Miért vettél elektromos autót? – Interjú

Hozzám hasonlóan egy nagyon régi ismerősöm – Apple-ös vásárlóm nemrég elektromos autóra váltott és el is mesélte, hogy miért döntött így.

Most már hazánkban is nap mint nap gazdára lel egy vagy több elektromos autó, de azért még így is ritka, mint a fehér holló. Így hát ha valaki ír nekem, hogy elektromos autóra váltott és még interjút is hajlandó adni, nos erre nem mondok nemet. Ma délután vettük fel, nagyon friss anyag.

Sallai Gábort, az econtent.hu ügyvezetőjét kérdeztem, hogy miért váltott elektromos autóra, nem is akármire, hanem egy i3s-re. Íme:

PS: bocsi a rengeteg drónos felvételért, annyira szép idő volt végre, hogy kirepültük mind a három aksit a Mavic Airrel, és gondoltam ha már lett ilyen sok felvétel, akkor berakom ezeket vágóképeknek, úgyis elég hosszú lett a beszélgetés. Ja és még mielőtt többen megkérdezik: igen nálam van az új Leaf, vasárnap lesz róla videó, már felvettem és el is kezdtem megvágni. Jó kis Pécsi túra. #rapidgate

 • viskirobi

  Kb. minden videódat megnézem mióta ezt a contentot tolod. Eddig mindig a “jobbá tesszük a világot” rész 1-2 percben le lett zongorázva. Náhány mondat, aztán mentünk is tovább a “gazdaságos” meg “nem szennyez annyira” témára. Nem ciki erről beszélni. Így tökre örültem most, hogy a Gábor picit többet beszélt róla és erre fektette a nagyobb hangsúlyt. Én is így gondolom, ha megtehetném, én is ezért venném. Bár… a végére kicsit túltoltnak éreztem. Lehetett volna a videó végén 2 pereben egy “felszántjuk azt a legelőt rész” kivonulás, ami felpörgeti a végét 😛 De tetszett. Kösz.

 • Péter Kővári

  A napelemhez annyit, ha aramszunet lesz, es nem szigetuzem modban van a rendszer, vagy nincs tarolo akkumlator otthon beepitve, akkor aramszunet eseten a napelemrendszer sem termel áramot. Oka egyszeru, ha termelne, akkor az utcan dolgozo munkatarsakat meguthetne az altalunk termelt aram. (Eppen ezert, az inverter leblokkol aramszunetkor) 🙂

  • balage

   Ez inverter kérdése: a hibrid inverterek le tudnak válni a hálózatról (és ha van, akkor töltik/használják az akksit), majd ha visszajön a villany, akkor újraszinkronizálják magukat a hálózati villanyhoz és megy minden tovább.

   Egyébként nemcsak balesetvédelem miatt kapcsol le, hanem egyszerűen nincs mihez szinkronizálni.

   • Péter Kővári

    Valóban, van mindenre megoldás, csak alapjánban véve a napelemet használük 99%-a nem rendelkezik smemiféle hibrid inverterrel, illetve akkumlátorral. Tehát ez alapján a videó alapján azt gondolhatják sokan, hogy a nepelemmel az áramszünet áthidalható, közben nem 🙂

 • Ye Olde Trip

  V8…nem kell ez a jatek.

  • iT

   pöfögtesd a pöcsnövelődet a dugóban nyugodtan. v8-at vezessen az aki tényleg tud és azt pedig pályán lehet.

   • Ye Olde Trip

    te az a megmondos tipus vagy a pocsnel maradva ha van jatsz inkabb vele es ne beszelj badarsagokat.

    • iT

     miért badarság? magyarázd el

     • balage

      A V8 nem pálya (és pöcsméret) kérdése.

      • iT

       ja értem. tehát kell a v8 mert szép a hangja miközben állsz a dugóban? vagy amikor 130-al “repesztesz” az autópályán?… rossz helyen szállsz be a vitába.
       1. én tudom milyen jó egy v8-as, jó móka meg minden, (az se baj ha luxus, habár mint tudjuk egy gyári ferrarival alig lehet pár kört menni egy versenypályán mert leég a fék) stb.
       2. a problémám azzal van, h a csávó számára csak a v8 autó, amiből már nyilvánvaló, miért kell neki v8.

 • Cincik

  Jó videó volt, én a Leaf tesztet várom nagyon. Gondolkoztam sokáig egy új Leaf lízingelésén, de nekem még szűkös a 40kWh, majd talán a hatvanas már jó lesz. Sokat járunk rokonokat látogatni, szerte az országban és a határon túl is, ezért kell a biztos hatótáv. Így lett Ampera, amivel dolgozni tudunk járni csak villannyal, hosszabb távra pedig 6 liter alatti fogyasztással.

  A Te videóid is hozzájárultak a döntésemhez, köszi, hogy csinálod.

 • Én fordítva csináltam. Előbb a napelemek, majd az e-autó. Nekem így logikusabb volt…

 • Valentin

  Sallai Gábor úgy gondolkodik, mint én, annyira jó volt hallani, hogy nem vagyok egyedül! Bocs András, de még bosszantott is párszor, hogy többször közbekotyogtál, s ezért nem tudta mélyebben kifejteni gondolatait Gábor, amibe amúgy már benne volt, pedig ezek a legérdekesebb részek, legalábbis szerintem.
  Az az érdekes, hogy nekem pont Gábor gondolkodása a normális, és magától értetődő, de a mindennapokban meg pont azzal szembesülök, hogy ezzel a gondolkodással úgy néznek rám az emberek, mintha UFÓ lennék, vagy elmebeteg, s meg akarnak győzni, hogy ne mondjam már, hogy nem jobb nekem egy nagy-nagy kocsi, aminek jó hangja van?!
  – Erre nekem az a válaszom, hogy belül minél nagyobb legyen (a nekünk szükségesig), kívül meg minél kisebb, és ne legyen hangja egyáltalán, mert minek terheljem a környezetem zajjal -hogy még több legyen?-, s belül is olyan megnyugtató az a csend, s olyan jól lehet beszélgetni a feleségemmel, ha megyünk valahová.

  • Ha nem szolok kozbe, akkor 2 oras video lett volna. 🙂