Lecseréltem a MacBook Prómat – Teszt

Pár napja lecseréltem a legelső szériás Retina MacBook Prómat az egy hete bemutatott új Retina MacBook Próra. Egészen meglepődtem mennyivel gyorsabb az új gép mint a régi. Igaz, hogy egy alapmodellt cseréltem le a mostani erősebb modellre, de nem ezért érzem a jelentős gyorsulást.

Először is az SSD sebessége borzasztó durva lett. Ugyebár egy SSD mindenképp fényévekkel gyorsabb mint egy normál laptopba való HDD (kis file-ok mozgatásánál akár 80-szor is gyorsabb egy SSD), de a PCI Expressre közvetlenül rácsatolt SSD további köröket ver korábbi társára. Már az első újraindításnál láttam, hogy durva sebességről beszélünk (13 sec alatt megvolt), amit aztán a Blackmagic HDD teszt meg is erősített.

Íme a régi gépem SSD-je:

Screen Shot 2013-10-30 at 07.50.15

Ez pedig az új gép:

Screen Shot 2013-10-30 at 07.50.01

700 MB feletti írás olvasás. Állakat visszarak. Mondanom sem kell, hogy a file műveletek villanásnyi időt vesznek csak igénybe, nem probléma pár 10 gigák mozgatása ide-oda. Szerintem az utóbbi évek legnagyobb találmánya az SSD. (Meg a Retina kijelző.) Konkrétan kicsit több mint 20 perc alatt átmozgattam a 100 gigányi cuccomat a régi gépemről az újra. Pár éve még fél nap elment a költözéssel, most meg… Szóval az új SSD önmagában megér egy misét a szilícium isteneihez.

Tehát első körben az SSD sebességén lepődtem meg, aztán jött a többi. Ahogy elkezdtem belakni az új gépemet, feltűnt, hogy sokkal gyorsabb lett a görgetés a Safariban, folyékonyabb lett a Mission Control használatakor az ablakok mozgása. Ez pedig az Intel Iris Prónak köszönhető, ami sokkal gyorsabb mint az Intel HD 4000 kártya a régi gépemben. Erre sem számítottam, mondván, Intel fos kártya, kit érdekel, de most végre sikerült egy nagyon jó VGA-t összeraknia az Intelnek. Ugyebár ha nem használunk Pro alkalmazásokat mint például az Aperture-t vagy a Final Cut X-et, akkor az Iris Pro felelős a grafikus megjelenítésért, a korábbi gépben pedig a HD4000 tette mindezt. Az Iris Pro már a 21-es iMacben is meglepett, hogy mennyire gyors, nos a MacBook Próban is ugyanilyen jól teszi a dolgát. Ha valaki a 13-as Retinás MacBook Prókban, vagy az alap 15-ösben gondolkozik, nem kell féljen az Iris kártyától, simán hozza a szükséges teljesítményt, igen alacsony fogyasztás mellett.

Azért megnéztem a dedikált VGA teljesítményét is. A régi gépemben egy NVIDIA GT 650 dolgozott, az új gépben egy 750M. Nyilván gyorsabb mint a régi kártya, de semmi meglepő. Azért ártani sosem árt egy kis sebességnövekedés. Íme a Cinebench eredmények. Bal felső sarok, OpenGL pontszámokat kell nézni.

Ez a régi gép és a 650M:

Screen Shot 2013-10-30 at 07.55.27

Ez pedig az új gép és a 750M:

Screen Shot 2013-10-30 at 07.55.52

Ha már Cinebench, akkor érdemes egy pillantást vetni a CPU pontszámokra is, közvetlen az OpenGL pontok alatt. Tulajdonképpen elhanyagolható sebességnövekedésről beszélhetünk, azonos órajelen kb 4 százalékal gyorsabb a Haswell chipseten csücsülő új i7-es processzor. Legyinthetnétek, hogy ezért nem érdemes váltani. Igenám, csakhogy picit nagyobb teljesítmény mellett, több üzemidőt kapunk, ha akksiról használjuk a gépet, és ezzel el is érkeztünk a legnagyobb jósághoz. Az Apple 1 órával igér többet. Próbáltam letesztelni, hogy ténylegesen mennyivel többet bír az új gép, de “nem sikerült”. Konkrétan azért nem, mert normál használat mellett nem sikerült lemeríteni a nap végére.
Elképesztő. Természetesen nem 0-24-ben használtam a gépet, hanem teljesen átlagosan, két tárgyalás közben végeztem a dolgomat, de érezhetően sokkal jobban bírja szuflával az új gépem mint a régi. Legjobb ha megmutatom az Activity monitor segítségével a tegnapi napomat:

Screen Shot 2013-10-29 at 00.32.20

A nagyon lapos kék csík azt mutatja, hogy épp aludt a gép, vagy épp nem csináltam semmit, esetleg csak olvastam valamit, a meredekebb részek mutatják az aktív használatot. 14 óra 44 percet volt töltő nélkül a gép, és még mindig maradt 3 órányi használatra elegendő töltés amit ki sem használtam, ugyanis vége lett a napnak, mentem aludni. (fél 1-kor készült a screenshot)

Összességében sokkal jobb gépem lett mint vártam a száraz specifikációk alapján. Itt jegyzem meg (mert mindig van aki kioktat, hogy milyen hülyeség váltani az újra), hogy még nagyon sokáig meglettem volna a régi gépemmel, egész egyszerűen azért cseréltem le mert:
1. Minden évben ugyanannyit veszít az értékéből, ergo szinte mindegy mikor cserélem le (egyszer kiszámoltam, kb havi 6-10 ezer forint/hó az értékvesztés géptől függően, simán megéri évente cserélni, így mindig a legújabb vasat használhatja az ember).
2. Kinőttem a 256-os SSD-t, ezért át kellett üljek egy 512 GB-os gépre. (sok videóvágás megzabálja a helyet)
3. A 16 GB ram, a hosszabb akksi idő, és a gyorsabb videó és CPU teljesítmény már csak hab a tortán.

Egy szó mint száz, nagyon jó kis frissítés volt ez a mostani, a sok kis fejlesztés összeadódva, hatalmas előrelépést nyújt ha a teljes felhasználói élményt vesszük figyelembe.

Az új gépek nagyon hamar megjöttek, de az első szállítmány szintre csontra el is fogyott, emiatt ki se mertem hírezni, hogy raktáron vannak az új gépek. Szerencsére nem várható hiány az új Retinás gépekből, jönni fognak folyamatosan. Ha valaki ilyenre feni a fogát, az nézegesse gyakran a készletinfót a webshopunkban, de simán meg is lehet rendelni, hiszen: INSTANT GET!

PS: a régi gépem hamarosan eladó lesz, csak átnézetem a szervizben, hogy tip-top legyen. Twitteren fogom meghirdetni jó áron, ott érdemes figyelni. @istylehu

 • gecisteszta

  hogy a kurva anyadba masoltal at 100 giga anyagot 20 perc alatt faszkalap, raktal bele 10gigas ethernet csatolot?!

 • mucsi sandor

  Az enyem meg 680 write 721 read 2013 macbook air

 • Farr Vince

  @Handras, mennyiert adnad el a regi Laptopod ha elado?

 • jano

  gecisteszta, hogy te mennyire egy szánalmas nyomorék vagy. Mert ezt normálisan nem lehetett volna megkérdezni, ugye? Egyébként meg van hozzá eth port te szerencsétlen.

 • watchmexplode

  @raczg
  köszönöm válaszod, bár nem neked kellett volna megválaszolni, de jó így is. 🙂 Említs már egy valamit, mire kell az a 750. Játék ? Macre egy vicc. Photoshop? Arra fölösleges. Videovágás? Proci kell alá. Video szerkesztés ? Proci. 3d animáció? Ott még lenne értelme, de oda meg vannak erre a célra készült kártyák. Szal faszságnak tarton továbbra is.

 • kovarpa

  HAndrás: ha esetleg csinálsz tesztet a 13″-os retináról is akkor kicsit meghajthatnád a gépet…teljesen áttervezték a hűtését, de arról még nem találtam tesztet, hogy a régi vagy az új melegszik kevésbé…elvileg az új proci tdp-je kisebb,
  de eddig 2 venti volt benne, most meg lett 1 egy kicsit nagyobb bordával… (mondjuk, hogyan fogsz hőmérsékletet mérni,
  ha nincs profi infrás hőmérőd, az más kérdés 😉 , de ha megtapicskolod a gép alját, és megnézed mennyire meleg levegőt fúj ugyanolyan terhelés mellett már az is jó lenne… ) előre is köszi ha úgy alakul, meg köszi ezt a tesztet is..

 • The Norwegian

  ikristof,

  nem tudom, de ha igen, az izgalmas lesz…
  Ez tényleg azon múlik, hogy a kész termék tud-e majd úgy működni, mint az ötlet.
  Na, meg az oprendszer…

 • raczg

  watchmexplode,
  Ahá, ez beugratós, álnaiv kérdés volt, respect 🙂
  Az nVidia azt írja, hogy gyorsabb lesz a notebook, gondolom a GPU sokminden kiszámol a CPU helyett, pl. HD videó kódolás, fotómanipuláció, stb. Oszt ennyi. Azért van olyan ember, akinek kell ez.

  Boost your notebook performance by up to 6.5x with the NVIDIA GeForce GT 750M dedicated graphics.
  Richer visuals and faster gaming for your thin and light notebook driven by the performance efficient NVIDIA Kepler™ architecture – up to 75% faster than the previous generation. Preview and create HD video up to 5x faster with GPU-accelerated video software. Perfect and share your photos in less than half the time with popular applications.
  Get the most out of your games with GeForce Experience™.
  Auto-optimizes your games for best performance and image quality. Latest NVIDIA® GeForce drivers delivered directly to your PC. Simple one click installation.
  Enjoy great performance and long battery life – automatically – with NVIDIA® Optimus™ technology
  The most dependable switchable graphics technology for notebooks. The performance of dedicated graphics when you need it, battery conservation when you don’t. Perfectly balanced performance and battery life, whether you’re editing a video, surfing the web, or playing a 3D game.

 • gecisteszta

  jano: te szerencsetlen nem azt irtam hogy gigabites port van-e benne, hanem hogy hogy a kis turos faszomba masolt at rajta 100 gigat 20 perc alat?!
  ezert irtam higy 10 azaz tíi gigabites ethernetkartyat applikat-e bele?! muhaha
  tanulj meg olvasni.

 • OpenEye

  @Axxon, nincs “céges” Apple ID… emiatt kellett leveleznem az USA supportal, mert magyarok nem tudnak vele mit kezdeni. Még nincs vége a történetnek de valószínüleg úgy működik, hogy saját néven Apple ID amihez céges bankkártyát kell hozzárendelni, majd a vásárlás után az amerikai iTunes suport volume purchase részlegének írni egy levelet, hogy adjanak egy cég nevére szóló számlát…

 • OpenEye

  gtészta, és miből gondolod, hogy ethernet porton keresztül másolta át a cuccokat?

 • OpenEye

  Mellesleg Gb etherneten miért is nem mehet át 20 perc alatt 100 GB anyag?

 • calc

  100 gigabyte = 800 gigabit.
  800 gigabit / 20 perc = 800 gigabit / 1200 másodperc = kb. 683 megabit/sec.
  Nem kell 10Gig kártya 🙂

 • gecisteszta: hogy a kurva anyádban nem hallottál még a Thunderbolt portról? Csak, hogy a te stílusodban válaszoljak…

 • béla

  pont az ilyenekkel nem kell törődni… és hála a jó istennek van saját stílusod…
  (még ha néha kicsit sok is, de legalább egyedi és a tiéd…)

  a lényeg, hogy a “tudományos továbbképzés” mára megvolt… (bár nekem is beugrott, hogy ha nem net, akkor tb..)
  de mint őspécésnek elárulod azt is, hogy valami külső thunderboltos meghajtóval, vagy a két noti közti direkt kábellel oldottad meg ?

 • béla

  net —-> mármint nem internet hanem lokális hálózat (local area network vagy Lan) … (csak a tisztánlátódás végettileg…)

 • “de mint őspécésnek elárulod azt is, hogy valami külső thunderboltos meghajtóval, vagy a két noti közti direkt kábellel oldottad meg ?”

  Újraindításkor T betűt nyomva tartod a régi gépen, az felbootol külső winyóként, rádugod az új gépre, és ennyi, máris másolhatod az adataidat.

 • kedrion

  @István Tamás

  Bocsi a hangnemért, de kivennéd a nyelved Handras seggéből? Borzalmas módon szúrja a szemem amit írsz. Kösz.
  Ha nem értenéd: Úgy képes vagy “lefoglalózni” egy gépet, csak mert Handrásé, hogy árat és speckót sem tudsz?
  Hát normális vagy? Vagy “celebtárgyakat” gyűjtesz bakker?

 • Exkalibur

  Erdekes

 • Exkalibur

  Szóval egy érdekesség. Iphone 5s ujjlenyomat felismerés. Új ujjlenyomat betanítás során a kijelölt ujjunkat kell a gombra helyezni különféle pozíciókban. De mi van ha nem egy hanem több ujjat rakosgatunk a gombra a betanítani folyamat során? Kipróbáltam. egyszerre 5 ujjat rakosgattam a gombra a mindet megtanulta egyszere.

 • Istvan Tamas

  @kedrion
  Mar bocsi a hangnemert de az fel sem merult hogy pont nem erdekel hogy kie volt a gep, csak surgosen kell egy mbp retina 15″ ssd-vel, megbizhato forrasbol?
  Ha neked van es eladod korrekt aron akkor a tiedet veszem meg, ha nincs akkor hagy intezzem a leendo adasvetelt kulturalt modon.
  Koszonom
  Tamas

 • béla

  “Újraindításkor T betűt nyomva tartod a régi gépen, az felbootol külső winyóként, rádugod az új gépre, és ennyi, máris másolhatod az adataidat.”

  köszönöm…megint tanultam valami újat … (bár egyenlőre nem tudom mire használni, de egyszer még jól jöhet…)
  (a nyáron már volt egy “áttérési kísérletem”, bemelegítésként vettem egy első generációs Airt használtan, aztán 1 hónap múlva el is adtam, állandóan melegedett és süvitett a venti…kb az agyvérzés kerülgetett egy egyszerű netezés közben is tőle…alapvetően a programozói munkám elég pc orientált, de gondoltam hátha…hát nem… persze a régi airnél erősebb gép jobb esélyekkel indulna, de nem akartam beleugrani egy új retinába, amíg nem látom mit tudnék belőle kihozni (bootcamp, virtualis gép), vagy mennyire tudom megszokni az osx-et…de ez a gép annyira szép, hogy megint ezen jár az agyam…)

 • raczg

  Mit gondoltok, ha lesz még Mac mini, az is olyasmi lehet majd, mint a Mac Pro. Valami szokatlan dizájnos szobadísz. Vagy egy zsebrevágható miniatürizált csoda, kvázi egy Air akku és képernyő nélkül.

 • Marci

  Winre nincs prof alkalmazás… Made my day 😀 iWork…

 • Fasirt

  A Mac mini egy baromi kicsi kis cucc lesz, rajta az OSX-el, amit wireless tudsz majd csatlakoztatni a 6. generációs iPadhez, vagy az iTV-hez 😉

 • RSdiver

  @Béla: Az első generációs airt nem lehet egy lapon említeni az új gépekkel.
  Szerintem még bootcamp sem kell rá, elég VirtualBox, ha Win-ezni akarsz.
  Csak arra figyelj, hogy 8 GB ram legyen, mert az felezve mindkét oprendszert teljes értékűvé teszi.

 • Azért azok a felárak, amivel itthon dolgoztok… hát nem semmik…

 • Envo: a 27 százalékos áfáról mi nem tehetünk.

 • Handras: Akárhogy szorzom fel a dollár árakat 1,27-el, sehogy sem jön ki az, amit ti kiírtok.

 • Euróban fizetünk, és nem középárfolyamon. Eurós árakat nézz.

 • Értem, EUR árfolyam = USD árfolyam. Nektek ez a (forintba átszámítva 40-60.000-eket kóstáló) különbség nem kényelmetlen? Mert bizony a vásárlóknak szerintem az. //Én speciel valahol átbaszva érzem magam, holott nem arról van szó, hogy nem engedhetem meg magamnak.

  Ha igen, akkor miért nem borítja ki a bilit valaki a felsőbb körökben?

 • c0p

  az amerikai/kanadai es europai online/bolti arakhoz meg annyi hozzatartozik, hogy az oceanon tul netto arakat tuntetnek fel, amire vasarlaskor rajon meg 5-15% afa attol fuggoen, hogy melyik allamban veszed. remelem segitettem

 • c0p: ezzel tisztában vagyok, köszi.

 • adamo

  hihetetlen, hogy ennyi év után, meg azután, hogy annyiszor el lett magyarázva, valaki még mindig kiakad az itthoni árakon.
  miért nem borítja ki? nyilván erre is megvan az oka. nyilván nem Horváth András találja ki az árakat. ennyi, és kész, olyan ez, mint a benzin, sok mindent nem tudsz ellene tenni.
  ha meg sokallod, van 1-2 mód arra, hogy lehet magyar billes gépet olcsóbban venni 😉

 • D

  Tudomásom szerint Az EUR=USD ár azért van, mert egyrészt az USD árak nettó árak (bruttó az plusz 5-15%) másrészt az EU-ba behozatal vámé és egyéb díjköteles ami tovább drágít. ezek összege körülbelül plusz 30%-ot jelent így ki is jön, az EUR USD különbség. 1 EUR kb 1,3 USD-vel egyenlő.

  Azt nagyon korrekt dolognak tartom, hogy valaki a használtgépét úgy adja tovább, hogy megbizonyosodik róla, hogy az rendesen funkcionál. Sztem ezt így kéne csinálni minden esetben, az más kérdés, hogy a felhasználók egy része gép váltásánál a hibákat elrejteni akarja, és nem rákölteni eladás előtt. Nem tudom egy bevizsgálás mennyibe kerül, gondolom Handrásnak iStyle-ban nem sokba :).

  Valaki írta, hogy mi baja lenne egy 1 éves macbooknak? Megjelenés után egy hónappal vásároltam a 15″-os alap macbook prómat, ami 14 hónap használat után SSD hibával megadta magát. Van ilyen, mint minden géppel egy drága géppel is előfordul az ilyen sajnos.

  Ami számomra érdekesség volt, hogy iStyleban a szervíz szerint az SSD alaplapra integrált, és nem cserélhető az alaplap cseréje nélkül. Pedig ez nem egy macbook air. az más kérdés, hogy az SSD nem a szabvány SATA csatlakozós, és nem a bárhol megrendelhető 2,5″-os meghajtó, de azért ez a reakció furcsa volt. Gondolom protokoll műveletek vannak a különböző hibákra. Más kérdés, hogy egy másik, iStyle-tól független, apple által hivatalosított szervízben meg tudták csinálni az SSD cserét. Sajnos így is 158000 forint lett, de ez még mindig kevesebb mint a 200000Ft os iStyle ajánlat.

  D

 • Ben

  én is rávettem magam, veszek egyet, ha sikerül eladni a “régit”..

  ha valakit érdekelne: MBP 17″ 2,4 i7, Late 2011, még két év Apple Care, 750-es hdd. ben@darkbit.hu -n megtalál 🙂

 • Xero

  Most én is rászántam magamat. Igazából már a 15-ös retina megjelenésénél eldőlt a dolog, de eddig húztam.
  Most nagyjából össze is jön a dolog (a MacPro megjelenése azért beleszólt:) ), de továbbra is örlődöm a kicsi és a nagy között.
  1. Úgyis 16GB-al venném.
  2. Felesleges nekem a nagyobb SSD, minden a MP-n, TC-n, vagy NAS-on van.
  3. Félek az integrált GPU-tól, habár menet közben keményen csak évente párszor dolgoztatnám meg FCPX-el, vagy Aperture-el, de ki tudja mit hoz a jövő. A mostani MBP is szépen szolgált 6 évig, jó lenne ha ez is kihúznak legalább 3-4-t.

  Még mindig nem tudtam magamat meggyőzni arról, hogy a kicsi elég lesz, az árkülönbség pedig jelentős. Nehéz ügy.