCeViSioN

  Szerintem király lett ez a videó is, mint a többi! Mindig érdekes témaköröket boncolgatsz. A tesla témakörben még nagyon mozgat engem az “autopilot” funkció jelenlegi tudásszintje, ennek szentelhetnél egyszer egy epózódot. 😉 A negatív emberek nem is értem miért jönnek ide kommentelgetni. Szerintem András jól csinálja, amit csinál, érdekes témákat boncolgat az elektromos jövővel kapcsolatban. Nem egyszerű ezt csinálni, én szurkolok neki! Csak így tovább András!

 • Interstate

  Írd még le egy párszor, hogy füstös. Köszi.

  • Zsolt

   Hasaljon mindenki oda az autója hátuljához járó motornál. Ha eddig nem tudta, akkor füst jön ki általában ott. Na. Akkor most fogja meg mindenki a saját gyerekeit, és szintén vigye az autó mögé! És a párját, és a szüleit, az összes szeretett ismerőst. Vegyenek mély levegőt! Pár perc csupán, és a halál bekövetkezik, de mérgezés biztos, valamint a fejük, ha elég közel hasaknak a kipufogóhoz, a füsttől kezd feketedni. A kutyádat is és minden háziállatot szintén!

   NE TEDD NYOMORULT! MEG FOGNAK HALNI! FIGYU! NEM HARAGSZOM RÁTOK. TUDOM, HOGY HA MEGTEHETNÉD, LECSERÉLNED TE IS AZ AUTÓT ELEKTROMOSRA, VAGY HA NEM LENNE SZÜKSÉGED AUTÓRA, AKKOR TÖMEGKÖZLEKEDÉSRE. HA ÚGY ALAKUL, HOGY MEGTEHETED, TEDD MEG! ÉS NE MÉRGEZD A SZERETTEIDET ÉS AZ ÉN SZERETTEIMET!

   Én megengedhettem magamnak, meg is tettem, elektromos autóra váltottam. Nem kérek tapsot, de ismerjük el, hogy többet tettem a jövőnkért, mint a füstös autó tulajdonosok. Az én autóm mögé feküdhetnek a gyerekek, semmi bajuk nem lesz.

   Aki meg azt hiszi, hogy a levegő minden szennyezést felold a végtelenségig, az téved.

   Szóval a füstöt eregető autó az füstös autó. Egy régi, elavult modell. Aki teheti, cseréljen! Aki nem teheti meg, az segítse másképp, hogy 20 év múlva is legyen belélegezhető a levegő! Mindegy hogyan, törekedjünk mindannyian mindent megtenni!

   • Sunyi

    Zsolti, Zsolti . . a gyógyszereket beszedted ?
    Az apólobácsi telefonjával meg nem szabad játszani . . ejnye-bejnye.

    A fosszilis erőművek meg tolják magukból a “füstöt”, – mert napelem rendszer nincs nélküle – hogy te rátud dugni a szuper autódat ?

    Tehát, hogy más szívja helyetted a “füstöt” az erőműnél az nem zavar, csak teneked legyen meg a hegyi levegő ?

    https://www.origo.hu/gazdasag/20190503-atomreneszansz-usa-harfas-zsolt-blog.html

    “Szemléletes adat: 2019. április 30-án, 1 óra 35 perc körül a francia
    villamosenergia-termelés 76 százaléka atomenergiából származott, és
    ennek eredményeként a francia szén-dioxid-kibocsátás csak 50 g/kWh volt.
    Ezzel szemben ugyanezen időszakban a német villamosenergia-termelés 55
    százaléka fosszilis forrásból (szén-, gáz- és olajtüzelésű erőművekből)
    származott. A különbség számottevő: Németországban 1 kWh fogyasztáshoz
    489 g szén-dioxid-kibocsátás társult! Közel tízszer több, mint
    Franciaországban.”

    “Úgy is lehet fogalmazni, hogy a hazai zöld ellenzék által propagált német út – zsákutca.”

    • Madoff

     napelem nincs fosszilis eromu nelkul? Megmagyaraznad? A tobbi hulyesegedet hagyjuk

 • Kövér S. Tamás

  Jól értettem, hogy 8 EUR + 3000 valamennyi forint = 6000 Ft-al számoltak az úti költséget? Az induláskori feltöltés nem maradt ebből ki?

  • Valentin

   Ott ingyen volt a töltés.

 • Daniel Nagy

  Remek programok vannak az autopályák mellett. Tudod nézni a kopár tájat, miközben aszalódsz a betonon, beülhetsz inni egy kávét a klímás kávézóba aranyáron. A Youtube eszembe se jutott milyen remek utazási program.

  • Zsolt

   Ez a feladat. Kiépíteni a programokat az autópálya mellett is.

 • Köles Ákos

  Szia András!
  Mikor lesz végre teszten a nagyobb aksis Nissan Leaf? Szerintem sokan kíváncsiak lennének rá mennyit bír hatótávban.
  Üdv.:
  Ákos

 • izmos medve

  Szia András. Ez a rész is nagyon jó lett. Többször voltam már No.ban kocsival. Teljesen reális amit most Attilával megcsináltatok. Plusz ha gyerekkel utazik a család még több időre is meg kell állni.
  A vágóképeken látom hogy tetszenek a szélturbinák. Irtam a mac.com os címedre ezzel kapcsolatban. Ha érdekel a dolog kérlek jelezz vissza.
  Üdv. Laci

 • gusson

  Az állandóan fikázókról jut eszembe (Hofi után szabadon):
  – Kapcsolja be az altatógépet!
  Hangszóróból felhangzik:
  – A villanyautó szaaar! A villanyautó szaaar! A villanyautó szaaar! A villanyautó szaaar! A villanyautó szaaar! A villanyautó szaaar! A villanyautó szaaar! A villanyautó szaaar! A villanyautó szaaar! A villanyautó szaaar!

  Ásít, majd elalszik.

 • Valentin

  Azt hiszem ez volt az utolsó, hogy írtam neked, ti. olyan kemény fejed van, hogy nem megy bele az információ, amit a másik ír!!!
  Nem tudsz szöveget értelmezni!
  3X-ra is leírom, utoljára:
  – nem 1,5-2 óránkénti pihenők voltak, hanem 2,5 óránkénti
  – nem fél órások, hanem 20 percesek
  – nem 6 órát mentünk, hanem 8-at
  – nem 145-tel mentünk, hanem MAX 130-cal, jellemzően ennél kevesebbel, így az átlagom a pihenő nélkül 102 km/h volt, pihenővel 94.
  +1 Nem állítottam neked, hogy Splitből indultunk, csak a kocsiút indult onnan hazafelé a 2 és fél órás komp után, és este 8-kor indultunk el Splitből úgy, hogy már napok óta hulla fáradt voltam, mert a szúnyogoktól nem tudtunk aludni, s én vezettem végig. Rémálom volt az egész hazaút, olyan fáradt voltam!
  Na bye!

 • realitivitásgyakorlat

  fúbaszki, szerintem nézesd meg magad, hallod. Nem bántásból, de amikor valaki ilyen szektás szöveget tol idegeneknek ott valami baj van.

 • Kotto

  Annyi infó kéne, hogy ilyen kaliberű és felszereltségű benzines/dízeles autó és a Tesla modell között beszerzésnben (értsd vásárlási ár) mekkora különbség van, mert szerintem a tankolási költségeket így lehetne objektíven összehasonlítani

  • Semekkora nincs. 3-as BMW-t veszel, Audit, vagy Model 3-at, mind 20 milla.