Még nem adtam fel, de már majdnem.

29 komment

Megint eltelt egy hónap, és még mindig lejárok az edzőterembe. Pedig mostanában tényleg alig van rá időm illetve energiám. Az utóbbi időben elég sokat jártam külföldre, ez rendesen felborította a napjaimat. Szlovénia, Horvátország, Szerbia, Románia, szép kis túra volt. Azért nagy nehezen valahogy mindig megoldottam a heti három edzést, de nagyon össze vissza, volt, hogy egymás után mentem három napon, péntek szombat vasárnap, ami azért nem túl előnyös.

Pár hete egyszer csak észrevettem, hogy elkezdett visszanőni az eddigi viszonylag lapos hasam. Két dologra gondoltam amikor ezt realizáltam a tükörben:

1. Az időhiány következtében nem kajáltam megfelelően, emiatt a szervezetem elkezdte visszapakolni a zsírt, és hova máshova mint a hasamra.
2. A picsába!

A mérlegem nem mutat szinte semmi változást. A testsúlyom maradt változatlan, nem is fogytam nem is híztam, a testzsír egy kicsit emelkedett, de nem vészesen. És mégis, szemmel láthatóan nőtt a hasam. Rohadt idegesítő fél év kőkemény edzés után azt látni, hogy az ember visszafele fejlődik. Jó persze, nem vészes a dolog, de akkor is. Már majdnem fel is adtam, és azt gondoltam, hogy jó akkor szarok bele, ha nem megy akkor nem kell erőltetni. Aztán persze összeszedtem magam, és lementem a terembe most hétvégén is, meg ma is le fogok menni.

Igazából már többen mondták előre, hogy ha izmokat akarok, akkor zabálni kell, ha pedig zabálok, akkor óhatatlanul le fog pakolni a szervezetem egy kis zsírt valahova. Főleg, hogy mostanában nem az a kérdés, hogy milyen egészséges kaját toljak magamba, hanem, hogy egyáltalán egyek valamit. Ennek megfelelően volt, hogy egy korábbi buliból megmaradt doboz chipset zabáltam meg éjjel kettőkor, és nem bírtam ki, hogy ne öblítsem le egy fél liter Coke zéróval. A szervezetem meg hosszú hónapok koplalása után végre boldogan kezdte elraktározni a zsírt amint hozzájutott. Azt is mondták, hogy lesznek időszakok amikor visszafele fejlődök. Így is lett, most épp ez az időszak van. Mostanában nem tudom növelni a súlyokat, sőt ami eddig simán megvolt, most igencsak megszenvedek vele. Igaz elkezdtem olyan gyakorlatokat is csinálni amiket korábban nem, emiatt nem mindig érek körbe a heti három alkalommal minden izomcsoporton, valószínűleg ez is befolyásolja a teljesítményemet.

Volt aki azt mondta, hogy biztosan elhanyagolom a hasizom gyakorlatokat. Nos ez baromság, és városi legenda. Mármint, hogy ha lapos hasat akarsz, akkor sok felülést kell csinálni. Bullshit! A kockás has 90 százalékban a kajától lesz. Csirke + rizs! Ennyi. Sőt, a sok hasazás megnöveli az izmokat, emiatt még nagyobb lesz az ember hasa. Persze kell hasra is dolgozni, de az tuti, hogy szimpla hasazástól nem lesz lapos hasa senkinek.

Ezzel kapcsolatban eszembe jutott, és le is írom, mert szerintem ez sokaknak nem világos. Dagadt vagy, és le akarsz fogyni? Oké. Csak hasból akarsz fogyni? Na ez nem fog menni. Röviden a dolog úgy működik, hogy amikor többet zabálsz mint amennyit elégetsz, a szervezet elraktároz. De nem egyenletesen és nem is egyszerre. Valakinek a hasára megy először a zsír, valakinek a seggére, stb. Tehát végül meghízol de nem egyenletesen. Amikor elkezdesz zsírt égetni, mondjuk futással, akkor a szervezet pont fordítva dolgozik, onnan kezdi el elégetni a zsírt ahova utoljára lerakta. Ennek megfelelően ha valaki hasra hízik és elkezd edzeni, akkor csak akkor tűnik el a hasa ha már mindenhonnan máshonnan eltűnt a zsír. Csajoknál ugyanez. Ha valaki a fenekére hízik meg, akkor sportolásnál, előszőr a melle tűnik el, lába stb, és csak legvégül megy le a zsír fenékről.

A kis kitérő után vissza az én dolgomra. Jelenleg itt tartok, a terv, hogy tavaszig tovább csinálom ahogyan eddig, aztán majd meglátjuk. (Nem túl bonyolult terv, de ez van. A lényege az idő, mert az idő mindent megold alapon.) Most nem rakok be grafikonokat, meg egyéb képeket, mert pisilni sincs időm (Nemsokára iPad Pro rajt, juéjj!).

 • Pakos

  Handras, te hogy vagy vele, nem félted az Apple Watch-od edzés közben? Én mindig attól parázok, hogy egy rossz modulattal lendületből beleverem valamibe, így súlyzós edzéshez inkább fel se veszem már.

  • Volt már, hogy kicsit odavertem, de annyira nem para.

  • juice900

   Az a baj, hogy amikor az ember félt valamit, nagyon vigyáz rá, akkor sokkal gyakrabban hozza össze kárt…
   Azt gondolom, hogy használni kell, arra amire való és csak normális módon óvni. Ha rendszeresen bevered a kezed, esetleg a korábbi órád hasonló módon, akkor esélyes ez is, ha eddig nem volt jellemző, akkor miért most lenne majd?

 • Myxomatosis

  Szenvedősen semmit nem éri meg csinálni. Feltenném magamnak a kérdést hogy miért is csinálom. Szeretek edzeni vagy más van mögötte? Nekem az jött ki hogy más miatt csinálom, nem is fejlődtem egy idő útán, és rájöttem hogy ez így nem oké hogy nem azt csinálom amit szeretek, rákényszerítem magam, és abba is hagytam, aminek így utólag nagyon örülök. Ha ez neked egy stresszforrás, vagy van benne valami negatív érzelem amikor csinálod/ vagy amikor kihagyod akkor abba kell hagyni. Vagy megtudni hogy ez mitől van és azt kezelni.
  Sajnos minél többször csinálsz valamit annál több negatív programot kapcsolsz hozzá, ezért van az hogy először örömmel megy a gyerek suliba, pár hónap/ év útán meg már negatív érzelmeket kapcsol benne a gondolata is. Nem mellesleg ezek az érzelmek gyengítenek, nagyon, ha ideges vagy dupla annyi erőfeszítés ugyan azt a súlyt felemelni mintha boldog lennél és úgy csinálnád.

  • vitor

   Részben igazat adok neked, viszont azzal nem értek egyet, hogy szenvedősen nem éri meg csinálni. Ha olyan változásokat szeretnél az életedben, amik eddig nem voltak meg, igen is ki kell lépni a komfortzónádból. És ez bizony kényelmetlenséggel fog járni. Az agyunk mindentől óvna, spórolna az energiával, halmozná a kalóriákat, kényelmesen tartana minket, hisz pl. a testedzésben mi lenne számára jó? Elfáradsz, energiát használsz fel, leizzadsz, az izomrostokban sérülések alakulnak ki stb. Vagy akár egy céltalan futásban mit élvezhetsz? Régen az életben maradásunk feltétele volt, most már “csak” az egészségmegőrzése vagy épp a divat miatt tesszük. És itt jön be a motiváció, hogy ki-mennyire tudja magát felspannolni. Picit a gondolkozásmódunkon kell igazodnunk az elhatározások, célok miatt.

   Nyilván egy gyerek nem önként határozta el, hogy iskolába fog járni, ő látszatra nem profitál a dologból, és a kezdeti lelkesedés és kíváncsiság elül. Handrás viszont önmagát “menedzselve” döntötte el, hogy változtat. Ami most vívódás, hogy egy fárasztó nap után még lemenjen pedig természetes folyamat. Minél többször tud erőt venni magán, annál elégedettebb lesz idővel, mert nem csak fizikailag, hanem hozzáállás terén (will power, akarat) is erősebb lesz.

   • Egyetértek. Ha az embernek nincs kedve, de mégis rá tudja venni magát, az megerősít fejben, és jó érzés, hogy fáradtan is megcsináltad.

    • Aurora

     Ebből a mentalitásból kérek szépen pár dekát, csomagolva, elvitelre. ::)
     Egyébként pedig egyáltalán nem látszik, hogy kevésbé lenne lapos a hasad, sőt. Jól nézel ki. Talptól skalpig.

    • Delon0414

     Én is hasonló helyzetben vagyok. Napi ötször eszek, odafigyelek mit és hogyan, heti három edzés, szóval ahogy a nagy könyvben meg van írva. Fogyok is, izmosodok is, szóval ezzel nincs baj. Azonban ez ugye elég sok lemondással jár. Nemrég feltettem magamnak a kérdést, miért is csinálom? mármint ok, amióta lefogytam nem horkolok és jobban nézek ki, de mi az az egyensúlyi állapot ahol még a lemondások mértéke és az így megszerzett előny egálban van. Mert hát elég lehangoló, hogy fél évig tolsz valamit szigorúan aztán kihagysz egy kicsit vagy nem tudod úgy csinálni, bármi miatt, és kuka az egész. Nem versenyre készülsz, nem vagy testépítő, mégis lényegében az edzős életformád szolgájává válsz …áhh nem egyszerű:)

     • Endorfin

      kokszolsz, hogy napi ötször eszel? mert kb csak akkor van értelme napi ötször enni.

      • Delon0414

       Nem,otszor keveset,nincs kajakoma,es energikusabb is vagyok mintha delben es reggel telezabalom magam

   • Myxomatosis

    Ennek semmi köze a komfortzónához. Sokkal nehezebb valamiről lemondani mint éveket szenvedni vele. Ehhez kell az “akarat erő” és nem ahhoz hogy gyerekesen kínozzuk magunkat, a vélt jutalomért cserébe. Szenvedni semmihez sem szükséges, és nem jár érte semmi jutalom.
    Meg kell tanulni szeretni az edzést(munkát, akármit) és nem rákényszeríteni magunkat hogy ha szar akkor is csináljuk. Viszont ehhez olyan tudás kell ami több ezer emberből csak néhánynak van meg.
    Hagyni kell az életet kiteljesedni és nem erőszakos vadbarom módjára bezárni, és rákényszeríteni magunkat hülyeségekre. Akkor csak szenvedés lesz. Majd csodálkozik az ember hogy élete 20%-ban (vagy még annyiban se) boldog csak. Pedig ő “mindent megtett” ha-ha… Meg hogy minden szarsággal járkálhat majd orvoshoz szabadidejében, mert a teste így jelzi hogy kurvára nem jól csinál valamit, csak azt hiszi…

    • Tibor Szász

     GYÚRNI KELL és betolni a N.O. XPLODE ot, beast mode beüt, nincs megállás!! FUAAAARK

     • Myxomatosis

      jaja vágom

     • The Norwegian

      😀

   • Márton Sári

    Ha nincs meg a folyamatos külső reward, akkor szerintem nem fog menni, akaraterő ide vagy oda. Csak azért nem fog menni, mert magadnak lapos hasat akarsz. Kell hozzá közösség, ahol ennek előnyét élvezed. Külső motiváció nélkül nem fog menni.

    Nekem speciel nagyon bejött egyfajta egyensúly: reggelente kézenállva nyomok, kis változatos súlyzós gyakorlatok otthon, kevés helyben futás, és napközben pont megjön az energiaétvágy délután a plusz egy étkezéshez, ilyenkor jön a délben dobozban pluszba elhozott babfőzelék a menzáról. Kockahasam nincs, de a 69 kilóm pont jó, és a vállra gyúrás pont jó formát ad.

    Ez reggelente 20 percet jelent, minden reggel.

    Táncos közösségbe járok, és enélkül baromira szarul érezném magam, mert vékony a vállcsontom. Ez a lényeg, a külső motiváció.

    • vitor

     Mondjuk itt is lehet szinteket felállítani. Amikor nekem felszaladt az ülő munka miatt +25kg (apránként, aljas mód), akkor nem a külső reward motivált hidd el. Tartós kapcsolatban élek, elfogadott a párom olyannak amilyen vagyok, én másnak nem is akartam tetszeni. Az viszont zavart, hogy izzadok mint egy ló, ha picit megmozdulok, hogy kifulladok hamar, hogy fájtak a térdeim, hogy nem jönnek rám a ruhák, vagy ha igen, akkor akár önkéntelen is villantok egy kőműves dekoltázst, és minden szorít, minden tapad, pedig hidd el, alapból se voltam kis ember. Plusz eü. vonatkozás, hogy a vérnyomásom megindult felfelé. Amióta realizálódott a súlyom -kockahas itt sincs- azóta ezek elmúltak, és ez nagyon nagy ajándék.

     Ami nekem bejött, az a Martin Berkhan féle átmeneti böjt protokoll. Mivel munkahelyen amúgy se úgy és akkor eszek ahogy szeretnék, jobban tudtam ehhez igazodni, mint a napi 5-ször típusú testépítő menühöz.

 • juice900

  Sokat számít az alvás mennyisége és minősége is. Elképzelhető, hogy a sok rohangálás mellett mostanában kevesebb időt fordítottál erre. Ilyenkor ugyanúgy elkezdhet zsírt raktározni a szervezet.
  Egyébként én is visszafejlődésben vagyok (lehetek), csak nekem elkezdett fájni az egyik térdem, általában olyan 4-5 km környékén minden alkalommal. Ha kevésbé fáj, akkor lenyomom vele a szokásos 7,5 km-t, ha jobban, akkor visszaállok sétára, mindkettő nagyon bosszant…
  Más, kicsit (ide) OFF.
  Andrássy úti szervizetekben az emberkék előtt le a kalappal. Javították a RMBP-m, garis történet (igaz vissza kell vinnem még egyszer, de szerintem nem az ő saruk), meg bevittem az öreg Extreme-em, ami úgy tűnik túl feszültség által sokkolódott…kaptam hozzá szakvéleményt, mindezt egy (1) nap alatt.
  Ennek örömére gyorsan vettem egy új Extreme-t, meg ha már megláttam egy új TV-t is.
  Néztem (volna) óra szíjakat is, annak ellenére, hogy még nincs itthon (hivatalosan) óra, nem lesz szíj nálatok? (Link Bracelet-tel hozattam, meg néhány sport szíjjal, de rájöttem, hogy jó lenne bőr is…)

  • Myxomatosis

   Agyámán egy ezrest cigire, tesó. Egyébként imagazin-on lehet gyorsabban kapsz választ, meg ha küldesz e-mailt a megfelelő helyre.

  • Nem árulhatunk szíjakat, csak majd az óra megjelenésével együtt.

 • a nagy has nem a zsirtol van, hanem attol hogy a belek kitagulnak es sok benne a szar, ha azt akarod hogy kisebb legyen , nem kell enni ennyire egyszeru
  egy 120 kilos nagyhasu emberben van 5 kilo szar, erre hiaba csinalsz feluleseket a szarbol sosem lesz izom

  • The Norwegian

   Ezen a kommenten reggel óta röhögök. 😀

   • SamRE80

    Annyiban van csak igaza, hogy valószínüleg azoktól a kajáktól amit gyorsan beszedett tényleg béltágulása van. Mint pl. tészták és szénsavas cuccok. Amolyan minisörhas növekszik ilyenkor. 🙂

  • Igor

   Dehogynem. Nézd meg a gyúrós magazinokat. Szerinted mitől olyan barnák. Az arckifejezés alapján is éppen préseléssel alakítják át.

  • Mr. Deluxe

   Made my day! 🙂

  • Wile E. Coyote

   Hashajtóval fogyni… hogy ez eddig még senkinek nem jutott eszébe!
   https://1.media.dorkly.cvcdn.com/50/27/0d41808f60af8871fa122b3b0f37ab1b.gif

  • pikszel
  • gusson

   Valószínűleg zsigeri zsírról még életedben nem hallottál.

 • gusson

  Egy kis segítség kéne.
  A Health appban hogyan válthatunk évet a Dashboardon? Az előző év grafikonjaira vagyok kíváncsi, de nem találom az évváltás módját, csak 2015. látható.

 • Teddy

  De kurva unalmas lett ez a blog.